Dodaj do ulubionych

Miesnie brzucha po cc

07.07.03, 17:18
Czesc
Za niecale 2 tyg. mam zaplanowana cesarke. Poniewaz bedzie to moj pierwszy
porod, mam pytanie do mam, ktore przeszly przez cc. Czy po przecieciu miesni
brzucha przy cc jest mozliwy ich pozniejszy zrost na tyle, aby brzuch znowu
stal sie plaski? Domyslam sie, ze bez cwiczen miesni brzucha sie nie
obejdzie, ale to mnie nie przeraza. Jednak mam watpliowsci czy powrot do
formy sprzed ciazy jest wogole mozliwy. Moja mam miala cc i jej brzuch juz
nigdy nie wrocil do poprzedniej formy, choc inna sprawa, ze pocieli ja od
pepka w dol. Jak szybko mozna zaczac cwiczyc miesnie brzucha po cc?
Pozdrawiam wszytskie mamy
Mynia
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: Miesnie brzucha po cc 07.07.03, 23:50
      Teraz juz sie raczej nie tnie miesni brzucha tylko rozdziela. Przynajmniej,
      jesli lekarz ma opanowana technike i nie ma pospiechu (a przy planowej cesarce
      raczej nie ma). Ja nie mialam cietych (podobno!), a pospiech byl jak
      najbardziej.
      Co do cwiczenia to mnie lakarka pozwolila zaczac po 6 miesiacach, ale to bardzo
      indywidualna sprawa, czytalam juz na tym forum przerozne opinie.
      pozdrawiam i zycze Ci zdrowego dzidziusia i szybkiego powrotu do formy po cc!
      Antonina
      i Zosia (28. tydzień)
    • mamapoli Re: Miesnie brzucha po cc 08.07.03, 07:32
      Miałam cc właśnie od pępka w dół. I brzuszek po ładnych kilku miesiącach zrobił
      się płaski. Bez ćwiczeńsmile Może dlatego, że byłam dość wysportowaną osóbką. Do
      tego jestem szczupła (podczas rocznego karmienia piersią zrobiłam się nawet
      chuda).
      Teraz znowu brzuszek przestał być płaski za sprawą maluszka w środkusmile

Pozdrawiam
      Anka
    • edorka1 Re: Miesnie brzucha po cc 08.07.03, 10:56
      Mój był płaski po paru miesiącach bez specjalnych wygibusów-jeśli nieliczyć
      tych wokół dzidziusia. A spacery też robią swoje smile)).Teraz znowu jest
      okrągły smile)) i znowu będzie cesarka, ale jakoś mnie to już tak bardzo nie
      martwi, nie jest to takie straszne!
      • maducha13 Re: Miesnie brzucha po cc 09.07.03, 17:54
        a ja jestem 5 tyg po cc i juz mam prawie plaski brzuszek, a do wagi z przed
        ciazy wrocilam juz w 4 tyg po operacji. CC jest o tyle lepsze w tej sprawie, ze
        drakonska trzydniowa glodowka po operacji pozwala szybko zrzucic zbedne
        kilogramy, no i karmienie po. Teraz juz jestem szczuplejsza niz przed ciaza,
        tylko nie w biuscie hihi.

Ja tez mam pytanie do mam poraz drugi, kiedy nastepny dzidzius po cc?

pozdrawiam
        Maducha
        • antonina_74 Re: Miesnie brzucha po cc 12.07.03, 22:13
          maducha13 napisała:

> Ja tez mam pytanie do mam poraz drugi, kiedy nastepny dzidzius po cc?

Zwykle zaleca sie 2 lata odstepu miedzy porodami, jesli chcesz probowac rodzic
          naturalnie - ale np. moja znajoma ma 16 m-cy roznice wieku miedzy dziecmi (dwa
          razy cesarka) i obie ciaze/porody zniosla calkiem dobrze.
          Pozdrawiam,
          Antonina
          i Zosia (28. tydzien)
          >
          >
    • anndelumester Re: Miesnie brzucha po cc 09.07.03, 20:08
      cześć,
      cc miałam 9 dni temu, brzuch robi się coraz bardziej płaski, bardzo lekkie
      ćwiczenia (wdechy, wciągania brzucha, napinanie i puszczanie mięśni) pani od
      rehabilitacji zalecała już na drugi dzień, a na pytanie kiedy będe mogła
      normalnie ćwiczyć powiedziała żę za jakiś miesiąć - 6 tyg. Inna sprawa że ja
      miałam dość dobrze wyćwiczone mięście brzucha przed ciążą i w czasie ciąży też
      trochę ćwiczyłam...mam wiec nadzieje żę opona zniknie szybko...Blizna goi mi
      sie właściwie ekspresowo i poza koszmarną pierwsz dobą, czułam sie bardo ok., w
      każdym razie lepiej niż niektóre panie na oddziale po porodach naturalnych....
      ktoś tu napisał żę znieczulenie zo to traumatyczne przeżycie - mam inne
      doświadczenie - jest super zobaczyć swoje dziecko od razu i mieć cały czas
      kontakt z zespołem lekarzy! (miałam super panią anestezjolog i gina).
      pozdrawiam

> Mynia
      • oposs Re: Miesnie brzucha po cc 25.07.03, 14:52
        anndelumester napisała:

> Inna sprawa że ja
        > miałam dość dobrze wyćwiczone mięście brzucha przed ciążą i w czasie ciąży
        też
        > trochę ćwiczyłam...

Jakie ćwiczenia na mięśnie brzucha mozna robić w ciąży - czy to nie jest
        niebezpieczne??
    • mynia Re: Miesnie brzucha po cc 12.07.03, 11:14
      Czesc
      Dzieki za wszelkie informacje, ktore bardzo podniosly mnie na duchu smile Za
      tydzien o tej porze bede juz w szpitalu, a moze juz na stole? W kazdym razie
      zaczynam odliczac dni do tego najwazniejszego smile
      Usciski
      Mynia
      • deionarra Re: Miesnie brzucha po cc 25.07.03, 22:11
        ...hmmm... ja cesarke miałam 3,5 miesiaca temu... lekarka zaleciła ze jesli
        mam ochote intensywniejsze cwiczenia moge zaczac 5-6 tydzień po cc... tak tez
        zaczełam... efekt jest rewelacyjny... w pasie mam mniej niz rok temu... a
        jesli chodzi o druga dzidzie to tez indywidualna sprawa, to zależy od tego ile
        ma się lat, w jakiej jest sie kondycji fizycznej, jak sie goiła rana, jak
        szybka macica się obkurczała... także zapytajcie swojego lekarza, on bedzie
        wiedział najlepiej... mnnie doktorowa powiedziała ze jesli chce mogę juz
        zachodzic w ciążę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka