Dodaj do ulubionych

czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie...

10.05.11, 20:45
wasze cialo w ciazy?
mnie ogroooomnie smile
w zasadzie to wiecej dzieci moglabym nie miec ale w ciazy uwielbiam byc. choc czasem mimo nieduzej wagi czuje sie jak wieloryb. ale to kwstia bardziej klopotu ze schylaniem lub wstawaniem. za dwoma razami nie moglam doczekac sie brzuszka. a teraz w 21 tyg dumnie chodze w ciazowych ubraniach i pokazuje swiatu , ze jestem zaciazona smile

a wy?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 21:09
      Ja uwielbiałam swoje ciało, tzn głównie brzuch smile Jak mnie cieszyło, jak on rósł big_grin A już jak ktoś mi powiedział "Jaki Ty masz duży brzuszek" to cała byłam w skowronkach big_grin Po porodzie przez jakiś czas brakowało mi brzucha, tego głaskania go, kopniaków.
      Teraz nie mogę się doczekać aż znowu będę w ciąży smile
      • lilka69 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 21:16
        a niektore moje kolezanki negatywnie podchodza do tego brzuszka ciazowego, mimo, ze ciaze mialy planowane lub planuja. ze niby traca figure. eee, no pewnie ale ciaza z wyraznym brzuszkiem trwa krotko a duma rozpiera smile
    • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 21:27
      w pierwszej ciazy fajnie bylo, ale druga dala mi popalic, wiec juz tak cudownie nie bylo.
      bylam w ciazy dwa razy i wystarczy.
    • freedeedee Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 21:56
      a ja nie lubie... ze szczuplej laski zmienilam sie w wielorybka z wielkim brzuchem i szczerze nie moge sie doczekac az urodze i wreszcie wróce do dawnego rozmiaru..
      • justa_m1 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 22:34
        Po raz drugi jestem w ciąży. 7 m-c. I coraz czesciej łapię sie na widzeniu siebie tylko jako mamuski. Zatraciłam kobietę w sobie. Przytyłam 10 kg, mam w sumie tylko brzuszek, ale czasem zdarza mi sie zatesknic do płaskiego brzucha i szczupłości. Obecna ciąża była nieplanowana, moze i dlatego takie humory mam. Ale uwielbiam jak moje malenstwo daje znac o sobie wiercac sie w brzuchu, a i jak starsze ( 3 latek ) pyta "mama co Szymon robi teraz w brzuchu" i tuli sie do niego. Tylko te doły mnie czasem dopadaja. Nie kobieta a mamuska. Choć bycie Mamą jest wpaniałe...smile I juz planuje jak to po ciazy wroce do formywink
        Pozdrawiam
    • anika305 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 10.05.11, 22:38
      lubię swoje ciało mimo ciąż, ale w ciąży być nie lubię. ja z kolei chciałabym mieć swoje dzieci bez ciążywink
    • lazurja1 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 00:51
      Ja uwielbim już nie mogę się doczekac następnej, i bardzo się sobie podobałam
      wtedy .
    • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 09:10
      Nie lubię.. sad Ciągły strach, same zakazy i ciało wieloryba..
    • julenka3 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 09:16
      Ja nie znoszę być w ciąży. Chociaż w tej pierwszej czułam się super i do połowy mniej więcej cieszyła mnie ogromnie. Później przytyłam okrutnie (gestoza), pod koniec ciężko mi było się ruszać. Wciągu roku schudłam do mojej wagi sprzed ciąży, nawet bardziej. Zrzuciłam ok 30 kg więc nie muszę mówić jak wygląda moje ciało. Teraz jestem w 9 tyg kolejnej ciąży, zupełnie świadomie się na nią zdecydowałam, a jednak sama myśl co będzie dalej mnie przeraża. Chociaż dotychczas poza ciągłym uczuciem, że zaraz kogoś zatłukę jak mi tylko stanie na drodze, nic mi nie dokucza. No i jeszcze ta dwulatka, która skacze po mnie i nie da chwili spokoju, sprawy nie ułatwia. Reasumując - modlę się żeby ta ciąża była łatwiejsza, najbardziej boję się ponownego, niekontrolowanego tycia. No to był chyba wątek specjalnie dla mnie, mogłam to z siebie wyrzucić, dziękuję smile
    • reneta.szara Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 09:35
      Nie lubię. Uwielbiam.
    • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 09:36
      fatalnie sie czuje, jak nie ja,obca osoba....
    • julita165 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 10:01
      Nie cierpię być w ciąży !!! Już wiem, że moje dziecko będzie jedynakiem. Zresztą zawsze mówiłam, że chce mieć tylko 1 dziecko. Ciąża przebiega póki co idealnie więc niby nie powinnam narzekać ale wkurza mnie strasznie ten stan. Nie podoba mi się, że tyję, mam okropne tendencje do tycia i całe życie muszę być na diecie także jak z dnia na dzień musiałam zaprzestać mojej ukochanej diety 1000kcal to już przytyłam 8 kg ! Lekarz mówi, że nie było bata, efekt jojo musiał w takim wypadku nastąpić więc u mnie to tycie dotyczy nie tylko brzucha, ale tak ogólnie. Ale nie chodzi tylko o figurę, chodzi o całokształt: nie mogę sobie podrinkować na imprezie, w ogóle nie chce mi się pójść nigdzie skoro nie podoba mi się jak wyglądam i chce mi się spać o 22, a zawsze byłam towarzyską osobą i dużo imprezowaliśmy. Uwielbiam wakacje w ciepłych krajach a teraz to gdzie i po co mam jechać ? Opalać się nie dobrze, wycieczka ze zwiedzaniem też nie za bardzo a miałam taką ochotę na Maroko ...sad Ogólnie czuję się jakbym miała wyrok do odsiedzenie sad i to mimo faktu, że bardzo chciałam mieć to dziecko i cieszę się, że ono będzie ale strasznie żałuję, że nie wymyślili jeszcze inkubatorów smile
      • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 11:03
        podpisuję się obiema rekami...niech sie to skonczy...(pozniej pewnie jeszcze gorzej haha)
      • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 12:00
        nie mogę sobie podr
        > inkować na imprezie, w ogóle nie chce mi się pójść nigdzie skoro nie podoba mi
        > się jak wyglądam i chce mi się spać o 22, a zawsze byłam towarzyską osobą i duż
        > o imprezowaliśmy. Uwielbiam wakacje w ciepłych krajach a teraz to gdzie i po co
        > mam jechać ?

Ogólnie poprawiłaś mi humor. Bo uwierz mi.. Ciąża to nic w porównaniu z niemowlęciem ahahahah big_grin
        Drinkować można jak się ma nianię a i to dupa bo na drugi dzień pobuda o 5 lub 6-tej. Wyglądasz jeszcze gorzej. Nadal jesteś gruba + opluta, orzygana i rozczochrana.
        Spać idziesz o 19 a nie 22 bo dziecko nie daje Ci spać w nocy.
        Wakacje w Maroko z niemowlakiem? big_grin Po co? I tak ani nie wypoczniesz ani się nie poopalasz..

hahahah .. współczuję big_grin
        • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 13:47
          bzdura...
          mam duzo znajomych z malymi dziecmi...chodza na imprezy, fitness, do kina, teatru, maja opiekunki takie wieczorno-nocne, 2lata temu bylismy na Kubie z parą ktora miala wtedy 6mies dzieci (blizniaki, u dziadkow, zaznaczam sprawnych i "mlodych"dziadkowsmile). Dziewczyny wygladaja ok,wiadomo,ze nie zaraz po porodzie,ale pare miesiecy samozaparcia i jest w porzadku...Nawet moja mama i ciocia sie zaoferowaly sie (a nawet zmuszaja!) do zabierania bobasa na weekend zebym odsapnela i wyszla odstrzelona na kolacje z mezczyznasmile. Jakos malo z nich zrezygnowalo z zycia na rzecz dziecka...nie jestesmy TYLKO mamuskami z dzieckiem przy cycu...
          • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 14:47
            Taaa, nie każdy ma armię babć i $ na nianie i inne zabiegi. Jz akurat mam, mimo to byłam zdziwiona ograniczeniami, bo SAMA Z SIEBIE nie zostawiłabym półroczniaka na tydzień. W głowie mi się nie mieści. To moje dziecko i czuję się za ni odpowiedzialna. To nie jest obowiązek mojej mamy.
            Kino to 2h., impreza 1 noc, fitness- panie z dzieckiem mam taki ftness jak nigdy. A na co dzień ulewanie, nieprzespane noce i uwiązanie do dziecka.
            • julita165 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 15:11
              Ja też mam znajomych z małymi dziećmi i widzę, że mają różne ograniczenia ale jednak nie jest tak, że musieli ze wszystkich przyjemności zrezygnować: wyjeżdżają na wakacje ( jedna para zwiedziła pół Ameryki południowej z niespełna rocznym dzieckiem także wierzę, że da się :p)), imprezuję, dziewczyny zadbane. W ciąży to jestem ja, a dziecko będę miała z mężem więc mam nadzieję jakoś podzielić obowiązki żeby każdy miał coś z życia, za ścianą mam mamę, a i teściowa już na emeryturze ale obie jeszcze całkiem na chodzie...i nie mają innych wnuków smile Już w każdym razie mamie zapowiedziałam, że w marcu jedzie z nami na narty, my na stok, a ona z wózkiem na spacerek smile
              • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 15:53
                J
                > uż w każdym razie mamie zapowiedziałam, że w marcu jedzie z nami na narty, my n
                > a stok, a ona z wózkiem na spacerek :-

Taaa, mega wakacje. Byłam już na takich z moją mamą O_o. Nawet jak poszalejesz to rano obudzisz się obok dziecka.

( jedna para zwiedziła pół Ameryki południowej z niespełna roczny
                > m dzieckiem także wierzę, że da się :p))

No tak, ale w żaden.. nawet najmniejszy sposób nie przypomina to wakacji bez dziecka. To po prostu ciągła orka na ugorze i 100% podporządkowania pod dziecko.
                A Ty wyżej napisałaś tak, jakby brzuch był trudem a potem tylko fiołki big_grin
                • kiniox Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 16:38
                  Moje wakacje z niemowlęciem to nie była orka na ugorze, ale było oczywiście inaczej, niż kiedy wyjeżdżaliśmy sami. Orka zaczęła się wraz ze wzrostem mobilności syna. Według mnie podstawowa różnica to chyba stan umysłu, który już nigdy nie osiągnie takiego stanu całkowitego zresetowania, kiedy za nikogo i za nic nie odpowiadasz, nawet za siebie. Inne kwestie są drugorzędne.
                  • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 19:21
                    Według mnie podstawowa różnica to chyba stan umysłu, który już nigdy ni
                    > e osiągnie takiego stanu całkowitego zresetowania, kiedy za nikogo i za nic nie
                    > odpowiadasz, nawet za siebie

No o tym piszę. Jedziesz na wakacje i myślisz o atrakcjach dla dziecka. Idziesz na imprezę i dumasz jak przeżyjesz następny dzień z dzieckiem. Masz do wyboru spędzić kilka godzin po pracy z maluchem albo iść na siłownie.
                    Życie nie zmieni się nagle na takie same jak przed ciążą tylko dlatego, że zniknie brzuch. Jak koleżanka twierdzi, że w ciąży ma wyrok to z dzickiem to jest 18 lat lub dożywocie wink.
                    Oczywiście są i wyrodne co babci podrzucą i wyjadą w siną dal. Ale mówimy tu o matkach- matkach.
                    • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 19:22

> Oczywiście są i wyrodne co babci podrzucą i wyjadą w siną dal. Ale mówimy tu o
                      > matkach- matkach.
                      puknij sie w glowke....
                      • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 19:37
                        A co mi da pukanie? Znam osobiście panią która wychowuje dziecko swojej córki. Córka pojechała gdzieś w siną dal i zrzekła się praw do dziecka.
                        • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 08:36
                          nie przytaczaj przykladow patologicznych w watku o "normalnych" zachowaniach, nie to miejsce
                          • leneczkaz Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 08:48
                            To jest wątek o 'normalnych' zachowaniach, czy o tym czy 'lubimy być w ciąży'.. Bredzisz coś..
                            Laska do której napisałam w kilku wątkach pisze, że jest mega imprezowiczką i marzy o butli winka big_grin.
                            Ja byłam dokładnie taka sama. Wyjazdy, imprezy..
                            WW. koleżanka twierdzi, że jak przestanie być w ciąży to jej życie wróci do imprezowego stanu. A nie, nie wróci! I o tym tu piszę. O spontanicznym wylocie do Las Vegas. O ciągach imprezowych w różnych miastach po kilka tyg. Koleżanka pisała o Monako, butli wina..
                            A Ty mi pitu pitu o teatrze i fitniesie. Ale szał. Dla mnie to normalna normalność. Aktywności matki są inne niż imprezowiczki. I dlatego odpisałam do dziewczyny która w każdym wątku pisze, że nią była. Naucz się czytać.
                            • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 14:45
                              Nawiązując do twojego postu-kolezanka pisala o MAROKO.
                              I to stereotypowe pojmowanie szału -wypad do las vegassmile(i to ze fest teatralny musi byc nudny...no cóz, masz wąską wizję swiata, podajesz proste przyklady. Tak OT -takie toto nie wie ze lepsze imprezy sa np.w Singapurze, polecam, poimprezowalam zawodowo majac 15-16lat...wiec moze mam inna definicje szału niz ty...).
                              Nazwij mnie wyrodną matka, ja się ograniczać nie będę, co najwyzej zrezygnuje z pewnych rzeczy...Juz wiem dlaczego moje znajome z innych krajow (nie arabskich,wsch.europejskich, o podobnej sferze kulturowej itp.)smieja sie z macierzynstwa Polek a raczej jego skrzywionej wizji...
                              Baw sie dalej chamskimi,niekulturalnymi argumentami-wychodzi prawdziwa naturasmile
                              • jeza_bell Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 15:07
                                kijek82 napisał:

Nazwij mnie wyrodną matka, ja się ograniczać nie będę, co najwyzej zrezygnuje z
                                > pewnych rzeczy...

Jakbym moją znajomą słyszała.
                                Wymądrzała się tak od początku ciąży, a teraz co? W domu siedzi, kasy wiecznie brak, o podróżach czyta w magazynach, a imprezy muzyczne ogląda na MTV, z resztą nawet jak ma opiekę do dzieciaka to nigdzie nie sposób jej z domu wytargać.
                                Wiesz dlaczego?
                                Bo urodziło się im niepełnosprawne dziecko.
                                Poszerz zatem dziewczyno swoje wąskie horyzonty myślowe w tym temacie, bo naprawdę trochę śmieszna jesteś. Albo chodzisz do dobrej wróżki.
                                Jeżeli to drugie, to poproszę o namiary wink
                                Pozdrawiam
                                • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 07:36
                                  jesli bedzie taka sytuacja, to oczywiscie ze zmieni to moj punkt widzenia, to jasne, nie ma sensu szydzic...Ale nie mialam takiej, wiec nie wiem jak bym sie wtedy zachowala.
            • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 19:09
              Jz akurat mam, mimo
              > to byłam zdziwiona ograniczeniami, bo SAMA Z SIEBIE nie zostawiłabym półroczni
              > aka na tydzień. W głowie mi się nie mieści. To moje dziecko i czuję się za ni o
              > dpowiedzialna. To nie jest obowiązek mojej mamy. - medal od pisusmile
            • jeza_bell Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 09:22
              To moje dziecko i czuję się za ni o
              > dpowiedzialna. To nie jest obowiązek mojej mamy.

Nic dodać- nic ująć.

Taka oczywista prawda, a niektórzy zrozumieć jej nie potrafią...
              • monivk Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 10:23
                uwielbiam swoje cialo w ciazy. Zawsze chuderlak zasypywany pytaniami przez ciocie i tesciowe czy aby to przypadkiem nie mam anoreksjii w koncu mam figure zwinnej boginni plodnoscismile.
                Z wielkim zaparciem przytylam(II) semestr- 4 kg.nigdy wczesniej nie osiagnelam takiego wynikusmileMoja przemiana materii mnie zalamywala. Teraz w koncu cos w mym cialku zostaje.
                Przyjemnie jest sluchac, ze kwitne i "bardzo ladna mam ciaze". Maz szaleje, nie moze sie napatrzec i nacieszyc, rosnacym brzuszkiem i staniczkiem kiedy w koncu moje piersi ktorych musial szukac nawet w pelnym sloncu, teraz nie mieszcza mu sie w dloniach.

Co bedzie potem?W sumie mysle, ze lepiejsmile
              • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 12:18
                to tez jest dla mnie oczywiste! Ale nie 100% poswiecanie siebie-chorobliwe
            • yamot Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 04.06.11, 16:45
              sama sobie nakrecasz klimaty potarganej i obrzyganej mamusi.

jezeli jest mozliwosc zostawienia z kims malucha na wieczor, a nawet kilka dni - powinno sie korzystac.
              a tak to rosnie frustracja, ze wyjsc nie mozna, ze zaniedbana, ze cos tam, ze cos tam.
              jezeli ty nie chcesz i wolisz sobie spiralke frustracji nakrecac - ok.

ale nie wmawiaj innym, ze to norma i po porodzie to tylko uwiazanie do dziecka 24 na dobe, a jak nie daj boze taka sobie pojdzie gdzies 'do ludzi' - to od razu wredna matka... smile
    • summerspring Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 10:04
      O nie. Nie lubię być w ciąży. Dlatego głównie że dużo tyję-już mam na plusie 3 kg , nie panuję nad apetytem i ciało wymyka się spod kontroli. To nie jasad -nie czuję się sobą. Teraz jestem w czwartej ciąży i czuję się jak napompowana. Spać mi się chce, w kółko jeść i nic poza tym. Pewnie drugi trymestr będzie znośniejszy.
      • aniluna Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 10:48
        Bardzo nie lubię, właściwie z każdym tygodniem bardziej. Kocham moje maleństwo w brzuchu, ale sam brzuch mnie wkurza, jestem ciągle rozżalona na swój wygląd i samopoczucie wieloryba. Nie mam się w co ubrać. Do tego huśtawka nastrojów, przeważnie negatywnych. Marzę tylko o tym aby zapaść w sen do końca sierpnia i obudzić się dopiero na sam poród.
    • marina_nie_vlady1 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 10:52
      dobrze, że już końcówkasmile moje ciało w ciąży zdecydowanie mi się nie podoba, chociaż ostatnio podchodzę do tego już bardziej na luzie i tak się nie przejmuję. generalnie jednak nie podoba mi się to, że tyle przytyłam, że jestem ocieżała.. przed ciążą miałam świetną figurkę, o którą walczyłam długo. a teraz znów to samo mnie czeka.. lubię być zgrabna, cóż, jestem próżnasmile
    • tomelanka Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 12:42
      Uwielbiam być w ciąży (póki co, bo upały już od kwietnia znoszę gorzej niż zazwyczaj)! To moja pierwsza ciąża, wyczekana, wystarana itd. Jestem mniej wiecej w 14 tyg ciąży, mam już naprawdę spory brzuch, ale ani jednego rozstępu póki co i na wadze nie przybył mi ani kilogram! choć już przed ciążą sporo ważyłam, a ubrania ciążowe noszę praktycznie od ok 9 tygodnia!
      Brzuch rośnie mi do przodu i z każdym dniem cieszy coraz bardziej. W lumpeksach nabyłam kilka par spodni ciążowych za grosze, do tego inne ciuszki-nie szkoda mi kupić np. 5 par spodni, bo kosztują w granicach przeważnie 10 zł, a są śliczne i wygodne, jeśli mam się dobrze czuć i ma mi być wygodnie. Bluzkę typowo ciążową mam jedną (lubię dłuższe bluzki, więc te sprzed ciązy są ok), jedna sukienkę i jeden sweterek oraz jedną kurtkę z kapturem na jesień-zimę-te trzy ostatnie rzeczy kupilam po 4.90 E za sztukę na niemieckim bon prixie.
      W domu siedzę sama, bo mąż za granicą, tyle tylko co do sklepu lub na spacer wyjdę lub pojadę do rodziców, ale zawsze mam czyste ułożone włosy, i przynajmniej rzęsy pomalowane wink no chyba, że wiem, że mnie nikt nie będzie oglądał i cały dzień gniję w łóżku, bo i tak się zdarza wink to wszystko pozwala mi się świetnie czuć. Poza tym pozwalam sobie na dużo więcej, mniej od siebie wymagam, i ogólnie jestem dla siebie dobra i łaskawa wink
    • kiniox Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 14:27
      Mam taką przypadłość, na którą zwykle cierpią mężczyźni - mam tylko trzy zęby, ale kurna jakie białe! Dlatego lubię swoje ciało, co by się z nim nie działo i podoba mi się także estetycznie. Zmienia się, oczywiście, ale po porstu robi się ładne na swoj sposób. Kurczę, jak fajnie się z takim nastawieniem żyje smile Do tego ciąże ogólnie znoszę bardzo dobrze, drugą co prawda gorzej, niż pierwszą, ale pierwsza była praktycznie bezobjawowa, więc nie można za dużo wymagać od losu.
    • kotkowa Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 15:14
      Lubiłam być w ciąży, niedługo mam nadzieję na następną. Czułam się wyjątkowo każdego ranka, gdy otwierałam oczy i uświadamiałam sobie, że mam w brzuszku moje dziecko.
      Byłam dumna z rosnącego brzuszka.
      Te uczucia zakłócał tylko ciągły niepokój, czy wszystko ok i czasem bardzo chciałam mieć już małego po tej stronie.
      No i jeśli chodzi o atrakcyjność, to raczej poniżej normy. Pod koniec mocno spuchłam i nie podobałam się sobie. Nie mogłam się ruszać z domu, więc miałam mało ciążowych ciuchów, w kółko sztruksy i luźny sweter albo polar.
      Ale mimo wszystko wspominam bardzo dobrze.
      • mama-w Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 16:44
        ja bardzosmile
    • minerwamcg Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 16:53
      Podobałam się sobie w ciąży i właściwie te osiem miesięcy to było dla mnie wieczne święto - niesamowite uczucie. Niestety, całą radość psuł mi strach. Najpierw że poronię, potem że jakieś wady genetyczne, potem że się źle rozwinie, na końcu jeszcze postraszył mnie lekarz - i tak miałam przez cały czas słodko-kwaśno na przemian.
    • anina-1 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 11.05.11, 18:55
      poczekaj na III trymestr i wtedy napisz smile II trymestr jest najfajniejszy. Jak dojdą dolegliwości typu żylaki, bóle i skurcze w nogach, obrzęki, opuchlizna, za małe wszystkie buty, zmęczenie i ociężałość, sapanie podczas krótkiego spaceru i ciągnięcie w podbrzuszu wtedy już nie jest tak fajnie.
      • fazlik Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 08:58
        W ciąży przytyłam 6kg, więc jak się nie wpieprza na potęgę można przytyć nieiwele, mala urodziła się zdrowa z wagą 3440g i 56cm,
        W ciązy nie lubiłam być, pierwszy trymestr wymioty i bóle łydek, II trymestr był fajny, miałam haj ciążowy big_grin III trymest koszmar, nie wiem jak mogłam pracować wówczas ale dałam radę do 38tyg
        • julenka3 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 13:23
          fazlik napisała:
          > W ciąży przytyłam 6kg, więc jak się nie wpieprza na potęgę można przytyć nieiwe
          > le, mala urodziła się zdrowa z wagą 3440g i 56cm

No masz i znów zaczynają się licytacje i uogólnianie smile Wyobraź sobie, że bywa tak, że w ciąży można przytyć te 25 kg nie "wpieprzając na potęgę". Ba, można nawet ponad 5 kg w tydzień i to na szpitalnym jedzeniu. Cóż takie życie. Zaczęłam od wagi 60 kg i dzień przed porodem ważyłam 85kg, mała też urodziła się zdrowa, z wagą 2900g - taki urok zatrucia ciążowego.
          • nowapanna Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 19:33
            ja raczej nie lubię być w ciąży-przez zbyt wielką dla odpowiedzialnośćsmile
            Trzeba uważać co się je,co się pije- zrezygnować z picia chociażby piwa.Ciążę zaczełam w październiku, w okresie przeziębień i nie wspominam tego dobrze-musiałam pić śmierdzące miksturki typu mleko z czosnkiem i miodemwink))Do tego przyplątało mi się zapalenie ucha i też stresowałam się,czy aby na pewno nie zaszkodzę dziecku antybiotykiem itp itd.
            Teraz jestem w III trymestrze i nie mieszczę się już w ciążowe spodnie-chodzę tylko w getrach bo mam wieeeeelki brzuch.W nocy spać nie można,bolą kości,zgaga,latanie do ubikacji.
            No i ten ciągły strach,czy z dzieckiem wszystko w porządku i liczenie jego ruchów...także ja mam już dosyć i dziękuję za takie atrakcje.
          • julita165 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 09:59
            Masz rację. Wcale nie zawsze tycie w ciąży jest wynikiem żarcia na potęgę. Ja mam okropne tendencje do tycia i w kółko stosowałam dietę 1000 kcal. I miałam efekty bo przy wzroście 170 cm ważyłam 54-55 kg. Ale lekarz kazał natychmiast jeść 1800-2000 kcal i już przytyłam 8 kg sad wiedziałam że tak będzie bo wychodzenie z takiej diety, żeby uniknąć jojo, wymaga zwiększania kaloryczności o ok. 100 kcal na miesiąc !!! Ja do końca ciąży nie doszłabym do wymaganego minimum.
        • anina-1 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 17.05.11, 21:54
          fazlik napisała:

> W ciąży przytyłam 6kg, więc jak się nie wpieprza na potęgę można przytyć nieiwe
          > le, mala urodziła się zdrowa z wagą 3440g i 56cm,

"Pod koniec ciąży dziecko waży ok. 3,5 kg, płyn owodniowy 1 kg, łożysko 0,6 kg, dodatkowa porcja płynów i krwi nawet 3,5 kg, powiększone piersi do 1 kg, macica aż 1 kg, a tkanka tłuszczowa niecałe 3 kg." źródło gazeta.pl

To jakieś 14-15 kg. Więc sory, ale wzorem kobiety w ciąży nie jesteś i lepiej nie dołuj innych bo to raczej zdrowe nie jest.
      • dimeah Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 21:28
        anina-1 napisała:

> poczekaj na III trymestr i wtedy napisz smile II trymestr jest najfajniejszy. Jak
        > dojdą dolegliwości typu żylaki, bóle i skurcze w nogach, obrzęki, opuchlizna,
        > za małe wszystkie buty, zmęczenie i ociężałość, sapanie podczas krótkiego space
        > ru i ciągnięcie w podbrzuszu wtedy już nie jest tak fajnie.

A nieprawda.U mnie było fajnie zawsze,od początku do końca.
        Wszystkie ciąże w rozm. XS,zero ww.atrakcji.
        Tak też można.
    • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 08:34
      Brawo, jestes najlepsza w klasie...
      Nawiązując do twojego postu wyzej-co ma wiek do tego?Do psychologa chodzą nawet dzieci...jesli ktos nie umie oddzielic stref zycia to ma problem, nie zamiataj go pod dywan, bo odbije ci sie czkawką.
      Nie pisze o tym,ze dziecko nie jest skarbem, bo jest...tylko smieszy mnie to 100% poswiecanie czasu i uwagi...i to my wychowujemy tych maminsynkow wlasnie tak sie zachowujacsmile - zachwiane proporcje!
      Nie pisze o mezu bo go nie mamsmile(choc mialam b.fajnego 2lata haha)mam partnera, ktory uwaza tak samo. A jak sie czuje twoj maz?Skoro dziecko jest twoim "centrum wszechswiata"?jestem ciekawa...
      • jeza_bell .kijek82 12.05.11, 09:13
        Niech zgadnę:
        Nie masz dziecka, nie wiesz co to macierzyństwo, ale wypowiadasz się jako ekspert w tej dziedzinie.
        Wróć tu może za rok i potwierdź swoje tezy big_grin
        • kijek82 Re: .kijek82 12.05.11, 12:19
          nie zgadlas
    • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 12.05.11, 14:52
      sorry kijek,. ale nie wiesz o czym piszesz.
      • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 07:32
        Wiem o czym piszę. Rowniez z wlasnego doswiadczenia. Ale argumenty typu "maz zwial", "panna dotowarzystwa", "spotkajmy sie na niemowlu"(to taki synonim spotkania sie za szkola po lekcjach?) i traktowanie teatru na poziomie "bylam w liceum na Weselu z wycieczka" przekonuja mnie o niskim poziomie interlokutora, poczytajcie wspaniale posty leneczkismile. Wiem o czym piszecie, nie posiwecalam wolnego czasu na sen i zylam tak jak to opisuję...
        • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 08:14
          kijek, mnie chodzi o to, ze Ty dajesz do zrozumienia, ze po urodzeniu dziecka nic sie nie zmienia, rozumiesz?
          dziwisz sie tez kobietom, ktore w 100% poswiecaja sie swoim dzieciom, ale nie bierzesz po uwage tego, ze nie wszystkie maja pomoc w babciach, nianiach, ciociach itd, itp...
          znam babki, ktore non stop gdzies podrzucaja swoje dzieci i imprezuja, imprezuja, imprezeja do upadlego.
          inne nie maja tak dobrze, ale jeszcze inne nie chca tak zyc i wola wolny czas siedzac z rodzina.
          napisz tez, coz to za rozrywka mnie czeka na jakims tam festiowalu filmowym/teatralnym, jesli musze ciagnac ze soba dziecko, czy to z nianka, czy z kims z rodziny?
          dla mnie to bez sensu.
          tak samo wakacje z dzieckiem.
          nie plaujesz tych wakacji tak, jakbys tego dzieciaka nie miala, tylko wlasnie pod dziecko.
          tego jak widze nie jestes w stanie zrozumiec.

• kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 08:40
            wakacje - zostawiam z mamą lub ciocią, 2 tyg bez dizecka,impreza to samo. A co do festiwalu-byłaś?(powtarzam-jako gość ,czytaj-imprezy PO i inne eventy z tym zwiazane, bywa niezobowiazujaco i bardzo rozrywkowo nie sztywnie intelektualnie...ale to moja subiektywna opinia...poza tym nie kazdy kocha kino czy teatr, niektorzy wola wrestlingsmile
            • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 09:34
              kijek82 napisał:

> wakacje - zostawiam z mamą lub ciocią, 2 tyg bez dizecka,impreza to samo.

wiec teraz widzisz, na czym poolega roznica miedzy toba a tymi, ktore nie maja pod reka cioc i mam?
              kumasz w ogole o czym babki tu pisza?
              czy ciezko ci sie mysli?big_grin
              co do tych twoich doswiadczen, o ktorych to wczesniej pisalas, na razie nie masz zadnych, tylko piszesz tu o znajomych.
              i sorry, ale dla mnie bycie gdziekolwiek z dzieciakiem, to zadna rozrywka.
              i nie pisz mi to prosze o jakiuchs festiwalach, bo nawet gdyby mnie na to cos zapraszali, to bym nie poszla.
              moje zdajnie jest takie, ze nie wiesz, o czym piszesz i tyle.
              • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 09:35
                i zapomnialam jeszcze dopisac, ze nie kazdy lubi imprezowac i niektorzy wola sie spotkac ze znajomymi nawet w domu, wypic po piwie/drinku.
              • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 09:45
                i sorry, ale dla mnie bycie gdziekolwiek z dzieciakiem, to zadna rozrywka.

chodzi mi to oczywiscie o imprezy, na ktorych bywalam np przed urodzeniem dzieci.
              • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 10:32
                nie zanegowałam opinii,że zycie się nie zmienia -zmienia sie, ale nie tak drastycznie jak to opisujecie i tyle.
                "kumam" - problem w tym,ze pisza, ze SA mamy i babcie, ale nie chca z nich"korzystac",wiec chyba inaczej rozumiemy co piszą

sama zaczelas temat festiwali i mowienia,ze to takie ble i po co, wiec kontynuowalam temat, a teraz nagly zwrot pod tytulem "nawet jakby mi cos dawali to nie chce bo nie", twoj wybor,tylko po co zaczynalas

mam wlasne doswiadczenie,ale nie chce o tym pisac, koniec
                • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 10:59
                  kijek82 napisał:

> nie zanegowałam opinii,że zycie się nie zmienia -zmienia sie, ale nie tak drast
                  > ycznie jak to opisujecie i tyle.

wybacz, ale widze to inaczej.
                  dajesz do zrozumienia, ze zycie sie nie zmienia i jakos nie mozesz pojac kobiet, dla ktorych imprezowanie nie jest wazniejsze,tylko wola spedzac czas z rodzina.
                  ty mozesz sobie biegac po imprezskach i caly msc, dzieciak bedzie podrzucany do matki/ciotki, tylko zobaczymy, jak dlugo i czy kiedys te kobiety nie zaczna soe buntowac a dzieciak nie zacznie do jednej z nich mowic "mamo"big_grin
                  zakladasz z gory, gdzie dziecko bedzie spedzac czas, jak ty bedziesz jechala na wakacje czy szla na impreze a jeszcze nie urodzilas?big_grin
                  znam takie babkji, ktorre myslaly identycznymi kategoriami i sie zdziwily, wszak zycie zweryfikowalo ich poglady.
                  i co z rweszta moich wypowiedzi, do ktorych sie nie ustosunkowalas, za wyjatkiem festiwali?
                  nie rozumiem kobiet, ktore nabijaja sie z tych, co w 100% poswiecaja czas dziecku a ty wlasnie sie z tego nasmiewasz...
                  moze wsrod nich sa kobiety, ktore maja chore dzieci i z nich tez bedziesz sie smiala?
                  moze nie maja ochoty o tym pisac, jak ty o swoich doswiadczeniach, ktorych niestety nie masz a opierasz sie na doswiadczeniach znajomych, ktorych nawet dobrze mozesz nie znac i nie musisz o nich wiedziec wszystkiego.
                  niz dziwie sie, ze nie chcesz o tym pisac, bo i co pisac, jak sie nie ma o tym pojecia?
                  kiedy rodzisz?
                  bo jak juz urodzisz, zawitasz na forum NIEMOWLE, prawda?big_grin
                • kiniox Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 13:11
                  Ja akurat faktycznie mam to we własnej głowie, bo nie chciałam dotychczas zostawiać syna z rodziną na dwa tygodnie. W tym roku po raz pierwszy pojedzie na wakacje z dziadkami bez nas, ma dwa latka. Jest w tym zapewne coś z uzależnienia, ale dla mnie dwa tygodnie bez dziecka to było jak dotąd za dużo. Co innego weekend, czy pojedyncze wieczory. No, kocham tego małego drania i tęsknię za nim, a i tak przecież spędzamy masę czasu osobno, bo ja pracuję w pracy, a on pracuje w żłobku. Faktycznie, u mnie zmieniła się mentalność po porodzie o ten drobny szczegół, że jest ktoś do kochania, o kim nie tylko dużo myślę, ale jeszcze za kogo jestem odpowiedzialna. Uwielbiam patrzeć, jak syn cieszy się z byle czego. Więc zabieram go na wakacje i organizuję je tak, żeby on też się dobrze bawił, bo uważam, że ma do tego prawo, że zasługuje na to i jeszcze że zależy ode mnie w stu procentach, więc zrobi to, do czego go zmuszę. Zmuszanie go do robienia wyłącznie tego, co ja chcę, uważam za świństwo. Więc siłą rzeczy moje wakacje z synem wyglądają inaczej, niż wyglądały moje wakacje bez syna. Siłą rzeczy moje imprezowanie wygląda inaczej, niż wyglądało kiedyś. Oczywiście, że się bawię, że mam czas dla siebie, że włączam go w moje rozrywki na tyle, na ile to możliwe, a jest akurat dość łatwym przypadkiem, jeśli o to chodzi. No, ale to wciąż jednak nie jest to samo, co przed dzieckiem. I owszem, bywa ciężko, bo spędzenie całego dnia w pozycji zbieracza ryżu, to jednak rodzaj wyczynu.
    • deodyma Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 11:05
      dlaczego zakladasz z ngory, ze jak ktos sie z toba nie zgadza, to jest sfrustrowany?big_grin
      piszesz, ze wychowywalas swoje dziecko, wiec co sie z ni stalo?
      umarlo, czy byly maz odszedl od ciebie i teraz je wychowujea ty widujesz sie z nim od czasu do czasu?
      zakladam, ze to drugie, bo zadna kobieta przy zdriwych zmyslach, ktora wczesniej miala dziecko, nie twierdzilaby, ze dziecko w zyciu niczego nie zmienia.
      moze i w twoim wypadku to pierwsze nie zmienilo, skoro bylo podrzucane od matki do ciotki a ty w sumioe wcale sie nim nie zajmowalas.
      no tak to sobie mozna pozyc, jak dzieciakiem zajmuje sie rodzina, wiec hulaj duszabig_grin

• czekolada85 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 13:35
      Bajki to Ty opwiadasz bajki zasłyszane od znajomych...
      Ale życie to zweryfikuje...

A... i tak - jestem mamą Laury!
      Generalnie tym głównie się teraz zajmuje i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa... moje dziecko jest o wiele ciekawsze od imprezowania - uwierz!
      • kijek82 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 14:35
        jest ciekawsze, ale niech nie pochłania 24h/7dni w tyg bo to chore...
    • yuppiki Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 17:08
      mimo ,że ciążę przechodziłam bezproblemowo lepiej wspominam poród niż cały dluuuugi okres ciąży. najgorsze są ostatnie 3 miesiące przed porodem, totalna bezsilność, ociężalość, senność, lenistwo i opuchlizny. chcę mieć jeszcze dzieci ale okres ciązy mnie przeraża
    • kamelia04.08.2007 Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 17:23
      a my nie
    • dimeah Re: czy lubicie byc w ciazy i czy podoba wam sie. 13.05.11, 19:26
      Uwielbiam smile Każdą ciążą delektuję sie,jakby była ostatnią smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka