Dodaj do ulubionych

domowe sposoby na pieluszki wielorazowe

03.07.08, 08:29
wyczytane z innych forów, nie testowałam więc nie wypowiadam się o plusach i
minusach

- ręcznik frotowy, jako wkładka
- ściereczki do czyszczenia z mikrowłókna, jako wkładka
- majtki sucha pielucha canpola, stosowane jako pieluszka z kieszonką (trzeeba
wyciąć ze środka ceratkę i zostawić tylko siateczki), do tej wersji potrzebny
jest otulacz
- prostokątny kawałek ceniutkiego polaru, jako wkładka zabezpieczająca na
pieluszkę, nie przepuszczająca wilgoci z pieluszki na pupkę
Obserwuj wątek
    • ewa-krystyna Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 03.07.08, 14:28
      jest wiele website'ow angielskojezycznych z wykrojami i krok po kroku opisami i
      zdjeciami jak uszyc nowoczesne pieluszki materialowe... w tej chwili nie mam
      czasu,ale wieczorem powstawiam kilka linkow,ktore sa warte przejrzenia... sama
      uszylam wiekszosc pieluszek dla mojej kruszyny i nie moge sie doczekac,zeby
      zaczac ich uzywac smile
      • ala.81 Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 03.07.08, 16:45
        a jakie materiały wykorzystywałaś? sprowadzałaś je specjalnie z zagranicy?
        • ewa-krystyna Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 05.07.08, 04:17
          Ala.81, ja mieszkam w Kanadzie i materialy jak i wykroje pieluch,ktore uszylam
          sama sprowadzalam przez internet ze Stanow... website:
          verybaby.com/ specjalizuje sie w sprzedazy materialow i wykrojow wlasnie
          takowych pieluszek... ja kupilam material,ktory nazywa sie sherpa - jest bardzo
          mily w dotyku i chlonny... jesli znasz angielski poczytaj info tam zawarte,na
          prawde warto - mozna sie duzo dowiedziec... maja tez forum,na ktorym czlonkinie
          wymieniaja sie doswiadczeniami w szyciu i uzytkowaniu pieluch materialowych...
          aby zobaczyc jak szyc te pieluchy kliknij na
          diaperfabric.com/diaper-sewing-tutorials/
          a nastepnie na zdjecia...
          jeszcze wiecej linkow:
          diaperfabric.com/other-diaper-sewing-tutorials/
          tutaj mozesz zobaczyc jak AIO (all in one-czyli pieluszka na ktora juz nie
          zakladamy ochraniacza) wyglada sama i na noworodku - kliknij na zdjecia,zeby je
          ciut powiekszyc - wykroj i materialy tej pieluchy mozesz kupic z podanego
          wczesniej website'u
          tallulahbaby.com/index.php?act=viewProd&productId=2
          kolejna pielucha to Very Baby
          tallulahbaby.com/index.php?act=viewProd&productId=3
          jednak jest to dosc drogie i szczerze powiem ci,ze wolalabym kupic juz gotowe
          pieluchy z Mother-ease,bowiem koszty uszycia tych pieluch pokrylyby mi sie z
          kosztami kupienia juz gotowych,oto link do Mother-Ease:
          www.mother-ease.com niestety jest to website kanadyjski,ale w Angli
          rowniez mozna je dostac...
          kolejny link do pieluch z wykrojami,ktore mozesz za darmo sciagnac - wystarczy
          tylko je wydrukowac,to: www.thenappynetwork.org.nz/diy.php
          jest tam bardzo duzo info i wykrojow...
          rowniez w kolejnym masz wykroj pieluchy za darmo wystarczy tylko wydrukowac oraz
          ochraniacz robiony na drutach ( mozna zrobic w ciagu 2-3 godzin jesli umiesz
          dziergac na drutach,sama robilam) i instrukcje masz do wyboru w wiecej jezykow -
          m.in. angielski i niemiecki:
          www.ottobredesign.com/en/print/pdf/vaippa_en.pdf
          www.ottobredesign.com/en/print/pdf/wool_diaper_cover_en.pdf
          tutaj link glowny: www.ottobredesign.com/en/print/index.html maja mnostwo
          roznych rzeczy za darmo do wydrukowania i uszycia,wystarczy tylko kliknac na
          zdjecie...
          rowniez w ich jesiennym wydaniu magazynu musisz kliknac na 3 zdjecie,nastepnie
          otworzy ci sie nowe okno i klikasz na "cloth diapers" i strzalkami otwierasz
          kolejne strony lub klikasz u dolu na 11,12 i 13 - maja wykroje pieluch i info
          jak je zrobic - ten magazyn mozesz kupic przez internet,ale nie jestem pewna czy
          ci sie oplaca...
          www.ottobredesign.com/en/print/index.html
          jest jeszcze duzo duzo wiecej website'ow,ale te co wstawilam byly dla mnie
          najbardziej pomocne smile
          jeszcze jeden ze zdjeciami krok po kroku jak szyc, z lewej stony klikaj na nazwy
          pieluch:
          www.diapersewing.com/index.html
          jesli potrzebujesz tlumaczenia daj mi znac i w miare mozliwosci i czasu pomoge...
          super,ze zalozylyscie to forum... jest niemozliwoscia jak inni wypowiadaja sie
          na temat stosowania pieluch materialowych nie majac pojecia o nich... sama sie
          zainteresowalam nimi w 2005 roku kiedy moja znajoma spodziewala sie pierwszego
          dziecka... powiedziala,ze bedzie uzywac tetry a ja ja wysmialam,ona mi na to
          zebym sobie poczytala o jednorazowkach na internecie- no i tak zrobilam i
          wiem,ze jednorazowek bede uzywac tylko okazjonalnie... nie chce truc ani mojego
          dziecka ani srodowiska... moje dziecko urodzi sie za tydzien i mam dla niej juz
          przygotowane roznego rodzaju pieluszki zarowno nasza zwykla polska tetre jak i
          caly zestaw pieluszek wlasnorecznie uszytych z wyzej wymienionych
          website'ow,kilka Mother-Ease itp... jak tylko wydedukuje jak sie wstawia zdjecia
          to sie nimi pochwale rowniez...
          powodzenia w czytaniu i mam nadzieje,ze moj post nie jest zbyt chaotyczny smile
          pozdrawiam
          Ewa

• ewa-krystyna Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 05.07.08, 04:22
            podalam zly link do magazynu Ottobre design :
            www.ottobredesign.com/en/print/index.html
            nastepnie klikasz po lewej stronie w "cloth dipers" i aby zmienic strone klikasz
            na strzalki w dolnej czesci okna lub na numery 10,11 i 12 - nie wiem jak mozna
            powiekszyc te strony zebys mogla poczytac... ewentualnie moge ci je zeskanowac i
            wyslac naa e-maila.
            pa
            Ewa
            • ewa-krystyna Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 05.07.08, 05:25
              zdjecia juz dostepne z opisami w FotoForum klucz "pieluszki"
            • gosiahdb3 Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 04.11.08, 23:19
              Witam,
              Ewa, gratuluję zostania mamą. Ja mam obecnie 4 miesięcznego synka.
              Czytałam instrukcje szycia pieluszek z linków, które podałaś. Napisz
              proszę, jaki poniosłaś koszt zamówionego materiału. Napisz mi, jeśli
              możesz, jakiego materiału używasz do uszycia otulacza, wkładek, etc.
              I co to jest ten wkład bambusowy?? Kupowałaś coś takiego??
              Gosia
          • stokrotka.a ................... :) 05.07.08, 09:50
            Na prawdę podziwiam!
            Ja to nawet przysłowiowego guzika nie potrafię uszyć...kompletne krawieckie
            beztalencie! Za to moja mama to sukienki w pracy szyła ręcznie mojej młodszej
            siostrzyczce smile.
            Ach zazdroszczę!
          • ala.81 Ewa krystyna 05.07.08, 20:17
            podziwiam Cię smile i dziękuję za wyczerpujący opis smile

naszło mnie na uszycie takiej pieluszki, jednak chyba nie specjalnie się to
            opłaca, musiałabym sprowadzać wszystkie materiały sad

Ewa, jaki był koszt wszytkich materiałów do zrobienia pieluszek? wiadomo ze bez
            przesyłki, bo do PL pewnei inna stawka będzie
            chciałabym się rozeznać tak plus minus, bo korci mnie szycie ale czy to będize
            oszczędniej smile??
            • ala.81 Re: Ewa krystyna 05.07.08, 21:06
              aha, zapomniałam zapytać który z materiałów byłby najlepszy na same wkładki do
              pieluszek, taki super chłonny?
              niby znam ang trochę ale jakaś zagubiona jestem smile

najbardziej chciałabym uszyć otulacz, ile materiału potrzeba?
    • stokrotka.a :) 04.07.08, 13:47
      Tetra + majteczki bawełniane smile
      Niestety na długo nie wytrzymało uncertain
      Staram się żeby pupa trochę oddychała jak jest w domku
      Pozdrawiam!
      • ala.81 Re: :) 04.07.08, 18:46
        jak jest super ciepło to antoś ma majteczki tylko, bez pieluszki
        kupiłam takie mikro gatki smile przynajmniej nie jest mu gorąco ale muszę pilnować,
        zeby nie zasikał mi wszystkiego wokół
        czasem wkładam samą pieluszkę pod body

dzisiaj w rosmanie była promocja ręczników frotowych 9,9 za 3szt
        przetestowałam je już jako pieluszki i wchłaniają super, przydałaby się jeszcze
        wkładka zabezpieczająca ale niestety nie doczekam się jej chyba nigdy -
        zamawialam w pieluszkarni już prawie 2tyg temu sad
        • stokrotka.a no nie! 05.07.08, 09:53
          To w pieluszkarni tak długo trzeba czekać?!
          O zgrozo!
          A co zamówiłaś w pieluszkarni?
          • ala.81 Re: no nie! 05.07.08, 10:15
            nie wiem ile trzeba czekać ale pieniądze do nich wpłynęły 24czerwca a ja nie mam
            jeszcze paczki sad zamówiłam otulacz i te wkładki na pieluszkę, podobno te
            wkładki są beznadziejne.........
            • stokrotka.a Re: no nie! 05.07.08, 13:10
              możesz wysłać linka który otulacz i które wkładki?
              Pozdrawiam!
              • ala.81 Re: no nie! 05.07.08, 15:47
                www.pieluszkarnia.pl/index.php?p68,otulacz-pul-bialy
                www.pieluszkarnia.pl/index.php?p63,wklady-przepuszczajace-2-szt

napiszę wiecej jak odbiorę przesyłke
                chcę kupić jeszcze ten otulaxz\
                sklep.ekodzieciak.pl/otulacz-zabki-p-157.html
    • magnolia17 Re: domowe sposoby na pieluszki wielorazowe 05.11.08, 12:53
      Ja uszyłam pierwsze pieluszki z ręcznika frotte z Ikei. Teraz nawet była
      promocja, są w 2 rozmiarach - takie najtańsze z białej froty. Do środka
      wszywałam jedną wkładkę też z tego samego ręcznika a drugą - dłuższą
      przyszywałam pod górnym brzegiem pieluszki (powstaje taki "ogonek"). Koszt -
      niewielki - mały ręcznik (wystarcza na 1 pieluszkę + wkładki) to 1,39 a duży (2
      pieluszki + wkładki). Wyprałam - żeby sprawdzić czy się bardzo nie skurczą i
      nawet nie najgorzej wyglądają, tylko oczywiście troszkę zrobiły się sztywniejsze
      (ale tak jest z wszystkimi frotkowymi pieluszkami). No i wszystko ładnie - tylko
      jeszcze nie wiem jak się będą sprawowały, bo maluszek wciąż w brzuszku smile.
      Podjęłam się takiej próby bo wszystkie pieluszki jakie zakupiłam to onesize i
      wydawały mi się stanowczo za duże na noworodka. No zobaczymy - dam znać jak już
      sprawdzę praktycznie...smile
    • alerion1 domowe sposoby na pieluszki - wkładki polarowe 19.03.09, 20:01
      Mam biały polarek i myślałam by pociąć go na wkładki. Mam parę pytań w związku
      z tym.
      1. ciąć w prostokąty czy owal? Prostokąt nie będzie wystawał?
      2. znalazłam w jednym z podanych linków wymiary na prostokątne wkładki polarowe
      do kieszonek. Czy te wymiary się nadadzą? Czy muszą być większe?
      S - dł 33cm szer 11.5
      M - dł 38 szer 12
      L - dl 43 szer 12
      3. obszywać nie trzeba?
      Dzieki z góry za pomoc

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20604;104/st/20090716/dt/9/k/21d5/preg.png
      • uccello1 Re: domowe sposoby na pieluszki - wkładki polaro 19.03.09, 20:21
        to mają być wkładki które mają zapewniać suchość w pieluszce? - jak tak to
        wystarczy pociąć na prostokąciki. Jeśli wkładki do pieluszek kieszonek to pewnie
        coś więcej trzeba. Ekspertem od szycia nie jestem (ala.81 jest)ale pewnie trzeba
        doszyć do polarka coś chłonnego. Sam polarek nie trzeba obszywać.
      • ala.81 Re: domowe sposoby na pieluszki - wkładki polaro 19.03.09, 20:48
        ekspertem to chyba nie jestem, bo mam ciągle "szyciowe" dylematy i problemy smile

1. prostokąty wycinam i jest ok
        wkładki np z frotki robię czasem zaokrąglone, bo ładniej wyglądają smile
        2. co do wymiarów to nie wiem, myślę ze dobrze jest sobie wymierzyć dołączone
        wkładki do konkretnej kieszonki i wtedy szyc do niej więcej
        ja wszystkie wkładki szyję na wymiar bambusowej z ekobaby czyli ok 35cm na
        13-15, zależy jak się utnie smile
        3. polarkowych wkładek obszywac nie trzeba, polar się nie strzępi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka