ada1 28.11.08, 17:25 Jak się zakłada cewnik? Czy założenie cewnika boli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balsamina-niecierpek Re: Zakładanie cewnika 28.11.08, 17:32 Wkłada się rurkę do cewki moczowej. No, nie jest to miłe, nie. Ale żeby jakoś bardzo bolało nie powiem. Może jak ktoś ma te okolice szczególnie podrażnione albo nadwrażliwe, wrażenia mogą być jeszcze bardziej nieprzyjemne - ale nie jest to jakiś horror. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Zakładanie cewnika 28.11.08, 17:35 Wielkośc brzaucha uniemożliwi Ci zobaczenie tego - nie martw się. A boleć raczej nie boli. Co najwyżej może lekko przez chwilę szczypać i być nieprzyjemne. Generalnie - 5 sekund i po krzyku. ----------- Platek, Skorpek i Hans Helmut Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Zakładanie cewnika 28.11.08, 17:45 Mi zakładano cewnik przy cc. Nie powiem, bałam się jak cholera. Ale pani pielęgniarka pokazała mi tą rurkę, nasmarowała takim żelem (podobno znieczulającym) kazała wziąć wdech i nawet nie poczułam kiedy miałam go już założone. Najśmieszniejsze jest to, że czułam, że chce mi się siusiu i mówię, że zaraz będzie łóżko mokre a ona na to że nie będzie bo mam cewnik, ale ja że już nie mogę trzymać i zaraz zrobię. Jakoś dziwne to było uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
devina Re: Zakładanie cewnika 28.11.08, 21:05 Miałam zakładany do cc ale już zaczynało działać znieczulenie wiec nic nie czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Zakładanie cewnika 28.11.08, 21:10 Mnie połozna ostrzegła, że nagle będę miała wrażenie, że mocno mi się chce siusiu. I fakt, tak było. Nie bolało wcale. W ogóle nie pamiętam, żebym coś czuła, ale to może z powodu tych cholernych skurczy, które bolały non-stop, za to niewiele przynosiły... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Zakładanie cewnika 29.11.08, 11:24 Nie boli, ale mnie zakładano tuż po podaniu znieczulenia w kręgosłup. Wyjmowanie za to średnio fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
agn22 Re: Zakładanie cewnika 29.11.08, 12:06 Ja miałam zakładany cewnik przed wycięciem wyrostka (w 35tc!) i bolało mnie to bardzo mimo żelu znieczulającego i delikatnej położnej. Potem czułam lekkie szczypanie cały czas, a wyjmowanie w 3 dobie po operacji też było bardzo nieprzyjemne. Ogólnie wspominam cewnik koszmarnie i to mnie najbardziej przeraża w wizji cc. Ale na pocieszenie jestem odosobnionym przypadkiem więc może nie ma się czego bać Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Zakładanie cewnika 02.12.08, 13:33 Zakładanie cewnika nie boli i nie powinno boleć! Jest takie dziwne uczucie przez moment. Miałam zakładany w ciąży wielokrotnie z powodu zatrzymania moczu. Wszystko zależy od położnej-jak trafi, nie boli, jak nie trafi w cewkę i naruszy delikatny naskórek boli-proste. Szczypie wtedy, jak jest naruszony naskórek-aby cewnik się trzymał trzeba zrobić bąbel z soli fizjologicznej, więc się ją wpuszcza w taki otworek w cewniku. Jeśli cewka jest naruszona, boli tak, że wyć się chce-ja wyłam przez dwa tygodnie chodząc z cewnikiem w takiej obdartej cewce. Podczas cięcia zakłada się cewnik już po znieczuleniu i nic się nie czuje, jest też znikome prawdopodobieństwo,że cewka zostanie podrazniona, bo cewnik zakłada się raz, a nie cewnikuje co chwilę. Nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: Zakładanie cewnika 29.11.08, 21:42 Miałam dwa cc - w obu przypadkach zakładany i wyjmowany w znieczuleniu (raz w narkozie, drugi w ZPP), więc nic nie czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
anga1976 Re: a jak z porodem SN? 02.12.08, 12:21 ja miałam zakładanycewnik przy porodzie sn, bo okazało sie, że pęcvherz był pełen i utrudniał dziecku przejście. Nic nie bolało, troszke poszczypało, ale przy skurczach to żaden ból, lekki dyskomfort raczej Myślę, że cewnikuje sie naturalny poród w razie potrzeby a nie z założenia bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś