Dodaj do ulubionych

FALD KARKOWY

29.12.03, 15:05
Jutro ide na pomier grubosci faldu karkowego. Jestem w koncu 12tyg.: jaki
wynik bylby prawidlowy???
Obserwuj wątek
    • agaa5 Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 15:37
      Witaj.
      Grubośc fałdu w durzej mierzy zależy od wymiarów lodu i wieku ciążowego tj im
      później tym większy wymiar.
      Z tego co podają obecnie norma wynosi 3mm, kiedyś 2,5.
      W moim przypadku ale i (wielu forumowiczek ) fałd poniżej 2,5 - 1,6mm(w 13 tyg
      od OM) tj. prawidłowy.
      Pozdrawiam Aga
      • agaa5 Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 15:40
        Sorki za pośpiechsad(
        Grubośc fałdu w dużej mierze zależy od wymiarów płodu i wieku ciążowego tj im
        > później tym większy wymiar.
        > Z tego co podają obecnie norma wynosi 3mm, kiedyś 2,5.
        > W moim przypadku ale i (wielu forumowiczek ) fałd poniżej 2,5 - 1,6mm(w 13
        tyg
        > od OM) tj. prawidłowy.
        > Pozdrawiam Aga smile)))

• iza2_edziecko Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 15:45
      W moim przypadku grubość fałdu karkowego w 13 tyg. ciąży wynosiła 1,5mm -
      norma do 3mm.
      Pozdrawiam
      Iza
    • werata Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 19:45
      Jak czytam takie posty, to zastanawiam się nad zmianą lekarza...
      Bo ja jestem w 17tc i nie miałam takiego pomiaru ?
      Hmm, ... może w styczniu mi zrobi ?

Nota bene płacę 120 zł za wizytę ;-(((
      • joasiiik24 Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 19:49
        no wlasnie ja jestem w 24 tyg i chyba nie mialam takiego pomiaru?czy to sie
        robi na usg?prosze o odpowiedz....moze po prostu nie mam to nigdzie zapisane a
        juz robili mojej malej taki pomiar

asia i 24 tyg Kamilka
        • malilka Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 21:51
          Pomiar przezierności fałdu karkowego robi się zwykle w 11-13 tygodniu, bo
          później już nie daje się go zmierzyć. Pomiar robi się w trakcie standardowego
          usg.
        • mstopka Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 22:32
          Witam!
          Ja miałam robiony pomiar fałdu karkowego (tzw. USG genetyczne) w 13 tygodniu i
          wielkość wyniosła 1,8 mm. Lekarz stwierdził, że wynik jest ok. Normą jest wynik
          do 3mm. Z tego co wiem to to badanie wykonywane jest między 11-13 tygodniem
          ciąży, bo w tedy wynik jest miarodajny. W późniejszym okresie wielkość tego
          fałdu się powiększa, ale w tym okresie już się tego badania nie wykonuje.
          Jeżeli miałaś robione to badanie to możesz to sprawdzić w opisie - będzie albo
          nazwa fałd karkowy, przezierność karku lub NT (Nuchal Translucency)z innym
          oznaczeniem się nie spotkałam.
          Pozdrawiam Was i Wasze brzuszki
          Marta i 21 tyg malutek
      • mieszko02 Re: FALD KARKOWY 29.12.03, 21:39
        Ja też myślałam, że nie miałam i po przeczytaniu postów na ten temat, a byłam
        juz w zaawansowanej ciąży, zapytałam lekarza o to badanie i okazało się, że
        zmierzył fałd podczas wcześniejszego usg i wszystko było ok. Wierzę w jego
        umiejętności, a sprzęt ma bdb. Ty zdaje się też masz lekarza w Poznaniu?
        • mieszko02 powyższe do werata 29.12.03, 21:41
          • werata Re: powyższe do werata 30.12.03, 14:16
            Tak, też mam lekarkę w Poznaniu, chodzę prywatnie i nie omieszkam Pani zapytać
            czy zrobiła ten pomiar.
            Coraz więcej mam wątpliwości co do dobrego wyboru mojego lekarza...
            pa
    • justi9 Re: FALD KARKOWY 30.12.03, 10:25
      witajcie
      wlasnie wrocilam ze szpitala z pomiaru faldu: 14mm na poczatku 13tyg - podobno
      w normie. Te pomiary faldu beda kombinowane w badaniem krwi w 16tyg i na tej
      podstawie bedzie wyliczone prawdopodobienstwo wad genetycznych. chyba warto to
      zrobic dla wlasnego spokoju!
      • joasiiik24 Re: FALD KARKOWY 30.12.03, 14:22
        mozliwe ze milam robiony ten pomiar pierwsze usg robione mialam w 9tyg ciazy a
        kolejne w 19 i 23tyg
        • agaa5 Re: FALD KARKOWY 30.12.03, 15:25
          Do Joasiik. Z tego co podaje internet tzw. przeziernośc fałdu karkowego bada
          się między 10-14 tyg pod kątem bodajże 3 chorób genetycznych, gł. Downa.
          W 9 tyg to za wcześnie a w 19 za późno. W moim przyp. jeden z lek też sprawdzał
          fałd kark w 9 tyg ale mój położnik stwierdził, że to błąd bo za wcześnie na
          taki pomiar reszty nie będę Ci cytować ale trochę zdyskredytował kolegę smile)
          Pozdrawiam Aga

• nervusmama PARANOJA 30.12.03, 23:19
            duzo sie tym tematem iteresowalam i powiem wam co wiem: dzidzia musi mies
            wiecej niz 50mm ale nie moze przekroczyc 85mm dlatego pomiaru dokonuje sie
            miedzy 11 a 14 tyg a jezeli chodzi o wykonanie samego pomiaru to bylam w szoku
            bo lekarz robil kilka pomiarow w ciagu badania i wtedy moj maz informatyk
            zreszta zapytal jak oblicza sie ten pomiar byl przekonany ze komputer bierze
            wszystkie wymiary do kupy i usrednia je... ale okazuje sie ze nie to lekarz
            wybiera ktory najlepszy, ktory mu pasuje i wpisuje go jako wynik ... no
            comment !!!!
            takze takie badanie to pic na wode bo wszystko zalezy od lekarza i od ulorzenia
            plodu ja misialam sie powiercic bo dzidzia nie chciala dac sie zmierzyc ...
            takze nie pchajcie sie na sile a i dowiedzialam sie ze kobiety do trzydziestki
            nie sa obiete w polsce ryzykiem wiec dlatego niektorzy lekarz tego badania nie
            zalecaja
    • ewa.analityk1 Re: FALD KARKOWY 30.12.03, 23:25
      Ja miałam badane w 12 tygodniu. Wymiar wyszedł mi 12 mm. Lekarz wpisał mi do
      książeczki zdrowia z symbolem NT. A tu moja ulubiona strona z symbolami z USG

www.amwaw.edu.pl/~fetus/usg1.html
      • ewa.analityk1 Re: FALD KARKOWY 30.12.03, 23:26
        Oczywiście miało być 1.2 mm smile
        • renee5 Re: FALD KARKOWY 09.01.04, 22:39
          A jaka jest dokladnosc tego testu NT(nuchal translucency)?
          Z tego co wiem dosc miarodajny jest tzw.test potrojny(MMS=multiple marker
          screening test)mierzacy poziom 3 hormonow:alfa-fetoproteiny,hCG,estriolu(ten
          ostatni hormon bez znaczenia pozwala zmniejszyc tylko ilosc wynikow
          falszywych).Test ten polega po prostu na pobraniu krwi matki najlepiej w
          okresie od poczatku 15 tygodnia ciazy do konca 17 tygodnia.On przewiduje
          zespol Downa na 80-90% u kobiet po 36 roku zycia i na 60-70% u kobiet przed
          36r.z.Pozdrawiam.R.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka