Dodaj do ulubionych

mega rozstępy -pomocy!

21.07.09, 12:47
Jestem w dziewiątym miesiącu ciąży, więc wcale się nie dziwię, że je mam. Tylko że o ile w pierwszej ciąży były dość płytkie, na biodrach, to teraz mam je pod i nad pępkiem i są strrrraszne. Głębokie, fioletowo - czerwone, swędzące i bolące. Te z poprzedniej ciąży prawie znikły po kremie intensywnym Mustela, ale w naszych aptekach trudno go dostać i kupiłam parę dni temu balsam Vichy. Katastrofa. Swędzi jeszcze bardziej, pod pępkiem pojawiły się czerwone krostki i rozstępy wyglądają jakby za chwilę miały zmienić się w żywe rany. Nie wiem czy to reakcja na ten balsam, ale na wszelki wypadek przestałam używać. Po domu chodzę z gołym brzuchem, dotyk jakiekolwiek tkaniny to męka. Mama dała mi maść propolisową z nagietkiem - nie wiem czy mam tym smarować.
Poszłabym do lekarza, ale dermatolog w mojej poradni już mnie parę razy srodze zawiódł, zresztą nie wiem czy to już problem medyczny, czy jeszcze kosmetyczny (dlatego umieszczam ten sam wątek też na forum Uroda).
Czy ktoś coś poradzi?
Obserwuj wątek
    • maby-baby Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 13:20
      Wszelkie produkty firmy Mustela mozna kupić przez internet (Allegro).
      Pozdrawiam!
    • okina Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 19:52
      34 tc. brzuch mnie strasznie swedzail i zrobila sie wysypka
      (rozstepow jeszcze nei mam, ale to kwestia czasu - mam
      predyspozycje).

Udalam sie do dermatologa, ktory przepisal mi jakas masc aby ukoic
      swedzenie a po 4 dniach mialam stosowac krem robiony na bazie wit. A
      i E i cholesterolu.

Nie chce oczywiscie zebys stosowala te kuracje (moze Twoja skora ma
      inne potrzeby), ale uwazam ze w takiej sytuacji to sama sobie chyba
      nie dasz rady. Znajdz jakiegos innego dermatologa jesli do swojego
      nie masz zaufania. W swedzeniu skory najwazniejsze podobno aby nie
      drapac bo drapaniem sobie nie pomozesz.
      Ja mam rozstepy (powstaly w wieku dojrzewania i pamietam ze
      swedzialy ale bolu przy tym jakos sobie przypomiec nie moge no i
      jeszcze te krostki sa niepokojace - moge swiadczyc ze to nie jest
      problem rozstepow tylko jakiegos uczulenia.
      • mika9912 Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 20:38
        Nie chcę straszyś ale ktosty w miejscach rozstępów dobrze nie wróżą, poczytaj se w necie na temat PUPP miałam to po pierwszej ciąży. Ale to wcale nie musi być to, ja jestem poprostu przewrażliwiona na tym punkcie. Jeśli jednak masz wątpliwości idź do dermatologa. pozdrawiam
        • mika9912 Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 20:49
          mika9912 napisała:

> poczytaj
          > w necie na temat PUPP
          miałam na myśli PUPPP zgubiłam literkę
          • okina dermatozy w ciązy 22.07.09, 05:58
            Nawet nie bylam swiadoma ze tyle rzeczy moze nam sie przytrafic:
            www.czytelniamedyczna.pl/nm_de02.php
    • wakacyjna_iguana Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 20:56
      Hmmm no a wcześniej nic nie stosowałaś? Tzn. od początku ciąży zapobiegawczo?
      Ja od 4 m-ca się smaruję kremem dla mam przeciw rozstępom w ciąży GERBER -
      polecam!! Do nabycia w każdej aptece.
      Mustela jest strasznie droga, więc nie kupuję a do tego dostałam jej próbkę
      kiedyś i okazało się że ja akurat mam na to jakąś alergię- skóra mnie piecze i
      swędzi po Musteli, masakra.
      • kanapka83 Re: mega rozstępy -pomocy! 22.07.09, 08:42
        widzę że ogólenie problem rozstępów nie jest zbytnio popularny. Gratulacje
        dziewczyny dobrej skóry! Ja niestety tez borykam się z tym problemem mimo
        stosowania od 4 m-ca kremów zapobiegających...Stosuje od poczatku produkt tej
        samej linii - pharmaceris - i nic to nie daje - tzn wciąż pojawiają się nowe.
        Zmmienić preparatu z kolei sie obawiam, ze względu na strach że może jednak coś
        ten krem daje, a jak przestawie sie na inna markę to dopiero się zacznie;/
        Mam nadzieje ze szybko zbladną mi po ciąży te ohydztwa, choć nie mam zielonego
        pojęcia ile czasu na to potrzeba. Pewnie to indywidualna sprawa. A jesli tak to
        mam przerąbane!
        • magdad5 Re: mega rozstępy -pomocy! 22.07.09, 15:53
          A ja polecam krem migdalowy z Body Shop przeciw rozstepom. To moja
          3. ciaza, stosuje go codziennie wieczorem w dosc duzej ilosci
          rozmasowujac a potem pozwalam mu sie wchlonac. Podobnie robilam w
          poprzednich ciazach (w pierwszej byl to rownie gesty i tlusty
          penaten na rozstepy bo tego ktorego uzywam obecnie nie mialam). Nie
          powstal mi ani jeden rozstep na brzuchu a dodam, ze mam sklonnosci
          bo mam rozstepy na udach i posladkach jako pamiatka z okresu
          dojrzewania. Generalnie moim zdaniem sprawdzaja sie tluste mazidla
          a nie te szybko wchlaniajace sie bo nie natluszczaja skory tak
          mocno. Polecam naprawde.
          • elcondor Re: mega rozstępy -pomocy! 24.07.09, 23:22
            A ja właśnie skłonności nie mam - żadnych "pamiątek" po okresie dojrzewania, po pierwszej ciąży te kilka, co zbladły po Musteli. Trochę sama zawaliłam - tak do piątego miesiąca używałam lekkich balsamów, zamiast porządnych, tłustych mazideł + masaż. W pierwszej ciąży to się sprawdziło, nie używałam żadnych specyficznych kosmetyków na rozstępy (ten krem Mustela zaczęłam stosować dopiero ze cztery miesiące po ciąży), tylko oliwki i tłuste balsamy. Rozstępy wyszły tylko tam, gdzie za lekko się "miziałam".
            Ale wiadomo - każda ciąża jest inna i w tej w ogóle miałam różne "skórne przygody", a poza tym brzuch mam taki, że ludzie się na ulicy gapią, albo zagadują: "bliźniaki będą?".
            Dzięki za ten link o dermatozach, ten PUPPP w sumie nie taki straszny, zresztą u mnie to chyba nie to, bo jak odstawiłam nieszczęsny balsam Vichy to krostki zniknęły. A na forum Uroda poradzono mi Balneum Hermal-żeby nie swędziało i różności na regenerację włókien kolagenowych. Jutro pokulam się do apteki, a po ciąży zobaczę ile kasy potrzebuję na kosmetyczkę... smile
            Dzięki
            • edziakrys Re: mega rozstępy -pomocy! 26.07.09, 09:36
              Od pierwszych tygodni ciąży (tej pierwszej dwa lata temu) i tej obecnej-23tc
              używam oliwki Jonsons. Pierwsza córa urodziła sie z wagą 3920 kiedy ja przed
              ciążą ważyłam 53kg. Byłam OGROMNA i nie powstał żaden rozstęp. Teraz też się
              oliwkuję i jak dotąd nic. Zauważyłam jednak, że zwykła oliwka nie była tak dobra
              jak ta w żelu. Nie myślcie, że sknera jakaś jestem i nie próbowałam specjalnych
              kremów! Niestety albo mnie swędziała skóra albo łuszczyła się płatami.
            • okina Re: mega rozstępy -pomocy! 26.07.09, 09:45
              Nie chce Cie martwic ale ja przerobilam juz kosmetyczki oraz lekarzy
              od kosmetyki estetycznej i niestety ale przy duzych rozstepach to
              raczej nic nie mozna zrobic. Te malutkie cieniutkie swieze i ledwo
              widoczme faktycznie moze usuniesz przez zabiegi mikrodermabrazji lub
              laserem, ale z duzymi raczej nalezy sie zaprzyjaznic.

Ja mam duze i szsrokie rozstepy z okresu dojrzewania i czekam na
              jakis wynalazek ktory pomoze mi ich sie pozbyc. Jak na razie bez
              rezultatow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka