Dodaj do ulubionych

Dieta w ciąży

04.02.11, 15:24
Witam,

mam problem. Właśnie się okazało że jestem w ciąży ( 6tc ). Bardzo się cieszę ale dopadło mnie też mnóstwo wątpliwości. M. in. mam taki problem: od dziecka mam straszne tendencje do tycia , pół życia jestem na diecie. Stosuję dietę niskokaloryczną, ok. 1.000 kcal dziennie, głównie jem gotowanego kurczaka, wędliny z kurczaka, chudy nabiał, trochę warzyw i owoców ( takich z małą zawartością cukru: jabłka, kiwi, ). Wiem, że w ciąży nie wolno się odchudzać tym nie mniej martwię się, że przytyję za dużo, a chciałabym, tak 10-12 kg. Ile i co ja mogę jeść żeby tyle przytyć
Obserwuj wątek
    • pepparkakor Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 16:54
      Ale jesteś na diecie 1000kcal, bo usiłujesz schudnąć, czy jesz tak na co dzień, bo masz rozwalony metabolizm i przy większej ilości kcal po prostu tyjesz? Jeśli byłaś na diecie, to powinnaś przeprowadzić stabilizację (dodawać regularnie po 100kcal na tydzień, jeść 5 posiłków co 3h). A najlepiej by było, gdybyś była pod opieką dietetyka. Pozdrawiam
      • pepparkakor Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 17:10
        No i warto wprowadzić do menu produkty pełnoziarniste (pieczywo razowe, różne kasze, otręby...), nasiona (dynia, słonecznik, siemię lniane) oraz suszone owoce (np. śliwki, daktyle) i orzechy. No i warzywa w zdecydowanie większej ilości niż "trochę" (również strączkowe!). Do tego zdrowe tłuszcze (oliwa, olej lniany, rzepakowy...).
    • chantal10 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 18:48
      Ja bym jeszcze wprowadziła czerwone mięso bo niestety na samym kurczaku możesz nabawić się anemii.
      Nawet jak będziesz miała jakąś dietę cud to i tak nie da Ci gwarancji, że nie przytyjesz więcej jak 12 kilo. Każda ciąża rządzi się swoimi prawami.
      • nancy_callahan Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 19:00
        Ryby, ryby. trzeba jeść ryby.
        jak głosiła reklama "ryba wpływa na wszystko" smile
        Twój biust nawet o tym nie śnił...
        • mewa000 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 19:07
          Masz tendencję do tycia, ale czy masz nadwagę lub jesteś otyła?

Ja też zawsze miałam tendencję do tycia i byłam pewna, że w ciąży urosnę do ogromnych rozmiarów. A tu niespodzianka, bo przybierałam powoli i wszystko poszło mi w brzuch, a po porodzie bardzo szybko wróciłam do wyjściowej wagi
          • julita165 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:26
            Teraz nie mam nadwagi. Przy wzroście 170 cm ważę 59 kg. I w ogóle to mam strasznie nietypową dla kobiet budowę - chude ręce, nogi, biodra, wszystko idzie w brzuch. Ale może przy ciąży to dobrze smile
            • pepparkakor Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:34
              julita165 napisała:

> Teraz nie mam nadwagi. Przy wzroście 170 cm ważę 59 kg. I w ogóle to mam strasz
              > nie nietypową dla kobiet budowę - chude ręce, nogi, biodra, wszystko idzie w br
              > zuch. Ale może przy ciąży to dobrze smile

Ja nie do końca rozumiem... nie masz nadwagi (czyli się nie odchudzasz?), ale jesz tylko 1000kcal?
              • julita165 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:37
                Czasem więcej, czasem mniej ale średnio tak wychodzi. Może nie mam nadwagi ale miałam zamiar schudnąć jeszcze 5 kg jak się dowiedziałam o ciąży. I ja wcale nie czuję się głodna na takiej diecie, wręcz czuję się świetnie.
                • pepparkakor Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:47
                  Jeśli uważasz, że z Twoim sposobem odżywiania jest wszystko OK i świetnie się czujesz, to w czym rzecz? Twoja waga w stosunku do wzrostu jest prawidłowa, więc minus 5kg zahaczałoby już o niedowagę. 1000kcal, to dla organizmu mimo wszystko dość drastyczna dieta.
                  • julita165 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 21:06
                    Rzecz w tym, że ja się dobrze czuje na 1000 kcal ale obawiam się, że w ciąży to za mało i chciałabym wiedzieć jakie jest minimum bezpieczne w ciąży przy moim wzroście, wadze i kompletnie siedzącym trybie życia żeby nie utyć więcej niż 10-12 kg ?
                    • pepparkakor Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 21:28
                      julita165 napisała:

> Rzecz w tym, że ja się dobrze czuje na 1000 kcal ale obawiam się, że w ciąży to
                      > za mało i chciałabym wiedzieć jakie jest minimum bezpieczne w ciąży przy moim
                      > wzroście, wadze i kompletnie siedzącym trybie życia żeby nie utyć więcej niż 10
                      > -12 kg ?

Na vitalia.pl jest kalkulator całkowitej przemiany materii uwzględniający również poszczególne trymestry ciąży... Ale tak naprawdę to wystarczy trzymać się zasad zdrowego odżywiania. Poza tym kryterium "bezpieczne minimum" to nie jest normalne odżywianie.
      • chichicha Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:05
        Ja od 24 tc jestem na diecie cukrzycowej, która jest podobna do Twojej i odkąd na nią przeszłam schudłam 2 kg i na plusie od zajścia w ciążę jestem 3 kg. Dieta kobiety w ciąży powinna zawierać zdecydowanie więcej niż 1000 kalorii, w zależności od współczynnika BMI i uwzględniać zapotrzebowanie rosnącego maluszka, czyli to będzie ok 2000-2500 kalorii. Najlepiej gdybyś była pod kontrolą dietetyka.
        Samo zjadanie dziennie 5 posiłków powoduje, że się nie tyje, bo organizm spala to, co dostaje i nie musi magazynować, jak np. przy 3 posiłkach.
        Będzie dobrze! Staraj się być aktywna, chodź na spacery, albo na jakiś fitness dla kobiet w ciąży (jeśli pozwoli Ci na to Twój gin). Tylko się nie głodź!
        • julita165 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 20:34
          No właśnie z aktywności fizycznej to lubię tylko narty i pływanie w jakimś ciepłym morzu, a siłą rzeczy to nie są sporty, które można uprawić na codzień. Wszelkich fitnessów nie cierpię bo się po prostu śmiertelnie nudzę smile Spacery do wiosny to też średnia przyjemność, delikatnie mówiąc. Pracę mam siedzącą, jeżdżę wszędzie autem, czarno to widzę. Ale rzeczywiście chociaż od 2 tyg wiem o ciąży i jem trochę więcej to nic nie przytyłam smile Ja jem 5 x dziennie tylko nie wiem czy to można nazwać posiłkami np. dziś rano ( 8.00 ) zjadłam 1 kawałek czarnego chleba z białym serem i dżemem, ok. 11 activię, ok. 14 - 2 mandarynki, ok. 17 trochę szpinaku i kawałek kurczaka. Ja się naprawdę świetnie czuję jak mało jem, jak tylko przy jakiejś okazji się najem to zaraz jest mi niedobrze, jakby mnie żebra bolały. Ale miałam pare razy różne badania i wszystko w normie.
          • mewa000 Re: Dieta w ciąży 04.02.11, 21:06
            Na pewno wybierasz się do gina-najlepiej to z nim porozmawiaj o Twoim odżywianiu, ale musisz wziąć pod uwagę, że musisz teraz myśleć też o dziecku
          • nancy_callahan Re: Dieta w ciąży 05.02.11, 21:50
            dziewczyno, przecież to co opisałaś to jakieś głodowe porcje.
            Nie chodzi o to żebyś pałaszowała chleb ze smalcem i pączki, ale musisz się odżywiać racjonalnie.
            Nikt nie powie Tobie ile kalorii masz zjeść, bo każdy organizm zachowuje się inaczej i inaczej reaguje też na ciążę, ale musisz i sobie i dziecku dostarczać niezbędnych substancji odżywczych i budulca.
            Rozszerzaj dietę, zwiększaj porcje i kontroluj reakcję organizmu i wagę.
            Gdzie tu białko? musisz jeść więcej mięsa/RYB/ nabiału.
            Wprowadź zdrowe węglowodany: pełnoziarniste chleby, makarony, ryż, kasze.
            Jedz zdecydowanie więcej owoców i warzyw.
            Wprowadź zdrowe tłuszcze - oliwę, inne oleje.
            Dziecko da sobie radę, wyciągnie niezbędne substancje z Twojego organizmu, ale chcesz spustoszyć swój organizm? Osłabić kości, zęby, włosy, paznokcie, cerę?

Twój biust nawet o tym nie śnił...
    • 1matka-polka Re: Dieta w ciąży 05.02.11, 19:57
      Są ludzie, którzy twierdzą, że żywią się energia kosmiczną, czy też światłem słonecznym, może ty też do nich należysz. Spróbuj w ogóle nie jeść, może trafisz do Księgi Guinnessa.
    • kwiatek-99 Re: Dieta w ciąży 11.09.13, 11:02
      W ciąży przytyłam 11 kg, wyglądałam i czułam się świetnie, a po urodzeniu w ciągu dwóch tygodni wróciłąm do normalnej mojej wagi czyli 57 kg. Jak dla mnie to był perfekcyjny czas. Mnie przez całą ciąże prowadziła Aneta Łancuchowska z halsa i życzę wszystkim takiej opieki.

Ewelina,
    • mimi0080 Re: Dieta w ciąży 11.09.13, 14:03
      Moja kuzynka była zapaloną wegetarianką same zdrowe warzywka, owocki na mięso nie mogła patrzeć, bo to przecież morderczy proceder. Kiedy w ciąży nabawiła się potężnej anemii z dnia na dzień stała się "drapieżnikiem". Obawiam się, że jak utrzymasz taką dietę jak opisałaś szybciutko wyniki krwi polecą w dół.
    • kubraczek79 Re: Dieta w ciąży 19.10.13, 20:34
      z tego, co piszesz, co bardzo dobrze się odżywiasz smile nie obawiaj się, racjonalna dieta nie pozwala na ogromne tycie. a jak szukasz specjalistycznych porad to siostraania.pl ma dietetyka na usługach, zawsze możesz eksperta zapytać
    • tysiamama21 Re: Dieta w ciąży 23.10.13, 13:55
      Skoro się nie ruszasz totalnie i masz siedzącą pracę, to faktycznie Twoje zapotrzebowanie na kalorie jest na pewno bardzo niskie. Dla dziecka w pierwszym trymestrze potrzebne jest jakieś 200-300 kcal dodatkowo. Przy twoim trybie życia to i tak dawałoby góra 2000. A ztego co piszesz z jakiś względów może to być nawet jeszcze o wiele mniej.

Bardziej martwi mnie co innego: w małej ilości jedzenia jest mała ilość witamin, minerałów, białka, wapnia itd itp. Jedząc jak ptaszek i w ogóle się nie ruszając może Ci przybyć mało kilogramów, ale w pożywieniu nie będzie wystarczającej ilości potrzebnych składników, nawet jeśli będziesz dbała o to co jesz.

Ja bym zaczęła się ruszać i więcej jadła. Jak nie dla Twojego zdrowia, to może zdrowie Twojego maleństwa Cię zmotywuje..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka