on-ka-6 05.03.09, 08:55 Jestem w 7 tyg.ciaży i w ten weekend mam wyjazd w góry (okolice Krynicy Górskiej). Jak uważacie, czy powinnam jechać? Narty sobie odpuściłam ale czy sam wyjazd mi nie zaszkodzi? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlotarybka_1 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 09:35 No nieeeee... znowu to samo!!! a w czym niby miałby Ci taki wyjazd zaszkodzić? Nie jedziesz w Himalaje. Świeże powietrze co najwyżej może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
luizeczka22 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 09:45 Słuchaj jedz i się nie martw!! ja w 7 tygodniu ciąży byłam we Włoszech na wakacjach (Sierpień) i pojechaliśmy sobie z mężem samochodempotem jak byłam w 5 mieś. pojechaliśmy na weekend w góry i wchodziłam we wszystkie dolinki w 25 tyg ciąży byłam znowu w górach już się tak nie forsowałam ale spacerki były tylko teraz już się nigdzie nie wybieram-jestem w 34 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 09:47 powiem tak, drastyczna zmiana klimatu nie służy dziecku. I decyzje powinnaś podjąć wraz ze swoim lekarzem ( ja zawsze pytam swojego ginekologa czy moge pojechać i jakie ew leki mam ze soba zabrać) Odpowiedz Link Zgłoś
kkkluska Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 10:07 Nie zaszkodzi ci. Ja gdzies około 12 tygodnia jechalam sama autem 400 km w jedna strone do siostry męza. Napewno nie zaszkodzi, chociaz ja polecam bardziej pociag juz w tym momencie, albo chociaz kierowce na zmiane. Jesli jedziesz autem to rób czesto przerwy na rozprostowanie kregoslupa. I zabierz duzo wody na droge i cos do jedzenia. I szerokiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 10:23 Gdyby to były okolice Zakopanego, to bym się zastanowiła... Ale że Krynica...Powinnaś jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
jamama77 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 10:43 Jejku, kobieto... to dopiero 7 tydzień! czym się martwisz!... Krynica nigdy nie zaszkodzi...- tyklo nie pij lepiej ZUBERów itp.. ;o) czy za 3 tygodnie mamy oczekiwać twojego posta, że zepsuła się winda i nie wiesz, czy możesz wejść na pierwsze piętro po schodach bo boisz się, że to może zaszkodzić ciąży? Pytanie byłoby ew. zrozumiałe, gdybyś miała za sobą 10 poronień! Większość kobiet na tym etapie nawet nie ma pojęcia, że jest w ciąży... Głowa do góry, i ciesz się tym stanem, zanim cię dopadną standardowe dolegliwości... Trzymaj się cieplutko... ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 11:39 nie, nie i jeszcze raz nie. W ciąży nie można wyjeżdżać w góry. W ciąży nie można NIGDZIE wyjeżdżać. Należy 9 miesięcy pozostawać w domu w pozycji leżącej z nogami podniesionymi ku górze. Nie należy wykonywać gwałtownych ruchów ani się śmiać. Nie wolno NIC robić z troski o dziecko. Telewizja tylo do 19:00 gdyż sceny z późniejszych programów mogą wywołać szok i źle wpłynąć na rozwój dziecka. Można czytać do 20 minut dziennie po uprzedniej konsultacji lektury z lekarzem. Pod żadnym pozorem nie wolno zbliżać się do detergentów (najbliższy domestos może znajdować się w odległości 200 metrów od ciężarnej). Ciężarna powinna być karmiona bo porcja jedzenia na widelcu może okazać się za ciężka dla odmiennego stanu. Kobiety zamieszkujące tereny wyżynne powinny (najlepiej jeszcze przed poczęciem) na 9 miesięcy przeprowadzić się gdzieś niżej do rodziny (do 200 m n.p.m.), czyli Krynica ok - ale tylko Morska. Ubrania, pościel ciężarnej i jej męża należy gotować w środkach dla niemowląt, w żadnym razie w pralce. Wycieczki do toalety ograniczyć do minimum, wszelki ruch może spowodować komplikacje ciążowe. Nie narażać skóry na działanie promieni słonecznych, do lekarza najlepiej umawiać się wieczorem. Aha, windą też nie jeździć, najlepiej upewnić się, że lekarz przyjmuje na parterze. I najważniejsze - mało myśleć, zbyt intensywna praca przewodów mózgowych może również źle wpłynąć na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 11:58 malpisko, pojechałaś dosyć ostro, ale w gruncie rzeczy nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
skarb2009 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 12:28 w 7 tygodniu to nie wiedziałm że jestem w ciąży Byłam w Keni i myślałam że okres mi się spóżnia przez zmianę klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty3.5 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 16:16 Masz obawy przed wyjazdem, to normalne..bo jak się coś stanie ( odpukać..) to chcesz wiedzieć , ze to nie przez wyjazd.Sam wyjazd ci nie zaszkodzi wręcz przeciwnie- zmiana klimatu jest potrzebna dla organizmu.Ja wyjeżdzałam w góry w 3 i 6 miesiacu ciązy, oczywiscie wyjeżdzałam i delektowałam się czystym powietrzem , krajobrazem , kuchnią...bez ekstremalnych rozrywek i sportów.Po prostu musisz tam więcej odpoczywać i się nie forsować.Pamietaj że wczasie podrózy i na miejscu możesz odczuwać mdłości, w końcu to wczesna ciąza i taką dolegliwość możesz mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 16:24 W 6 tygodniu ciąży jeździłam na nartach wodnych w egipcie. Fakt o ciąży jeszcze nie wiedziałam. obie z córcią mamy się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
malaac Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 16:42 zlosliwe_malpisko Twoj post moze zaszkodzic mojej dzidzi bo tak mnie rozbawil ze o malo nie spadlam z krzesla) on-ka to naturalne ze sie martwisz, ja w 7 tygodniu bylam we wloszech i jezdzilam na nartach, mamy sie z dzidzia dobrze, uszy do gory i milej zabawy, jeszcze Cie czeka faza na siedzenie w domu i spanie cale dnie Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 17:08 W 9 tygodniu ciąży byłam na Słowenii, jechałam pociągiem, a nawet kilkoma pociągami z przesiadką... Fakt, zmęczyłam się, bo byłam w wymiotnej formie. W połowie ciąży oraz w 34 tygodniu pojechałam z kolei na kilka dni do innego miasta, odległego o 300 kilometrów - zero problemów. Tak więc, ciesz się możliwością odpoczynku w pięknej zimą Krynicy Górskiej Odpowiedz Link Zgłoś
kata47 Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 19:27 moja teściowa poroniła jadąc w góry i wcałe po górach nie chodziła, była we wczesnej ciąży i zmiana ciśnień spowodowała poronienie. nie musi się to Tobie przydarzyć ,ale wiem ,ze takie rzeczy sie zdarzają i warto przemyśleć czy warto ryzykowac czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 19:43 Czy dobrze rozumiem, ze stwierdzono, ze twoja teściowa lat dziesiąt temu poroniła na skutek zmiany ciśnienia? Na Everest wjeżdżała? Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka.pl Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 19:31 Skoro odpuszczasz sobie narty to przyda Ci się napewno wyjazd i świeże powietrze Miłego odpoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
ann21ann Re: wyjazd w góry.... 05.03.09, 23:04 Nie wiem jak w Krynicy ... ale u nas w Zakopanym śniegu nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
paulaziarnek Re: wyjazd w góry.... 07.03.09, 16:28 ja tydzień temu wróciłam z gór a jestem w 35 tyg. ciąży. wykluczone są sporty zimowe, ale polecam baseny- bardzo odprężają. milego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś