virgoo3 25.11.07, 21:51 Czy któraś z Was brała w czasie ciąży z różnego powodu dexaven domięśniowo?Czy branie tego leku niesie jakieś ryzyko dla dzidziusia?Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Dexaven w ciąży 25.11.07, 21:59 To bezpieczny lek dla dziecka. Na rozwój płuc czy przy cholestazie ciążowej. Więc nie masz się czym martwić na zapas. Pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
virgoo3 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 12:03 Ja akurat dostałam dexaven(2 razy dosmięśniowo) ponieważ miałam silną pokrzywkę. No i trochę sie martwiłam, że mogłam w sumie odmówić przyjęcia tego leku. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9617 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 12:13 A w którym tygodniu ciąży do dostałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna07 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 12:46 Dostawałam w dwóch ciążach na rozwój płucek. Zero problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9617 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 13:22 Spokojnie ja dostałam celeston w 24 tc, działanie podobne. Też żałowałam że nie odmówiłam wzięcia tego leku, ale jak dotąd chyba jest ok, jestem w 29 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 13:53 ewa9617 napisała: >Też żałowałam że nie odmówiłam wzięcia tego leku, ale jak dotąd chyba jest ok, jestem w 29 tc. ???????????? Nie rozumiem. Jest to steryd,który powoduje przyspieszenie rozwoju pęcherzyków płucnych i surfaktantu czyli substancji powierzchniowo-czynnej p.p. w zagrażającym porodzie przedwczesnym. A ty żałujesz,ze nie odmówiłaś przyjęcia leku? A co by było-czego oczywiście Ci nie życzę,że urodziłabyś wcześniaka? U takich dzieci płuca zapadają się i stąd też sa problemy z ukł.oddechowym. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9617 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 14:39 Nie do końca może się jasno wyraziłam. Pisałam już wcześniej o tym na forum, chodzi o to że dostałam go bardzo wcześnie , początek 24 tc. Wszędzie w info podają, że dostaje się go po skończonym 24 tc. Stąd były moje wątpliwości i niepokój. Jeżeli dostałabym go później to nie miałabym żadnych wątpliwości, że jest konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Dexaven w ciąży 26.11.07, 15:12 No fakt dość mało precyzyjnie napisałąś. Ja bym nie miała watpliwości nawet o ten tydzień czy dwa. Przecież to nie jest jakaś duża różnica w czasie. Surfaktant intensywnie wydziela się od 24 t.c. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś