klemensik2 08.11.07, 08:59 Witam! Brałam Depakinę Chrono 300 na depresję. Cały październik brałam 1 tabletkę na noc, teraz nie biorę nic. Chcę mieć dziecko. Kiedy mogę zacząć bezpiecznie probować? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziajaw1 Re: depakine a ciąża 08.11.07, 13:10 Depakine jest lekiem na padaczkę. Uważaj bo uszkadza płód! Najlepiej skonsultuj to ze swoim ginekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
alinkads Re: depakine a ciąża 05.01.08, 12:45 ja biorę depakine hrono 300 dwa razy dziennie i byłam u lekarza, który zajmuje się kobietami w ciąży z padaczka, żeby zapalnować ciażę i powiedziała, że moja dawka jest bardzo mała (jak na dziecko 30kg wagi) i taka dawka dla płodu jest nie szkodliwa, ale że nie miałam ataków od dwóch lat to zmieniła mi na 500 ml dziennie raz dziennie dała kwas foliowy. Dopiero dawka 800ml dziennie powoduje znaczniejsz uszkodzenia. Prawdą jest, że lepiej być pod kontrolą takiego lekarza i, ze tel leki są na padaczę, a na depresję to wystarczy deprim bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
katerina14 Re: depakine a ciąża 08.01.08, 12:19 Na depresję nie wystarczy deprim ! Ja teeż brałam długi czas depakine, ale jakieś pół roku przed zajściem w ciążę zmieniłam na lamitrin, który jest o niebo lepszy od depakiny, ma mniej działań ubocznych itd. Zaszłam w ciążę na tym leku, gdy się dowiedziałam że jestem w ciąży odstawiłam wszystkie leki. Ciąża bardzo często działa protekcyjnie, hormony są naturalnym lekiem na te 9 miesięcy, choć oczywiście nie zawsze. Po porodzie musiałam wrócic do leczenia, tak więc nie mogę karmić piersią. Tyle że ja nie mam depresji a chorobę afektywną dwubiegunową (raz góra raz dól). Pozdrawiam i życzę mało dołków przez te 9 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś