agga80 21.11.07, 13:26 Mam do was pytanie jak to jest z beta? czy maly przyrost przekresla ciaze? w 34 dc mialam 49 a w 38 dc 70. to zle czy moze jakos jeszcze bedzie? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylvia_b Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 13:30 Biegnij z tymi wynikami do lekarza! Czy wiesz kiedy zaszłaś w ciążę? W którym dniu cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
agga80 Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 13:49 Nie wiem kiedy zaszlam? staramy sie juz 1.5 roku w tym jedno poronienie. wiec juz po prostu nic nie wiem. a lekarz kazal przyjsc jak bedzie cos widac na usg wiec jak beta wieksza. a na razie chyba luteina tak jak w poprzedniej ciąży, ale mam nadzieje ze koniec bedzie inny. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_b Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 15:46 Zbadaj jeszcze raz betę. Zobacz co się z nią dzieje. Ja niestety mam przykre doświadczenia. Pierwsze badanie wykazało u mnie 403 jednostki, drugie po dwóch dniach 380. Myślalam, że poroniłam. Ale na trzecim po kilku dniach wynik byl 1200. Okazało się, że to ciąża pozamaciczna, dlatego tak słabo przyrastalo i raz roslo, raz spadalo. Dlatego nie zwlekaj, tylko sprawdz bete jeszcze raz i poradz się dobrego gina. Sciskam mocno i trzymam kciuki, zeby sie okazalo, ze jednak smignela do gory jak proca i wszystko bylo ok. Ps. Plamisz? Boli Cię coś? Który to dzien cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
agga80 Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 18:27 nie plamie, nic nie boli mnie. ja juz mam za soba jedno poronienie i wygladalo to zupelnie inaczej niz teraz dlatego mam troche nadzieji ze jednak bedzie oki. a dzien cyklu dzis 39. pojde na bete ok. jutro lub pojutrze i wtedy do gina. a jesli chodzi o te badania to robialam je w roznych labolatoriach. dzieki za slowa otuchy Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_b Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 18:32 No to może dlatego. Lepiej robić w tym samym laboratorium, bo różne mają różne normy, oznaczenia itd. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-a31 Re: jak to jest z beta? 21.11.07, 14:45 BEta jest bezlitosna..... Wiem coś o tym. Przyrost za mały. Kalkulator bety: babymed.com/tools/pregnancy/hcg/ jeśli w 34 miałaś 49 to w 38 powinno być co najmniej 120-127.(licząc różnice dni- 4 dni) a licząc 3 dni różnicy (jeden test zrobiony wieczorem, drugi rano - to co najmniej 99) Odpowiedz Link Zgłoś
lili-a31 na pocieszenie 21.11.07, 14:51 osobiście słyszałam o jednym jedynym przypadku z nieprawidłowym wzrostem bety a wszystko zakończyło sie ok... Ale to jedyny przykład jaki znam. beta powinna iść jak burza Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: na pocieszenie 21.11.07, 15:17 Jest jeden przypadek (o którym wiem, kiedy beta może wolniej przyrastać: gdy zapłodnione zostaną 2 jajeczka i 1 obumrze - co nie ma żadnego wpływu na zdrowy rozwój drugiego zarodka. W grę wchodzić może również banalny powód: błąd laboratoryjny. Nie załamuj się jeszcze, przyczyny wolniejszego przyrostu pewnie mogą być różne. Skontaktuj się z dr albo powtórz jeszcze betę, sprawdź, co się z nią dzieje. Aha, w badania robiłaś w tym samym laboratorium? Odpowiedz Link Zgłoś