meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:40 mam pytanie biore od samego poczatku materne 1xdziennie do tego kwas foliowy dodatkowo chcialam zapytac jak czesto powinno sie brac te witaminy-wiem ze sa wazne przez pierwsze 3m-ce ale jak czesto.ja biore raz dziennie ale czytam ze dziewczyny biora jedna co 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka9914 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:43 kwas foliowy powinno się brac 1 raz dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:46 -justysia o kwasie to wiem ale nie wiem co z tam maretna mowia ze nadmiar witamin jest gorszy od niedoboru wiec dlatego prosze o rade - Magda Odpowiedz Link Zgłoś
justynka9914 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 12:42 witam przede wszystkim w pierwszych 4-ech mies.powinno sie brac kwas foliowy,a do tego witaminy dla kobiet w ciąży jest ich wiele ja brałam Prenatal i jestem zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
nadiativoli Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:24 Witaminy dla kobiet w ciąży nie są konieczne w pierwszych tygodniach ze względu na mały wydatek organizmu. Włąsciwie to mogą być nawet szkodliwe ze względu na niekorzystne działnie na płód witaminy A (w nadmiarze - a wspomniane preparaty zawierają dawkę kilkakrotnie przekraczającą normę). Teraz, latem, kiedy naturalnych witamin jest mnóstwo nie ma potrzeby brać materny czy prenatalu w I trymestrze. Najlepiej zapytaj lekarza lub w aptece. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katharina_29 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:29 Kwas foliowy przez pierwsze trzy miesiące 1xdziennie.Potem brałam go jeszcze,ale dlatego,że brałam żelazo,a ono lepiej się wchłania w świetle kwasu foliowego.Z witaminami moja gin nie kazała przesadzać.Kazała jeść dużo warzyw i owoców.Dopiero w 7 miesiącu zaczęłam brać Falwit i to co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
inka774 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:28 Witajcie.Przez dwa mce przyjmowalam kwas foliowy w trzecim zaczelam brac dodatkowo prenatal,lecz lekarz kazal mi prenatal odstawic skonczyc brac kwas i dopiero prenatal.Poniewaz prenatal tez zawiera kwas foliowy i ze za duzo witamin to tez nie dobrze.I jeszcze 7 tyg i bedzie synus Odpowiedz Link Zgłoś
pati_234 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:31 ja biore folik i feminatal od początku przez miesiąc miałam też przepisane żelazo (w końskiej dawce)z kwasem foliowym nie pamiętam jego nazwy ale czuje sie ok dziecko ok to to chyba ok Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:36 dziekuje od serduszka za rade pytam o te witaminki bo bioer je dziennie a z tego powodu ze nie mam kompletnie apetytu-moglabym nie jest caly dzien i sadze ze to b.nie dobrze cholernie zalezy mi na tym malenstwie i chce troszke go"podkarmic"tyle ze nie wiem czy te witaminki nie szkodza jestem w polowie 7TC Odpowiedz Link Zgłoś
pati_234 Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:40 ja biore ten zestaw od 5 tc codziennie tak jak pisze na opakowaniu i lekarz mi nie zabronil Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:35 Nie bierz Materny ,bo urodzisz Manna)) A tak powaznie materna zdaje sie ma tylko 400mg kwasu foliowwego,takze powinnas przez k0olejne 3 mc-e brac dodatkowo Folik 3xdziennie)) Odpowiedz Link Zgłoś
pati_234 herbatki 01.08.07, 13:45 a stosowałyście może jakieś herbatki dla kobiet w ciaży ostatnio odkryłam cos takiego w aptece ale nie kupiłam bo drogo 15zł jak za herbatke Odpowiedz Link Zgłoś
orangeglow Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 13:56 Zespół Ekspertów powołanych przez Ministerstwo Zdrowia zaleca stosowanie przez kobiety w ciąży 0,4 mg kwasu foliowego dziennie w celu zaspobiegania wadom wrodzonym cewy nerwowej poza tym Materna ma 400 mikrogramów a nie miligramów kwasu foliowego; na jakiej podstawie piszesz, że dziewczyna ma brać poczwórną dawkę w stosunku do zalecanej? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 14:25 mnie lekarz powiedział, ze dawka zalecana to za mało i powinnam brać folik 3x dziennie i tak brałam w pierwszym trymestrze. Potem odstawiłam zupełnie, maternę biorę teraz co dzień lub co parę dni, jak mi się przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
pati_234 jeszcze coś mi sie przypomnialo 01.08.07, 13:50 zastanawiam się nad braniem Prenatalu DHA czy jakoś tak czy którajś z Was próbowała tego wynalazku? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 14:00 Ja w ogóle nie biorę sztucznych witamin od początku ciąży, a jestem w 30tc, z wyjątkiem kwasu foliowego oczywiście. Wiele razy spotkałam się z opinią, że w pierwszym trymestrze te preparaty witaminowe są wręcz niewskazane. Zresztą słucham się w tym względzie mojej ginekolog, która nie zaleca mi dodatkowych witamin, bo wyniki mam dobre bez nich. A sezon teraz na warzywa i owoce, że naprawdę lepiej jeść naturalne witaminki niż te sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gurgulka Re: witaminy w ciazy 02.08.07, 00:46 Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Też nic nie łykam bo wyniki badań mam dobre, zresztą po witaminach strasznie mnie muliło, było mi niedobrze. Staram sie urozmaicać jedzonko i myslę że wystarczy.Jestem w 26 tyg. i oczywiście na początku łykałam kwas foliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tulasie Re: witaminy w ciazy 01.08.07, 20:24 Witaminy dla kobiet w ciazy i karmiacych nie zawieraja duzej dawki wit. A. I dodatkowe dostarczanie jej w naturalnych produktach, zazywajac jednoczesnie syntetyczne witaminy dla kobiet w ciazy nie niesie ze soba ryzyka ze bedzie spozywalo sie jej za duzo. Dopiero spozywanie preparatu witaminowego dla kobiet w ciazy + branie syntetycznej witaminy A jest grozne bowiem organizm nie jest w stanie poradzic sobie z tak wielka iloscia witaminy. Co do sensu brani wit. dla kobiet w ciazy to oczywiscie wazne jest racjonalne zywienie (owoce, warzywa itd.)ale chocby sie stawalo na glowie nigdy nie uda sie skomponowac tak diety aby zawierala dokladnie to co organizm w danej chwili potrzebuje. Mieszkam w Szwecji i choc tutaj ogolnie prowadzi sie bardzo zdrowy tryb zycia (sporty, picie duzo wody, ekologiczna zywnosc)i zazywa sie bardzo malo lekarstw (wypisanie przez lekarza choremu antybiotyku graniczy z cudem) to kobiety w ciazy namawiane sa do spozywania syntetycznych zestawow witamin juz od poczatku ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś