chastetty 25.03.09, 11:55 witam jestem w 6tc od ponad tyg jem luteine 2x1 dopochwowo i duphaston 2x1 doustnie. i zaczelam miec upławy w kolorze żółtym nie wiem czy jest to cos powaznego <nie smierdza> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
villemo86 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 11:59 o cholera... Nie masakruj tak mojej wyobraźni. Właśnie wyobraziłam sobie jak zjadasz pochwą luteinę. A masz jakieś wskazania do zażywania tych leków, bo to nie cukierki? To normalne, ze w ciąży bywa nad wyraz mokro więc puki nie śmierdzą, nie są zielone ani krwawe to nie ma się czym martwić Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:03 To dość częsty objaw. Ale powiedz o nim lekarzowi na wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
chastetty Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:06 witam leki przepisal mi lekarz a skoro twierdzi ze mam je brac to biore Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:09 Acha. Po prostu przepisał? Polscy lekarze nigdy nie przestaną mnie zastawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
chastetty Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:11 a czy jest cos niepokojacego w braniu tych lekow? Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:16 W prawidłowo rozwijającej się ciąży mnie to dziwi. Skoro wszystko wydaje się być dobrze (tak mniemam), nie poroniłaś wcześniej, jesteś zdrowa to po co faszerować taką sporą dawką progesteronu. Bo luteina to progesteron mikronizowany i duphaston to progesteron. Zastanawia mnie tylko sens, bo moim zdaniem zwykły preparat witaminowy by wystarczył. Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:18 aaa mała poprawka. Duphaston to głównie dydrogesteron., czyli substancja zbliżona do progesteronu. Myślę, że to niepotrzebne faszerowanie Cię hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
chastetty Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:19 lekarka przepisala mi te leki jak jej powiedzialam ze sie z mezem staralismy o to dziecko przez 2 lata, i ze czasami brzuch mnie boli jak na okres ale tylko przez chwile i przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:23 Powinna zlecic badanie poziomu progesteronu, w innym przypadku podawanie tych leków działa trochę jak placebo. To duża dawka zwykle zapisywana w zagrożeniu poronieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:25 Ale bóle podbrzusza to norma. Myślę, że dopóki nie ma plamień to fajnie by było jakby ortanizm sam popracował a nie był wyręczany. Na te bóle lepiej wziąć nospę ewentualnie, ale po co hormony? (Ale to tylko moje zdanie, ginem nie jestem). Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:29 Bóle brzucha jak na okres to norma. Mnie też bolało. Duphaston też brałam, ale dużo później w chwili kiedy naprawdę zaczęło się coś dziać (zagrożona ciąża). Może spróbuj się upewnić czy dobrego lekarza wybrałaś, bo jak dla mnie to trochę nadgorliwa. Może tutaj coś przeczytasz www.znanylekarz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:18 Nie ma nic niepokojącego w braniu tych leków. Chodzi o wskazania, powinny zostać zlecone w przypadku niedoboru progesteronu, wtedy zapobiegaja poronieniu spowodowanemu niskim progesteronem. Żółte upławy mogą występować w przypadku luteiny dopochwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 julimama 25.03.09, 12:26 Cześć mamuśka, jak maleństwo?! Dawno Cię nie "widziałam". No, ostatnio sporadycznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: julimama 25.03.09, 12:32 O cześć Jakoś sie tu wymijamy Mała jest cudna, rośnie,śmieje się i pozwala nam spać w nocy Czasem walczymy z kolkami żeby nie było zbyt słodko. A jak tam u Ciebie? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: julimama 25.03.09, 15:20 A dzięki powoli się kulam. No i powoli widać, że jestem w ciązy ;P. Niestety poza brzuchem rośnie też biust - a w moim wypadku to już porażka . Młody fika - i dobrze, bo przynajmniej wiem, że jest ok . No i z niecierpliwością czekam na lipiec . No i cieszę się, że Mała zdrowo rośnie, bo to najważniejsze. A kolki, no cóż, to "przypadłość" wielu dzieci. A kładziecie ją na brzuszku? Wiem, że większość rodziców się tego boi, szczególnie na początku, a ja jakoś jestem wybitnym zwolennikiem ;P. Zarówno ja jak i moje rodzeństwo od samego początku byliśmy tak kładzeni i powiem Ci, że żadne z nas nie miało prostlemów z kolką (tzn. siebie nie pamiętam, ale moje rodzeństwo i owszem, bo są młodsi o 10 lat ;P). Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: julimama 25.03.09, 16:49 Próbujemy kłaść ją na brzuszku,ale Jula tego nie cierpi, wtedy krzyczy jak opętana Trochę dziwne,większość maluszków uwielbia polegiwanie na brzuszkach. Nawet robiliśmy USG z tego powodu. Szybko Ci zleci czas do lipca Wtedy to ja już wracam do pracy,niestety musze. Pozdrowienia dla Ciebie i Młodego Odpowiedz Link Zgłoś
elkam80 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:21 Mnie też dziwi, że "po prostu przepisał Ci lekarz". Ja brałam duphaston, ale było zagrożenie. A tu u Ciebie, tak "profilaktycznie"? Hm... dziwne. Upławami się nie przejmuj jeśli nie śmierdzą (jak mówisz) i dopóki nie łączy się to ze świądem, pieczeniem itp. Jednak na najbliższej wizycie na wszelki wypadek wspomnij o tym lekarzowi. A zwiększona wydzielina to norma - na początku to i tak jest jej "mało";P. Odpowiedz Link Zgłoś
chastetty Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:37 dzieki wam za te wszystkie wpisy. jutro biore juz ostatnia dawke duphastonu bo dostalam go na 10 dni i odstawie luteine bo faktycznie po co sie faszerowac i jeszcze w tym tygodniu pojde do jakiegos innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:38 Nie odstawiaj nic bez kontaktu z lekarzem. To dopiero jest groźne. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:41 Owszem, skonsultuj z innym lekarzem, ale nie odstawiaj leków na własną rękę, może jednak lekarz widział jakies wskazania do stosowania. Luteina i Duphsaton na pewno nie zaszkodzą, jedynie tak jak napisałam mogą byc w pewnych przypadkach placebo. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: 6tc żółte upławy 25.03.09, 12:42 Poza tym z takiej dawki należy rezygnować stopniowo, pamiętaj o tym! Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Chastetty 25.03.09, 12:37 Nie jestem ginekologiem, podobnie jak dziewczyny, które jeżdżą po Twoim lekarzu. Skoro lekarz Ci już te leki zapisał, to absolutnie sama ich nie odstawiaj. Możesz zapytać na wizycie, czemu Ci je zalecił. O ile wiem, duphaston przepisuje się coraz częściej "tak na wszelki wypadek", pomaga części, innym nie szkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
villemo86 Re: Chastetty 25.03.09, 12:41 Ja też uważam, że na własną rękę nic nie odstawiaj. Ja jednak wybrała bym się do innego lekarza i wtedy zadecydowała który będzie prowadzić moją ciążę, tak by porównanie mieć Odpowiedz Link Zgłoś