misia121584 11.12.07, 09:34 Witam wszystkie forumowiczki Mam pytanie jestem w 36 tc Czy bardzo opuchnięte stopy i dłonie moga zaszkodzić dziecku? Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot602 Re: opuchniete stopy 11.12.07, 09:49 mi przy takich objawach lekarz kazał mierzyć parę razy dziennie cisnienie i co tydzień robię badanie czy nie ma białka w moczu. czasami obrzęki są objawiem nadcisnienia indukowanego ciążą (gestoza), a to jest bardzo niebezpiecze. pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: opuchniete stopy 11.12.07, 10:28 misia dobry objaw to nie jest w wielu przypadkach jest to oznaka gestozy(zatrucia ciazowego)ale i nie musi oczywscie. udaj sie najlepiej do lekarza i bedziesz spokojniejsza wazne jest czy ta pouchlizna po nocy znika czy nadal sie utzrymuje- jezeli znika to nie jest zle jezeli nie to szybciutko dlo gin. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: opuchniete stopy 11.12.07, 17:35 no wlasnie moje dlonie i stopy tes sa opuchniete rano po wstaniu z lozka. Ale pozniej w ciagu dnia to znika. To znaczy ze jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: opuchniete stopy 11.12.07, 19:12 Podstawa to kontrola :ciśnienia + badanie moczu raz na tydzień. Kończę 41 tydzień i moje stopy - jak to określił lekarz-przypominają nogi słonia, praktycznie od rana do wieczora. Rzeczywiście obrzeki należy kontrolować, by nie doszło do gestozy, która jest bardzo poważnym powikłaniem. Mnie pomaga picie dużej ilości płynów i unikanie soli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabysia1 Re: opuchniete stopy 12.12.07, 11:17 Nie martw się!!Ja też miałam napuchnięte stopy,wogóle całe nogi,ręce buzie,wogóle cała byłam napuchnięta a dzidzia urodziła się zdrowiutka i opuchlizna zeszła po tygodniu!!) Odpowiedz Link Zgłoś