first-brzuszek 02.01.08, 11:10 Do wszystkich doświadczonych brzuchaczy!!! Jakie badania oprócz obciążenia glukozą, usg (w 30tc i tp) oraz rutynowej morfologii i badania moczu małyście w III trymestrze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mawikt Re: Badania w trzecim trymestrze 02.01.08, 11:41 W 36 tyg. ponoć rutynowe badanie na paciorkowca będę mieć. Ale sama się upomniałam, więc nie wiem jak z tą rutyną. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: Badania w trzecim trymestrze 02.01.08, 12:17 Oprócz KTG, robi sie na pewno jeszcze raz morfologie,mocz, kiła i żółtaczka.Ja planuje poród w wodzie więc po 35tc robiłam jeszcze HIV i wymaz bakteryjny z pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
styczniowa_mama_maksia KTG?????????? 02.01.08, 12:42 a mozesz mi powiedziedziec w jakim celu rutynowo sie je robi w III trymestrze, bo ja już w 38,2tc i rutynowo nie miałam i z tego co wim jak wszystko jest ok to sie nie robiKTG sprawdza tętno dzidziusia i ewentualne skurcze pozdrawiam mama Maksia Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: KTG?????????? 02.01.08, 12:58 u mnie wszystko ok, a gin zlecił mi KTG co tydzień od 33tc Odpowiedz Link Zgłoś
aga1981mdudi Re: KTG?????????? 03.01.08, 16:33 No pewnie kazda klinika ma swoje zwyczaje.W mojej robi sie KTG rutynowo od 30tc.Takie maja zasady. Mimo że za każdym razem moje kTG wychodzi rewelacyjnie to po prostu jest częśc wizyty lekarskiej. Dziś np przede mną była kobieta na kTG, jakiś 32-34tc.Niby czuła sie dobrze, dziecko sie ruszało jak zawsze,a KTG wyszło u niej bardzo źle- w chwili ruchu dziecka tętno mu wzrasta i potem spada do normalnego,a u niej spadało poniżej normy.Lekarz okreslił to niewydolnością łożyska. I co ty na to?To może być wskazanie do hospitalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Badania w trzecim trymestrze 02.01.08, 12:36 obciążenia glukozą nie miałam wcale. Lekarz mi powiedział, że nie jest to standard i jeśli zwykły cukier miałam ok, to nie ma co badać, jak nie tyję ponad normę. Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: Badania w trzecim trymestrze 02.01.08, 12:39 HBS, WR, mocz , morfologia, krzepniecie krwi i jakies inne, posiew z pochwy Odpowiedz Link Zgłoś