Dodaj do ulubionych

Późna ciąża

25.01.15, 16:58
Witam
znam kobietę ale nie chce jej pytać bo ma 3 synów których urodziła w wieku od 20 do 29 lat teraz ona ma 43 lat i jest w ciąży więc to będzie "wpadka" ?
Obserwuj wątek
    • annika23 Re: Późna ciąża 25.01.15, 18:18
      A dlaczego wpadka? Ja mam dwóch synów i staram się o trzecie dziecko, czwartego też nie wykluczamwink
      Nie rozumiem skąd w ludziach takie zdziwienie, że ktoś może chcieć dziecka po 40 tce...
    • lidek0 Re: Późna ciąża 25.01.15, 21:44
      Ilosci dzieci nie skomentuje, kazdy ma iche chce, ale po 40 rosnie ryzyko urodzenia dziecka chorego (takie sa statystyki) wzrasta, choc zaraz poleje sie tu morze postow kobiet, ktore po 40 urodzily zdrowe dzieci. Ja w kazdym razie po 40 zamknelam temat staran.
      • annika23 Re: Późna ciąża 26.01.15, 07:04
        Lidek, zgodzę się z Tobą jak najbardziej. Rzeczywiście po 40 jest większe prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka, ale nie zawsze w życiu układa nam się tak, że można mieć to dziecko wcześniej (brak partnera, poronienia, kłopoty ze zdrowiem), a pragnienie macierzyństwa jest tak silne, że rodzina przyjmie z wielką miłością nawet chore dziecko...
        • lidek0 Re: Późna ciąża 26.01.15, 21:52
          pisze o swiadomym i planowanym macierzynstwie i pisze, ze JA po 40 na dziecko bym sie nie zdecydowala, nikomu nie kaze z niego rezygnowac.
    • mamatomka2014 Re: Późna ciąża 26.01.15, 13:32
      Mam dwoje nastoletnich dzieci, 38 lat i niemowlaka. Ciąża planowana.
      • karmelowa18 Re: Późna ciąża 02.02.15, 23:28
        Ja podobnie, 37 lat, syn 15 i planowana, wyczekana 2-miesięczna córeczkasmile.
        Przypadek znajomej: 2 dzieci, chyba 17 i 19 lat, ona 42 lata i planowany 3 miesięczny synek.
        Wiem, że wiele osób myśli, że ciąża była wpadką, nawet mój ojciec śmiał się, że to wypadek przy pracysmile. A ciąża długo starana i wyczekiwana.
    • cosmopszczolka Re: Późna ciąża 09.02.15, 23:16
      Skoro tak Cię to zaintrygowało, że aż forum poruszasz, to najlepiej zapytaj tą kobietę.
      Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno na dziecko, i nikomu to oceniać bo to bardzo indywidualne kwestie.
    • monalisaaa Re: Późna ciąża 10.02.15, 08:14
      Co za głupie pytanie. A pytasz kobiety po dwudziestce czy to wpadka? Co wiek ma do rzeczy??????? Raczej podejdź i pogratuluj, życz udanego rozwiązania i zdrowego malucha. Mam 42 lata, będę rodzić w czerwcu trzecią córke, a gdyby się trafiło czwarte dziecko też nie robiłabym problemu. Problem w tym że nikt nie zagwarantuje mi ze to 4 byłoby chłopcem. A statystyki chorób???Dla mnie to brednie. Choroby chromosomowe nie ają związku z wiekiem, ktos głupote wymyślił. Moja sąsiadka urodziła jako młoda kobieta dwoje upośledzonych dzieci, trzecie urodziła jak ja w wieku 42 lat, zdrową córke!!!!!!!!! Ja urodziłam drugą córke w wieku 39 lat, teraz trzecią mając 42. Wszystkie moje dzieci sa okazami zdrowia i inteligencji. To nie wiek jest problemem, a zwyczajnie inne powody - genetyka, zdrowie, jakość materiału rozrodczego, Tylko tak sie przyjęło, że wiek zwiększa ryzyko..nieprawda. Wystarczy spojrzeć ile młodych kobiet rodzi chore dzieci a ile starszych. Poza tym jeżeli natura przewidziała, ze kobieta w tym wieku może rodzić to dlaczego dziwi to ludzi??? Nie rozumiem, czy coś tu jest sprzeczne ???? Chyba tylko ludzkie umysły.
      • lidek0 Re: Późna ciąża 11.02.15, 18:26
        "To nie wiek jest problemem, a zwyczajnie inne powody" ano wiek ma kolosalne znaczenie bo właśnie z wiekiem zmienia się "zdrowie, jakość materiału rozrodczego"
        "Wystarczy spojrzeć ile młodych kobiet rodzi chore dzieci a ile starszych" bo starsze rzadziej decydują się na dziecko ot cała prawda.
        • monalisaaa Re: Późna ciąża 12.02.15, 10:20
          zdrowie nie jest uzależnione jedynie od wieku, to tylko statystyka. Więcej znam chorych młodych niż w moim wieku. Patrzysz stereotypami sprzed 40 lat chyba. Wystarczy popatrzeć na prowadzenie się młodych kobiet w obecnych czasach. Aż strach pomyśleć, ze wiele z nich bedzie matkami....... Poza tym teraz czterdziestka to jak kiedyś dwudziestka. Inne mamy czasy, inną opiekę i na szczęście inną świadomość. Wiek obciąża ryzykiem ciąże tylko statystycznie, powtarzam STATYSTYCZNIE co tak naprawde o niczym nie świadczy. Moje pokolenie jest jeszcze tym lepszym silniejszym, zdrowszym. Obecnie młodzież jest pożal sie Boz e w dużej większość wyrośniętymi słabeuszami.
          Obecnie tez więcej kobiet koło 40-tki decyduje się na dziecko niz jeszcze 20 lat temu. Tak naprawde nie ma dowodów, ze abberacje chromosomowe mają zwiazek z wiekiem czy przekazem genetycznym. Wystarczy o tym poczytać dogłębnie. Oczywiście zgadzam się, że organizm 40 latki nie jest tak wytrzymały na zmęczenia jak 20 latki, jest inna przemiana materii itd.
    • sabinas76 Re: Późna ciąża 28.05.15, 20:47
      ja mam 38 i pół i zekam na planowane od 2lat 3cie dziecko smile
      • gosia-sk Re: Późna ciąża 19.08.15, 19:17
        A w jaki sposób dbacie o siebie w późnej ciąży? Częściej się badacie czy prowadzicie jakiś specjalny monitoring ciąży?
        • sabinas76 Re: Późna ciąża 26.08.15, 15:13
          trzeba po prostu słuchać lekarza smile Po 35rż masz zagwarantowane prenatalne badania, ja łykałam cały czas kwas foliowy i zimą suplementy diety- witaminy. Miałam porobione potrzebne badania. W ciązy, tak jak każda inna kobieta, która chce i planowała ciąże. Nic dodatkowego. Powiem więcej ja ją znoszę TERAZ lepiej niż mając dwadzieścia pare lat
          • gosia-sk Re: Późna ciąża 26.08.15, 16:43
            A badania prenatalne nie służa tylko do tego, aby zbadać, czy dziecko nie ma poważnych wad? Bo mi chodzi bardziej o monitorowanie stanu zdrowia dziecka częściej niż raz na kilka miesięcy/tygodni. Jestem straszną panikarą i trzęsę się nad swoim zdrowiem, a co dopiero nad dzieckiem. Pytam czy są jakieś sposoby, by na bieżąco wiedzieć, że dziecku nic nie jest, że bije mu serce, że się porusza.
            • lidek0 Re: Późna ciąża 26.08.15, 18:32
              "Pytam czy są jakieś sposoby, by na bieżąco wiedzieć, że dziecku nic nie jest, że bije mu serce, że się porusza.: usg oczywiście
              • gosia-sk Re: Późna ciąża 27.08.15, 11:17
                Ok, ale usg wykonujesz raz na jakiś czas. A mi chodzi o jakąś metodę żeby badać to na własną rękę, codziennie. Tak jak mierzysz sobie ciśnienie ciśnieniomierzem czy cukier specjalnym aparatem. Chodzi mi o to, czy jest sposób, aby w podobny sposób badać stan dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka