Dodaj do ulubionych

:) Witam się

07.12.08, 20:30
Wczoraj natknęłam się na artykuł o pieluszkach i wychowaniu bezpieluchowym w
zimowym wydaniu magazynu GAGA. Temat mnie bardzo zainteresował więc myślę, że
będę się Was podpytywać co i jak w tym temacie smile

Tak więc pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa - skoro chciałabym docelowo
spróbować wychowywać dziecko bez pieluszek (dzidzia przyjdzie na świat
kwiecień/maj 2009r) - to jak ma się NHN do pieluszek wielorazowych? Czy
wówczas stosuję mniejszą wyprawkę czy pieluszki, mniej chłonne - tak aby
dziecko odczuwało odrobinę wilgoci i sygnalizowało, że mu źle? Czy macie
jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • agnen Re: :) Witam się 07.12.08, 22:09
      Witaj smile

Stosuje i wielorazówki i EC, niestety nie od początku więc co do wyprawki to Ci
      tak "na czuja". Noworodek tak od drugiego tygodnia robi bardzo dużo kup. Tak czy
      siak musisz często przewijać. Więc sądzę że na początek wystarczą pieluszki
      składane i otulacze i może jakieś formowane cienkie. IMO noworodek nie zrozumie
      zależności siusianie i tego że ma mokro (raczej już taki" chce mi się
      siusiu-sikam). EC u mojej młodej przy "mlecznych kupkach" (ale ja zaczęłam jak
      miała ok 4 mies) było dość proste, bo było widać kiedy tą kupkę zrobi, a sama
      pozycja - pupą w dół, nóżki przy brzuszku ułatwiała jej sprawę. Z siusianiem
      było różnie, młoda nie miała żadnych konkretnych sygnałów (może za późno
      zaczęłyśmy), więc wysadzałam ją tak "na czuja" i też się dość dobrze sprawdzało.
      Później niemowlak już większy rzeczywiście może zacząć kojarzyć że ma mokro jak
      zrobi siku.
      Myślę że EC i wielorazówki świetnie się uzupełniają. W pampkach nie wiadomo czy
      dzieć zrobił i kiedy. W wielorazówkach prościej to załapać.
      Jeszcze z porównanń sprzętowych: przy EC wykorzystuje się mniej pieluszek (no
      chyba że akurat jest skok rozwojowy/zęby/bunt ogólny) i wygodniej jest używać
      tetry po prosty (w domu nawet bez otulacza), bo jest mniej chłonna i łatwo
      stwierdzić siusiu. na wyjścia/na noc/ na momenty w których jesteś w domu, ale EC
      od jakiegoś czasu Ci nie wychodzi i masz chwilowo dość warto mieć kilka
      "ambitniejszych" pieluch.
      Moja córka ma 14 mies, w domu i najczęściej na wyjścia nosi tetrę. Siusia w
      miarę regularnie, najczęściej pokazuje że chce jej się siusiu (pokazuje na
      pieluchę i mówi znaczące eee wink ), w nocy używamy formowanej bambusowej albo
      kieszonki. Czasem zdarzają nam się wpadki.

Strasznie chaotyczny ten post, ale mam nadzieję że Cię zachęci a nie wręcz
      odwrotnie. Ja się bardzo cieszę że w ogóle zaczęłam temat EC i wielorazówek z
      młodą i na pewno już przy następnym dziecku nie wrócę do pampków (przynajmniej
      nie na dłużej) smile
      • scharon Re: :) Witam się 08.12.08, 07:33
        Wiele cennych informacji jest tez tutaj:
        www.chusty.info/forum/viewforum.php?f=17
        zachecam do lektury smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka