nikol021 03.12.08, 18:54 Witam!Jetem w 6 miesiacu.Słyszalam ze do porodu najlepiej sie ogolic ale jak to zrobic???Jestem 6 m-cu i mam juz problem a co dopiero w 9.a przeciez i tak nie wiem kiedy zaczne rodzic ???Doradzcie coś !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontrr Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 18:59 > Witam!Jetem w 6 miesiacu.Słyszalam ze do porodu najlepiej sie ogolic ale jak > to zrobic??? Dowiedz się w szpitalu, w którym planujesz rodzić. Są miejsca, gdzie możesz sobie depilację darować, w razie czego połozna się tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
banca Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 19:00 ja zawsze jestem ogolona, wiec dla mnie byla to jedynie kwestia na pewnym etapie ciazy nauczenia sie "gimnastyki" z lusterkiem. mialam cc 3 tyg temu i faktycznie zapytano mnie przed,czy jestem ogolona. akcja porodowa nie przebiega chyba na tyle szybko zebys nie zdazyla sie ogolic jak sie zacznie, spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaraja Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 19:00 zawsze mozesz poprosić męża ale nie martw sie jak tego nie zrobisz to ogoli cię położna raczej dyskretnie i bez stresu Odpowiedz Link Zgłoś
black-kinia27 Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 19:39 Moje owłosienie też usówała położna i wcale mnie to jakoś nie skrępowało bo myślami byłam już gdzie indziej. Staram się aby "tam" mieć zawsze porządek hehe w razie czego. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 20:06 dwa razy rodzilam i nie golilam sie - nikt tego ode mnie nie wymagal Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 20:05 mnie ogolił mąż "na zero" dzień przed porodem, wtedy sie fuksnęło z terminem, teraz jeżeli się uda to będę na wszeli wypadek nosiła sie na krótko w okolicach terminu. Wolę żeby on to zrobił niż położna, nie ze względu na jakiś "wstyd" tylko wychodze z założenia, że może zrobic to delikatniej. Do operacji miałam podgalany wzgórek łonowy przez pigułę - maszynką na sucho, nie było to miłe specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiia Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 20:11 też się przed porodem nie goliłam, i nie było żadnego problemu, nikt nawet nie spytał mozna w razie cesarki podgolić się w okolicach podbrzusza, ale ponieważ ja zawsze wychodzę z założenia, że wszystko będzie dobrze, to nawet tego nie zrobiłam, no i nie było takiej potrzeby. Dowiedz się w szpitalu, czy jest to wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 21:16 w razie cesarki nawet jesli sie ogolisz w domu to polozna musi jeszcze raz ogolic,zeby byc pewna,ze jest wszystko wygolone... ja golilam tylko nogi i podcielam wlosy,a ze mialam niespodziewanie cesarke to polozna mnie golila... nic nie czulam - moze jednak to byl efekt znieczulenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 20:16 Przy pierwszym porodzie położna leciutko podgoliła mi tylko miejsce na późniejszego nacięcia, przy drugim zobaczyłam tylko jednorazówkę w opakowaniu - poszło tak szybko, że nikt nie zdążył nawet jej użyć Nie goliłam się sama - trudno to wykonać z wielkim brzuchem, a męża też nie prosiłam, w nadziei że się jakoś upiecze - bałam się trcohę efektu (i upiekło się ) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 21:49 Sprawdz w tym szpitalu, gdzie bedziesz rodzic, czy musisz sie golic. Tu, gdzie rodzilam, od dziesieciu lat sie kobiet nie goli do porodu, albo i dluzej. Co to w ogole za wymog? Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Golenie sie??????? 03.12.08, 22:52 depilacja "kocura", to zasadniczo kwestia higieny. w pierwszej ciąży robiłam to sama do samego końca. później już niestety przy pomocy lusterka, postawionego na brzegu wanny (co przyznam jest nieco..upokarzające ale jakoś trzeba, więc nie licza się środki! heh ) teraz będziemy rodzicw pierwszej połowie marca i już niestety nieuchronnie nadchodzi etap lusterka.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 10:50 Zasadniczo to kwestia estetyki i "mody", a nie higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczka Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 07:51 Ja ide rodzic za 5 dni i nadal gole sie sama ... do lusterka Efekty moze nie perfect ale na oko wyglada ok Zawsze mozesz poprosic mężą czy nie męża o pomoc ... Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 08:46 Nie wyobrazam sobie nie golic sie ze względow hignienicznych.Zreszta.. nie pozazdroszcze,posluchalam komenatrzy lekarzy na temat babeczki ktora nie byla ogolona do porodu i dziekuej bardzo... DO gina tez chodzicie z jezem do pępka? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_225 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 08:51 Mnie od ok. 8 m-c ciąży regularnie raz w tygodniu golił mąż. Na początku żeby nabrac wprawy, no i żebym wyglądąła normalnie a nie jak jakiś zarośnięty kocur. Dzięki regularnemu goleniu, pojechałam do szpitala odpowiednio przygotowana i uniknęłam golenia przez położną. Kiedyś miałam namiastkę tego jak one to robią. Mając operację przepukliny zostałam ogolona na sucho, maszynką którą używana wcześiej nijednoktotnie i nie tylko na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 10:52 A Ty jak się nie ogolisz, to masz włosy do pępka? Ja na codzień tylko podcinam na krótko, golę to, co wystaje poza majtki- i bynajmniej śmierdząca nie chodzę Ech, był tu już taki wątek kilka miesięcy temu... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 09:32 nikol021 napisała: > Słyszalam ze do porodu najlepiej sie ogolic ale jak > to zrobic??? a ty jakiej jestes płci? baba z wąsami???? u nas w domu goli sie tylko mąż, no ale on jest facetem a u nich to normalne. Mój maz wykorzystuje maszynke i piankę do golenia. > Jestem 6 m-cu i mam juz problem a co dopiero w 9.a przeciez i tak > nie wiem kiedy zaczne rodzic ??? najwieksze prawdopodobienstwo rozpoczecia akcji porodowej to 9. miesiąc > Doradzcie coś !!!! jesli masz taki zarost, ze musisz sie golic, to albo jesteś facetem i ten powiekszony brzuch, to po prostu wynik dogadzania podniebieniu, a nie ciąża. jesli jestes jednak kobieta, to radze udac sie najpierw do ginekologa-endokrynologa i rozpoczac terapie na nadmiar meskich hormonów, powodujacych nadmierne owłosienie, potem udac sie do najblizszej placówki koscielnej w celu złozenia podziekowań za cud poczecia i zaciązenia w takim stanie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 12:03 Ja sie golilam do 5 miesiąca.Pózniej wyszło mi takie uczulenie,że nie mogłam dalej tego robić.Lekarz powiedział,że nie wypada sie golic kobiecie w ciazy,wiec go posluchalam i ogolila Mnie pielegniarka mowiac-no w kocu ciezarna nieogolona.byla bardzo delikatna.to chyba zalezy indywidualnie od czlowiek..jeszcze po pologu mialam taki brzuch,ze maz mnie goli.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 12:53 dla mnie to jest chore, sam koncept depilacji do porodu. w koncu jestesmy doroslymi kobietami, wiec po kiego grzyba zamieniac sie w tych strategicznych okolicach w mala dziewczynke?czy to jakies chore fantazje polskich lekarzy? dlaczego nie mozna byc po prostu zadbana, dbajaca o hiogiene kobieta? na szczescie mnie czeka porod w kraju, gdzie takie fanaberie nie maja miejsca, a godnosc rodzacej jest szanowana w kazdym aspekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 13:31 mam podobne zdanie jak green_naranja, nie rozumiem golenia, i nie ma to nic wspólnego z higieną, a raczej " modą". Dziwię się,że dla niektórych nieogolona kobieta = kobieta zaniedbana Odpowiedz Link Zgłoś
kontrr Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 13:32 Green, z tego co wiem, to nie chodzi o fanaberie. Do cesarki goli się, żeby blizna wypadła nisko, włosy przeszkadzałyby w operacji (tak samo, jak goli się głowę przy operacji mózgu). Przy porodzie sn tez raczej chodzi o "dobrą widoczność" która pomoże chronić krocze, a potem sprawnie pozszywać, gdyby coś popękało. Albo szybko przeprowadzić nacięcie, gdyby trzeba było użyć próżnociągu. > czy to jakies chore > fantazje polskich lekarzy? Myslę, że położnicy i ginekolodzy tyle już widzieli, że raczej ziewają z nudów. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 14:25 ja rozumiem, ze do cesarki cos tam jednak trzeba wygolic, bo to juz operacja, nie da sie ukryc. ale jesli chodzi o porod naturalny, to nie ma najmniejszego sensu, zreszta nawet jesli jest naciecie/pekniecie, to akurat w miejscu w ktorym skory nie porastaja wlosy... Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 14:38 ja goliłam sie przy użyciu lusterka - i nie wiem doprawdy co w tym upokarzającego jak napisała jedna z forumowiczek - zresztą goliłam się i przed ciązą i po ciąży - z tą różnicą ze w dniach terminu na zero. U mnie w szpitalu taki wymógł był i tyle. lekarzom jest wygodniej chyba poprostu przy sn. dodatkowo jakby była nagła potzreba cc gdzie nie ma chwili do stracenia - to nie ma czasu na golenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miimiimii Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 22:45 chodziło mi o to, że dla aktywnej, samodzielnej osoby, to takie..no przykre, smutne trochę, że nagle zwykłe czynności zaczynają sprawiać trudność Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 21:06 Nacięcie jest tam, gdzie łączą się wargi sromowe- i tam jak najbardziej można mieć włosy. IMO lepiej jednak wydepilować te okolice przed porodem (tylko tam, nie na łyso), niż zdać się na golenie tanią maszynką bezpośrednio przed ewentualnym nacięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 14:49 Zapewniam was ze tam gdzie jest cięcie w razie nacięcia przy porodzie SN.A komentarze lekarzy ktore slyszalam nie dziwly mnie w ogole, bo faktycznie kobitka byla mocno przez nature obdarzona.Mieli najnormalniej w swiecie probelm z szyciem...Pelno wlosow nieco utrudnia szycie precyzjne ,nie uważacie?Moze wiec warto chociaz podciąc wlosy? Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 14:50 Nie trzeba sie golic "jak dziewczynka" Nie wyobrazam sobie pologu 6 tygodniowego krwawienia i tych wlosow posklejanyh,bleeee! Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousse1 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 15:53 ja stawiam na męża, w końcu mam pewność, ze zrobi to delikatnie i nie muszę się bać Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 15:54 Zawsz mozesz poprosci o pomoc meza ja zaczynam 7 m-c i juz mam ogromny problem z goleniem bo juz nic nie widze, i od teraz bedzie to robil moj maz, bo ja tez nie wyobrazam sie isc do porodu taka owlosiona to jest ochydne, wogole ja sie lepiej czuje ogolona Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 16:22 oHydne to mi sie wydaje takie przymusowe golenie na zero... przeciez nikt nie kaze od razu zapuszczac zarosli po kolana, wystarczy po prostu dbac o siebie jak przed ciaza, depilowac jak zazwyczaj, bez tego "oskubanego kurczaka", no chyba ze ktoras tak robi zawsze, niezaleznie od ciazy/porodu. no ale to juz osobiste preferencje.... ja uwazam, ze przymusowe golenie do porodu to kolejna glupota, ktora niepotrzebnie dodaje tylko stresu w calym tym balaganie... ktos pisal o posklejanych wlosach podczas pologu; no coz, wystarczy sie regularnie myc Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 16:26 mogą to zrobić w szpitalu może też pomóc mąż partner-generalnie tata dziecka.najczęściej jak zaczynają sie skurcze masz jeszcze mnuuuustwo czasu zanim pojedziesz do szpitala jak nie zdąrzysz to przecież cię nie wyproszą z porodówki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 19:49 w moim kanadyjskim poradniku dla kobiet w ciazy, polozna -autorka poradnika- pisala,ze golenie nie jest wskazane do porodu, podczas golenia powoduje sie mikrouszkodzenia w skorze i one moga doprowadzic do infekcji ... tak wiec golenie nie ma absolutnie nic wspolnego z higiena,jest wrecz odwrotnie.... do tego jeszcze dodac nalezy,ze odrastajace wlosy czesto swedza i draznia przynajmniej u mnie - jesli juz to wole woskowanie, golenie mnie potwornie boli a skora po nim wyglada jak po jakiejs infekcji... jak pisalam wyzej, ogolilam nogi a w miejscach intymnych po prostu troche podcielam wlosy... poniewaz mialam niespodziewana cc to polozna ogolila mi miejsce,w ktorym mialam miec ciecie - nic nie czulam- a nawet jesli to wazniejsze bylo ratowanie mojego dziecka niz to kto i jak mnie golil... Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 21:27 Tak sobie czytam komentarze i pomyślałam sobie, że chyba jestem wiejską zaniedbaną babą, bo regularnie golę pachy i nogi, ale bikini tylko trochę Estetyczny wygląd, czy to w ciąży, czy nie, nie polega dla mnie na wydepilowaniu się na zero. I o ile bym była skłonna to zrobić dla męża (choć on nie chce) w normalnych warunkach, w ciąży ani mi się śni. Po kiego diabła mam po porodzie dodatkowo cierpieć z powodu odrastających kłujących włosków i swędzącej skóry? Mało do wycierpienia w tej okolicy ? A co do posklejanych włosów w połogu - rodziłam 2 razy i po prostu się myłam, i to często. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: Golenie sie??????? 04.12.08, 21:41 szampanna napisała: > A co do > posklejanych włosów w połogu - rodziłam 2 razy i po prostu się > myłam, i to często. No widzisz - my, wiejskie baby sie myjemy, a te miastowe, wydepilowane paniusie to wystarczy, ze sie tylko "perfumą" spsikają - i gotowe Drogie panie - dbanie o higiene polega na myciu sie, a nie na goleniu. Golenie to sprawa mody i urody (czasem watpliwej). A co do tematu - spory brzuch zdecydowanie uniemozliwiłmi depilacje okolic bikini. W szpitalu nie bylo najmniejszeg o problemu - polozna na krotko przed cieciem delikatnie ogolila wybrane miejsce na ciecie. Gdyby nie lekkie skrobanie o skore - wcale nie zorientowalabym sie, ze cokolwiek robi. Wedlug mnie nie warto wyprawiac dzikich wyginasów w celu depilacji, albo gwalici w tym celu chlopa (o ile nie robi sie tego na codzien). Polozna w wybranym momencie poradzi sobie, spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
angel-marta Re: Golenie sie??????? 05.12.08, 13:39 Ja ogoliłam sie sama na dwa dni przed terminem, zajęło mi to duzo czasu i wymagało użycia lusterka, ale dałam radę. Zawsze możesz poprosić partnera. A poza tym nie musisz być ogolona w dzień porodu, mysle, że 2/3 dniowy zarost nikomu nie bedzie przeszkadzać, raczej chodzi żeby nie był do kolan . Nie stresuj sie , będzie dobrze!! Odpowiedz Link Zgłoś
zaczek13 Re: Golenie sie??????? 05.12.08, 20:42 a ja plecam dobrą kosmetyczkę będziesz mieś spokój 2-3 tygodnie i po porodzie wg mnie też lepiej być wydepilowanym wydaje mi się, że rana lepiej się goi Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Golenie sie??????? 05.12.08, 22:33 Moja położna też mówiła żeby się nie golić z powodu mikrourazów, może wdać się jakaś bakteria, których w szpitalach pod dostatkiem Ale nie bardzo rozumiem pytania "jak?" - ja nie używam lusterka, poprostu sprawdzam ręcznie czy jest gładko - w lusterku nie widać tak dobrze. W celu uniknięcia podrażnień polecam golenie z włosem, a nie pod włos. Golenie pod włos powoduje u mnie taką wysypkę, że wyglądam na chorą a z włosem NIC A dodatkowo dla tych, ktore zastanawiają się po co wymaga się golenia - dla mnie to raczej oczywiste. Przecież większość pierworódek jest ciętych - do szycia skóra powinna być raczej gładka. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Golenie sie??????? 05.12.08, 22:42 "Przecież większość > pierworódek jest ciętych - do szycia skóra powinna być raczej > gładka." bzdura. tylko w Polsce tnie sie "wiekszosc". w Wielkiej Brytanii tylko w sytuacji, gdzie jest to konieczne, a i wowczas matke sie pyta co najmniej trzy razy (w trakcie porodu, w sytuacji wskazujacej na koniecznosc), czy wyraza na to zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Golenie sie??????? 07.12.08, 17:49 bzdura, że co? Ja jestem na polskim forum i piszę o sytuacji w Polsce. A tu, czy Ci się to podoba czy nie - większość pierworódek jest ciętych - jak już wcześniej napisałam. A czy to jest źle czy dobrze - tego w swoim poście nie oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: Golenie sie??????? 07.12.08, 17:51 green_naranja napisała: > "Przecież większość > > pierworódek jest ciętych - do szycia skóra powinna być raczej > > gładka." > > bzdura. > tylko w Polsce tnie sie "wiekszosc". > w Wielkiej Brytanii tylko w sytuacji, gdzie jest to konieczne, a i wowczas matk > e > sie pyta co najmniej trzy razy (w trakcie porodu, w sytuacji wskazujacej na > koniecznosc), czy wyraza na to zgode. Dodam jeszcze, że wątek jest o goleniu a nie cięciu krocza. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: my_valenciana 07.12.08, 19:59 Sprobuj zachowac porzadek logiczny, szczegolnie we wlasnych wywodach. Piszesz o goleniu w kontekscie nacinania, i ze niby dlatego jest to konieczne. Ja ci odpowiadam, ze to bzdura, bo w wielu bardziej cywilizowanych pod wzgledem praw pacjenta krajach Europy kobiet NIE nacina sie, a wiec co za tym idzie, golenie jest konceptem calkowicie irracjonalnym. Czy teraz juz zrozumialas? A po drugie, co z tego ze piszesz na polskim forum>myslisz, ze tylko Polki zamieszkale w Polsce je czytaja i sie na nim udzielaja? Czy moze te "zagraniczne" nie maja prawa sie wypowiadac, tylko dlatego, ze nie doswiadcza przymusowej "rozkoszy" zgolenia wlosow lonowych i naciecia krocza przy porodzie? W takim razie najlepiej w tytule watku umiescic dopisek: "tylko dla osob zamieszkalych w Polsce". ;D Odpowiedz Link Zgłoś
my_valenciana Re: my_valenciana 08.12.08, 20:05 Szkoda mi czasu na polemikę na takim poziomie, poświęcę ci go tylko tyle by napisać - wyjaśnić, że skoro to jest polskie forum to w domyśle piszę na nim o polskich realiach i twoje "zagraniczne" rozumowanie ma się nijak do mojej wypowiedzi. Zrozumiałaś? Ps. ja rozumiem, że ciąża to hormony - ale panuj trochę nad swoją agresją, bo nie ma powodu, żebyś mnie nią częstowała. Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Planujesz wzorki sobie robic? ;) 05.12.08, 23:54 Golisz na "0" i juz. Na czuja. Przeciez bedziesz czula gdzie maszynka jezdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
seytan_a_22 Re: Planujesz wzorki sobie robic? ;) 08.12.08, 15:17 Ja sie golilam zawsze i nadal sie gole choc stop juz nie widze, ale to chyba kwestia wprawy juz z tymi wzorkami to niezly pomyslmojemu facetowi ogolic bym sie nie dala, on czasem sam siebie zacina wole nie ryzkowac z reszta troche gimnastyki dobrze robi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aisab6 Re: Golenie sie??????? 07.12.08, 18:57 Mam za sobą 5 porodów,pierwsze 3 to czasy kiedy położne goliły bez wyjątku(chyba,że nie było czasu z powodu nagłego porodu).Różnie to robiły (jeśli otrzymały coś na zachętę były delikatne i miłe).Ostatnią 2 dzieci rodziłam bez golenia i bez lewatywy(nikt mi ich nie proponował),byłam mile zaskoczona!Porody przebiegły jak poprzednie(gojenie krocza też bz.)Miałam też większy komfort ponieważ odrastające włosy powodowały niemiłe kłucie przy odrastaniu.Może i w Twoim szpitalu nie praktykują golenia?Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
pimplady Re: Golenie sie??????? 09.12.08, 00:57 poproś męża o pomoc lub przed lustrem ja zamierzam tak ten problem rozwiazac, chociaż narazie sama sobie jakos radze Odpowiedz Link Zgłoś
nikol021 Re: Golenie sie??????? 09.12.08, 19:16 Dziękuje za dobre słowa i podpowiedzi!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś