Dodaj do ulubionych

Bakterie w moczu

20.10.03, 09:41
Cześć eMamy. Mam,niestety,zmartwienie. Okazalo sie,że w moczu mam
bakterie.Nie wiem czy mają one wpływ na rozwój dzidziusia, czy mu nie
zaszkodzą. W dodatku muszę łykać antybiotyk (zinat), co też optymistycznie
mnie nie nastawia do życia. Czy miałyście podobne problemy, jak one się
skończyły, proszę napiszcie i pocieszcie.
Obserwuj wątek
    • amoga Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 10:17
      Witaj
      Infekcje dróg moczowych w ciąży są częstym zjawiskiem ale tylko zaniedbane i
      nie leczone mogą być powodem do zmartwienia. Dobrze, że twój lekarz od razu
      zaaplikował ci antybiotyk. Nie martw się z powodu tego, że go bierzesz bo to
      nie antybiotyk może zaszkodzić twojemu dziecku a właśnie nieleczona infekcja.
      Wszystko jest ok-głowa do góry!
      Pozdrawiam Aga
    • joan78 Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 10:24
      Witaj!
      Nie mam wprawdzie tego problemu co ty, ale może pocieszy cię to co usłyszałm
      ostatnio od mojej lekarki. Otóż ona kazała mi zrobić badanie moczu. Ale
      uprzedzała żeby pobranie moczu wykonać starannie tzn. zdezynfekowana butelka,
      po podmyciu się i wysuszeniu. I kazała brać nie ten pierwszy mocz ( z cewki
      moczowej) lecz parę sekund później ( z pęcherza). Powiedziała też że w
      przeciwnym wypadku mogą wyjść bakterie w moczu i będę musiała brać antybiotyk
      co nie jest w tej sytuscji niezbędne. Uprzedziła mnie że mam spore upławy i to
      może zafałszować wyniki badania wskazując na np zapalenie pęcherza. Podobno
      często się to zdarza. Może więc warto powtórzyć to badanie?
      Sama jutro idę się przebadać- więc zobaczymy co będzie...
      Pozdrawiam
      Asia
    • taszaa Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 10:28
      Nic się nie przejmuj, infekcje układu moczowego w ciąży zdazają się bardzo
      często. Ja aktualnie pochłaniam duze ilości uroseptu na pecherz ( wyszło troche
      bakterii w posiewie )ale jak nie przejdzie też dostanę antybiotyk. zaufaj
      lekarzowi, napewno lek który Ci przepisał jest bezpieczny, znam wiele dziewczyn
      leczonych na te sprawy w czasie ciazy i nic nie zaszkodziło dziecku, jedna nawet
      miała taki satn zapalny ze przestała w ogóle siusiać i dziecko jak malowanie.
      Więc się nie martw, dbaj osiebie, pij duzo ciepłego i ciepło się opatulaj żeby
      jak najszybciej przeszło, aha i zrezygnuj ze słodyczy ( mój lekarz twierdzi że
      wytwarzają one środowisko do rozwoj bakterii)
    • kasia9634 Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 14:39

• kasia9634 Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 14:41
        Dziewczyny,

ja byłam u mojego ginekologa i nic nie powiedział na to, że mam bakterie.
        W prawdzie jak się robi badanie na Waryńskiego to również mocz jest
        odworowany i właśnie po tym odwrowaniu to się pokazało.
        Czy zatem powinnam się martwić czy nie?

Kasia
        • ania30poz Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 15:18
          Również w badaniu wykazało mi,że mam liczne bakterie, ale lekarz nie
          przepisal mi żadnego antybiotyku, tylko kazal mi pic herbatki z pokrzywy
          i łykać urosept. Twierdził,ze to normalne w ciązy i nie ma co sie
          przejmowac bakteriami.

Ania i 21 tyg maleństwo
          • kwasia0 Re: Bakterie w moczu 20.10.03, 17:26
            Mi natomiast pani doktor po standardowym badaniu moczu (nie posiewie)
            powiedziala, ze mam bakterie i przepisala Monural. Swietnie. Zakupilam
            cholerstwo za 35zl (jedna saszetka, pije sie na raz), przeczytalam ulotke.. a
            tam, ze to w ciazy to nalezy uzyc tylko w ostatecznosci. Zadzwnonilam jeszcze
            do jednego lekarza, a ten mi na to, zeby nie brac, bo to badanie niewiele
            daje, ze trzeba zrobic posiew.
            I zrobie, a swinstwa nie wzielam...
            egh!
            I wierz tu jednemu lekarzowi...

K.
    • dorora Re: Bakterie w moczu 21.10.03, 22:32
      Ja też miałam infekcję układu moczowego. Leczyłam się i miało być oki, ale nie
      było. Poród potoczył się tak, że szybko przebito mi pęcherz płodowy, a dziecko
      urodziło się 9 godzin później. Przez ten czas było zupełnie bezbronne, nic go
      nie chroniło. No i doszło do zakażenia wewnątrzmacicznego, bo jak się okazało
      leki na mój pęcherz nie podziałały. A lekarz nie zalecił badania moczu po
      leczeniu, bo jego zdaniem nie było takiej potrzeby. Młody zaraz po przyjściu na
      świat musiał dostawać 2 antybiotyki, bo 1 nie skutkował. Był biedny cały
      pokłuty, byliśmy w szpitalu 8 dni. Cały czas ryczałam, wpadłam w depresję. Całą
      winę wzięłam na siebie. Dopiero potem dotarło do mnie, że lekarz mnie zlał,
      zapewniał, że po lekach wszystko będzie dobrze i żydził na badanie kontrolne.
      Oszczędzanie na pacjentce w ciąży, przecież to skandal! Młody przeszedł koszmar
      zaraz po urodzeniu, ja razem z nim. Nigdy więcej na coś podobnego nie pozwolę.
      Prędzej oczy wydrapię, niż pozwolę skrzywdzić moje młode.
      • ania30poz Re: Bakterie w moczu 22.10.03, 15:20
        Własnie tak czytam Twój list Dorora i zastanawiam sie,że w sumie nie
        mozna niczego lekceważyć. Mój lekarz tez ze spokojem sobie do tego
        podchodzi, ale przeciez róznie może byc...kiedy w organiźmie jest
        jakaś infekcja..w poniedzialek ide do gina, i poprosze o zlecenie na
        posiew, wtedy moze zobaczymy.

Ania
        • cysia.b Re: Bakterie w moczu 22.10.03, 16:06
          Dziewczyny, oprócz tego, czy wykryto bakterie ważna jest też ilość białych
          ciałek. Jeśli jest więcej niż 5 w polu widzenia to oznacza infekcję. Dopiero
          wtedy trzeba się leczyć.
          Pozdrawiam
          Cysia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka