Dodaj do ulubionych

pościel dla dzidziusia

11.11.03, 20:19
Wiem, ze nie jest to moze tak istotna sprawa, jak niektóre poruszane tutaj,
ale musze podpytać o pościel.
Otóż tydzień temu kupiłam komplet pościeli do łóżeczka (120x60) tzn. kołderkę
i płaską poduszkę. Pani w hurtowni zapewniała mnie, że wymiary tej pościeli
są standardowe tzn. kołderka 120x90, a poduszeczka 60x40. Wydało mi się to
nawet logiczne i kupiłam ten komplet z myślą, że później dobiorę sobie do
niego ładne poszewki. Oczywiście w tej hurtowni nie kupiłam poszewek od razu,
bo były bardzo nieciekawe wzory. I co sie okazało nigdzie indziej nie ma
poszewek w tym rozmiarze. Standard wg tej pani w hurtowni to towar, ktory
wyłacznie oni oferują. Są piękne poszeweczki w cudowne wzory, ale na znacznie
większe kołderki (135 i coś), ale po co mi taka duża kołderka? Jutro mija
siódmy dzień od zakupu tego nieszczęsnego towaru i ostatecznie może mogłabym
wymienić na większe, ale czy to nie za duża kołdra do łóżeczka 120x60? Z
drugiej jednak strony mam zostać przy tej mniejszej kołderce i kupić brzydką
pościel, bo tylko taka jest w tym rzekomo "standardowym" rozmiarze? Jakie Wy
macie wymiary pościeli dla dzieci? Proszę podzielcie się swoimi
doświadczeniami z pościelą, bo jutro mam ostateczną możliwość zamiany(tak mi
się przynajmniej wydaje, że mam prawo do siedmiu dni coś zdziałac).
Obserwuj wątek
    • sabina74 Re: pościel dla dzidziusia 11.11.03, 21:12
      Ja mam pościel dużo większą (140x70), ale też łóżeczko mam dla dzidziusia
      większe.Poduszeczkę i kołderkę kupiłam w Ikei i dobrałam do tego w Ikei
      przepiękną pościel. Kupiłam dwie zmiany:jedną białą w kolorowe jeżyki, a drugą
      w ładny zielony kolor w paseczki. Dzidzia (2 miesiące) od kiedy ma swoją
      pościel uwielbia spać w swoim przytulnym łóżeczku i nawet sam zasypia.
      Z Twojego listu wynika, że nie jesteś zadowolona z zakupu, więc po co się
      męczyć.Ja osobiście bym wymieniła i jeszcze raz zastanowiła się, co mi bardziej
      odpowiada. Kołderka 135 wcale nie będzie dużo za duża na Twoje łóżeczko, takie
      jest moje zdanie.
      • sugar_mama_danielcia Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 11.11.03, 21:29
        Hej, a ja moze nie na temat. Za granica (a moze i w Polsce, ale ja nie wiem,
        bo nie mieszkam) wszedzie sie trabi, ze dziecka ponizej 12 miesiecy nie wolno
        przykrywac kaderka. Grozi to przegrzaniem i smierca lozeczkowa!! Dzidzius
        powinien byc przykryty bawelnianym kocykiem, lub dwoma. W zaleznosci od
        temperatury.

Pozdrawiam
        Sugar
        p.s Poduszeczki sa takze zabronione. Dzidzius moze przeciez wsadzic pod nie
        glowke i sie udusic!!!
        Dziewczyny OPAMIETAJCIE SIE!!!! To ma byc bezpieczne lozeczko, a nie ladne
        lozeczko!!
        • sabina74 Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 11.11.03, 21:44
          sugar_mama_danielcia napisała:

> Hej, a ja moze nie na temat. Za granica (a moze i w Polsce, ale ja nie wiem,
          > bo nie mieszkam) wszedzie sie trabi, ze dziecka ponizej 12 miesiecy nie wolno
          > przykrywac kaderka. Grozi to przegrzaniem i smierca lozeczkowa!! Dzidzius
          > powinien byc przykryty bawelnianym kocykiem, lub dwoma. W zaleznosci od
          > temperatury.
          >
          > Pozdrawiam
          > Sugar
          > p.s Poduszeczki sa takze zabronione. Dzidzius moze przeciez wsadzic pod nie
          > glowke i sie udusic!!!
          > Dziewczyny OPAMIETAJCIE SIE!!!! To ma byc bezpieczne lozeczko, a nie ladne
          > lozeczko!!

Do niedawna przykrywałam małego tylko bawełnianym kocykiem,a sam był jeszcze
          opatulony w rożku, ale nie chciał tak spać, szybko się budził, co wiecej
          zauważyłam, że było mu po prostu zimno, i braliśmy go z mężem do siebie do
          naszego łóżka. W dzień też nie chciał spać, gdzie indziej, jak w naszej
          pościeli i stwierdziliśmy, że kupimy mu jego własną. Wprawdzie podusia jest
          płaska, ale jej pod głowę mu nie dajemy. Śpi na pleckach w związku, z czym
          śmierć łóżeczkowa mu nie grozi, a kołderka jest leciutka i jest mu bardzo
          przytulnie i ciepło, a ja czuwam nad tym, by się nie przegrzał.
          • sugar_mama_danielcia Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 11.11.03, 21:59
            A moze poprostu dolozyc kolejny kocyk? Smierc lozeczkowa nie jest eliminowana
            wylacznie poprzez kladzenie dziecka na plecki. Pewnie, ze 'robta co chceta',
            ale naukowcy chyba nie trabia o pewnych sprawach bez powodu. Nie wierze, ze
            czlowie moze czuwac nad dzieckiem 24h - a taka koldrka nie zapewni takiej
            wentylacji jak kocyk, sczegolnie taki z 'dziorkowym' wzorem. A
            poduszeczka...hmmm - no to jak jej nie kladziecie pod glowke to gdzie??

Sugar
        • buffo10 Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 11.11.03, 22:19
          Dzieki za rady, ale ja pytałam o rozmiar pościeli, a nie o to czy jej używac,
          czy nie. Sama doskonale wiem, że poduszeczki sie dlugo nie uzywa i ze na
          poczatku dziecko nie spi pod kołdrą (poruszałam ten temat wczesniej na tym
          forum), ale z tego, co słyszałam po krótkim czasie dzieci przykrywane są
          jednak kołderką - Sabina74 jak widzisz też to potwierdziła.
          Poza tym skoro kompletuję wyprawke dla dziecka, mam dużo czasu i sprawia mi
          ogromną radość wybieranie jak najładniejszych rzeczy dla mojego skarbeczka to
          czemu mam tego nie robić i poprzestać na byle czym? Dziwi mnie także fakt, że
          podejrzewasz, że ktokolwiek na tym forum przedkłada urok wzorków na pościeli
          nad dobro własnego dziecka. Każda z nas z całą pewnością będzie chciała
          przygotować swemu dziecku PRZEDE WSZYSTKIM bezpieczne łóżeczko, a przy tym jak
          najładniejsze, bo nasze pociechy na to zasługują!

Pozdrawiam i życzę więcej wiary w innych ludzismile
          • sugar_mama_danielcia Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 11.11.03, 22:32
            buffo10 napisała:
            Poza tym skoro kompletuję wyprawke dla dziecka, mam dużo czasu i sprawia mi
            > ogromną radość wybieranie jak najładniejszych rzeczy dla mojego skarbeczka
            to
            > czemu mam tego nie robić i poprzestać na byle czym?

A co to jest to 'byle co'? Piszesz o stosowaniu kocyku i przescieradle
            zalecanym przez pediatrow? Nie ma jak kolorowe falbanki, farfocle i poduszki w
            lozeczku niemowlecia. To jest dopiero cos.

Pozdrawiam i splywam, czuje sie jakbym tu cofala sie w czasie...do jakichs lat
            70-tych
            Sugar
            • martaurb Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 12.11.03, 08:03
              Ej, ama Danielcia, moze nie trzeba tak szybko osadzac? Przeciez ona napisala,
              ze wiem ze nie trzeba/nalezy przykrywac dziecka kolderka! Moze ta posciel bezie
              naprawde na pozniej? A "byle co" dotyczylo chyba wzorow - po co dziewczyna ma
              kupowac cos, co jej sie nie podoba, jesli moze kupic cos, z czego bedzie
              zadowolona????
              Moje Malenstwo tez nie bedzie spalo pod kolderka ani na poduszeczce -
              odpowiedni "spiwor" (pod wzgledem walorow uzytkowych) juz znalazlam, ale to
              wcale nie przeszkadza mi ogladac od czasu do czasu poscieli! I czekac z kupnem
              spiwora na lozeczko, zeby moc potem dorac wszystko kolorystycznie jak najlepiej!
              Naprawde zdrowo wcale nie musi oznaczac siermieznie albo brzydko! Mozna
              pogodzic jedno z drugim!

A co do teorii naukowcow, to chyba zawsze nalezy podchodzic do nich z pewna
              rezerwa - pamietaj, ze z nimi wszystkimi jest tak, jak z karmieniem piersia -
              co 2-3 lata, no moze 5 pojawia sie nowa teoria, calkowicie wykluczajaca
              poprzednia....
            • sabina74 Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 12.11.03, 08:29
              Myślę, że nie potrzebnie się tak emocjonujesz. Nikt nie pytał się również
              Ciebie o ocenę każdego naszego słowa, które bierzesz zbyt dosłownie. A jeśli
              chodzi o śmierć łóżeczkową to chyba jesteś trochę przewrażliwiona. Szczerze
              powiedziawszy na nasze dzieci czyha wiele niebezpieczeństwa, które
              statystycznie zdarzają się częściej, i wcale nie te, o których się mówi głośno
              i często i popiera teoriami naukowymi. Każda z nas dba o swoje dziecko i chce
              dla niego jak najlepiej. Życzę Ci dużo spokoju.
              • kingaolsz Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 12.11.03, 14:41
                Popieram Sugar. Chyba raczej to Wy przesadzacie. Bo nie wazne jest czy moda
                sie zmienia i opinie czesto, ale to dosc logiczne ze jak dziecko nie ma
                dookola tylu rzeczy ( np. poduszka) czy spi pod czyms przewiewniejszym typu
                kocyk to jest BEZPIECZNIEJSZE. Mnie tez sie wlos na glowie jezy jak slysze ze
                dla mamus wazniejsze sa kolory, ksztalty itp. Dla mnie wazniejsze jest to czy
                w razie czego dziecko latwo sie wyplacze i czy jest bezpieczne. Mam w glebokim
                powazaniu jak to wyglada. A co do ciepla to dziecko powinno przebywac w temp.
                od 18 do 21 stopni pod jednym kocykiem i bedzie mu dobrze.

No ale pewnie Panie wiedza lepiej ze ladne wazniejsze niz bezpieczne.
                Tylko potem tak mi przykro czytac posty o smierci dzieci z niewiadomych
                przyczyn, bo przeciez mamusia tak dbala...
                • martaurb Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 13.11.03, 09:55
                  Kobieto, przeciez jedno nie wyklucza drugiego!!!
                  Wyobraz sobie, ze moze byc BEZPIECZNIE, a przy tym tez LADNIE!!!! Czy to jakas
                  zbrodnia, ze ktos chce pogodzic jedno z drugim?????
                  Czy jesli dziecko bedzie mialo ladna posciel (i przy tym bezpiecznie urzadzone
                  lozeczko), to od razu od tej "ladnosci" ma umrzec????
                  • kingaolsz Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 13.11.03, 11:25
                    Jak dziecko w przedszkolu...
                    Zauwaz ze pisalam a propos poduszek kolderek i ze one sa niebezpieczne a
                    mamuski ze wzgledu na ladny wyglad chca je klasc, zamiast pomyslec o dziecku i
                    jego bezpieczenstwu.
                    A inna sprawa to smierc lozeczkowa wcale nie jest taka rzadka....
                    • martaurb Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 13.11.03, 12:35
                      kingaolsz napisała:

> Jak dziecko w przedszkolu...

No, masz racje, gorzej niz przedszkole! Bo osoba, ktora ten watek
                      zapoczatkowala, napisala w kolejnym poscie, ze nie ma zamiaru tej poduszeczki i
                      kolderki od samego poczatku uzywac, ze sobie na razie kompletuje wszystko! Czy
                      to jest cos zlego? Moze latwiej Jej teraz wedrowac po sklepach, niz ciagac ze
                      soba po nich niemowlaka czy np. roczne dziecko???? Zamiast isc z nimi na
                      normalny spacer????
                      • amj02 Re: pościel dla dzidziusia - opamietajcie sie!!! 13.11.03, 14:45
                        Czy nie zauwazylyscie ,ze sugar zmienila temat watku. Ja absolutnie nie
                        odebralam jej jak osoby atakujacej. Poruszyla b.wazny temat. To wszystko jest
                        ze soba powiazane. U nas w kompletach poscieli dla maluszkow nie ma
                        poduszeczek (przynajmniej ja sie z tym nie spotkalam).Moje dziewczynki dostaly
                        pierwsze poduszki jak skonczyly 2 latka i to zastanawialam sie czy jest to
                        bezpieczne.Oczywiscie ,ze kazda mama chce aby jej malenstwo mialo to co
                        najladniesze i to co jej sie podoba. Zupelnie cos normalnego. Jest jednak ale -
                        bezpieczenstwo i to jest najwazniejsze. Ja osobiscie wole dmuchac na zimne.
                        Tak przynajmniej wiem ,ze zrobilam wszystko aby dzieci byly bezpieczne.
                        Inaczej nigdy sobie bym nie wybaczyla gdyby cos sie stalo.Mojej serdecznej
                        przyjaciolki coreczka (urodzila sie po 10 latach)w ten sposob umarla.Polozono
                        ja brzuszku, rano jak sie obudzili mala juz nie zyla. To byla straszna
                        tragedia.
                        Gosia
    • ania175 Re: pościel dla dzidziusia 11.11.03, 22:42
      Hej!
      Mam dokładnie ten sam problem co Ty. To tak jakbym czytała własną historię. My
      postanowiliśmy po prostu własnoręcznie zmniejszyć przepiękną pościel, którą
      kupiliśmy w innej hurtowni niż kołderkę i poduszkę. Bardzo szkoda byłoby mi
      oddać tę posciel stąd ta decyzja. Robiliśmy to już nie raz z naszą poscielą
      więc powinno nie być źle.
      Pozdrawiam
      Ania.
      • buffo10 Re: pościel dla dzidziusia 11.11.03, 22:53
        To samo radziła mi teściowa, ale zwężanie pościeli wydawało mi się nieco
        kłopotliwe. Ale skoro Ty też masz ten problem i rozwiązujesz go w ten sposób to
        może to jest jednak wyjście? Masz też pościel w tym rzekomo standardowym
        rozmiarze 120x90? Bo już myślałam, że ta hurtownia to jedyny w Polsce
        dystrybutor tego typu "standardów".
        Pozdrawiam i dziękuję za rady. Człowiek prosi o radę, a otrzymuje bezsensowne i
        prymitywne komentarze takie jak od koleżanki Sugar. Okazuje się, że nie warto
        wdawać sie ze wszystkimi w dyskusjęsmile
        • aga_rn Re: pościel dla dzidziusia 12.11.03, 16:40
          buffo10 napisała:

> Pozdrawiam i dziękuję za rady. Człowiek prosi o radę, a otrzymuje bezsensowne
          i
          >
          > prymitywne komentarze takie jak od koleżanki Sugar. Okazuje się, że nie warto
          > wdawać sie ze wszystkimi w dyskusjęsmile

Buffo, troszke dobrej woli smile
          Docen to ze Sugar chciala podzielic sie swoja wiedza z wami, pod czym ja sie
          zreszta podpisuje, bo czytajac komentarze ze ktos jest chyba przewrazliwiony na
          punkcie SIDS, albo ze jest tyle roznych niebezpieczenstw, swiadczy tylko o tym
          ze faktycznie w Polsce wiedza na ten temat jest mala. I nie chodzi tez o to ze
          naukowcy wymyslaja cos nowego co pare lat - tutaj mowia za siebie statystyki.
          Liczby przypadkow SIDS spadly dramatycznie w wielu krajach po wprowadzeniu
          szerokiej kampanii jak zapobiegac SIDS.
          W tym kontekscie mysle ze nazywanie komentarzy Sugar "prymitywnymi" jest nie
          bardzo na miejscu ...
          Pozdr.
    • agatunka Re: pościel dla dzidziusia 11.11.03, 23:35

Ja też miaŁAM KUPIC TAKI ZESTAW ( CO PRAWDA NIE W TYM ROZMIARZE) ale koleżanki
      mi odradziły i kupiłam zwykły kocyk i piękne poszewki. We wszystkich sklepach
      standardowy rozmiar to 135/100.(można dostać naprawdę fajne wzory) poduszki
      nie kupowałam w ogóle bo i tak się jej na początku nie używa
      Pozdrawiam Agata i 36 tyg brzuszek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka