ewuncia.a 08.04.08, 10:49 Hej! Czy konieczne jest robienie lewatywy przed cc? Jak to było w Waszym przypadku w Waszych szpitalach? Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: Lewatywa przed cc 08.04.08, 10:58 Ten czopek to chyba bardziej cywilizowany sposób. Jakoś wizja lewatywy mnie przeraża. A kiedy podają ten czopek? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: Lewatywa przed cc 08.04.08, 11:18 powiem tak ja bardziej bałam się lewatywy niż porodu a naprawde nie ma czego nawet nie poczułam kiedy i co jak dobrze sie zrobi to ne cuć na 100 %wole lewatywe niż czopki Odpowiedz Link Zgłoś
0.majeczka Re: Lewatywa przed cc 08.04.08, 11:20 Hej ! Ja mam jutro cesarkę i nic nie kazali mi robić ani lewatywy , ani brać czopków , ale kupiłam sobie w aptece czopki glicerynowe bo sama wole je wziąć dzisiaj żeby po zabiegu od razu nie mieć problemów z wypróżnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a A jak to wygląda od technicznej strony? 08.04.08, 11:22 Chodzi mi bardziej o tę estetyczną stronę - czy cieknie po nogach itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: A jak to wygląda od technicznej strony? 08.04.08, 12:07 Nie cieknie, haha, ale trzeba byc w poblizu toalety. U mnie nie robia lewatywy ani nie daja czopkow, chyba, ze sie poprosi. Ja sama sobie zrobie w domu, przed wyjazdem do szpitala, tak jak robilam poprzednio. W domowym zaciszu i na spokojnie. Potem bede miala ze 2 dni spokoju po cc, nie usmiecha mi sie wtady napinac Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: A jak to wygląda od technicznej strony? 08.04.08, 12:12 ewuncia.a napisała: > Chodzi mi bardziej o tę estetyczną stronę - czy cieknie po nogach itp.? Omatkozcórką, skąd Ty masz takie wizje?? Żeby ciekło po nogach, to chyba należy szerokim łukiem omijać toaletę Serio nie ma się czym stresować, może trochę krępujące być samo aplikowanie lewatywy, ale jeśli robi to życzliwa i dyskretna położna, to nie jest to żadna trauma. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: A jak to wygląda od technicznej strony? 08.04.08, 12:20 No to dzięki Bogu Nigdy nie miałam lewatywy więc nie jestem zorientowana w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
madziara95 Re: A jak to wygląda od technicznej strony? 08.04.08, 17:31 mi położna kazała położyć się na boku tyłem do niej. wcisnęła co tam miała do wciśnięcia,żadna przyjemność ale da się przeżyć. powiedziała,żeby nie iść tak od razu do toalety tylko spróbować przetrzymać jak najdłużej. ale mimo wszystko lepiej mieć tą toaletę w pobliżu Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Lewatywa przed cc 08.04.08, 18:02 Ja leżałam na patologii ciąży i byłam na czczo, ale mimo wszystko kazali mi sobie samej zaaplikować lewatywę. To było 5 lat temu w Orłowskim. Może teraz jest inaczej. Teraz na Madalińskiego lekarz uprzedził mnie, że cc będę miała ok 10 rano, więc mogę ok 3 w nocy zjeść jeszcze coś lekkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asiu-sia Re: Lewatywa przed cc 08.04.08, 20:59 Ja miałam cc w żeromskim w krk i nie miałam lewatywy. Kazała mi położna być na czczo ale powiedziała mi to o 7 rano, a ja już zaczęłam jeść jogurt bo nie wiedziałam że bedzie cc (wieczorem jeszcze nie bylo wiadomo-taką decyzje podjeli rano przed obchodem i nawet nie powiedzieli mi co bedzie, tylko że mam iśc na porodówke, a tam zdecydują o "sposobie zakończenia ciąży ale czad no nie? a położna to tylko tak profilaktycznie powiedziała. tak wiec chyba nie koniecznie ta lewaatywa. Aha-z wrażenia dostałam biegunki jak mi kazali iść na ta porodówkę (a może to przez tą aktivię co zeżarłam na kolację?. No i po cc nie miałam problemów w toalecie,po prostu poszłam i siedziałam na tronie i czekałam i czekałam... bez napinania sie, bo stwierdziłam że jak bede "trzymać" na siłę to później bedzie gorzej pozbyć sie "balastu" ))) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lewatywa przed cc 09.04.08, 07:44 naprawde nie rozumiem tego strachu przed lewaqatywa. naprawde nie macie powazniejszych problemow i lekow przed porodem? ja bardziej balam sie wklucia w kregoslup, bolu.... lewatywa to byla najprzyjemniejsza czesc porodu. reszta juz tak lajtowa nie byla. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Lewatywa przed cc 09.04.08, 08:48 Ja się nie boję tylko (jak napisałam wcześniej) chodzi mi raczej o tą "estetyczną" stronę lewatywy . Nigdy nie miałam jej robionej więc nie wiem, jak to faktycznie wygląda. Co do znieczulenia i bólu - to też trochę się tego obawiam, ale tego i tak nie da się uniknąć a lewatywy - jak widać z wypowiedzi dziewczyn - jak najbardziej. Nie oznacza to oczywiście, że jeśli będzie konieczność jej zaaplikowania to będę uciekać z izby przyjęć Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Lewatywa przed cc 09.04.08, 09:36 z reka na sercu mowie, ze lewatywa NIC nie boli. kladziesz sie na boku, polozna gumowa cienka rureczke ( jak wentyl) wklda w odbyt, wpuszcza plyn. potem masz mozliwie dlugo wytrzymac z plynem w srodku i usiasc na sedes. sama lewatywa trwa 10 sekund.a wyproznianie.... wiesz to zalezy od Twoich zasobow Odpowiedz Link Zgłoś