Dodaj do ulubionych

24 tydzień ciąży

02.07.03, 12:04
Cześć kochane mamuśki.
Wszystkie które są w 24 tyg. ciąży zgłoście się. Rozpoczynamy forum...!!!!
Napiszcie jak się czujecie, ile przybyło na wadze, jak kopie, czy wiecie co
będzie - on czy ona?..................itd......itd

Czas...start

Agattta i perełka
Obserwuj wątek
    • kasiab13 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 13:26
      Cześć Agatko,

Cieszę się ogromnie, że w końcu powstał ten temat.
      Ogólnie dobrze się czuję, dokuczają mi tylko bóle kręgosłupa przy rannym
      wstawaniu. Ale jakoś sobie radzimy (ja i moja kruszynka)smile))
      Robiłam ostatnio badania i czekam na wyniki, zobaczymy co wtedy.
      Jak na razie lekarz kazał mi ograniczyć spożywanie cukrów, ponieważ robiąc test
      krzywej cukrowej wyszedł wynik bliski ponad normę.
      Także ograniczam ukochane słodyczek, no i piję duuużo wody.
      Waga moja jakoś się, aż tak drastycznie nie powiększyła, przytyłam od początku
      ciąży z 4-5kg, obecnie ważę 65kg przy 176cm.
      Malutka kruszynka zaczyna już o sobie dawać znać, ale jest to bardzo miłe
      doznanie. Zwłaszcza jak jej śpiewam lub rozmawiam tylko z nią smile))
      To zadziwiające, że taka malutka istotka już rozumie, że mamusia z nią rozmawia.
      Zazwyczaj kopie po południu przez parę minutek, no i wieczorkiem jak usłyszy
      głos tatusia.
      Co do płci to sama jeszcze nie wiem czy chcę wiedzieć. Ostatnio jak miałam
      robione usg dzidzia spała, no i stwierdzilam, że może to jest znak żebym nie
      wiedziała. Nie chciałabym się również jakoś dziwnie rozczarować.
      Agatko napisz jak jest u ciebie???

Pozdrawiam
      Kasia + 24tyg. słoneczko

• matusia1 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 13:55
        Cześć!!!!!

Czy ja tez mogę się przyłączyć?Ja jestem w połowie 23 tygodnia ciąży drugiej.
        Mam już jednego synka 3-letniego Mateuszka.Mam nakazane leżenie,więc leżę i
        odpoczywam prawie cały czas,chociaz z tym odpoczywaniem nie jest łatwo.
        Apetyt mam na wszystko,ale moja waga prawie się nie zmieniła.Ostatnio ważyłam
        się i okazało się.ze ważę tylko 53 kg.Martwię się,że to mało.
        Biorę tabletki i odliczam każdy dzień.Lekarz powiedział,że na usg widać
        dziewczynkę,ale nie na 100%,tylko na 90%.Bardzo się cieszę,ale pewności nigdy
        nie mamy do końca.

Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących mamuś

Trzymajcie się

matusia z 23 tyg maleństwem
    • dorotka1970 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 14:01
      Wlasciwie dzis zaczelam 25 tydzien. Moze byc? smile
      Wyjatkowo dobrze znosze ten stan. Nic wlasciwie mi nie dolega, a o mdlosciach
      juz dawno zapomnialam. Tylko dzidzia nie pozwala mi za duzo zjesc na raz - mam
      bardzo malo miejsca na jedzonko. Ale to dobrze. Przybylo mi tak ok. 5 kg i mam
      wrazenie, ze nogi mi jakby schudly... Ale to moze tylko wrazenie w proporcji
      do rosnacego brzuszka. Tatus utwierdza mnie codziennie w przekonaniu, ze
      jestem najseksowniejsza mamusia i to bardzo mi pomaga i naprawde tak sie
      czuje smile Troszku czasem plecki bola przy wstawaniu z kanapy albo z lozka, ale
      to ponoc norma, wiec sie nie przejmuje.
      Jeszcze nie wiemy kto to bedzie. Najpierw bylam przekonana, ze Leon i tak do
      niego mowilismy. Miesiac temu jednak doktorek stwierdzil, ze nie wie na pewno,
      ale raczej babeczka smile Wiec teraz jest Laura. Mnie tak naprawde wszystko
      jedno i jestem przygotowana na niespodzianke tuz po porodzie, bo prawie
      wszystkie moje kolezanki urodzily "co innego" niz im lekarz mowil smile
      Mi jeszcze cukru nie badali, a przynajmniej nic o tym nie wiem. Moze za
      tydzien podczas wizyty?
      Mamy juz cala kolekcje zdjec z USG. Na pierwszym nawet jeszcze nie bylo dzidzi
      tylko widac 2 cm woreczek, w ktorym sie zagniezdzila smile Czy tylko my jestesmy
      tacy szurnieci, czy inni tez tak maja? smile

Pozdrawiam wszystkie mamcie i ich kruszynki smile
      Dorotka
      --------
      Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat
      • kasiapro1 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 15:04
        U mnie 22 tydz.Od poczatku bylam pewna ze to bedzie facet i jest!Co do imienia
        to jeszcze dyskutujemy,na pewno ktores z dwoch:Thomas lub Patrick.
        Zbeiramy zdjacia usg,skanujemy,mamy folder o nazwie:Zygi-tak mowilismy juz
        przed poczeciem malego.
        Co 2 tyg. robimy zdjecie mojego brzucha i nie moge uwiezyc jak sie zmieniam.
        Plecy dokuczaja,ale juz wczesniej tak bylo,siara leci,przytylam 4.5kg.
        Rosnij synu!
    • nika50 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 16:24
      Mogę być też ja z moim 22 tygodniowym groszkiem? Jeszcze nie wiem czy to Julka
      czy Kuba, ale idę w piątek na USG to może będzie widać. Mój dzidziuś kopie już
      od początku 19 tygodnia i to całkiem nieźle. Tatusia też już skopał. Jak tylko
      spokojnie przez chwilkę poleżę czy posiedzę (właśnie w tej chwili) to
      kopniakami daje znać o sobie. Cudowne uczucie. Ja czuję się już świetnie,
      chociaż plecki też dają znać o sobie. Ale przez pierwsze trzy miesiące to
      mogłam mieszkać w łazience. Na szczęście mdłości minęły i teraz wszystko jest
      ok. Mam nadzieję, że z maluszkiem też wszystko w porządku. Pozdrawiam wszystkie
      mamuśki
      Magda i dzidziunia
    • nika50 Re: 24 tydzień ciąży 02.07.03, 16:26
      A, no i przybyło mi narazie 4 kg, a wyniki mam dobre jak nigdy wcześniej. Służy
      mi ta ciążasmile
    • miloja Re: 24 tydzień ciąży 03.07.03, 07:27
      Hej!
      A może być 25 tydzień?smile
      Mój termin rozwiązania to 11.10.
      Płeć jeszcze nie znana,może dopiero za miesiąc,choć miałam już kilka USG.
      Mam 31 lat i to pierwsze dziecko,tak późno,bo wcześniej niewiedzieć czemu nic
      nie wychodziło.2 lata temu przebyłam ciążę pozamaciczną.Traumatyczne
      wspomnieniasad((
      Teraz ogólnie jest dobrze.Tylko...te problemy skórne,o których już tu wcześniej
      wspominałam.Trądzik na twarzy,plecach,biuście...do tego miałam już 4 razy
      opryszczkę wargowąsad
      Jak narazie przytyłam ok 7 kg,ale specjalnie tego nie widać.
      To tyle narazie.
      Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mamuś.
      P.s.Jeśli będzie dziewczynka to:Justynka.Dla chłopaka nie mam jeszcze imienia.
    • sylwia7958 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 08:53
      Czesc !!!
      Ja dzisiaj zaczełam 25 tydzień. Czuje się dobrze - dokucza mi tylko od kilku
      dni zgaga - moze ktos ma i zna jakis dobry domowy sposób. Dwa tygodnie temu
      byłam na usg i doktor powiedział ze prawdopodobnie bedzie dziewczynka. Bylismy
      nastawieni na chlopca (zreszta kazdy mi mówił ze bede miec chłopca)ale szybko
      sie przstawilismi i juz nie mówimy Dawidek tylko Wiktoria. Najwazniejsze ze
      jest zdrowe. Kopie juz dosc silno - najwiecej po pecherzu sad Ma takie okresy
      dwudniowe - dwa dni silno i cały czas kopie, dwa odpoczywa i tylko kilka
      kopnięć. Troche sie denerwuje bo moja ciaza jest zagrozona przedwczesnym
      porodem bo mam macice dwurozna ale jak na razie chodze do pracy i nie narzekam.
      Miesiac lezałam w domu i była to dla mnie okropna udreka i stres bo byłam cały
      dzień sama i tylko sie denerwowałam kazdym ukłuciem. Zastanawiam sie kiedy
      nalezy sie wybrac na zakupy dla dzidziusia i jaki wózek wybrać. Moze Wy macie
      wieksze doświadczenie i poradzicie jaka firme wybrac i czy opłaca sie kupowac
      wózek 3 w 1 czy lepiej głeboki a potem spacerówkę?
      Pozdrowienia
      Sylwia
      • matusia1 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 09:18
        Hej Sylwia!!!!

Fajnie,że chodzisz do pracy.Dobrze,że masz kontakt z ludźmi,szybciej czas leci.
        Ja też czuję się dobrze,nie mam żadnych pobolewań,ani bóli krzyża.
        Super,że prawdopodobnie będziesz miała dziewczynkę,ja też po ostatnim badaniu
        usg dowiedziałam się,że możliwe,że będzie Klaudia.Dla chłopca nie wybrałam
        imienia.Dzisiaj idę na ctg sprawdzić,czy nie występują skurcze.
        Co do wózka ja dla swojego pierwszego dziecka kupiłam wózek głęboki bez
        spacerówki.Bardzo fajnie jedzie po nierównościach.Później około 7 miesiąca
        życia,kiedy mały już siedział kupiliśmy spacerówkę Inglesina,z której jesteśmy
        zadowoleni.Jest tylko jedna wada,że nie można w niej przekładać rączki.
        Zwłaszcza kiedy wieje wiatr przydałaby się.
        Gdybym miała poraz drugi kupować spacerówkę,to tylko ze zmienną rączką.
        Czy już rozglądacie się powoli za ubrankami?Ja mam dużo po starszym synku,ale
        wiadomo drugie dziecko też musi mieć parę ładnych rzeczy.

Pozdrawiam was wszystkie przyszłe mamusie!
        matusia z 23 tyg maleństwem
        • sylwia7958 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 10:00
          Dziekuje za podpowiedz co do wózka. Właśnie koleżanka powiedziała mi ze kupiła
          fajny wózek polskiej firmy składający sie z głebokiego,spacerówki i fotelika
          sam. za przystępną cene 500 zł. Ja rozglądając sie po sklepach widziałam takie
          od 1500 wzwyż wiec troche sie martwiłam takimi wydatkami (właśnie kupiliśmy
          mieszkanie i czeka nas remont i kupowanie mebli). Jesli ktos zna fajny i duzy
          sklep w Krakowie to bardzo prosze o informację. Wole teraz sie juz porozglądać
          bo gdybym musiała pozniej lezec to nie chciałabym obarczac zakupami tylko męża.
          A i jeszcze przytyłam az 10 kg ale lekarka mnie pocieszyła ze mam bardzo drobną
          budowe i przed ciążą wazyłam tylko 44 kg! przy 162 cm wzrostu. Teraz waże 54 i
          poszło mi wszystko w brzuszek wiec juz mam sporą piłeczkę. Wszyscy zadaja mi
          pytanie który to juz tydzień i ile mam lat to wyglądam jak "uwiedzona
          uczennica" smile
          Pozdrawiam
    • marmia Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 10:12
      Witam,
      moj maluszek ma 25 tyg (wg. USG) a wg. wyliczeń lekarz 23 czyli przyjmując
      średnią 24 tydzień!!!!
      Na USG dowiedzieliśmy się że chłopak choć wszyscy nastawiali się na dziewczynkę
      Oleńkę ale będzie Marcelek.
      Jest straszliwie ruchliwy zwłaszcza rozbrykać się lubi wieczorami ale tatuś
      czyta mu książeczki i dzidziuś grzecznie idzie spać.
      Utyłam ok. 5 kg. i mimo że to podobno niedużo to czuję się jak mały słonik.
      Przy dłuższym marszu kłuje mnie w boku - mam nadzieję że to tylko kolka dowiem
      się we wtorek. Troszkę puchnę i jestem ospała, nic mi się niechce - naszczęście
      w pracy są wyrozumiali i nikt mnie nie poganaia. najchetniej położyłabym, się i
      leżała tyle że po pół godzinie leżenia mam fazę np. na sprzątanie albo
      gotowanie więc trudno za mną nadążyć.
      Pozatym wszystko ok rośnie brzuszek choć ciążowe ubrania jeszcze ciut za duże!.
      • tekla03 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 10:31
        Czesc wszystkim mamuska!!!
        Chyba moge napisac o swoim 23 tyg brzusi w ktorym strasznie bryka moja mala
        coreczka?!! Bylismy w tamtym tygodniu na usg i lekarz dal 90%, ze to corcia,
        strasznie sie ciesze!!
        Ciaze znosze super, praktycznie nie mam i nie mialam zadnych dolegliwosci, no
        moze tylko to ze ciagle bym spala!!
        Wszystko by u mnie bylo ok gdyby nie fakt ze 2 miesiace temu przeprowadzilam
        sie do Warszawy i oposicilam moj ukochany Krakow! Bardzo tesknie i nie moge
        sie przyzwyczaic do nowego, nic mnie tu nie cieszy, nawet nasze nowe
        mieszkanie!
        Ale ju dosc nazekania! mam dzis zamiar wyborac szkole rodzenia i nie wiem czy
        juz sie zapisac czy jest jeszcze czas?
        Pozdrawiam i trzymajcie sie cieplutko wy i wasze brzusie!!!!

Kasia
    • agattta25 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 10:28
      Fajnie babeczki, że odpisujecie na tego posta i robi nam się tu coraz więcej
      informacji. Tak czytam niektóre wiadomości i zazdroszczę wagi. Ja przytyłam aż
      13 kilo i włosy jeżą mi się na głowie jak pomyślę co będzie dalej. Całe
      szczęście, że należę do osób wysokich 173 więc ........ale ciążowe ubrania jak
      na mnie szyte, brzuszek pokaźny choć mój chłopak ( bo o płci dowiedziłam sie
      dwa dni temu) waży jedynie 580g. Więc tłuszczyk odkłada się tam i uwdzie choć
      naprawdę nie jem dużo, taki urok mej postury. Przed ciążą musiałam też pilnować
      wagi gdyż efekty jojo nie były mi obce.
      Ale najważniejsze, że maluszek pięknie się rozwija i ma idealną twarz ( to po
      mamusi ..oczywiście)

Stworzyłam nowy temat dotyczący L4 - jak macie ochotę to zapraszam do zwierzeń
      im więcej wiadomości tym ciekawiej.

Serdecznie pozdrawiam,

agattta i Miłoszek smile (24.10.2003)
    • weronikarb Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 12:58
      Witam
      Także dołączam sie z moim prawie (bez 2 dni) 24 tyg. brzusiem. Narazie niewiem
      jakiej płci jest dzidzia, bo na ostatnim usg podkurczyło nóżki i niechciało
      pokazać, na koniec kopnęło lekarza smile Kopie zreszta jak najete, no chyba ze
      tata sie odezwie albo polozy reke na brzuchu to odrazu przestaje, uspokaja sie.
      Wczoraj troszke mnie wystraszylo bo zawsze od godziny 5 zaczyna sie ruszac, a
      wczoraj zaspalo bo dopiero o 9 dalo znac o sobie. Tym bardziej bym wystraszona
      bo od tygodnia boli mnie brzuch tzn nie dokladnie brzuch co mam wrazenie iz
      miesnie na sile si erozciagaj, cos wiecznie gdzies kluje lub cos sie ciagnie, a
      pecherz to wrazenie wiecznie pelnego, takze co pol godziny toaleta, bo jak
      probuje powstrzymac to jest bol. Czy moze ktoras z przyszlych mam tak ma?
      Bo do lekarza ide dopiero w poniedzialek.
      Pozdrawiam
      Renata i brzusio
      Ale sie rozpisałam
      • a.ziemkiewicz1 Re: 24 tydzień ciąży 07.07.03, 15:50
        Jestem w 22 tygodniu i mam to samo ciągnie mnie coś w srodku (noc była okropna)
        i chodze często do łazienki. Norma
    • agattta25 Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 13:11
      Cześć RENATKO

Piszesz o częstej wizycie w toalecie. Ja od 2 m-cy mam ten sam problem tylko
      tyle, że u mnie wyszło od razu z badań moczu, że zagnieździła się tam jakaś
      podła bakteria, wprawdzie nie groźna lecz wymagająca leczenia więc mój lekarz
      przepisał mi dwa różne rodzaje leków - no i wreszcie pomaga. Przedtem od czasu
      do czasu odczuwałam lekki ból przy oddawaniu moczu w chwili obecnej stan ten
      uległ znacznej poprawie.
      Absolutnie nie mam zamiaru cię straszyć lecz przy wizycie u gina koniecznie mu
      to powiedz napewno dostaniesz skierowanie na zrobienie posiewu z moczu.
      Trzymam mocno kciuki.

Agattta i Miłoszek smile ( 24.10.2003)
      • weronikarb Re: 24 tydzień ciąży 04.07.03, 14:31
        Dziękuję bardzo za odpowiedź, napewno powiem o tym lekarzowi. Ale zawsze
        człowiek troszkę lepiej sie czuje jak slyszy o podobnym przypadku i wie ze nie
        jest to nic az tak groznego. Zreszta dzidzia tak kopie, ze napewno jej nic nie
        grozi smile Juz dzis daje wyjatkowo "popalic"
        Pozdrawiam
        Renata
        • i544 Re: 24 tydzień ciąży 06.07.03, 12:45
          witam wszystkie mamusie!!! termin mam niby na 31 pazdziernik ale chyba bedzie
          wczesniej bo bylam u lekarza w czwrtek (5.07) i powiedzal ze juz sie zacząl 24
          tydzien. z maluszkiem wszystko dobrze caly czas kopie najbardziej wieczorem
          kiedy chce juz spac okolo 22, przytylam juz 10 kilo. jeszcze nie wiem kto to
          bedzie olaf czy julka. pozdrawiam iwona z bydgoszczy
    • dorotka_p Re: 24 tydzień ciąży 05.07.03, 17:51
      No to jeszcze ja !! Termin 25 pazdziernika. Dzidzia kopie bardzo dobrze smile))
      Czasami az brzuch podskakuje ! Przytylam ok.8 kg. Czuje sie bardzo dobrze i mam
      ogromny apetyt!Z usg wynika, ze moze byc dziewczynka ......a wiec moze bedzie
      Olenka smile))Zaczynam juz ogladac male rozowe sukieneczki.
      buziaczki dla wszystkich mamus
      Dorotka
    • eris24 Re: 24 tydzień ciąży 05.07.03, 21:57
      Witajcie dziewczyneczki i brzuszkismile
      U mnie dzisiaj kończy się 24 tydzień. Brzuszek widać na całego i maluszka czuć
      mocno.Byliśmy ostatnio na usg i okazało się, że bedzie Mateuszeksmile
      Czujemy się całkiem dobrze....jednak jest coraz cieżej-szybciej się męczę, mam
      czasami wrażenie że chodzę jak kaczkasmileno i od czasu do czsu męczy mnie zgaga.
      W tym tygodniu idę na badania i na wizytę. Ciekawa jestem wyników krwi-ostatnio
      hemoglobinka drastycznie spadłasadMam nadzieję, ze poprawi się.
      Szał zzakupów miałam jakieś 2 tygodnie temu-już mam trochę rzeczy ale drugie
      trochę jeszcze do kupienia.A co do wózka do mamy zamiar kupić polaka oriona-
      głęboka spacerówka z "wkladką" dla noworodka, przekładana rączka...koszt około
      750 zł.
      Pozdrawiamy
      Marta i Mateuszek (26.X.2003)
      • monjik Re: 24 tydzień ciąży 07.07.03, 13:25
        Cześć mamusie!
        Jestem w 25 tygodniu, termin mam na 24 pażdziernika. Z ostatniego USG wynika,
        że prawdopodobnie będzie dziewczynka, wbrew przeczuciom całej rodziny, która
        stawiała na chłopca smile)). Na plusie narazie mam ok. 5 kg, samopoczucie bardzo
        dobre pod warunkiem że nic nie robię i dużo odpoczywam wink w przeciwnym razie
        bardzo dokuczają mi plecy.Nie wiem jak u Was , ale ja mam już od jakiegoś czasu
        problemy z przewracaniem się z boku na bok - brzuszek rośnie. Zakupów na razie
        żadnych nie zrobiłam, część rzeczy dostanę od rodziny, a resztę skompletuje w
        sierpniu - wrześniu.
        Monika
    • ewetka Re: 24 tydzień ciąży 07.07.03, 13:55
      Czołem Dziewczyny!

Mam 27 lat i jest to moja pierwsza ciąża. Jestem dopiero w dwudziestym
      tygodniu. Nie znam jeszcze płci mojego maleństwa, ale myślę, że będzie
      chłopak. Na razie czuję się rewelacyjnie. Nie wiem czym są poranne mdłości, bo
      ich wogóle nie miałam. Jak na razie przytyłam 4 kilogramy, choć biorąc pod
      uwagę mój apetyt i tendencje do tycia - napewno będzie "lepiej". Martwi mnie
      jedynie obecność krwi przy oddawaniu kału (pojawiła się wczoraj). Czy któraś z
      Was ma problemy z żylakami odbytu?

Pozdrawiam Ewa.
      • dorotka1970 Re: 24 tydzień ciąży 07.07.03, 14:21
        Mialam to samo, krew przy wyproznianiu. Koniecznie powiedz ginekologowi. Ja
        dostalam czopki i krem, musze brac co drugi dzien przez 2 miesiace (chociaz na
        ulotce jest inaczej, ale to pewnie ze wzgledu na dzidzie). Od 3 tygodni jest
        duzo lepiej. W kazdym razie nie bagatelizuj tego, tym bardziej, ze samo ci nie
        przejdzie, a ciazy jeszcze nasili te dolegliwosc.

Pozdrawiam,
        Dorotka
        --------
        • ewetka Re: 24 tydzień ciąży 07.07.03, 14:52
          Wielkie dzięki.
          Zadzwoniłam do lekarza i umówiliśmy się na dodatkową wizytę.

Pozdrawiam Ewa,
          • monjik Re: 24 tydzień ciąży - waga 09.07.03, 12:43
            Byłam dzisiaj u położnej się zważyć i mam 5,5 kg na plusie (przed śniadaniem),
            a to dopiero 25 tydzień. Uff, co to będzie w 40? A jak u Was wygląda waga?
            Monika 24.X.2003
            • weronikarb Re: 24 tydzień ciąży - waga 09.07.03, 14:10
              ojej ja to przytyłam tyle co małe sloniątko smile jestem w 24 tyg. i waże o 15 kg
              wiecej, a co dopiero pozniej smile Przedwczoraj bylam u lekarza i zakazal
              jedzenia slodyczy i lodów sad jest okropny, jak mogł. No, ale dowiedzialam sie
              ze bede miec chlopczyka i wazy juz wg usg 750 gram, tyle co wiadomo z USG to
              niema zadnych wad - jest zdrowiotki. Jestem szczesliwa i obolala - kregoslup
              daje o sobie znac i brzuch.
              Pozdrowienia
    • dorotka1970 Pokazal wreszcie pupke! :-) 09.07.03, 15:32
      Wczoraj bylismy na kontrolce i dzidzius przekrecajac sie pokazal nam wreszcie
      w calej okazalosci, ze jest chlopczykiem! smile)
      Tatus caly rozanielony. Tesciowe mniej, bo chcialy dziewczynke smile
      A mnie wszystko jedno, ale znowu mowimy na niego Leon smile)
      Przytylam dokladnie 5 kg (26 tydz.).
      Chcica na lody juz mi przeszla smile
      Teraz zre (!) swieze owocki smile)

Pozdroofka dla wszystkich mamus,
      Dorotka
      --------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka