ad0 11.12.08, 15:38 czy o pielegniarke srodowiskawa ta co przychodzi do dzidziusia musze sie o nia starac czy ona sama przyjdzie do domu ?jak to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkosteczka0 Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 15:40 Sama przyjdzie, bez zapowiedzi. W sumie to tak ma kolo miesaca zeby przyjsc, o ile wogole jest taka w Twoim regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 15:43 mkosteczka0 napisała: > Sama przyjdzie, bez zapowiedzi. W sumie to tak ma kolo miesaca zeby przyjsc, o > ile wogole jest taka w Twoim regionie. Niekoniecznie bez zapowiedzi (gdyby mi tak przyszła, to bym jej nie wpuściła...). Musiałam wybrać przychodnię, w związku z czym po wybraniu przychodni i lekarza zapytano mnie, czy chcę położną środowiskową. Odmówiłam z uwagi na inne miejsce pobytu w czasie 4 pierwszych tygodni, kiedy to położna właśnie przychodzi. Zostawiłam swój nr telefonu, położna zadzwoniła tylko raz, by sie upewnić, że nie mam problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
ad0 Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 15:48 ale jezeli mieszkam w innym wojewodztwie niz jestem zameldowana to i tak przyjdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 16:04 ad0 napisała: > ale jezeli mieszkam w innym wojewodztwie niz jestem zameldowana to i tak przyjd > zie ? Musisz najpierw wybrać przychodnię. Tę, w której będziesz leczyć dziecko. W przychodni podajesz miejsce aktualnego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_mama Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 16:05 po porodzie trzeba zglosic narodziny dziecka i wtedy sie umawiasz na konkretna godzine i dzien Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 16:21 Sama z siebie nie przyjdzie, bo skąd ma wiedzieć, że urodziło się dziecko? Zapisujesz się do wybranej przychodni dla dzieci i tam juz CI powiedzą, kiedy i kto przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 17:56 ad0 napisała: > czy o pielegniarke srodowiskawa ta co przychodzi do dzidziusia... Hmmm...........,ale czy na pewno masz na mysli pielęgniarkę? Czy moze chodzi Ci o położną środowiskową? Jeśli jak sądzę o położną to w szpitalu się pytają czy masz wybraną przychodnię i lekarzaI w dniu wypisu czy dzień po szpital dzwoni do wybranej PMR i zgłasza noworodka. Jesli nie masz wybranej jeszce w sniu wyjścia ze szpitala ,a np.dopiero za kilka dni to dzwonisz do przychodni i sama zgłaszasz bądź wysyłasz meża do przychodni osobiście. Miejsce zameldowania z miejscem pobytu NIE ma nic wspólnego. No wybacz,ale jak zamledowana jesteś w Poznaniu,a mieszkasz w W-wie to przyjeżdżała położna z Poznania)). Pzrygotuj sobie na wizytę zestwa pytań,bo z pewnością będziesz je miała,a tak mogą one umknąć. Przygotuj również leg.ubezp.swoją i ew.rodzinną,wypis ze szpitala,ks.zdrowia dziecka. I dobrze jest wybrać przychodnie w miare blisko domu z kilu względów. Po pierwsze maluchy lubią chorować nagle i wtedy musisz przebijać się przez całe miasto,po drugie lekarze i położne nie zawsze chcą dojeżdżać na drugi koniec miasta. Położna środowiskowa przyjdzie z deklaracją do lekarza stąd leg.ubezp.oglądnie Ciebie,malucha jak pielęgnować też pępek,powie o szczepieniach(terminach i wyborze),wizycie u ortopedy/okulisty,spacerach. etc,etc.... Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 18:07 Popieram, ale co do zawiadamiania poloznej przez szpital - roznie to bywa. Lepiej przy wypisie ze szpitala zapytac, czy oni powiadamiaja polozna, czy trzeba samemu. Ja musialam sama dzwonic, bo rodzilam w szpitalu w innym miescie. Polozna byla u mnie zaraz nastepnego dnia po powrocie do domu. I warto o to zadbac, bo dla mnie ta wizyta byla bardzo wazna i potrzebna - obejrzala dziecko, moglam ja popytac o wiele rzeczy, przyniosla rozne papiery dotyczace zaisania dziecka do przychodni, umowila nam lekarza, a do tego - uratowała moje obolałe krocze swoimi dobrymi radami. Odwiedzila nas chyba ze 3 czy 4 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
rafaellka Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 18:52 Tu, gdzie mieszkam jest tak, że położna/ pielęgniarka (jak kto woli- dla chcącego wiadomo o kogo chodzi) jest przypisywana dopiero w momencie wybierania lekarza pediatry, kiedy to rejestrują Maleństwa w przychodni. Poza tym położna póki co jeszcze u nas nie była, tylko zaproszono nas na tzw. wizyty patronażowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 19:00 rafaellka napisała: > Tu, gdzie mieszkam jest tak, że położna/ pielęgniarka (jak kto woli- dla chcące go wiadomo o kogo chodzi) No nie zupełnie jak piszesz. Są to drobne niuanse o których mało kto wie. Położna jest DO 6 tyg.ż.dziecka,a pielęgniarka OD/POWYŻEJ 6 tyg.ż.dziecka. Prawie robi wielką różnicę)) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: pielegniarka ??? 11.12.08, 18:57 U nas dzwonilam do przychodni i umawiałam się z położną na konkretną godzine i dzień. O ile przy pierwszym dziecku taka wizyta jeszcze miala dla mnie jakiś sens, to przy drugim uważam, ze byla zmarnowaniem czasu mojego i położnej bo primo: drugie dziecko czyli już wiem co i jak, a secudno dziecię miało już niemal 3 tygodnie (2 tygodnie w szpitalu siedzieliśmy) więc taka wizyta była mi absolutnie zbędna. Dobrze że przynajmniej babeczka sympatyczna to sobie przy herbatce zamieniłysmy parę słów. Odpowiedz Link Zgłoś
adula2 Re: pielegniarka ??? 12.12.08, 07:58 u nas w szpitalu podaje się przychodnię i wybiera lekarza prowadzącego dla dziecka,po ok tyg. przychodzi połozna( uprzedzają tel.),za jakiś czas lekarz,połóżna powinna być dwa razy,ale u mnie była raz,ponieważ uznałam, że druga wizyta jest niepotrzebna(to była kwestia dogadania z położną) Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: pielegniarka ??? 12.12.08, 09:51 ja również zamawiałam położną sama, zadzwoniłam do przychodni rejonowej (oczywiście wg miejsca zamieszkania, a nie meldunku) i tam podali mi do niej numer. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_tee Re: pielegniarka ??? 12.12.08, 10:27 u mnie również szpital nigdzie nie dzwonił i nie zgłaszał. Sama zgłosiłam w przychodni, że urodziłam dzidziusia i kiedy mogę spodziewać się położnej. W związku z tym, że pani odbierająca telefon nie była w stanie mi tego powiedzieć - zostawiłam swój numer telefonu - a "właściwa" położna oddzwoniła na drugi dzień i konkretnie umówiła się na godzinę. Przyszła, obejrzała w 3 minuty (dosłownie) dzidziusia, a potem następne 20 minut wypisywała papiery.O szczepieniach mnie nie informowała, bo powiedziała ,ze wszystkiego dowiem się na wizycie u lekarza. Powiedziała tylko kiedy mam mniej więcej zgłosić się na pierwsze szczepienie i wizytę do lekarza. Słyszałam, że lekarz ponoć ZAWSZE z pierwszą wizytą przychodzi do dzidziusia. U mnie nie przyszedł , bo "straciłby rok", jakby każdego dzidziusia odwiedzał w domu. W sumie nie przeszkadzało mi to bo do przychodni mam bardzo blisko. Ale jak pomyślę o matkach, które mają daleko i muszą z 2 tyg. noworodkiem gdzieś daleko jechać albo iść... Uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie - jeżeli autorka wątku - zadzwoni po prostu do przychodni i zapyta jak to u nich jest. Ja tak zrobiłam i uniknęłam nieporozumień. Jak widać - w każdej miejscowości jest inaczej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: pielegniarka ??? 13.12.08, 01:22 Ja dostałam numer do położnych, kiedy rejestrowałam dziecko w poradni. Zadzwoniłam i umówiłam się na konkretny termin (wyjęcie szwów). Odpowiedz Link Zgłoś