Dodaj do ulubionych

USG 3D-kilka pytań :)

02.08.08, 15:58
Witam,na tym forum duzo się mowi o usg 3D,wiem ze na wizytach u ginekologa
robi sie USG 2D,a jesli bede chciała USG 3D to gdzie mam je zrobić ? u swojego
ginekologa?on tez moze zrobic to USG? bo domyslam sie ze za to badanie sie
płaci,ale nie wiem ile,napiszcie mi prosze co i jak z tym USG,bo w
poniedziałek ide do ginekologa i chcialabym na 100%znac plec dziecka,a wiem ze
bardziej wiarygodne jest USG 3D. odpiszcie prosze. Z gory dziękuje
smilePozdrawiam mamusie oczekujące swojego malenstwa smile

--
21tc smile
Obserwuj wątek
    • alicja0000 Re: USG 3D-kilka pytań :) 02.08.08, 16:06
      Kochana nie wiemy skąd jesteś aby móc ewentualnie doradzić Ci, gdzie w Twoim
      mieście można takie usg zrobić... Spytaj swojego lekarza czy on dysponuje takim
      sprzętem? Jeśli nie, umów się na jednorazową wizytę u innego skoro tak Ci zależy
      na 3D. Ale jeśli chodzi o płeć dobry fachowiec na 2 D rozpozna. Za każde usg się
      płaci-wiadomo ze za 3 D trochę drożej. Ja we Wrocławiu robiąc usg połówkowe na
      aparacie Dopplera i właśnie 3D płaciłam 120 zł. Ale byłam totalnie rozczarowana,
      to był 21 tc a nie było widać zbyt wiele. Mały zasłonił się rączkami i jedyne
      co widziałam na słynnym usg 3D to ucho i rączki.
      • niunia8982.2 Re: USG 3D-kilka pytań :) 02.08.08, 16:13
        No wlasnie slyszlam ze dziecko moze sie zaslonic i kasa pojdzie na marne,no nie
        wiem mysle nad tym ,zobacze co mi lekarz w poniedzialek powie,jesli okresli juz
        pleć a takze jak ja ja zobacze to moze sie nie zdecyduje,ale bardzo mnie
        korci,bo juz sama nie wiem jak mam do brzuszka mowic smileona czy on smileJa jestem z
        opolskiego badania zawsze robie w Brzegu,u mojego ginekologa. Dziekuje za szybka
        odpowiedz smilepozdrawiam

--
        21tc smile
      • ewcia1980 do alicja0000 .... 03.08.08, 12:15
        mam pytanie - a u kogo (gdzie?) we wrocławiu robiłaś to badanie
        połowkowe??

bede wdzieczna za namiary.

pozdrawiam
        ewelina
        • alicja0000 Re: do alicja0000 .... 05.08.08, 12:23
          na ul. Joannitów. U mojego gina, który tram pracuje Dr. Marka Jaworowskiego.
      • anna_izabella Re: USG 3D-kilka pytań :) 11.08.08, 22:54
        Hej, a gdzie bylas na usg? Tez mieszkam we Wro, jestem na poczatku 28. tygodnia i mam zamiar zrobic usg 3d.
    • pychu Re: USG 3D-kilka pytań :) 02.08.08, 16:13
      Hej! Miałam robione usg 3d w gabinecie mojego ginekologa. Sam mi zaproponował,
      ale możesz zapytać. Niestety nie mieliśmy tyle szczęscia żeby zobaczyć płeć
      dzidzi - obecnie 35 tc i żyjemy nadal w niewiedzysmile)))))))). Płaciliśmy 150 zł.
      Bardzo polecam, obraz jest niesamowity. Mam nagrany filmik na dvd i to jest
      cudowne. Widać paluszki, kolana, uszy, bródkę....wszystko dokładnie.
      Niezapomniane chwile. Warto!!!!! Sama się przekonasz.
      • niunia8982.2 Re: USG 3D-kilka pytań :) 02.08.08, 16:16
        No wlasnie tego się boję ,że moje malenstwo obróci się pupą do nas i nie dowiemy
        sie jaka pleć smileTo czekanie jest najgorsze smileAle najbardziej boje się czy z
        dzidzia wszystko wpożadku...okaze się w poniedzialek ,ale razem z mezem jestesmy
        dobrej mysli bo malenstwo fika i kopie smilepozdrawiam

--
        21tc smile
        • embeel Re: USG 3D-kilka pytań :) 02.08.08, 16:21
          niuniu, mysle, ze to naprawde bajer, ktory nie jest niezbedny. W ubiegla srode
          bylismy z mezem na polowkowym wlasnie i pod koniec badania pani doktor probowala
          przelaczyc dzidzie na 3D, (nawet o to nie prosilismy) ale mala skutecznie
          zaslonila sie stopa, wiec widac bylo tylko kawalek noska (chyba tatowego wink) ,
          stope i nozke i oczywiscie pepowine. Moj maz nawet sie nie zorientowal o co w
          tym wszystkim chodzi...

• malgosiek2 Re: Niunia odbierz pocztę n/t 02.08.08, 19:09

• devona25 Re: USG 3D-kilka pytań :) 03.08.08, 14:07
      ja robiłam usg 3d prywatnie, bo do tego potrzebny jest lepszy sprzet niż
      większość gabinetów ma w swoim wyposażeniu. zapłaciłam chyba 150zł. generalnie
      jest to bajer, bo na 3d lekarz pokazuje jedynie buźkę dziecka a pomiary dokonuje
      na normannym trybie 2d. ale nie powiem, pamiątka jest. pokażemy kiedyś małej
      filmik z brzuszka
    • blue_isia Re: USG 3D-kilka pytań :) 03.08.08, 16:07
      Cześć!!
      Jeśli chodzi o USG 3D, to ja osobiście zrezygnowałam z tego badania. Na początku
      byłam nim bardzo zainteresowana, chciałam mieć zapis na CD itd. Ale gdy spytałam
      mojego gin prowadzącego, który ma możliwość robienia 3D podczas każdej wizyty,
      on mi odradził wykonywania go. Powiedział, ze wykonuje je tylko wtedy, gdy na
      zwykłym obrazie USG widoczne są jakieś niepokojące zmiany/deformacje dzieciątka;
      wtedy rzeczywiście 3D potrafi rozwiać bądź potwierdzić wątpliwości. Jednak
      stwierdził, ze robienie tego badania w celach czysto "rozrywkowych", jak się
      wyraził, nie jest wskazane. Podobno jest to dość obciążające dla dziecka, a i
      obraz ładny złapać jest podobno niezwykle trudno - generalnie krajobraz
      księżycowy w kolorze sepii smile Oczywiście decyzja ostateczna należała do mnie,
      ale jako że ufam temu lekarzowi, wiem, że nie lubi klimatów "efekciarskich" -
      postanowiłam zrezygnować.

Pozdrawiamsmile
    • aliska2000 Re: USG 3D-kilka pytań :) 05.08.08, 12:15
      Ja byłam w 22tyg. na takim usg.Dowiedziałam się jaka płeć i że
      wszystko w porządku.Smutno mi było,że dziecko odwróciło się pleckami
      i wiele go nie widziałam.
      • asienka27wawa Re: USG 3D-kilka pytań :) 08.08.08, 13:52
        " Podobno jest to dość obciążające dla dziecka, a i
        obraz ładny złapać jest podobno niezwykle trudno - generalnie krajobraz
        księżycowy w kolorze sepii "

.........dośc obciążające dla dziecka????czym to uzasadnił????????????????
        • mimoooza Re: USG 3D-kilka pytań :) 12.08.08, 22:36
          Generalnie fale emitowane przez głowice do badań USG są słyszalne przez Dzieci
          (oczywiście od czasu, gdy w ogóle zaczynają słyszeć, ok. 4 miesiąca), Maleństwa
          mogą odbierać je wręcz jako hałas, dlatego często "uciekają" przed przesuwającą
          się po brzuchu głowicą.
          • nzuri Re: USG 3D-kilka pytań :) 12.08.08, 22:42
            Pierwsze słyszę, żeby ultradźwięki były słyszalne przez człowieka...
            • absit Re: USG 3D-kilka pytań :) 12.08.08, 22:44
              no chyba, że się ma w brzuchu delfinkasmile
              • nzuri Re: USG 3D-kilka pytań :) 12.08.08, 22:50
                Albo nietoperza wink
              • mimoooza Re: USG 3D-kilka pytań :) 12.08.08, 22:51
                To informacja z filmu "W łonie matki", na podstawie badań naukowych; słyszalność
                jest powodowana przez płyn owodniowy, w kt. pływa dziecko.
                • jaym Re: USG 3D-kilka pytań :) 21.08.08, 16:32
                  Też o tym słyszałam. Widziałam film o francuskiej ekipie naukowców badających
                  dogłębnie różne etapy życia płodowego. Pamiętam taką scenę, w której dzidziuś
                  nie tylko próbował zmienić położenie po usłyszeniu "piskliwych" dźwięków
                  emitowanych przez głowicę USG, ale nawet zmieniała się jego mimika twarzy -
                  interpretacja była taka, że widoczny grymas jest dowodem niezadowolenia.
                  • aga_q Re: USG 3D-kilka pytań :) 21.08.08, 20:47
                    łaaaa ... tylko, że wychodzi na to, że dziecku przeszkadzają dźwięki
                    z głowicy 3D, a z 2D już nie ?
                    nijak pojąć nie potrafię.
                    • mimoooza Re: USG 3D-kilka pytań :) 21.08.08, 21:15
                      Z 2D też przeszkadzają, o ile dobrze zrozumiałam (choć może poziom
                      natężenia fal jest inny, nie będę się wypowiadać, nie jestem
                      fachowcem). Ogólnie na pewno jeśli nie ma wskazań typu zagrożenie
                      ciąży nie warto przesadzać z ilością wykonywanych USG, obojętnie
                      którego typu, i nie przedłużać "seansów" nie wiadomo jak długo.
                      • wronkaf Re: USG 3D-kilka pytań :) 26.08.08, 09:54
                        witam a nie wiecie może gdzie najlepiej takie USG zrobić w Krakowie i ile
                        kosztuje?? Z góry dzięki za odpowiedźsmile Pozdrawiam!!!
                        • aliska2000 Re: USG 3D-kilka pytań :) 26.08.08, 12:28
                          Ja robiłam w OSTEOMEDZIE na Kazimierza Wielkiego-250zł u
                          dr.Wyroby.Trwało to ok.pół godziny.Najpierw robi 2D-wszyskie
                          pomiary,potem 3D.Ja nie miałam szczęścia,bo moja córa obróciła się i
                          wiele nie zobaczyłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka