Dodaj do ulubionych

pościel dla noworodka zakazana ???

13.11.03, 14:48
Kilka dni temu przeczytałam na forum, że nie wolno przykrywać dziecka
kołderką. Przyznam się że słyszę o tym pierwszy raz. Nikt wcześniej nie
uświadomił mi że może to grozić śmiercią łóżeczkową. Co więcej żadna z moich
koleżanek też o tym nie słyszała i od urodzenia przykrywały dziecko kołderką.
Doradźcie proszę zatem do jakiego wieku dziecko musi spać przykryte
bawełnianym kocykiem? Czy musi to być kocyk bawełniany? Czy dziecko może spać
w nocy w beciku zamiast przykryte tym kocem?
Co prawda kupiłam już śliczną pościel dla dziecka, ale jeśli nie wolno tym
przykrywać noworodka to nie zamierzam tego robić. Czekam na wasze rady smile
Obserwuj wątek
    • cz.wrona Re: pościel dla noworodka zakazana ??? 13.11.03, 15:42
      ńie wiem od kogo slyszalas, że kołderka nie nalezy przykrywac- to dziwne. Moze
      chodzi o ciezkie koldry lub pierzyny dla dorosłych? One moga przydusic
      dzidzie. Ja mam kołderke przywiazywana do szczebelkow łózeczka, zreszta mój
      synek nie pozwala sobie kłasc niczego powyzej piersi...
      A na poczatek wystarczy becik. DOBRA RADA NA NOCNE KARMIENIE: aby dzidzius nie
      zmarzł gdy karmie go w nocy, bprzykrywam go kocykiem dobrze i narzucam"swoja"
      kołdre do brzuszka.
      pozdrawiam
      • dollores1 Re: pościel dla noworodka zakazana ??? 13.11.03, 16:08
        Przeczytałam o tym na forum Ciąża i poród - post "Pościel dla dzidziusia"
    • kingaolsz Re: pościel dla noworodka zakazana ??? 13.11.03, 17:13
      Wlasciwie chyba w tamtym watku napisalysmy z Sugar o co chodzi.
      W skrocie:
      jesli dziecko spi pod bawelnianym kocykiem ma mniejsze szanse na przegrzanie
      sie czy zaplatanie pod kolderke ( spod kocyka latwiej oddychac) a te rzeczy
      moga byc jedna z przyczyn smierci lozeczkowej.
      Poduszeczki tez lepiej nie klasc bo moze sie dziecko nia przydusic a poza tym
      zdrowsze dla kregoslupa jest spanie na plasko. A dzieciom wygodnie jest tak
      jak je nauczymy.
      Co do beta to ja stosowalam przez troche, ale nie zawijalam szczelnie tylko
      zostawialam tak, ze maly mogl sie w razie czego wyswobodzic latwo. Poza tym
      zawsze mozna przykryc ponownie.
      Poczytaj jeszcze watek na Ciaza i porod ale jest drugi w tym temacie na forum
      Swiat ( eDziecko).
      Ciesze sie ze te watki zapoczatkowaly jakies zainteresowanie tematem, bo w
      Polsce sie za malo o tym mowi smile)
      Zycze milej lektury
    • aitee Re: pościel dla noworodka zakazana ??? 13.11.03, 17:44
      Mieszkam w Anglii i przyznam tu o wiele wiecej mowi sie o SIDS i zagrozeniach
      dla niemowlecia a takze o tym jak zapewnic maksimum bezpieczenstwa dziecku w
      lozeczku. W zadnym sklepie nie widzialam czegos takiego jak posciela dla
      niemowlecia (jestem w ciazy i szykuje wyprawke). Nie ma czegos takiego jak
      poszwy na koldre czy poduszki. Dziecko spi pod flanelowym przescieradelkiem,
      na ktory kladzie sie kocyk. Sa trzy podstawowe rodzaje kocykow: akrylowe
      leciutkie z dziurkami, bawelniane z dziurkami i z tzw. mikropolaru czyli
      cienszego i lzejszego polaru. W sypialni dziecka powinien znajdowac sie
      termometr i w zaleznosci od temperatury przykrywamy jednym lub dwoma kocykami
      wybranymi z kocykow wymienionych powyzej. Zaleca sie posiadanie 4
      przescieradelek flanelowych do przykrywania i dzieki temu latwiej tez zapewnic
      dziecku czyste przykrycie - wystarczy wymienic przescieradelko i raz na jakis
      czas uprac kocyk.
      Przy temperaturze 16 stopni - dziecko powinno byc przykryte flanelowym
      przescieradlem i 3 warstwami kocyka (pamietajcie one sa bardzo lekkie!)
      Przy temperaturze 18 stopni - flanelka plus 2 warstwy kocyka
      Przy temperaturze 21 stopni - flanelka plus jedna warstwa kocyka
      Inna alternatywa sa spiworki.
      Na pewno nie wolno uzywac kolder i poduszek oraz oczywiscie pierzynek do
      ukonczenia roku zycia. Optymalna temperatura w sypialni to 18 stopni.
      Dodam tylko, ze wszystkie wymienione przeze mnie kocyki i przescieradla sa
      produkowane w slicznych jednolitych (bez wzorkow) pastelowych kolorach, ktore
      mozna kupowac w dowolnych zestawach. Moim zdaniem jest to i zdrowe i o wiele
      ladniejsze niz falbanki, misiaczki itp. Ale to juz kwestia gustu.
      Chcialabym jednak podkreslic, ze nie jest to wymysl jakichs kilku naukowcow.
      Jest to gruntownie przebadane, poparte wynikami duzego spadku ilosci
      przypadkow SIDS, zatwierdzone przez panstwowe i spoleczne instytucje i
      praktykowane w cywilizowanej Europie. Jak widac jednak Polak zawsze
      madrzejszy wink
      • dollores1 Re: pościel dla noworodka - do aitee 13.11.03, 17:57
        Czy dobrze zrozumiałam że można przykryć noworodka również kocykiem akrylowym,
        niekoniecznie bawełnianym ? Mam dwa takie kocyki, więc nie wiem czy powinnam
        koniecznie kupować jeszcze te bawełniane, choc jeśli jest taka konieczność to
        nie ma sprawy. A co z ochraniaczem na szczebelki - na forum Świat, dziewczyny
        pisały żeby też nie stosować.

PS Dziękuję za wyczerpującą informację.
        Może napisz jeszcze jak za granica lekarze podchodzą do tzw. szerokiego
        pieluchowania.

Pozdrawiam
        • aitee Re: pościel dla noworodka - do aitee 13.11.03, 18:13
          Jezeli znasz angielski to wejdz sobie na przyklad na stronke Mothercare
          (www.mothercare.com). Co do kocykow akrylowych to te akurat sa polecane do
          przykrywania glownie w wozku jako ze sa najciensze i latwo sie piora i
          szybciutko schna. Zalezy tez w jakiej porze roku urodzisz maluszka, ja rodze w
          maju wiec nastawiam sie na to, ze bedzie dosc cieplo, rowniez w domu.
          Ja kupuje (lub szyje!) flanelkowe przescieradelka o wymiarach 100 na 150 cm i
          do tego po dwa kocyki bawelniane i z polarku (te same wymiary). Akrylowy kocyk
          kupie pewnie jeden do wozeczka, do okrycia w cieniu czy w chlodniejsze dni.
          O bawelnianych kocykach pisza, ze w zimie dobrze trzymaja cieplo a latem nie
          przegrzewaja.
          Co do szerokiego pieluchowania to nic ci na razie nie odpowiem. Zapytam sie
          poloznej we wtorek i wtedy chetnie udziele informacji.
          Aaa, podstawowy zestaw lozeczkowy to:
          4 przescieradelka na gumke na materacyk
          4 przescieradelka plaskie flanelkowe 100x150cm
          3 kocyki bawelniane
          2 kocyki polarowe
          Pozdrawiam!
        • agni71 Re: pościel dla noworodka - do aitee 13.11.03, 18:13
          dollores1 napisała:

> Czy dobrze zrozumiałam że można przykryć noworodka również kocykiem
          akrylowym,
          > niekoniecznie bawełnianym ?

Mozna, sa nawet lzejsze od bawelnianych. Ja uzywalam takiego polarowego kocyka,
          na zmiane z bawelnianym. ten polarowy kupilam w Mothercare, sa rozne kolory i
          wymiary - dla noworodka wytarczy najmniejszy rozmiar, choc on wlasciwie jest
          przeznaczony do wozka.

Dodam, ze noworodka kladlam spac w rozku, najchetniej usztywnionym, wtedy
          latwiej maluszka wyjac z lozeczka do karmienia.

Mam dwa takie kocyki, więc nie wiem czy powinnam
          > koniecznie kupować jeszcze te bawełniane, choc jeśli jest taka konieczność to
          > nie ma sprawy.

Mnie sie bawelniany przydawal, ale jesli masz dwa inne, to pewnie wystarcza.

A co z ochraniaczem na szczebelki - na forum Świat, dziewczyny
          > pisały żeby też nie stosować.

A to ciekawe dlaczego? Faktem jest, ze ochraniacz na szczebelki przydaje sie u
          nieco starszego niemowlaczka, takiego ktory sie wiecej rusza, rozklada raczki
          na boki i moze sie wtedy uderzyc w szczebelki. Moja coreczka ma juz ponad rok i
          wciaz ochrraniaczy uzywamy. Poelcam Drewexu - sa grubsze sztywniejsze niz np.
          Gluck (te mi jakos tak nieestetycznie opadaly, poza tym byly ciensze i gorzej
          chronily przed uderzeniem.)

pozdr

aga
          • isma Re: pościel dla noworodka - do aitee 14.11.03, 09:17
            Mysle, ze ochraniacz magazynuje tez znakomicie kurz tudziez zyjace w nim
            roztocza, przez co moze byc alergogenny. Ale ostatecznie nie wszystkie dzieci
            maja sklonnosc do alergii...

foto.onet.pl/albumy/album.html?id=11392&grupa=7&kat=0&a=isma
        • aitee Re: pościel dla noworodka - do aitee 13.11.03, 18:16
          Co do ochraniacza na szczebelki to na poczatku nie jest zalecany, bo dziecko i
          tak sie nie rzuca w lozeczku a dzieki brakowi ochraniacza ma lepszy przeplyw
          powietrza. Potem mozna stosowac oczywiscie tylko do czasu kiedy dziecko
          zacznie siadac. Oczywiscie nie ma zakazu uzywania ochraniaczy od narodzin
          dziecka, to tylko wskazowka!
          • leigh4 Re: pościel dla noworodka - do aitee 15.11.03, 16:43
            Kupiłam w Mothercare pełny zestaw pościeli, z poduszką i poszewkami na poduszkę
            i kołderkę, z tym, że faktycznie zamiast tradycyjnej kołdry była taka cieńsza.
            Ale nie był to kocyk. W komplecie był też ochraniacz do łóżeczka, a nawet
            specjalna poduszka przywiązywana do łóżeczka chroniąca główkę dziecka. Z
            informacji dołączonych do pościeli dowiedziałm się za to, że w celu zapewnienia
            bezpieczeństwa noworodkowi, należy układać go nie tradycyjnie( czyli główka
            wysoko i dużo miejsca w nóżkach), a mniej więcej od połowy łóżeczka. Kołderkę
            lub kocyk zaś należy włożyć podmateracyk częściowo, tak, żeby na łóżeczku było
            go tylko tyle ile potrzeba do przykrycia dzieciaczka. Nie wiem, czy dobrze to
            wytłumaczyłam, ale mam nadzieję, że tak i że może ktoś skorzysta.
            Pozdrawiam bardzo serdecznie
    • youst A ja polecam śpiworek 15.11.03, 18:14
      Śpiworek wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.
      Ja miałam na początku dla mojego synka dwa śpiworki. Jeden taki prostokątny,
      rozpinany z boku i na dole na zamek, był tak uszyty, że główka leżała na części
      rozłożonego śpiworka, a na brzegach tej części były rzepy, które po spięciu
      tworzyły taki kapturek - rewelacja, od razu taki opatulony zasypiał. Drugi
      śpiworek był wiązany pod pachami i zapinany na napy u góry na ramionach, dół
      się nie otwierał, tworzył taki worek, do którego dziecko wkładało się od góry.
      Ten był trochę mniej wygodny i rzadko go używaliśmy.
      Oba śpiworki były firmy Cambrass, kosztowały kilkadziesiąt złotych, po wielu
      praniach wyglądają jak nowe. Teraz Młodemu leci 7-my miesiąc i od jakichś dwóch
      śpi już w "dorosłej" pościeli, z płaską poduszeczką, nigdy się w nią nie
      zaplątał itp.
      Ja na początku też próbowałam przykrywać go kocykami, leciutkimi kołderkami
      itp., ale odpuściłam sobie, bo już nie miałam siły co sekundę na nowo go
      przykrywać, tak bardzo się rozkopywał... Chyba nie ma szans, żeby noworodek ze
      swoimi podkurczonymi nóżkami, a potem coraz bardziej ruchliwy niemowlak, nie
      rozkopał kocyka czy kołderki. Dlatego śpiworek jest, moim zdaniem, rozwiązaniem
      najlepszym!
      A oto link do zdjęć mojego synka, wśród których jedno jest właśnie w tym
      najfajniejszym śpiworku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=6593006&v=2&s=0

Justyna mama Michasia (30.04.03.)
      • leigh4 do justyny 15.11.03, 20:56
        cześć, wczoraj własnie oglądałam pościel tej firmy (cambrass) w Świecie dziecka
        przy górczewskiej w w-wie. Czy wiesz, gdzie jeszcze można ją kupić? A może masz
        namiary na stronę internetową producenta lub sklepu internetowego, który ją
        sprzedaje?
        • youst Re: do justyny 15.11.03, 21:39
          Te śpiworki kupowała dziewczyna mojego brata w Poznaniu w Świecie Dziecka
          właśnie. Niestety, wrzucenie nazwy firmy w wyszukiwarkę nic nie dało...więc
          przypuszczam, że przez internet nie da się ich kupić...

Pozdrawiam,
          Justyna
          • miriam21 Re: do justyny 18.11.03, 14:19

Dziewczyny,

to jest adres niemieckiej firmy Alvi produkujacej spiwory dla niemowlat.
            www.alvi.de/produkte/schlafsystem/baby-maexchen.php4
            Moja corka 11 miesieczna spi w takim spiworze i nie mam obaw, ze cos sie
            stanie w nocy. I nie jest jej przy tym zimno (pod spiworem ma pizamke frotte,
            a poza tym zawsze sprawdzam temperature na karku). Bardzo prosze wszystkie
            mamy - nie kladzcie niemowlat do spania na poduszce i pod kolderka. Wiem, ze
            wiele osob w Polsce z tym sie nie zgadaza, ale statystyki na swiecie
            potwierdzaja: koldra + poduszka moga byc przyczyna naglej smierci lozeczkowej.
            Podobnie zreszta jak spanie na brzuchu.

pozdrawiam
            Ania

PS. Taki spiworek mozna tez uszyc samemu. Wazne tylko aby dekolt nie byl zbyt
            duzy tak aby male nie moglo wsunac sie do spiwora.
    • todzio1 Rożek lub becik 18.11.03, 14:27
      Już od kilku lat jest moda na rożki, a kocykiem sie ewentualnie owija rożek,
      żeby było cieplej.
      Skąd Ty wzięłaś pomysl z pościelą dla niemowlaka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka