Dodaj do ulubionych

Rozmiar ciuszków

16.01.12, 13:23
Witam smile
Mam pytanko - jestem już w 32 tygodniu ciąży (chłopak smile) ostatnio mój gin na usg powiedział, że urodzę dzieciaczka ponad 4 kg bynajmniej ma być spory smile Nie wiem w jakim rozmiarze kupić dla niego ciuszki czy 62 czy 68. Możecie mi doradzić. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 13:24
      62.Waga to nie wszystko.Moja corka wazyla 4370 ale dluga tylko na 54 cm.Na poczatku nosila rozmiar 56.
    • justyna9926 Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 13:25
      Z doświadczenia ( mój syn jak się urodził ważył 4 kg, mierzył 56 cm) podpowiem że lepiej na początek kupić trochę 62 bo mój w 68 to się"topił". Nie kupowałam rozmiaru 56 bo jeśli na długość by było w miarę to przy sporej wadze urodzeniowej te ubranka były dla niego po prostu za wąskie.
      • ea81 Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 13:28
        W sumie to prawda waga to nie wszystko smile Dzięki za odpowiedź.
        • pszczzola Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 13:40
          Moja koleżanka urodziła córeczkę 4.2km (długości już nie pamiętam) i od razu przeskoczyła dwa pierwsze rozmiary.
    • agnrek Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 13:48
      Moim zdaniem 68 to jest przesada jak dla noworodka, nawet jeśli będzie ważył 4 kg.
      Kupuj spokojnie 62 cm albo ciuszko oznakowane wiekowo 0-3mce.
    • kinga_iskierka Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 16:27
      moj noworodek wazyl 4040 i ma 57 cm. spokojnei sie miesci w 56 ubranka, ba! sa jeszcze za duze, w 62 by sie utopil... oczywiscie szybciej niz mniejsze dzieci wyrosnie z 56, ale na pewno 68 to w ogole za duze. Zreszta wiele zalezy od firmy. H&M 56 to spokojnie na 3 miesiace mu starczy... ale juz C&A widze ze sa mniejsze...
    • julita165 Re: Rozmiar ciuszków 16.01.12, 18:12
      Moim zdaniem kupuj na "62". Rozmiar "68" to naprawdę już sporo. Ja kupiłam tylko parę sztuk na "56" ( synek urodził się średni: 56 i 3400 ) ale dobrze zrobiłam bo z tych na "62" przez pierwsze 2-3 tygodnie po prostu wypadał, zwłaszcza pajacyki jak są za duże to zupełnie nie pasują: dekolt do połowy brzucha, obie nogi wkładał do jednej nogawki smile Bo rozmiar ubranka to nie tylko długość ale i szerokość, te na "68" pasują na już naprawdę podtuczone niemowlaki smile Generalna zasad jest taka, że rozmiar "62" odpowiada mniej więcej wadze do 6kg. Np ubranka firmy Mothercare ( moim zdaniem idealnie dopasowane do podanej wagi dziecka ) sprzedawane są wg wagi,a nie długości. I tak pierwszy rozmiar - odpowiadający mniej więcej bardziej popularnemu "56" - jest do wagi 4,5 kg, a drugi - odpowiadający "62" do 6,5 kg.
      A na początku najlepiej sprawdzają się właśnie pajacyki. No i z doświadczenia bardzo Ci odradzam wszelkie modele z kapturkami i stójkami ( pomijam oczywiście jakieś "wyjściowe" kombinezony ), są śliczne ale dziecko tylko irytują: noworodek ma wrodzony odruch ssania, wszystko czym dotknie twarzy prowokuje go do obgryzania, mój synek albo się wkurzał leżąc na kapturku albo go "obgryzał". Takie modele są dobre dopiero w 3-4 miesiącu jak już ten bezwarunkowy odruch ssania zanika
      • e-milia1 no ale 32 tc to jeszcze troche 16.01.12, 20:51
        do konca wiec wszystko moze sie jeszcze zmienic. pozniej maluch nie bedzie juz tak szybko przybieral a watpie, ze juz teraz ma kolo 4 kg wiec tak naprawde nie wiesz jaki duzy sie urodzi, poza tym lekarz moze sie najnormalniej w swiecie mylic.... mozesz wiec urodzic 4 kilogramowego dzieciaczka albo 2,5 kg... mojej siostrze przepowiedzial lekarz, ze dziecko bedzie mialo kolo 4kg a okazalo sie, ze mala ledwie przekroczyla 2,5 kg. moja cora miala prawie 3,7 kg i troche ponosila rozmiar 56, szybko przeszlismy jednak na 62. ja na na twoim miejscu pare ciuszkow mniejszych tez bym zakupila...
        • naftalka5 Re: no ale 32 tc to jeszcze troche 17.01.12, 09:44
          Ja od 25tc słyszałam że dziecko będzie drobne. Dopiero w 38tc na szpitalnym sprzecie po ktg "zważyli" dziecko i wyszła waga ok 4kg tongue_out Urodził się 4kg/58cm
          Ubranka na 56 nosił ok mc, 62 zacżął nosic po ukończeniu miesiąca. Na 68 przeszliśmy jak miał ok 4mcy. Teraz ma 1,5roku. Waży 10,5kg i ubranka na 86cm. Jest faktycznie drobniejszy od większości równieśników, tak więc waga urodzeniowa to nie wszystko. Potem może nagle zwolnić i okaże się, że 68 założysz jak skończy 4,5mcy wink
    • kobietka_29 Re: Rozmiar ciuszków 17.01.12, 12:47
      Mi tez lekarze opowiadali cuda nie widy. tez sie zastanawialam, czy nie kupic juz wiekszych ciuszkow., bo wg. lekarz prowadzacej dziecko juz w 8 miesiacu mialo ponad 50 cm dlugosci. Jeszcze na kilka godzin przed porodem w szpitalu robili mi usg i mierzyli i to samo. z pomiarow wyszlo 3100 g wagi. a moja corka urodzila sie z waga 2675 g. ja bym kupila normalne ciuszki i pare wiekszych w zapasie. kilka wiekszych i tak musisz juz kupic, bo przez pierwsze tygodnie zazwyczaj albo sie nie ma czasu albo ochoty na zakupki.
      • e-milia1 syn mojej szwagierki urodzil sie z waga 4kg 17.01.12, 17:12
        ale ponosil troche rozmiar 56, szybko przeskoczyl na 62, wiem, ze wieku 3 miesiecy nosil jeszcze rozmiar 62.
    • kotkowa Re: Rozmiar ciuszków 17.01.12, 15:26
      Na pewno kup 62, 68 to juz spory rozmiar, nie sadze, zeby az tak duzy sie urodzil. Z reszta u mnie tez prorokowali, ze maly bedzie mial ponad 4 kg, jesli bedzie przybieral na wadze w takim tempie, ale lekarz od razu powiedzial, ze wiele dzieci zwalnia pod koniec i duza szansa, ze jednak tak ciezki nie bedzie. Poza tym wiele zalezy od tego, czy urodzisz w okolicach 38 tc, czy blizej 40, czy moze 42 tc. Przez miesiac waga moze sie zwiekszyc. Ja urodzilam w 39 tc i maly wazyl 3500, wiec dobrze, ze mialam ciuszki 56, bo w 62 sie topil.
      • oregano29 Re: Rozmiar ciuszków 17.01.12, 18:26
        Mnie "straszono", ze będzie pod 4 kg, a Synus urodzil sie 3430 i 58 dlugi. Chudzinka topila sie w 56 smile
    • mamuniaolunia Re: Rozmiar ciuszków 17.01.12, 21:28
      Mój urodził się 3730g i 58cm i spokojnie mieścił się w 56, krótko co prawda, bo jakieś 2 tyg, ale się mieściłsmile 68 zaczął nosić "dopiero" jak miał 2,5 miesiąca. Rozm. 68 to już na naprawdę spore dziecko, nie ma co się meblować.
      • madziab83 Re: Rozmiar ciuszków 04.02.12, 18:05
        To dla odmiany wam napiszę, że dla synka kupiłam ciuszki 62, bo wiedziałam, po doświadczeniu z córką, że 56 będzie za krótki ( młoda miał 3350 i 58 cm) i od początki 56 były za krótkie, te na 62 za szerokie, ale przynajmniej na długość ok). Mały zrobił nam niezłą niespodziankę i nawet położne były w szoku, bo miał 3805 i 64 cm, chudziutki był bardzo, ale i tak w żadne 62 się nie zmieścił i musiałam dzwonić do mamy co by szybko uprała ciuszki 68, żeby mąż mógł podjechać i coś dla maluch wziąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka