Dodaj do ulubionych

żelazo przed czy po

24.10.03, 11:55
Lekarz przepisał mi tardyferon i kazał brać na czczo. Tymczasem mój organizm
nie toleruje go na pusty żoładek. Zaczęłam więc brać po jedzeniu i czuję się
znacznie lepiej, ale czy nie tracę w ten sposób jakiejś dawki? A właściwie
dlazcego powinno się go brać na czczo? Witaminy bierze sie raczej w czasie
lub po posiłku.
Obserwuj wątek
    • ewetka Re: żelazo przed czy po 24.10.03, 12:17
      Radzę Ci brać żelazo po posiłku lub w trakcie. Żelazo podrażnia (rozwala)
      żołądek i może wywoływać bóle i nudności. Z tego co się orientuję, żelaza i
      witamin zawierających żelazo nie powinno się przyjmować na czczo.
      pozdrawiam
      Ewa
    • gochagocha Re: żelazo przed czy po 24.10.03, 12:53
      Tez biore taryferon i robie tak: popijam go rano woda z wcisnieta do niej
      cytryna (zelazo najlepiej sie wchlania gdy popijemy go czyms co zawiera duzo
      witaminy C) a potem normalnie zjadam sniadanie. Zadnych ekscesow z zoladkiem,
      zadnych zaparc.
      Zelaza nie wolno popijac mlekiem ani herbata bo nie wchlonie sie wtedy wogole.
      Gosia.
    • rapsodia4 Re: żelazo przed czy po 24.10.03, 13:02
      Mi lekarz tez kazał brać sporadycznie ten lek. Również kazał brać na czczo ale
      nie wnikałam dlaczego bo mój zołądek dobrze to tolerował. Powiedział jednak,
      ze jak biore żelazo rano to do południa mam nie brac zadnych preparatów
      witaminowych zawierających magnez bo podobno wtedy ani magnez ani żelazo sie
      nie wchłania.
      • malilka Re: żelazo przed czy po 24.10.03, 15:14
        Ciekawe smile)))
        Ja mam anemię, też biorę żelazo i do tego mam brać rano i wieczorem magnez, bo
        mój lekarz twierdzi, że to właśnie bez magnezu żelazo się nie wchłania.
        I jak tu nie zgłupieć? smile))
        • rapsodia4 Re: żelazo przed czy po 25.10.03, 16:22
          smile))) Nigdy wczesniej nie spotkałam się z tyloma sprzecznymi opiniami na rózne
          tematy jak teraz gdy jestem w ciąży. A im więcej "źródeł wiedzy" tym więcej
          wątpliwościwink) Może to taki trening, zeby później umieć "poruszać się" wśród
          wielu rad dawanych przez kolezanki, babcie, ciocie, teściowe itp.
          Pozdrawiam!
        • rapsodia4 Re: żelazo przed czy po 25.10.03, 16:53
          To znowu ja, bo znurtowała mnie ta kwestia magnezu. Sprawdziłam ulotke do
          Tordyferonu i jest tam napisane, że działanie leku osłabia jednoczesne
          przyjmowanie magnezu. Ale moze to specyfika tego akurat preparatu.
          • gaania Re: żelazo przed czy po 26.10.03, 13:53
            Witam wszystkie przyszłe mamay! Ja równierz biorę żelazo i magnez - lekarz
            uczulił mnie, aby nigdy nie brać żelaza i magnezu jednocześnie, bo kłócą się
            razem w żołądku i źle przyswajają. A co do żelaza - powinno się go brać pół
            godziny przed lub po jedzeniu głównie ze względu na zaparcia, jakie grożą po
            zażyciu żelaza w trakcie posiłku. Ale biorę teraz "cudowny lek" - Ferrum Lek -
            to jest taka postać żelaza, że można go gryźć, ssać i przyjmuje się go w
            trakcie lub zaraz po posiłku. Podobno też lepiej się wchłania niż zwykłe żelazo
            w tabletkach do przełykania. Polecam, jest to o wiele bardziej wygodne niż
            pilnowanie się żeby nic nie zjeść - przy moim apetycie przynajmniej (ten lek
            jest na receptę). Pozdrawiam. Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka