Dodaj do ulubionych

jak szybko można się starać po poronieniu?

16.03.05, 19:17
Powiedzcie mi jak szybko można zacząć? ja poroniłam już 2 razy, chcę szybko
zajść w ciążę ale chcę ją DONOSIĆ!!! wiem, że trzeba odczekać 6m-cy, ale
gdzieś czytałam, że nie udowodniono naukowo, że wcześniejsze zajście w ciążę
szkodzi itp/ Czy któraś z Was szybciej zaszła? Powiedzcie bo ja cierpię i nie
chcę już tak dalej
Obserwuj wątek
    • zebra51 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 16.03.05, 19:29
      Boberku, w szpitalu lekarz powiedzial mi, zebym poczekala 3 miesiace. Poronilam
      w 10 tc. Wydaje mi sie, ze przede wszystkim nalezy zrobic wszystkie odpowiednie
      badania, a poźniej jesli nie ma wyraźnych przeciwwskazań: śmiało do Dzieła!
      Czekam na wyniki histo-pat. W przyszły czwartek ide na pierwszą wizytę. Nadal
      znajduję plamki na bieliźnie, ale zauważyłam już śluz. Czyżby jajniki
      już "ruszyły"? Jeszcze przed samym zabiegiem liczyłam, kiedy to będzie te 3
      miesiące. Teraz już jest lepiej.
      Wiem, co czujesz. Jestem z Tobą.
      • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 16.03.05, 19:43
        dzięki za odp. Chyba niedawno miałaś zabieg skoro odbierasz teraz wyniki hist-
        pat, ponoć przed 1 mies. po poronieniu pojawia się już owulacja, może ten śluz
        to właśnie to? Ja miałam w piatek (12tc). Wiem, że trzeba porobić badania,
        naszczęscie ja część mam za soba typu przeciwciała itp a badania na tokso i
        inne to robiłam będąc w ciąży więc mam trochę mniej.

Trzymam kciuki, żeby wyniki hist. były dobre.
        • zebra51 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 16.03.05, 20:14
          Zabieg miałam w nocy z 5/6 marca. Ciąża była obumarła od 7/8tc. Sporo
          informacji znalazłam na stronie
          www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=17
          Może znajdziesz tam choć część odpowiedzi na swoje pytania.
          Pozdrawiam.
    • ewetka Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 16.03.05, 23:22
      Poczytaj tu
      maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=7172Pozdrawiam
      Maciuś
      Moje Słońce
    • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 17.03.05, 17:51
      dzięki dziewczyny za te informacje. Jak tylko wszystko dojdzie do ładu, zaraz
      zabieram sie do pracy i mam nadzieję, że tym razem się uda.
    • kotek15 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 19.03.05, 19:16
      Ja poroniłam w październiku w 8tc a w grudniu byłam już w ciązy, teraz jestem
      mamą 7 m-go bobaska
      pzdr M
      • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 19.03.05, 19:27
        dajesz mi nadzieję, dziękuję. Nie bałaś się?
        • kotek15 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 21.03.05, 18:40
          stwierdziłam ze nie ma na co czekac, szkoda mi było pół roku. lata lecą wink)
          naszczęscie było w miare ok, ale ciaża pod specjalnym nadzorem
          pzdr i powodzenia M
          • jolanda79 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 21.03.05, 19:05
            Też tak stwierdziłam,zabieg(usunięcie pustego jaja płodowego) miałam w sierpniu to był 10 tc,30 września miałam pierwszą miesiączkę i zaraz po niej zaszłam w ciążę.Teraz kończę 25 tydz.i jest wszystko ok.
            Pozdrawiam Jola -głowa do góry wszystko będzie ok.
            • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 23.03.05, 00:33
              gratuluję i trzymam kciuki, dzieki za wpis. Też tak chcę smile
    • monias3 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 19.03.05, 19:28
      Kiedy ja poroniłam lekarz kazał odczekac 6mcy , jest to ważne bo po zabiegu
      łyżeczkowania endometrim jest kompletnie wyczyszczone i potrzbuje czasu aby
      odrosnąc do grubości wystarczającej na utrzymanie zagnieżdzonego jaja.
    • wrzesniowaania Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 19.03.05, 21:35
      a moja lekarak powiedziałą ze nie mam czekać długo - 2 miesiące od zabiegu. i
      posłucham jej, bo męża mam niewiele w domu i tym samym mało szans. bede
      próbować aż do skutku. a boję się straszliwie. ale bardzo chcę dzidziusia i to
      to jest jednak silniejsze od strachu.
      • alusia3 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 21.03.05, 12:06
        Ja poroniłam w 6 tyg. ciąży (puste jajo). Macica b.ładnie oczyściła się sama i
        lekarz nie widział przeszkód do zaczęcia starań. A udało się nam w 1-szym cyklu
        po poronieniu (!) i dzisiaj mam ślicznego 2,5 miesięcznego synka smile
        • monias3 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 21.03.05, 18:08
          Szczęściara...jak ja Ciz zadroszczę. Ja po poronieniu juz 9 mcy nie mogę,
          ciągle problemy, plamienia, leczenie....juz wymiękam
          • kasiaa256 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 21.03.05, 21:25
            Ja poroniłam pod koniec października, 8 grudnia dostałam miesiączkę, następna
            już się nie pojawiła. Nie sądziłam, że uda mi się zajść w ciążę, bo wcześniej
            ponad 3 lata próbowałam. Dziś już jestem w 15 tygodniu i z dnia na dzień coraz
            mniej się boje o moją dzidzię.
            Pozdrawiam i życzę wszystkim takiego szczęścia
        • mam6lat Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 22.03.05, 11:00
          poroniłam w 7 tc, Iganś - wczoraj skończył 6 tygodni - począł się 6 tyg
          potem....i nie była to łatwa ciąża: krwawienia w pierwszym trymestrze, skurcze
          i rozwieranie szyjki od 3 mies do rozwiąznia . Bardzo dużo nerwów, trudno mi
          było cieszyć się z ciąży, bo bałam się, ze w kazdej chwili mogę stracić
          kolejnego malucha (myślę, ze chyba nawet trudno było zaakceptować mi tą ciążę);
          ale z drugiej strony - myślę, że łatwiej zniosłam smutek po straconym
          maluchu ...
          pozdrawiam bardzo serdecznie - Katarzyna
          • asiulka1976 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 22.03.05, 20:50
            wydaje mi sie ze skoro przeszłas dwa poronienia powinnas zrobic komplet badan
            zaczynajac od hormonów jak i badaniach meza. ja stracilam malenstwo rok temu
            mialam czekac pol roku ale po 3 mies czulam sie wysmienicie i @ byly normalne i
            terminowe wiec starania ruszyly pełna para i nadal ciazy nie ma surprised( dopiero
            teraz robimy powoli badania (kasa) i stracilismy sporo czasu .......
            • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 23.03.05, 00:31
              super dzięki, dajecie mi naprawde dużą nadzieję. Niestety moje czekanie będę
              musiała wydłużyć dziś okazało się, ze lekarze spartaczyli mi zabieg i znów
              muszę iść do szpitala. Chyba nie dam rady psychicznie zwłaszcza, może zdecyduję
              się na zabieg prywatny.
              • mandarynka32 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 25.03.05, 22:53
                Ja straciłam ciążę (16 tydzień) w sierpniu zeszłego roku. Trochę trwało, zanim
                doszłam do siebie, zwłaszcza że to była już druga strata dziecka. Dzisiaj
                zrobiłam test - wynik jest pozytywny. Nie mam pojęcia, jak to wygląda z
                medycznego punktu widzenia, ale jestem za tym, zeby próbować. Chyba bardziej
                się ciesze, niż sie boję.
                • pszczolaasia Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 26.03.05, 15:51
                  ja poroniłam w 6 tc, 14.02.2005 -bez łyżeczkowania samo się wszystko oczyściło.
                  lekarz kazał odczekać 1 m-c- do pierwszej @. w tym czasie robiłam badania-
                  wszystko jest ok. teraz jestem już po pierwszej @-i z niecierpliwością czekam
                  na 1-2 kwiecień coby ruszyć pęłną parą, że tek powiem smile)) jeśli chodzi o śluz
                  płodny, to w połowie poprzedniego cyklu miałam śluz płodny, pozdrawiam, i
                  wesołych świąt smile)))
              • kwiecinka Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 27.03.05, 18:15
                czesc, ja na twoim miejscu nie śpieszyłabym sie tak z zajściem ponownym. Psychika nie wytrzymuje kolejnych poronień. Najpierw powinnaś zrobić wszystkie konieczne badania, a może to immunologia, która przeszkadza bardzo i za każdym razem może czekać cię to samo, ja przeżyłam 3 straty ciąży w tym jedną w 18 tyg, to była tragedia, ale wytrzymałam to psychicznie, zrobiłam chyba wszystkie możliwe badania - nie mówię tu o toksoplazmozie itp tylko o bardziej złożonych badaniach. Radzę ci to samo, po co kolejne rozczarowanie.
                • boberek76 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 29.03.05, 22:50
                  dzięki za odpowiedź, Powiedz mi a jakie robiłaś badania? Czy już wszystko w
                  porządku? Doczekałaś się swojego maluszka? Wiem, że muszę poczekać, dziś byłam
                  u gina i skierował mnie na badania, a i uratował mnie od drugiego zabiegu smile
                  • mandarynka32 Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 30.03.05, 03:17
                    Myślę, że warto ustalić przyczynę poronienia. Ja robiłam badania immunologiczne
                    (allo i auto), badania hormonów cyklu, antyinfekcyjne (różyczka, toksoplazmoza,
                    cytomegalia, chlamydia i coś tam jeszcze), mąż zrobił badanie nasienia i
                    robilismy badania kariotypu. Gino uważał, że połowa tych badań jest bez sensu,
                    bo przycyzny moich poronień były wiadome (szyjka macicy 18tc i wady rowojowe
                    płodu 16tc). Trochę jestem spokojniejsza dzięki tym badaniom. Przynajmniej
                    teoretycznie wszystko jest ok.
                    • boberek76 badania 30.03.05, 23:46
                      a skąd wiedziałaś jaki jest powód poronień? Z badania histopatologicznego? czy
                      po tych badaniach wszystko wyszło? Mój gin tez mi zlecił kilka badań, część
                      tych co Ty, a co dalej zobaczymy. Musze byc dobrej myśli.
                  • kwiecinka Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 30.03.05, 15:10
                    Robiłam przede wszystkim immunologiczne - przeciwciała antykardioipinowe (one mogą odpowiadać za wczesne poronienia), przeciwciała przeciw antygenom łożyska, przeciwciała przeciw jajnikowe, TSH (hormon tarczycy), chlamydie, więc do dzieła! Ja jeszcze nie mam dzidziusia, ale nie tracę nadziei, rok temu myślałam że wszystko będzie ok, przetrwałam 12 tc, dotarłam do 18 tc i trach wszystko poszło, ale przynajmniej dzięki badaniom wiem już co mi jest i mam odpowiednie leczenie, głowa do góry!!!
    • mamadyzi Re: jak szybko można się starać po poronieniu? 30.03.05, 20:47
      rózni ludzie róznie mówią ja...cóz tez poroniłam i ....jak kazda mama chcaca
      dzieka bardzo to przezywałam, dlatego nie słuchałam nikogo i..kiedytylko
      pojawił sie pierwszy "okres" rozpoczęłam starania - udała sie za 1 razwm i dzis
      jestem szczesliwą mama 4 tyg.Ani...Lekarz owszem był zdziwiony, troche mnie
      nastraszyła ale ja ..wiedziałam swoje....
      Zycze podobnego szczesia, okupionego lekami ale...warto!!!
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka