kbart 07.06.08, 08:31 termin porodu na poczatek grudnia a wielkośc brzucha??? Można mieć już widoczny brzuch? czy dziecko jest za małe jeszcze zeby cokolwiek było widać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea.bea Re: czy to prawda? 07.06.08, 08:35 to chyba indywidualna sprawa..... mnie wywaliło dopiero w 8 miesiacu...moja kolezanka całą ciąże przelatała w tych samych dzinsach...rodząć normalnej wielkości dziecko.... a inna od poczatku wygladała jak słoń.. Odpowiedz Link Zgłoś
kbart Re: czy to prawda? 07.06.08, 08:37 ja wiem ze to indywidualna sprawa, ale dziekco ma jakies wymiary w poszczególnych miesiącach, więc pytam czy jest możliwośc mieć już widoczny brzuch? Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: czy to prawda? 07.06.08, 08:40 nie jestem lekarzem... ale macica inaczej sie powieksza, chyba niezależnie od wielkości dziecka....i chyba jeszcze chodzi o ilośc wód płodowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kbart Re: czy to prawda? 07.06.08, 08:43 o jezu ale dziecko chyba za małe zeby mieć wielki brzuch (wyglądający jak 8 mieisiąc) w 3 miesiacu. Dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: czy to prawda? 08.06.08, 08:32 jeśli to kwestia indywidualna to każda może mieć inaczej jak byłam w 20tc spotkałam u gina dziewczynę na tym samym etapie ciąży ja już miałam brzuszek w kształcie piłeczki, a po niej nic nie było widać, a nasze maluchy naprawdopodobniej miały zbliżone wymiary wielkość brzucha zależy od wymiarów dziecka ale tez od tego jak się ten maluch układa poza tym ty jesteś jakoś w 3miesiącu? to jeszcze nic nie musi być widać Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: czy to prawda? 07.06.08, 09:04 W zcwartym miesiącu może być już widoczna ciąża - szczególnie jeśli jest to ciąża kolejna. Albo ... mnoga))) Odpowiedz Link Zgłoś
kbart Re: czy to prawda? 07.06.08, 09:12 jest to pierwsza ciąża i nie mnoga i mnie to zastanawia własnie Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: czy to prawda? 07.06.08, 09:42 Mozna miec juz bardzo widoczny brzuch Mozna i nie miec, to indywidualna sprawa i nie zalezy od wielkosci dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
only_moni Re: czy to prawda? 07.06.08, 11:29 ja jestem w 12 tyg. i juz troche widac moj brzuszek. wiem ze moja mama jak byla ze mna w ciazy miala taki brzuszek na poczatku 9 miesiaca. wiec to jak dziewczyny pisaly to sprawa indywidualn. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: czy to prawda? 07.06.08, 11:29 zaczęłam nosić ciążowe ubrania od 7 tc- bo już we wlasne się nie mieściłam- a waga stała w miejscu do 16 tc. Ciąża widoczna była już ok. 12 tyg. (ustępowano mi miejsca w komunikacji). Teraz jestem w 28tyg., waga +7 kg, a obwod w pasie o 40 cm większy niż przed ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
grajdziak Re: czy to prawda? 08.06.08, 00:05 Ależ oczywiście, że może być widoczny i że jest to sprawa indywidualna. Ja mam termin na początek grudnia i u mnie już brzuch widać, niewielki, ale widać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: czy to prawda? 08.06.08, 10:40 to nie chodzi o dziecko tylko o rozciągającą się macice i może być coś już widać bo każda ciaża jest inna... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy to prawda? 08.06.08, 10:45 Bez przesady, w 3 miesiącu (a konkretnie w 12 tc) macica sięga ledwie do spojenia łonowego. Na tym etapie widać rozleniwione, lekko wzdęte jelita- to one "robią" brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
korrra Re: czy to prawda? 08.06.08, 14:24 U mnie juz troszeczkę widać (13 tc), jestem szczupła choć zawsze miałam malutkie sadełko na brzuchu, które udawało się wciągać, teraz wciągnąć do końca juz nie mogę, ale fakt że w 50% to wzdęcia dają ten powiększony brzuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
himbi Re: czy to prawda? 08.06.08, 14:35 + czesto powiekszona watroba, niestety (jak w moim przyp.) Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy to prawda? 08.06.08, 17:03 o tej porze, rok temu, bylam w polowie 5 msc i brzucha nie mialam Odpowiedz Link Zgłoś
shipa Re: czy to prawda? 08.06.08, 18:13 Nie ma reguly co do rozmiaru brzucha a wieku ciazy. Moja Mama, podobnie jak ktoras Forumka sie wyrazila ,,przelatala cala ciaze w tych samych dzinsach", mi natomiast brzuch pokazal sie gwaltownie w okolicach 8 miesiaca- wczesniej nic zupelnie nie bylo widac, az wiele osob nie wierzylo, ze jestem w tak zaawansowanej ciazy. Nie martw sie, jeszcze zdazysz nacieszyc sie zmienionym rozmiarem swojego ciala Odpowiedz Link Zgłoś