ania30poz 02.01.04, 17:34 Jestem w 31tyg ciazy, od jakiegos czasu moja córeczka ma czkawke. Ale potrafi mieć ja po kilka razy dziennie..a jak jest z waszymi maluchami? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanna99 Re: czkawka u maleństwa 02.01.04, 18:53 Moje tez ma, zwłaszcza jak jem gejfruty Mówią ze to nie jest uciążliwe dla maleństwa, ale to dziwne uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: czkawka u maleństwa 02.01.04, 18:59 Ojej, moje malenstwo tez tak w brzuszku mialo, kilka razy dziennie po 10-15 minut i po urodzeniu jej to zostalo. Nie ma powodow do niepokoju, jak zapewnil mnie lekarz. Niemowlaki tak czasami maja, ciezko okreslic przyczyne tej czkawki, ale na pewno nie jest ona tak meczaca dla malych dzieci jak pozniej w wieku starszym. Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: czkawka u maleństwa 02.01.04, 19:02 Moje dzieci też często miewały czkawkę , kiedy były jeszcze w brzuszku. Czasami trał ten stan nawet 30 min., ale to nic groźnego i nie jest męczące dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: czkawka u maleństwa 03.01.04, 10:02 Mój 36 tygodniowy maluch też ma czkawkę, po parę razy dziennie, po 20 minut nawet. Rzeczywiście to bardzo dziwne uczucie! Ostatnio wyczytałam spekulacje medyczne, że w czkawce biorą udział podobne grupy mięśniowe jak przy ssaniu piersi, i są przypuszczenia że to może być takie właśnie przygotowanie do tego O to chyba nasze będą świetnie przygotowane pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: czkawka u maleństwa 03.01.04, 13:05 Witajcie!!!!!!! Skoro jestesmy już przy czkawce to mam pytanie: skąd wiecie ze to czkawka?? jak odróżniacie ją od innych ruchów??? Ja dopiero od jakiegoś czasu czuję ruchy dziecka i jeszcze nie nauczyłam się odrózniać wszystkiego co się dzieje w moim brzusiu a bardzo mnie to interesuje. Magda i Dzidziuś ( 22 tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
buba13 Re: czkawka u maleństwa 03.01.04, 14:40 ja nie mam zadnych problemow z odroznieniem: czkawke czuc troszke lzej niz normalne ruchy no i jest dosc regularna - tak jak u doroslego) Odpowiedz Link Zgłoś
sanna99 Re: czkawka u maleństwa 03.01.04, 14:50 tak wczesnie (w 22 tyg) to ja jeszcze nie czułam czkawki, tylko ruchy małego. Czkawke zaczełam czuć jak mały urósł i teraz własciwie czuje juz wszystko co robi Tak , racja - czkawka jest delikatna i regularna. Jakby maluch pukał paluszkiem regularnie przez 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
ellii Re: czkawka u maleństwa 03.01.04, 17:58 Nelka też w brzuszku miała czkawkę i to bardzo często, czasami mój brzuch wyglądał jak by w środku odbywała się niezła imprezka ) Jak już się urodziła to jej nie przeszło i też miała bardzo czesto czkawki. Dopiero teraz (skończyła już 4 miesiące) czkawki zdatzają się sporadycznie. Ale musze przyznać, że z rozczuleniem wspominam tamten okres jak byla jeszcze w brzuszku. Tak więc cieszcie się, bo zbaczycie że po pewnym czasie zacznie Wam brakować tych rozrywek brzuszkowych hihi Pozdrawiam Eliza ------- Zdjęcia mojego Słoneczka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9677561&a=9753803 Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: czkawka u maleństwa 04.01.04, 01:59 Mój synek gdy nosiłam go w brzuchu też miał czkawkę, codziennie wieczorem i tak mu zostało po urodzeniu. Do dziś (7 stycznia kończy 2 latka) łatwo i często "łapie szczekanie". Odpowiedz Link Zgłoś