ewuncia.1 04.09.07, 19:21 czy jest sens robić usg w 8tc? czy lekarz cokolwiek zobaczy i stwierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura801 Re: USG w 8 tc? 04.09.07, 19:29 lekarz może zobaczyć pęcherzyk ciążowy z płodem, długość płodu (CRL) co odpowiada któremuś tam tc, pęcherzyk żółtkowy, bicie serduszka, czy występuje krwawienie wewnątrzmaciczne. Jest to usg dopochwowe. jeżeli nie masz krwawienia lub innych problemów to poczekaj do 12 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
anecik3 Re: USG w 8 tc? 04.09.07, 19:40 oczywiscie ze zobaczy i nawet juz bicie serduszka bedzie widac Odpowiedz Link Zgłoś
waryszka Re: USG w 8 tc? 04.09.07, 19:29 w 8 tygodniu zobaczy juz serduszko to według mnie juz dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
lolajna7 Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 10:00 Moim zdaniem byłoby to USG dopochwowe i wolałabym zaczekać do ok11- 12 tc żeby mieć to przez brzuszek jeśli nic się nie dzieje. Nie wiem jaki wpływ miało USG dopochwowe na to wydarzenie ale bratowa była w ciąży ok 6-7 tc płód obumarł po pani ginekolog zrobiła jej w tym czaasie(do6 tc) 2 USG dopochwowe i jedno przez brzuch(bez sensu moim zdaniem) chociaż nic złego się nie działo. Czytałam na foirum że po USG dopochwowym zdażają się krwawienia. Ja nie chciała USG dopochwowego(powiedziałam o tym lekarzowi) i dopiero teraz idę na pierwsze USG (13 tc od OM, 11 tc od owu) Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 10:47 A ja uwazam, ze dopochwowe USG w tak wczesnej ciazy niczemu nie zagraza i pierwsze slysze, zeby komus to zaszkodzilo, ja mialam do 9tc robione ze 3 razy, bo byla taka potrzeba, a przez brzuch nic nie bylo widac. Wiadomo, ze im bardziej zaawansowana ciaza tym wieksze ryzyko uszkodzenia np. w przypadku skracajacej sie szyjki, ale nie na poczatku ciazy. Nie ma innej mozliwosci chocby sprawdzenia czy zarodek jest zywy. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 10:54 Ja miałam 2 usg dopochwowe do 6 tc. I chwała lekarzom za to, bo mogli stwierdzić, że nie mam krwiaków, serduszko bije i że wszystko w porzadku - mimo małego krwawienia, które miałam w tym czasie. USG dopochwowym przeciez nie można uszkodzić dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
agatunia1977 Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 11:10 Ze względu na plamienia miałam robione dopochwowe 3 razy, tydzien po tygodniu pomiedzy 6 a 8 tygodniem i nic się nie działo. Jakaś bzdura z tym uszkodzeniem płodu. Przy następnej ciąży, jeśli nic się niepokojącego nie będzie działo, poczekam pewnie do 8tc, właśnie żeby mieć pewność, że to będzie ten moment, kiedy serduszko będzie musiało być widoczne i słyszalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoanka3 Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 14:48 z powodu krwawienia miałam robione usg w 7mym tygodniu, byłam przygotowana na najgorsze (poprzednio poroniłam w 9tc), a tymczasem okazało się, że wszystko w porządku - serduszko, wymiary, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkanaj Re: USG w 8 tc? 05.09.07, 15:03 Jest sens! Ja mialam robione w 6 i 8tgc Uslyszalam pierwszy raz bicie serduszka Jakuba. Bylo to tak wzruszajace ze poplynely mi lzy ze szczescia ze wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś