Dodaj do ulubionych

zelazo a mdlosci???

26.06.03, 13:17
Mam pytanie - od poniedzialku biore Hemofer - 2 tabletki dziennie, rano przed
posilkiem tak jak lekarz kazal. W poniedzialek bylo mi "lekko" niedobrze caly
dzien, a wczoraj to juz po prostu przez pol dnia wisialam nad muszla w
toalecie sad
Czy to normalne? Ulotka podaje ze "moze wywolywac mdlosci" ale "mdlosci" to
raczej lagodne okreslenie na to co wczoraj przezylam sad Czy ktos z Was mial
podobne objawy i jak mozna je zlagodzic?
Dzieki za kazda rade
Antonina wymeczona
i Zosia w brzuchu (26. tydzien)
Obserwuj wątek
    • flo_mama Re: zelazo a mdlosci??? 26.06.03, 13:36
      Witaj Antonino,

nic się nie przejmuj, to normalne objawy (mówię Ci to ja, żona lekarza wink).
      Też brałam żelazo, mój pan doktor powiedział, ze mogę je brać w trakcie
      posiłku, czyli nie trzeba na czczo - nie miałam żadnych mdłości. Może się co
      prawda troszke gorzej wchłaniać, ale i tak pierwsza morfologia będzie tylko
      minimalnie lepsza, albo wcale, dopiero za 3 tygodnie powiiny byc pokaźne efekty.

pozdrawiam i trzymam kciuki

mama flo i florentynka(16 tygodni)
    • umasumak Re: zelazo a mdlosci??? 26.06.03, 16:17
      Nie wiem czy jest sens brania tego żelaza, skoro i tak wymiotujesz. Na pewno
      mdłości będą mniejsze jak nie będziesz go zażywała na czczo. Powiem Ci coś z
      mojego doświadczenia. Tez miałam złą morfologię, ale moja lekarka powiedziała
      mi, że zanim przepisze mi żelazo w tabletkach, to spróbujemy poprawić wyniki
      naturalnymi metodami. I udało się. Jem dużo sałaty, brokuły, szpinak, pije sok
      z buraków, czarnej pożeczki, staram się też jeść trochę wiecej mięsa ( nie
      wędliny! ) niż zwykle i mam bardzo dobra morfologię. I nie musiałam czekać na
      poprawę wyników 3 tygodnie. A z żelazem w tabletkach jest niestety tak, że
      zanim trafisz na preparat dobrze przez Ciebie przyswajany, to trochę czasu może
      upłynąć.
      • dz_joanna Re: zelazo a mdlosci??? 26.06.03, 19:21
        Ja też próbowałam najpierw metod naturalnych (brokuły, fasolka szparagowa,
        mięso itp.) Niestety nie zadziałały i teraz biorę żelazo w tabletkach. Reaguję
        na nie kiepsko, dlatego idąc za radą w ulotce rozdzieliłam dawkę i biorę po
        jednej tabletce rano i wieczorem, zamiast dwóch rano. Jest lepiej.
        Joa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka