mumi7 25.03.09, 20:09 Napiszcie proszę, jaka wada wzroku kwalifikuje do cc? Pytam informacyjnie raczej, bo mam astygmatyzm w jednym oku i -1,5 w jednym oraz -3,5 w drugim, więc pewnie sie (tak na czuje) nie łapię. Ale jestem ciekawa. Piszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamarysia28 Re: wada wzroku a cc 25.03.09, 21:08 zasadniczo do cc kwalifikują jeżeli ma się jakieś zmiany na dnie oka. Sama wada to podobno teraz za mało. Ja mam -3,25 i -4,25 i mogłabym rodzic naturalnie, ale pierwszą miałam cc więc teraz też nalegam na cięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: wada wzroku a cc 25.03.09, 21:11 A podwyższone cisnienie śródgałkowe? Czy kwalifikuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hiljo Re: wada wzroku a cc 25.03.09, 22:03 W tej chwili podobno do cc nie kwalifikuje żadna wada wzroku jako taka a jedynie zmiany na siatkówce. Choć jak w każdym przypadku co okulista to opinia. Ja mam wadę -9,00 - dwóch okulistów stwierdziło iż bez problemu poród naturalny, trzeci wydał opinię kierującą na cc. Mój gin stwierdził iż przy takiej wadzie wzroku nie wyobraża sobie porodu sn. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: wada wzroku a cc 25.03.09, 23:19 > Na diabla cc? Na tego diabła, że przy wysokiej krótkowzroczności siatkówka często jest rozrzedzona, osłabiona, i istnieje ryzyko odklejenia się jej na skutek dużego wysiłku (chodzi głównie o skurcze parte). Dlatego też często jako alternatywę wobec cc kobietom z osłabioną siatkówką proponuje się tak zwane "skrócenie drugiej fazy porodu", czyli kleszcze lub próżnociąg - no cóż, niezbyt atrakcyjna alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 09:52 > > Na diabla cc? > > Na tego diabła, że przy wysokiej krótkowzroczności siatkówka często jest > rozrzedzona, osłabiona, i istnieje ryzyko odklejenia się jej na skutek dużego > wysiłku (chodzi głównie o skurcze parte). Dlatego też często jako alternatywę > wobec cc kobietom z osłabioną siatkówką proponuje się tak zwane "skrócenie > drugiej fazy porodu", czyli kleszcze lub próżnociąg - no cóż, niezbyt atrakcyjn > a > alternatywa. czyli co, kobiety z wada wzroku musza przez cc? bo ja znam duzo co normalnie rodzily mimo krotkowzrocznosci, i jesli mam byc szczera to ten post mi wyglada na probe znlezienia sposobu, by miec zagwarantowane cc Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 11:16 Nie, kobiety z wadą wzroku nie są skazane na cc. Bez względu na to czy mają ledwo -3 dioptrie czy aż -10. Sama wada wzroku to jeszcze nic. Kobieta może mieć -10 i nerw wzrokowy w stanie idealnym, zaś siatkówkę oka książkową. I taka może rodzić sn. Ale może mieć -3, a do tego odklejającą i rozwarstwiajającą się siatkówkę w obu oczach. I to już powinno być wskazanie do cc lub do skrócenia porodu. Bo wysiłek, czyli parcie, mogą poczynić dalsze spustoszenia w siatkówce, a to jest już nieodwracalne. Powinno być tak, że to kobieta w takiej sytuacji ma prawo do decyzji- czy cc, czy skrócenie porodu /skrócenie w praktyce oznacza użycie kleszczy lub próżnociągu/. Bo próżnociąg i kleszcze niosą za sobą większe ryzyko powikłań u dziecka niż cc. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 11:59 Marocco, moje pytanie dotyczy tego, jaka wada kwalifikuje do cc, co oznacza, że tego chcę się dowiedzieć. NIe mam na mysli wyłudzania cc albo innych tego typu historii-po prostu: jeżeli dana wada kwalifikuje do cc, trzeba je zrobić, jesli nie - to nie. Proszę o nieobrażanie rozmówczyń insynuacjami o wyłudzeniach;-( Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 09:15 Ja miałam wskazania do cc przy minus 6,5, ale dlatego, że okulista stwierdził, że nie pozwoli mi rodzic sn przy takiej wadzie, a mój gin nie kwestionował zaświadczenia. Zalezy od lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ivonne07 Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 09:58 Ja mam - 6,5 w jednym i drugim oku oraz zmiany na obwodzie siatkówki. Byłam u dwóch lekarzy okulistów, w tym jednego profesora i każdy był przeciwny rodzeniu sn. Podczas pierwszego porodu miałam zalecony skrócony drugi etap od okulisty i niestety skończyło się próżnociągiem. Nie wyobrażam sobie tego po raz drugi, chociaż strasznie boję się cc i wolałabym rodzic sn- ale dobro dziecka najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 10:10 To nie chodzi o wadę wzroku, bo mozesz mieć -7 a urodzić naturalnie. Przede wszystkim chodzi o wysiłek i jego wpływ na siatkówke oka. Lekarz musi stwierdzić jaka jest kondycja siatkówki, czy przypadkiem nie odkleja się tam cos ew czy nie masz ciśnienia w oczach albo innej choroby, która mogła by sie rozwinać. Zatem to wszystko nie nie zalezy od ilosci dioptrii tylko od kondycji oka. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: ?? 26.03.09, 11:02 "Ciśnienie w oczach"? Wiesz o czym piszesz? Nie ma czegoś takiego jak "ciśnienie w oczach". Jest ciśnienie wewnątrzgałkowe, którego tak naprawdę lekarze nie umieją na dzień dzisiejszy zmierzyć. Ocenia się je jedynie pośrednio, oceniając napięcie samej gałki ocznej. Prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe nie powinno być wyższe niż 22 mmHg. I w oku nie "odkleja się tam coś", co najwyżej może się rozwarstwiać siatkówka. I jeśli lekarz to zauważy, to kieruje na laserowe "przyklejanie" siatkówki, co na pewien czas zabezpiecza ją przed dalszą degradacją. W taki sposób zabezpieczona siatkówka nie stanowi już podstaw do porodu przez cc. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: wada wzroku a cc 26.03.09, 11:59 Dziekuję za wszytskie wypowiedzi, oczywiście proszę o dalsze Odpowiedz Link Zgłoś