Dodaj do ulubionych

Test na ryzyko Downa

30.07.07, 19:58
Witam-muszę się wyżalić,może któraś z was miała takie badanie i podtrzyma
mnie na duchu.Mieszkam w w.brytanii,tydzień temu miałam pobieraną krew do
badania na ryzyko Downa i niestety wynik wskazuje na ryzyko,wyszło mi bowiem
1;55 kobiet.Dodam że mam 32 lata i dwoje zdrowych dzieci w wieku 11 i 13
lat.Byliśmy dziś w szpitalu i chcieli pobrać wody płodowe do badań,ale się
nie zgodziliśmy,gdyż takie badanie niesie ze sobą ryzyko.Niewiem co o tym
wszystkim myśleć,chodzę i płaczę po kątach,przecież nie jestem aż tak
stara,więc nie rozumiem skąd u mnie taki wynik.Proszę może któraś wie coś na
temat wyników takich badań.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wiklimuszki Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 20:09
      powiem ci tylko tyle nie martw sie bo ten test daje tylko 60% pewnosci moja
      znajoma w tamtym roku miala ten sam test mieszkamy w nowym yorku wyszlo ze
      bedzie dziecko z downem plakala, szlochala i postanowila zrobic test z wod
      plodowych okazalo sie ze jest ryzyko- wynik dziecko urodzilo sie zdrowe a ona
      nie rzyczy nikomu tego stresu co przezyla. Ja jestem w 29 tyg i tego testu nie
      robilam tak dla pewnosci zeby nie zwariowac smile tez sie martwie czy dziecko
      bedzie zdrowe ja mam 25 lat i takie same ryzyko jak ty wiec badz dobrej mysli,
      ja tez mam schizy co na to poradze to chyba naturalne, trzymaj sie pozdrawiam
      • krypteia Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 21:34
        jezeli jest to test PAPPa to daje 90% wiarygodności a nie 60%
        • wiklimuszki Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 22:08
          moja ginka powiedziala ze daje 60 % pewnosci,
          • krypteia Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 22:22
            a nie rozmawiałyście czasem o teście potrójnym, bo to on ma czułość 60%, PAPPA
            ma 90%

www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm
            • wiklimuszki Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 23:47
              rozmawialysmy o tescie z krwii i ewentualnej aminopunkcji, nie wiem podejrzewam
              ze co lekarz to opinia.
      • minia0000 Re: Test na ryzyko Downa 10.08.07, 19:31
        To po co w ogóle robić takie testy -żeby się denerwować??
    • 24lena mialam to badanie 30.07.07, 20:40
      Nie martw sie kochana,te badania tylko szacuja jakie jest ryzyko,
      niedaja jednoznacznej odpowiedzi czy dziecko ma zespol Downa.
      To tylko prawdopodobienstwo,a z tego co piszesz Twoje jest bardzobardzo male.
      Pobierajac wody plodowe lekarze jakby sie upewniaja,ale to jeszcze nic
      nieznaczy.Niezamartwiaj sie na zapas.Popros o dodatkowe usg w tym kierunku
      (niewiem w ktorym jestes tygodniu ciazy,ale dobry lekarz ponoc! potrafi tez
      rozpoznac Downa po budowie glowki dziecka).
      Wszystko bedzie dobrze.
      • ani.a Re: mialam to badanie 30.07.07, 21:36
        Monika, amnipunkcja (pobranie wod plodowych) nie jest jakims strasznym badaniem.
        Wazne jest to, ze daje 100% pewnosci co do ewentualnych wad genetycznych.
        Zastanowcie sie z mezem nad kilkoma ewentualnosciami - czy chcecie wiedziec o
        ewentualnych wadach genet. juz w trakcie ciazy i jak to ewentualnie wplynie na
        dalszy przebieg Twojej ciazy.
        Jezeli wiesz, ze i tak urodzisz, to raczej moze rzeczywiscie nie ma sensu robic
        amnio. Ja wiedzialam, ze urodze mimo wszystko, ale wolalam byc przygotowana na
        ewentualne wady - dlatego zrobilam amniopunkcje.

nie wiem w ktorym jestes tygodniu ciazy, ale w ok. 18-20 tygodniu robi sie usg
        tzw. morfologiczne, gdzie lekarz bada rozwoj poszczegolnych organow i to jest
        bardzo diagnostyczne badanie jezeli chodzi o niektore wady genetyczne. Wiec
        moze poczekaj na to badanie? Decyzje o amnipounkcji zawsze mozesz podjac
        pozniej.

Najwazniejsze jest Moniko, zebys znalazla w sobie te odrobine spokoju i
        zastanowila sie co jest dla Ciebie wazne w tej chwili. A te badania o ktorych
        piszesz sa tylko jakims tam wskaznikiem, a nie diagnoza, wiec podejdz do nich
        jednak z dystansem.

pozdrawiam Cie cieplo.
        • wiklimuszki Re: mialam to badanie 30.07.07, 22:13
          nie wiem jakim cudem aminopunkcja daje 100% pewnosci jak moja znajoma miala
          wykazalo ze bedzie down a dziecko jest zdrowe???
          • ani.a Re: mialam to badanie 30.07.07, 22:34
            to chyba jednak Twoja znajoma miala inne badanie smile Amnio daje 100%.
            • wiklimuszki Re: mialam to badanie 30.07.07, 23:48
              pobieranie wod plodowych przez wklucie igly w brzuch to miala.
        • agamama123 ani.a 30.07.07, 23:19
          Czyli niewiele wieszsmile Amnio powie tylko czy dziecko nie ma ZESPOŁU DOWNA,
          Edwardsa, Turnera i otwartych wad cewy nerwowej. I pewnosc 100% co do tych wad
          masz tylko wtedy gdy dziecko jest płci męskiejsmile Bo przy dziewczynce istnieje
          możliwosc pobrania próbki z tkanek matki.
          • ani.a Re: ani.a 31.07.07, 09:56
            wlasnie o tych wadach genet. mowialam.
            Co do pobrania tkanek matki - w laboratorium przy wyniku zaznaczyli, ze amnio
            byla zrobiona prawidlowo i nie bylo komorek matki.
            Wiec jednak sie da i rowniez dla dziewczynek smile I wynik na trisomie w 8 godzin.
    • vanilla4 Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 21:40
      Mam nadzieję że Cię trochę pocieszę - obecnie jestem mamą ślicznej 3 miesięcznej
      dziewczynki i tak jak Ty całkiem niedawno przeżywałam rozpacz z powodu testu
      potrójnego. Okazało się, że wyniki zostały źle wyliczone i zupełnie
      niepotrzebnie narażono nas na takie przeżycia. Dodatkowo lekarz tłumaczył nam że
      najważniejsze jest dokladne USG sprawdzające markery wyznaczające lub
      wykluczające ZD a w naszym przypadku było jak najbardziej poprawne. Test PAPPA
      określa jedynie prawdopodobieństwo i nie oznacza wyroku (ja mam obecnie 33
      lata). Na amniopunkcję też się nie zdecydowałam choc miałam już załatwioną i
      postanowilam zaryzykować - żyłam w niepewności do konca ciązy i jak się okazało
      niepotrzebnie - życzę Ci serdecznie zdrowego malucha - jestem pewna że taki jest
      - jeśli masz się uspokoić - załatw sobie może usg genetyczne na dobrym sprzecie
      u dobrego fachowca. Choć brzmi to nieprawdopodobnie - moja przyjaciółka która
      urodziła dwa miesiące po mnie - przeszła podobną historię z tym że u niej po
      prostu wyszły kiepskie wyniki - nie było tutaj mowy o pomyłce jak w moim
      przypadku - usg genetyczne nie wykazało niczego złego i kilka dni temu urodziła
      slicznego, zdrowego synka!
    • kaeira Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 22:26
      Down tak jak i inne wady może się zdarzyć w każdym wieku - tyle, że czy starsza
      kobieta, czym cześciej się to zdarza. Wiele dzieci z Downem rodzą 20-latki.

Testy z krwi są rożne, nniektore faktycznie malo dokładne. Napisz, jaki mialas
      test (nazwa powinna byc na diagnozie) i w ktorym tygodniu jestes.

Badanie amnio (bo rozumiem, ze chodzi o amniocentesis) faktycznie niesie ryzyko
      poronienia, ale jest ono naprawdę bardzo małe. Zwykle podaje się ryzyko
      poronienia 1 na 200 (choc ostatnie badania dowodzą, że jest ono o wiele mniejsze
      (postęp medycyny, lepsze techniki, lepsze USG). Na pewno bedzie bezpieczniej w
      duzym osrodku medycznym, gdzie robi sie tych badan bardzo wiele i lekarze maja
      duże doświadczenie. No ale jednak.
      To czy sie na nie zdecydujesz, wg mnie powinno zależeć od tego jaka bylaby twoja
      reakcja na ewentualne wykrycie chorego dziecka.

• kasica-k Re: Test na ryzyko Downa 07.08.07, 18:22
        "...tyle, że czy starsza
        kobieta, czym cześciej się to zdarza. Wiele dzieci z Downem rodzą 20-latki."
        Poczytaj dokladnie nim cos napiszesz, bo to akurat jest ZUPELNIE INACZEJ! Z
        wiekiem kobiety rosnie tylko RYZYKO wad ale wcale nie zdarza sie czesciej-a
        przecienie!!!! i wbrew temu wszystkiemu to AZ 70% DZIECI Z WADAMI GENETYCZNYMI
        RODZA WLASNIE TE KOBIETY PRZED "magicznym" 35 rokiem zycia! to swoista anomalia
        ale tak podaja wszystkie medyczne zrodla ktore udalo mi sie wyszukac.
        • elajna7 Re: Test na ryzyko Downa 07.08.07, 20:27
          i wbrew temu wszystkiemu to AZ 70% DZIECI Z WADAMI GENETYCZNYMI
          > RODZA WLASNIE TE KOBIETY PRZED "magicznym" 35 rokiem zycia! to swoista anomalia
          > ale tak podaja wszystkie medyczne zrodla ktore udalo mi sie wyszukac.

To nie jest zadna anomalia.
          Tak ale dzieje sie tak tylko dlatego, ze wiekszosc rodzacych to kobiety przed
          przed 35 r.z., a nie po.

• kaeira Re: Test na ryzyko Downa 07.08.07, 20:58
          kasica-k napisała:
          > Poczytaj dokladnie nim cos napiszesz, bo to akurat jest ZUPELNIE
          > INACZEJ! Z
          > wiekiem kobiety rosnie tylko RYZYKO wad ale wcale nie zdarza sie czesciej-a
          > przecienie!!!! i wbrew temu wszystkiemu to AZ 70% DZIECI Z WADAMI CZNYMI
          > RODZA WLASNIE TE KOBIETY PRZED "magicznym" 35 rokiem zycia! to
          > swoista anomalia ale tak podaja wszystkie medyczne zrodla ktore udalo mi sie
          wyszukac.

Ahem. To nie żadna anomalia. Po prostu ogólnie ogromna większość kobiet rodzi
          dzieci przed 35 roku życia (o ile pamiętam, matek po 35-ce jest ok 10 procent, z
          tym że ten odsetek stale rośnie).

Natomiast oczywiście że u starszych kobiet częściej występują wady. 25-latki
          częsciej mają dzieci z Zespołem Downa niż 18-latki, 30-latki częsciej niz
          25-latki, itd.
          Prawdopodobienstwo wystąpienia zespołu Downa u 25-letniej matki wynosi około 1
          na 1,250, u 35-letniej - ok 1 na 350, u matki 40-letniej – ok. 1 na 100. JEST
          CZĘSTSZE Z WIEKIEM.
    • anecik3 Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 22:47
      ja mialam robiony taki test z krwi(mieszkam w niemczech) teraz w
      piatek ,jeszcze nie mam wynikow ale juz sam moj ginekolog powiedzial ze takie
      testy sa bardzo czesto niedokladne i mylne.poczatkowo tez chcial mnie skierowac
      na badania wod plodowych,ale poniewaz moja ciaza przebiega nie do konca tak jak
      powinna ,stwierdzil ze to moglo by byc w jakims tam stopiu dla mnie ryzykowny
      zabieg i ograniczyl sie do tych testow tylko.Ja mam 35 lat,jestem w 16 tc i tez
      mam wielkiego stracha,aminopunkcja u mnie tez nie wchodzi w rachube...
    • ankaty1 Re: Test na ryzyko Downa 30.07.07, 23:01
      rowniez jestem w w.brytanii i jestem w 20tc. robilam testy z krwi na wszystkie
      choroby i wyszlo negatywne. nie rozumialam dokladnie co jest tam napisane ale
      nie mialam tez spotkania z lekarzem dotyczacego wynikow. gdzie na wynikach
      wykrylas zagrozenie ZD?
    • monika9999213 Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 00:54
      Zapomniałam napisać,że jestem w 18 tygodniu ciąży,a co do nazwy tego testu to
      niestety nigdzie nie pisze,że jest to PAPPa,tylko nazwa jego brzmi- DOWN'S
      SCREEN & AFP. A w odpowiedzi do koleżanki z anglii- położna zapytała się przy
      zakładaniu mi karty ciążowej czy chciałabym wykonać taki test. Chciałam Wam
      jeszcze podziękować za odpowiedzi,nie ma to jak podzielić się z innymi swoimi
      zmartwieniami-jest wtedy lżej......odrobinkę.Dziękuję z całego serduszka!!!
      Pozdrawiam
      • anecik3 Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 09:45
        mi sie wydaje ze mialas robiony test potrojny
      • kaeira Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 13:47
        No tak, więc na pewno te testy są obarczone dużym marginesem błędu. Ciągle
        czytam o tym, że ktoś się nimi stresuje, a potem wszystko dobrze się kończy. No
        ale oczywiście wynik to jednak wynik.
        (testy USG plus PAPPa z krwi w 11-13 tyg. sa o wiele bardziej miarodajne).

Jeżeli jesteś w 18 tyg. to jeżeli brałabyś pod uwagę aborcję, to się szybko
        decyduj na amnio (badanie wod płodowych). Wyniki będą po max 2-3 tyg, a czas
        leci. Z tego wiem, w UK mozna usuwać ciąże w takich przypadkach do 24 tygodnia,
        no ale wiadomo ze czas nagli.
        Pamiętaj, ze w grę oprócz Down's, który dla wielu osób jest "do przyjecia", sa
        tez inne trisomie (wady chromosomowe), które sa o wiele poważniejsze. sad( Amnio
        wszystkie je wykrywa.

Jeszcze jeden pomysł:
        zapewne miałabyś USG (ultrasound scan) ok. 20 tyg. W każdym razie sprobuj umówic
        się na takie USG jak najszybciej. On nie odpowie na pytanie, czy sa jakieś wady
        typu Down's ale czesto sprawdzi, czy organizm rozwija sie mnie wiecej prawidłowo
        fizycznie (ok 1 na 3 dzieci z Down's ma tez wadę serca, itp). Jezeli wszystko
        będzie OK, będziesz miala więcej danych aby podjąć decyzję o amnio.
        Tu link na temat tego USG:
        www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/scans/secondtrimesterscans/
        PS. Amnio nie takie straszne, moja internetowa znajoma ze stanu miala trojke
        dzieci po wieku 39 lat, i za kazdym razem robila amnio "z automatu". Żadnych
        powiklan po nich nie miala.

A tu jeszcze link do info o badaniach prenatalnych na Downa
        www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/testsandcare/screeningfordowns/
        (po ang. ale rozumiem, ze to OK?)

I pamiętaj: w *ogromnej* wiekszosci przypadków po tych słabych czy nawet bardzo
        złych wynikach "testów na ryzyko" okazuje się, że dziecko jest zupelnie OK. smile
    • m0nam Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 12:16
      Mi wynik na tescie Pappa w 12 tygodniu dla trisomii 21 wyszedł 1:86. Mam 36 lat
      i na wyniku dopisano, ze taki wynik jest wskazaniem do amniopunkcji. Poniewaz
      jestem zdecydowana urodzić moje dziecko, na badania inwazyjne nie decyduje się,
      choc wiem, ze sa najbardziej wiarygodne.
      Miałam robione tzw USG genetyczne - wyniki były dobre, co oczywiscie jest
      pocieszajace, ale nie daje pełnej odpowiedzi na pytanie, czy dziecko jest
      zdrowe. Podobnie zreszta, jak testy z krwi.
      Teraz jestem w 16 tygodniu i dostałam skierowanie na mniej wiarygodny test
      potrójny.

Po tescie Pappa przepłakałam pare nocy, ale w tej chwili wyciszyłam się i jestem
      skupiona na donoszeniu ciązy. Wiem, ze czeka mnie jeszcze walka z cholestaza,
      tak, jak w poprzedniej ciązy, więc próbuje skupic się na tym, na co mam jakis
      mały wpływ, a to na co wpływu nie mam dla zdrowia i psychicznego i fizycznego
      póki co zostawiam. Nie tracac jednoczesnie nadziei, ze bedzie dobrze.
      • stokrocia79 Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 12:29
        Ja też miałam skierowanie do poradni genetycznej na badania pomimo tego że mam
        28 lat, mam brata z zespołem Downa dlatego zostałam skierowana na te badania.
        Nie skorzystałam z nich jednak.

Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Downa jest różne w zależności od
        wieku rodziców, a głównie wieku matki. Im starsza matka tym wyższy stopień
        ryzyka urodzenia dziecka z zespołem Downa. Matka w wieku 30-35 roku życia 1:100,
        po 35-40 rokiem życia ryzyko wzrasta 1:20.
        W przypadku poczęcia takiego dziecka przez młodsze kobiety ich organizm
        zazwyczaj samoistnie wywołuje poronienia, stąd prawdopodobieństwo urodzenia
        dziecka z tym zespołem chorobowym jest niższe.
        • m0nam Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 17:17
          Stokrocia - nie zupełnie zgodze sie z podana przez Ciebie statystyka.
          Na wyniku dostałam statystyke trisomii 21 dla kobiet 20 do 45 lat i dla wieku 36
          lat wynosi ona 1:190 a dla wieku 40 lat 1:50.
          Statystyka ogólna w przyblizeniu 1:400

Poniewaz ja mam 36 lat i u mnie wynik testu Pappa jest 1:86 jestem w grupie
          podwyzszonego ryzyka, poniewaz statystyka dla mojego wieku jest 1:190Nie prawda
          więc jest, że po 35 roku wynosi 1:20 !
    • monika9999213 Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 13:40
      Przepraszam mamy z dziećmi,które są chore,ja naprawde nikogo nie chciałam
      urazić i nie zastanowiłam się jak nazwać taki test,lekarze tu gdzie miszkam tak
      go nazywają- poprostu test na Downa.Chciałam tylko się podzielić swoimi
      obawami,a teraz żałuje,że założyłam taki post.
      • kaeira Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 13:50
        monika9999213 napisała:
        > Przepraszam mamy z dziećmi,które są chore,ja naprawde nikogo nie chciałam
        > urazić i nie zastanowiłam się jak nazwać taki test,lekarze tu gdzie miszkam tak
        > go nazywają- poprostu test na Downa.Chciałam tylko się podzielić swoimi
        > obawami,a teraz żałuje,że założyłam taki post.

??? Ale do kogo to kierujesz? Dlaczego "żałujesz"? Bo nie rozumiem.
        • kaeira Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 14:17
          Aha, juz przeczytalam.
          Nie martw się, mysle ze akurat w twoim przypadku na pewno chodzi o nieporozumienie.
    • atenette Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 14:30
      Tez mieszkam w UK i tez mialam robiony test z krwi. W UK najczesciej robi sie
      bardziej od potrojnego zaawansowany test poczworny. Ja wlasnie taki mialam i
      wyszlo mi ryzyko ZD 1:85. Jezeli wyjdzie Ci wysokie ryzyko to przewaznie
      robione jest najpierw USG genetyczne na ktorym szuka sie markerow choroby. U
      mnie to usg wyszlo poprawnie, ale i tak zdecydowalismy sie na amniopunkcjie.
      Okazalo sie, ze coreczka zdrowiutka, a wstepne wyniki mialam juz po 3 dniach
      (na ZD, zespol Turnera i Edwardsa, na reszte czeka sie 3 tygodnie).
      Amniopunkcjia przeprowadzona szybko i sprawnie, zadnych dolegliwosci po niej
      nie mialam.
      Pozdrawiam
    • hmurka Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 17:59
      hmmm ja kończę 33 lata, moja koleżanka 35, inna w wieku 36 urodziła swoje
      pierwsze dziecko i żadna z nas nie robiła sobie takich badan... Też się martwię
      i zastanawiam się czy będzie zdrowe, wydaje mi sie że takie zamartwianie gorzej
      działa na malucha niż wszelkie badania. Trzeba być dobrej myśli!!!
    • shemsi1 monika, powiem ci o takim przypadku 31.07.07, 18:02
      byłam dłuuuuugo w szpitalu.
      Poznałam tam taką panią dr, docent. Juz po 40 była.
      I coś jej strzeliło do głowy, zdecydowała sie na badania, porobili jej testy i
      powiedzieli ze ma dziecko z downem.
      Dokładnie nie wiem jakie to byly badania, bo to lekarz mi mój opowiadał.
      Ona wtedy miała około 32, 33 lata.
      zapłakana przyszła do niego, inni lekarze ją okrzyczeli ze zrobiła takie testy
      (w polsce zespół downa nie jest wskazaniem do aborcji) wiec i tak nic by nie
      zrobiła.
      Powiedziała ze tak czy owak bedzie kochac to dziecko.
      Urodziła ZDROWE dziecko!!!!!!!!!!!!

ja nie wierze w takie testy.

Bedzie dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • kaeira Re: monika, powiem ci o takim przypadku 31.07.07, 19:51
        shemsi1 napisała:
        > (w polsce zespół downa nie jest wskazaniem do aborcji) wiec i tak nic by nie
        > zrobiła.

Oczywiście jest wskazaniem.
        Wg prawa aborcja jest dozwolona m.in. gdy "badania prenatalne lub inne
        przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i
        nieodwracalnego upośledzenia płodu". Zespół Downa oczywiście takim upośledzeniem
        jest. Niektóre szpitale i lekarze mogą robić wieksze czy mniejsze trudności, ale
        nie znaczy to, że przerwanie ciazy jest niemożliwe.

Poza tym, mozna zrobić zabieg za granicą. Oczywiscie, to jest opcja tylko dla
        niektórych.
      • kaeira Re: monika, powiem ci o takim przypadku 31.07.07, 19:54
        shemsi1 napisała:
        > I coś jej strzeliło do głowy, zdecydowała sie na badania, porobili jej testy i
        > powiedzieli ze ma dziecko z downem.
        > Urodziła ZDROWE dziecko!!!!!!!!!!!!
        > ja nie wierze w takie testy.

Nie ma co wierzyć czy nie, amniocenteza praktycznie nigdy się nie myli. Albo
        wada jest, albo jej nie ma.

Natomiast testy ktore tylko szacują ryzyko wad zawsze mogą się mylić, bo to nie
        są testy diagnostyczne, co też dobrzy lekarzy zawsze podkreślają.
        • shemsi1 pisze to co mi lekarz powiedział 01.08.07, 08:30
          i poczytaj wyzej. Dziewczyny tez pisza o takich przypadkach.
          A z tego co wiem, zespół downa NIE JEST WSKAZANIEM do przeprowadzenia aborcji w
          polsce.
          • kaeira Re: pisze to co mi lekarz powiedział 01.08.07, 09:07
            shemsi1 napisała:
            > A z tego co wiem, zespół downa NIE JEST WSKAZANIEM do przeprowadzenia aborcji w
            > polsce.

To może poczytaj sobie to:
            "Ginekolog uznany za winnego odmowy legalnej aborcji"
            13 czerwca 2006
            wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8348839,wiadomosc.html
            Cytaty:

Ginekolog, który odmówił legalnej aborcji, jest winny, ale jego proces warunkowo
            umorzono. To nieprawomocny wyrok stołecznego sądu w precedensowej sprawie
            64-letniego Marka Ch., oskarżonego za odmowę aborcji w sytuacji, gdy badania
            prenatalne wykazały u płodu zespół Downa.[...]

Sędzia powołała się na opinię specjalistów, iż zespół Downa jest "ciężkim
            uszkodzeniem płodu", a wiarygodność badań prenatalnych wynosi 98%. [...]

Sąd Lekarski ukarał już Ch. upomnieniem za to, że "nie miał praktycznej
            znajomości ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach
            dopuszczalności przerywania ciąży, wskutek czego podjął nieuzasadnioną decyzję o
            odmowie przerwania ciąży". Sąd ten uznał, że Ch. wykazał "zastraszającą wręcz
            niewiedzę nt. ustawy", gdyż zespół Downa jest "ciężkim upośledzeniem płodu".
            • shemsi1 Re: pisze to co mi lekarz powiedział 01.08.07, 09:17
              to juz z tym bys musiała isc do mojego lekarza.
              to mi on powiedział.
              ja dziewczyne chciałam podniesc jakos na duchu, a tu mądra pani wylała zaraz
              kubeł zmnej wody nam na łby.
              dzieki. Mądre posuniecie, nie powiem.
              • kaeira Re: pisze to co mi lekarz powiedział 01.08.07, 09:37
                > ja dziewczyne chciałam podniesc jakos na duchu, a tu mądra pani wylała zaraz
                > kubeł zmnej wody nam na łby.
                > dzieki. Mądre posuniecie, nie powiem.

Hę? Nie rozumiem? Na czym polega ta zimna woda? Jak mieszkającą w Wielkiej
                Brytanii ma podnieść na duchu fakt, że w Polsce nie można usuwać ciąży? Czy może
                przez udawanie, że coś takiego w ogóle nie ma miejsca?

W Wielkiej Brytanii odbywa się ok 180 tys. aborcji rocznie, z tego ok. tysiąc z
                powodu wykrycia Zespołu Downa. Ponad 90 % rodziców po wykryciu tej wady decyduje
                się na przerwanie ciąży. Takie są tzw. suche fakty.

Faktem jest też że wiele szczęśliwych rodzin ma dzieci z Zespołem Downa i nigdy
                nie wzięłoby po uwagę aborcji.

No i faktem jest też, że jak pisałam wyżej, ogromna większość "testów na ryzyko
                jest myląca.
                • shemsi1 Re: pisze to co mi lekarz powiedział 01.08.07, 09:42
                  nie mam zamiaru dyskutowac.
                  moja odpowiedz skierowana była do niej, nie do ciebie.
                  i to JĄ chciałam podniesc na duchu.
                  pzdr.
    • panixx Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 18:21
      Znam 2 osoby, ktore podczas ciazy mialy robione badania wskazujace na chore lub
      niepelnosprawne dzieci.
      Obydwie urodzily zdrowe bobasy! Za to przez wiele miesiecy ciazy zamartwialy
      sie i plakaly. Obie stwierdzily, ze nigdy wiecej takich badan nie zrobia i wola
      dowiedziec sie o zdrowiu dziecka po porodzie.

Sprobuj myslec pozytywnie! Smutek nie wplynie dobrze na Ciebie ani dziecko.
      Nie jest powiedziane, ze na 100% bedzie co nie tak, masz tylko wieksze
      prawdopodobienstwo niz inne kobiety!
    • monika9999213 Re: Test na ryzyko Downa 31.07.07, 20:49
      Dziękuje za miłe słowa i wsparcie,nie ma to jak przeczytać podtrzymujące na
      duchu odpowiedzi-dziękuje z całego serca i jeszcze raz przepraszam mamy które
      poczuły się urażone-nie to było moim zamiarem.Pozdrawiam wszystkie kobietki i
      jeszcze raz dziękuję-nabrałam więcej optymizmu i biorę się za generalne
      porządki,bo myślenie o tym mnie przerosło.Ściskam!!!!
      • ekolasin Re: Test na ryzyko Downa 08.08.07, 16:38
        Ja w poprzedniej ciąży miałam bardzo podwyższony wynik AFP, okazało
        się że przez pomyłkę bo nie opisali próbek i laboratorium nie
        wiedziało na który tydzień ciąży je przeliczyć, ale mniejsza o to -
        chcę Ci tylko napisać że każdorazowo ( wynik był powtarzany dwa razy)
        natychmiast po wyniku robiono mi USG i lekarze traktowali dobry
        obraz na USG jako bardziej decydujący niż wynik AFP. Miałaś robioną
        przezierność karku? U mnie była ok, potem też mierzyli kość nosową i
        to zdaniem lekarzy było bardziej miarodajne niż test AFP.Teraz
        zwłaszcza ważne będzie dla Ciebie USG ok 22 tygodnia, wtedy dużo już
        można powiedzieć o budowie anatomicznej i wykryć wady zazwyczaj
        towarzyszące zespołowi Downa. Wszystko będzie dobrze więc się nie
        zamartwiaj. Acha - moja bratowa, też w UK miała podwyższony wynik
        AFP i powiedziano jej (po długich dyskusjach z wieloma lekarzami) że
        niektóre kobiety mają po prostu wyższe AFP - robiła po ciąży ( ma
        zdrową córkę) i ta diagnoza się potwierdziła, też miała podwyższone
        AFP, co zresztą może wskazywać na inne choroby, więc ją potem
        przebadali od góry do dołu i nic nie stwierdzili. Po prostu tak ma.
    • ankaty1 Re: Test na ryzyko Downa 07.08.07, 23:15
      Rowniez jestem na wyspach i wyszlo mi 1;5200 kobiet. to bardzo malo
      i bardzo sie ciesze. wiem ze to nie temat na radosne nowiny, ale do
      dzis rowniez codziennie myslalam i plakalam co by bylo gdyby...
      dodam ze jestem mloda i nie wyobrazam jak poradzilabym sobie... mam
      osiemnascie lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka