dorcia.p.22 23.10.03, 12:21 Dziewczyny które z Was brały falvit czy są godne uwagi dla kobiet w ciąży? jedno wiem na pewno są tanie Co Wy o nich sądzicie? Pozdrawiam Dorota i 32 tyg maluszek w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaop Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 13:00 Ja bralam Falvit cala ciaze i okres karmienia (za poleceniem lekarza). Wszystkie wyniki mialam super. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majcia74 Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 13:45 Na jakimś forum czytałam post chłopaka, który pytał o tańsze od Prenatalu witaminy dla swojej dziewczyny w ciąży i chyba doktor polecił mu właśnie FALVIT. Pierwszą ciążę też przeleciałam na Falvicie Maja i Groszek /28 tyg./ Odpowiedz Link Zgłoś
kaaaa Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 13:48 Ani Materny, ani prenatalu moj organizm nie trawi....nudnosci, wymioty! lekarz zalecil mi Falvit!! i an razie wszystko ok! wyniki badan itd Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9634 Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 14:03 Dziewczynki, czy Falvit zawiera żelazo i kwas foliowy? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 14:20 Ja brałam FALVIT w początkowym okresie ciąży. Plus ,to oczywiście niska cena, ale zważywszy na to, że trzeba brać 3 tabletki ,opakowanie starcza na 10 dni i w sumie Prenatal wychodzi podobnie, za opakowanie Falvitu ( 10 dni łykania) 8,00 zł, a za 100 tabletek Prenatalu ( jedna tabletka dziennie) 40.00 zł. Ze względu na złą morfologię lekarka zaleciła Prenatal , który zawiera żelazo, a Falvit niestety nie. Prenatal bardzo poprawił moje wyniki. Prenatal zawiera kwas foliowy, czy Falvit też , niewiem, ponieważ wtedy kiedy go brałam lekarka dodatkowo kazała mi łykać Folik. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 14:51 A ja bralam tylko 1 tabletke Falvitu dziennie, wiec starczal na miesiac. Pod koniec ciazy bralam jeszcze dodatkowo zelazo- Sorbifer. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaaa Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 06:36 Czemu Falvit az 3 tbl dziennie? ja biore jedna i tak mi zalecil gin. Coprawda nie ma kwasu foliowego, ale ma za to 5000jm vit A, ktorej dawka u kobiet w ciazy jest maxymalna. A 3 tbl to 1500 j. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaaa Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 16:36 falvit zawiera zelazo! Skład 1 draż. (tabl.) zawiera 5000 j.m. witaminy A, 500 j.m. witaminy D3, 3 mg witaminy B1, 2 mg witaminy B2, 0,01 g witaminy B6, 2 µg witaminy B12, 0,05 g witaminy C, 0,02 g witaminy PP, 1 mg pantotenianu wapniowego, 0,593 g węglanu wapniowego strąconego, 0,1 g siarczanu żelazawego, 4,8 mg siarczanu magnezowego, 3,78 mg siarczanu potasowego, 1,7 mg siarczanu cynku, 1,4 mg siarczanu manganawego. Działanie Wielowitaminowy preparat zawierający sole mineralne i żelazo. Uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów oraz reguluje przemianę materii. Dzięki zwiększonej zawartości Ca i Fe jest szczególnie przydatny w okresie ciąży i laktacji. spis z farmindexu. ale nie zawiera kwasu foliowego. Mozna ddatkowo brac folik z kwasem foliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 19:41 To śmieszne, że Falvit jest reklamowany jako witaminy dla kobiet-bez kwasu foliowego! Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 21:42 Nie dość że nie zawiera kwasu foliowego, to jeszcze nie ma jodu, który jest bardzo potrzebny w okresie ciązy, pod warunkiem że nie ma się nadczynności tarczycy. Ja brałam w ciązy ( i biorę nadal ponieważ karmię piersią ) femminatal. Kosztuje 34 zł i wystarcza na dwa miesiące ( tabletka dziennie ). Falvit kosztuje 8 zł i wystarcza na 10 dni. Rachunek jest prosty. A dodatkowo trzeba brać preparaty uzupełniające, które też kosztują. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martushka79 Re: witaminy-FALVIT 23.10.03, 23:29 A ja na początku ciąży brałam Falvit, bo Materna była dla mnie za droga.. Wszystkie wyniki miałam super. Co do kwasu foliowego, to dodatkowo (do tej chwili) brałam i biorę Folik. Ponad miesiąc temu przestawiłam się na Maternę i po niej też czuję się dobrze i mam dobre wyniki. Zażywam 1 tabletkę dziennie, podobnie, jak wcześniej Falvit. Co do Materny, to moja znajoma miała po niej problemy i zażywała 1 tabl. na 2 dni. Urodziła ślicznego chłopczyka.. Pozdrawiam, Martushka I Maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 08:54 A ja się cieszę że w Falvicie nie ma kwasu foliowego bo jestem na niego uczulona i są to jedyne witaminy dla kobiet w ciąży po których nie dostaję uczulenia. Ja też biore 1 tabletkę dziennie, wyniki mam bardzo dobre. Tabletki są taniutkie a przecież zawsze można brac dodatkowo Folik. Poza tym kwas foliowy powinno się brać najlepiej przez 3 m-ce przed zajściem w ciążę, a w ciąży to już tylko uzupełniająco. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 19:01 Kwasu foliowego w ciąży nie bierze się tylko uzupełniająco a jest on kluczową witaminą w 1 i 2 mies. ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-ewa Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 09:34 Zgdodzę się ze Falvit nie zawiera tyle witamin co Prenatal.Ja brałam tylko na własną rękę Falvit,ale lekarz mi zalecił Prenatal.Lepsze mam wyniki po Prenatalu.Prenatal kosztuje ok 33 zl,takze wcale nie jest duzo drozszy od Falvitu. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 17:41 Falvit kosztuje 7 złotych więc jest chyba znaczna różnica w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 18:57 Falvit może i zawiera dawkę odpowiednią witamin (z wyj.kw.foliowego) ale już minerały zawiera w śladowych ilosciach np.magnez- zapotrzebowamie dzienne 350mg, w Falvicie jest 1 mg!.Ponadto brak jodu, żelazo tylko 28 mg- zalecane dostarczanie w ciąży 60 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 19:19 ja wybralam feminatal- duże opakowanie kosztowało 31 zł- 60 szt, więc na 2 m- ce, jak przemnożylam falwity i częstotliwośc ich zazywania- feminatal wyszedl taniej. ma jod i kwas foliowy- polecam pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia.p.22 Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 21:02 Dzięki dziewczyny za rady na pewno skorzystam. Muszę się pochwalic byłam dziś na USG dzidzia waży juz 1905 g i chyba to chłopczyk nie chcieliśmy wiedzieć ale lekarz pokazał gdzie ma pęcherz i wyglądało to na pitolka to pewnie chłopak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dorota i 32 tyg maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: witaminy-FALVIT 24.10.03, 21:36 Ja biorę Falvit w tej i poprzedniej ciąży, nie mogę brać preparatów z jodem (nadczynność tarczycy) i Falvit niedrogi, przyjemny do połknięcia i nie "odbijający się" całkowicie mnie urządza. Na początku nie brałam Falvitu tylko sam folik. Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: witaminy-FALVIT 25.10.03, 14:03 Cena Falvitu ( i innych leków) zależy od apteki. Myślę, że każda z nas powinna brać to , po czym czuje się dobrze i co służy jej zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: witaminy-FALVIT 28.10.03, 23:37 iwonka50 napisała: > Falvit może i zawiera dawkę odpowiednią witamin (z wyj.kw.foliowego) ale już > minerały zawiera w śladowych ilosciach np.magnez- zapotrzebowamie dzienne > 350mg, w Falvicie jest 1 mg!.Ponadto brak jodu, żelazo tylko 28 mg- zalecane > dostarczanie w ciąży 60 mg. I dlatego zalecane jest branie Falvitu 3x dziennie, wobec czego wychodzi on drożej niż prenatal czy feminatal. A oprócz falvitu trzeba barać preparaty uzupełniające ( kwas foliowy i jod ). nie widzę tu oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_a Re: witaminy-FALVIT 29.10.03, 08:06 A ja generalnie najbardziej liczę na odpowiednią dietę. Witaminy biorę tylko uzupełniająco, nie wiem, skąd wzięło się przekonanie, że to, co jest napisane na opakowaniu tabletek, ma pokrywać w stu procentach nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały...Wiadomo, że z przyswajalnością jest różnie, a poza tym przecież oprócz tego staramy się zdrowo odżywiać. Mały przykład - na początku ciąży dręczyły mnie skurcze łydek, pan doktor oczywiśćie kazali magnez z witaminą B, a ja po prostu zaczęłam pić kakao i po kilku dniach pozbyłam się dolegliwości. Anemię co prawda, mam - bo mam ją i bez ciąży. Ale preparaty żelaza rozwalają mi żołądek, a poza tym wyniki - bez zmian. Więc biorę sobie po jednej tabletce Falvitu i Foliku dziennie, oprócz tego naturalny preparat żelaza (oczywiście po konsultacji z lekarzem) i bardzo uważam na dietę. Nigdzie nie jest powiedziane, że mój organizm akurat przyswoi to, co w pastylkach... Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: witaminy-FALVIT 30.10.03, 22:41 Naturalnie. Dieta to podstawa. Ale wątek traktuje o witaminkach w pastylkach. A dokładnie o ich atrakcyjności cenowej. Pozdrawiam Cię ) Odpowiedz Link Zgłoś
adzia_a Re: witaminy-FALVIT 31.10.03, 08:28 umasumak napisała: > Naturalnie. Dieta to podstawa. Ale wątek traktuje o witaminkach w pastylkach. Heh, masz rację ))) Odpowiedz Link Zgłoś