ula1001 10.08.03, 20:44 cze dziewczyny, prosze powiedzcie mi ile razy mozna zrobic USG? ja mialam 2 i juz wyznaczona data trzeciego w 36 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mszymcza Re: Ile razy USG ????????? 10.08.03, 20:56 Teoretycznie robi sie USG 3x w ciagu calej ciazy (jezeli nie jest powiklana)- tzn. w 6-8tyg, 18-20 i 30-32. Nie masz sie wiec czym denerwowac! I chociaz coraz czesciej pisze sie o ewentualnym szkodliwym wplywie zbyt czestego USG na komorki nerwowe mozgu (podobno jest wtedy wieksze ryzyko nadpobudliwosci, dysleksji), kilkakrotne zrobienie tego badania nie jest grozne. Srednio moje znajome mialy po 5-6 USG w ciagu calej ciazy; w Stanach zdarza sie podobno i 20-krotne wykonywanie tego badania! Ja sama bede mama blizniakow i mialam juz robione 4x, a to dopiero 19tydz. (jest to efektem pewnych wypadkow,np.porazil mnie prad i byla koniecznosc). Tak wiec jeszcze raz-nie denerwuj sie! Na kazdym etapie ciazy USG jest potrzebne! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: Ile razy USG ????????? 10.08.03, 20:58 Z tego co wiem powinny być 3 badania USG. Pierwsze ok. 10 tygodnia, drugie w 20 tygodniu i trzecie po 30 tygodniu. Można zrobić jeszcze czwarte badanie tuż przed samym porodem - ale o tym decyduje lekarz. Robi się je po to, żeby sprawdzić dokładne ułożenie dziecka i zobaczyć czy nie jest np. okręcone pępowiną. Pozdrawiam Anet i szkrab w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
mamajuliana Re: Ile razy USG ????????? 10.08.03, 21:00 Ja też słyszałam, że powinny być 3 w ciągu całej ciąży, ale my podglądalismy Julka co miesiąc na każdej wizycie u lekarza . Maleństwu to nie szkodzi a my mieliśmy wielką frajdę. Nagraliśmy każdy seans na wideo i teraz mamy cudowną pamiątkę! Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin24 Re: Ile razy USG ????????? 11.08.03, 10:53 Ja sie troszke denerwowalam, bo u mnie 9-ty tydzien, a dostalam skierowanie na 3 usg. Ale pani doktor uspokoila mnie, ze to tylko dla dobra maluszka, chce wiedziec, czy wszystko rozwiaja sie prawidlowo i skad pojawiaja sie i znikaja plamienia. W sumie to nie moge sie juz doczekac kolejnego usg, to takie przezycie, na poprzednim ryczalam ze wzruszenia jak bobr... Mam nadzieje, ze nowowczesny sprzet naprawde nie niesie zadnego zagrozenia dla mojej Kruszynki. Yasmin Odpowiedz Link Zgłoś
nika28wawa Re: Ile razy USG ????????? 11.08.03, 11:39 Ja miałam robione chyba z 7 razy usg. TEraz już jesteśmy na finiszu ciąży, bo 37 tydzień, ale też jeszcze będę miałą robione usg. Będą w szpitalu robili mi usg 2 razy na wejście i wyjście ( byłam 6 dni). Myśle, że nie ryzykowaliby zdrowia dzidzi. Lekarze wiedzą co robią. Trzeba komuś w końcu zaufać. Moja pani doktor powiedziała, ze usg nie stwarza żadnego ryzyka dla maleńśtwa. Na poczatku ciąży robiliśmy często usg i moja mała jest zdrowa. To cudowne jest oglądać misiąc po miesiącu jak twój bobas rośnie i jajk macha albo śmieje się do ciebie przez brzuszek. To najwspanialsze chwile przed porodem. Korzystaj z tego. Monika i jej mała - jeszcze w brzuszku ale już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
joln Re: Ile razy USG ????????? 11.08.03, 14:50 witam; ilosc usg jest pewnie uzalezniona od lekarza prowadzacego ciaze. moj np ma aparat u siebie w gabinecie i badanie usg traktuje jako czesc wizyty. do konca nie wiem, czy to dobrze, czy nie zaszkodzi, ale z drugiej strony ciezko mi sie powstrzymac przed ogladnieciem poTomka w moim brzuszku. pzdr; J. Odpowiedz Link Zgłoś
orcia1 Re: Ile razy USG ????????? 12.08.03, 00:03 Ja mialam tylko raz ok. 18 tygodnia. Termin porodu mam na nastepny wtorek. To zalezy od lekarza prowadzacego. Odpowiedz Link Zgłoś