Dodaj do ulubionych

GRUDZIEN 2005 !

22.03.05, 09:03
Witam serdecznie smile
Mam nadzieje, ze niedlugo dolacza do mnie inne Mamy, ktore maja termin na
grudzien. Ja mam dokladnie na 1.12 smile
Pozdrawiam serdecznie !!!
mamado z Dominikiem (11.09.2003) i Fasolka (~1.12.05)

Obserwuj wątek
    • patrysia55 Re: GRUDZIEN 2005 ! 22.03.05, 10:31
      Ja się na razie dopiszę, tak baaardzo baaaardzo nieśmiało.....Wg mnie termin
      powinnam miec sam początek grudnia, ale jutro idę do gina. Więc we czwartek
      dopisze sie tak na 100% ( mam nadzieję) Póki co ściskam grudniowe mamy smile)))
      Patrysia
      • kowcia Re: GRUDZIEN 2005 ! 23.03.05, 08:02
        czesc
        wczoraj robilam test i wyszl DWIE kreski - czyli pewne też grudzień.
        pozdrawiam!
        • mamado Re: GRUDZIEN 2005 ! 23.03.05, 09:28
          No to jest nas juz trojeczka smile
          A kiedy dziewczyny wybieracie sie do lekarza? Ja bym chciala od razu zrobic
          pierwsze USG wiec chyba poczekam i pojde pod koniec kwietnia.

mamado
          • patrysia55 Re: GRUDZIEN 2005 ! 23.03.05, 09:59
            No ja wybieram sie juz dziś ale tylko dlatego, że doktor mi tak kazał- ja
            jestem po tzw."przejściach" i chce mieć na mnie oko od samiutkiego początku :-
            ))))) pozdrowionka,Patrysia
            --

Tylko człowiek mądry wie,jaki jest głupi...
            • kowcia Re: GRUDZIEN 2005 ! 23.03.05, 10:46
              wlasnie szukam jakiegos lekarza, to moje 2 dziecko, z pierszym byłam na
              zelaznej ale teraz tam jest tak drogo sad, nie weim na co sie teraz zdecydować,
              a wy?
              • papuzkax Re: GRUDZIEN 2005 ! 24.03.05, 11:59
                cześć kowcia,

ja mam wprawdzie termin na listopad, ale pozdrawiam grudniowe mamysmile
                Mam świetnego lekarza, który wyprowadził mnie z endometriozy po poronieniu
                wiele lat temu, później prowadził całą moją ciążę i odebrał poród mojego syna
                (teraz ma już 8 lat...) a teraz mam nadzieję doprowadzi do szczęśliwego końca
                moja kolejną, absolutnie niespodziewaną dla nas ciążę.

To doktor Micuła, przyjmuje w prywatnej przychodni ANMED na Bemowie (Powstańców
                Śląskich 104) www.amicula.lekarz.net

Polecam go wszystkim przyszłym mamom. Ufam temu człowiekowi bezgranicznie po
                tym wszystkim co dla mnie zrobił.
                Pozdrawiam
              • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 12:31
                kowcia napisała:

> wlasnie szukam jakiegos lekarza, to moje 2 dziecko, z pierszym byłam na
                > zelaznej ale teraz tam jest tak drogo sad, nie weim na co sie teraz
                zdecydować,
                > a wy?

Ja pierwsze vdziecko urodziłam w szpitalu Bielańskim (wtedy warunki były takie
                sobie), ale teraz 1 kwietnia otwieraja po generalnym remoncie i ma być to jeden
                z nowocześniejszych szpitali o III st. referencyjnosci. Ja chodzę do lekarza z
                tego szpitala (prywatnie), ale Wiem ze przyjmuje tez w przychodni
                przyszpitalnej.
    • iwoku Re: GRUDZIEN 2005 ! 24.03.05, 21:54
      Dziewczyny, serdecznie Wam wszystkim gratuluję, życzę duzo zdrowia i trzymam kciuki!
      Rok temu, bodajże 30 marca założyłam wątek Grudzień 2004...
      Ech, jak ten czas szybko mija!
      Pozdrawiam gorąco,
      Iśka
      • mandarynka32 Re: GRUDZIEN 2005 ! 25.03.05, 22:29
        Cześć Dziewczyny! Właśne test mi wyszedł pozytywnie, więc pewnie też bede miała
        termin na grudzien. O ile w ogóle bedę miała jakiś termin, bo dwie poprzednie
        ciąże zakończyły się fiaskiem. Do gina to już chyba po Świętach pójdę. Na razie
        bardzo się cieszę i bardzo się boję.
        Radosnych Świat!
      • aguszak Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 14:32
        Przyłączam się do pozdrowień mojej koleżanki smile))
        Życzę Wam również, żebyście się zaprzyjaźniły i były dla siebie takim
        wsparciem, jakim my byłyśmy rok temu - teraz kontunuujemy naszą znajomość na
        rówieśnikach, a wiele z nas poznało się osobiście.
        Powodzenia i radości z narodzin w grudniu smile))
        Agnieszka
    • umywalka_pentagonalna Re: GRUDZIEN 2005 ! 26.03.05, 07:12
      Ja również witam smile

Co prawda nie wiem sama gdzie się wpisać bo kalkulatory internetowe pokazują mi
      różne terminy (przełom listopada i grudnia), ale wolałabym żeby bąbelek urodził
      się w grudniu więc zostaję z Wamismile U lekarza jeszcze nie byłam, bo czekam aż
      USG będzie mogło wykryć serduszko (tak poradziły mi doświadczone forumowiczki).
      Test pozytywny tydzień temu w niedzielę, potem znowu w poniedziałek, a dzisiaj
      chyba zrobię jeszcze raz bo nadal nie mogę uwierzyć...

Jedziemy po południu do rodziców na święta, tyle mamy dla nich niusów że padną
      chyba z wrażenia big_grin

pozdrawiam
    • mandarynka32 Re: GRUDZIEN 2005 ! 30.03.05, 01:15
      No i co tam u Was, grudniowe mamy? Jakies objawy już macie? Mnie zaczęły
      przeszkadzać różne zapachy... ale może mi sie tylko wydaje
      • mandarynka32 Re: GRUDZIEN 2005 ! 30.03.05, 02:56
        No i dopadła mnie bezsenność
        • kowcia Re: GRUDZIEN 2005 ! 30.03.05, 07:46
          bezsenność?? ja śpię cały czas, całe dnie ziewam i się snuję i marzę o kawie!!!
          Zastnanawiam się nad bezkofeinową, a wy jak myślicie?
          • mamado Re: GRUDZIEN 2005 ! 30.03.05, 09:43
            Ja w pierwszej ciazy pilam kawe zbozowa w duuuzych ilosciach smile
            Wtedy wydawala mi sie ona bardzo dobra wink Po ciazy jednak mi przeszlo. Ciekawe
            co tym razem bedzie "na tapecie".
            Pozdrawiam wiosennie !!
            • ewdik Re: GRUDZIEN 2005 ! 30.03.05, 10:05
              Witajcie.Ja też się do was dołączam.Termin z kalendarzy internetowych mam na
              02.12. W przyszłą środę idę do lekarza i strasznie sie martwię. Pierwszą ciąże
              poroniłam miałam puste jajo płodowe. Więc dopóki nie zobaczę na usg że moja
              fasolka się rozwija to się nie uspokoje. Codziennie się modle żeby nie
              powtórzyła się sytuacja z przed roku.Powiem wam tylko że to że się udało to po
              prostu cud. Staralismy się od lipca . Brałam clo, dhupaston pregnyl i nic. A od
              stycznia nie brałam nic oprócz wiesiołka i agufemu. Wszystkim serdecznie
              gratuluję i mam nadzieje że razem dotrwamy do grudnia.
              • a_sia_g Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 11:35
                Cześć dziewczyny. Dopiero od soboty wiem że jestem w ciąży, u gina jeszcze nie
                byłam ale myślę że chyba powolutku mogę się już do was przyłączać. Według moich
                wyliczeń termin mam na 5 grudnia. To będzie moje drugie dziecko. Synek w
                styczniu skończył 4 latka. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.
                • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 11:58
                  Ja wczoraj zrobiłam test i są dwie kreski, termin na 5.12. Ja się strałam od
                  wrzesnia i w końcu (nie mogę do końca uwierzyć), niestety cały czas boli mnie
                  dół brzucha i idę dziś do gina.

sandra(22.05.1999)
    • ela73 Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 15:12
      Pozytywny test wyszedł mi 29 kwietnia. Wychodzi na to,że koniec listopada,
      pocztątek grudnia.
      Dokładnie za tydzień idę do gina. Od daty ostatniej @ będzie to 5t i 5 d. Czy
      uważacie, żę to za szybko, powinnam poczekac?
      • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 15:54
        Mi wyszedł pozytywny wczoraj, a dziś ide do gina.
        • mima3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 31.03.05, 19:09
          Witajcie!
          ja dopiero co bylam na forum kwiecien 2004! a juz znowu zawitalam wsrod
          forumowiczek grudzien 2005! Wdg.Kalkulatora mam termin na 5 grudnia!
          W pierwszej ciazy dotrwalam do 29 tygodnia i moja corcia urodzila sie w
          styczniu a nie w kwietniu.Tym razem mam nadzieje,ze dotrwam dzielnie do grudnia.
          Mam kiepskie doswiadczenia ze Starynkiewicza,ciekawa jestem czy juz myslicie
          gdzie rodzić?
          • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 01.04.05, 07:58
            Witam mima3, ja mam też termin na 5. Wczoraj byłam u gina, chyba jako pierwsza
            z tego forum. Ciąża potwierdzona widziałam takie małe ziarenko na usg, następna
            wizyta za 3 tyg. Ja jak pisałam wcześniej będę rodzić w szpitalu Bielańskim.
            Jak u Was samopoczucie? Mnie trochę brzuch pobolewa (mam brać nospę 3 dziennie)
            i troche mam obrzmiałe i bolące piersi.
            • kowcia Re: GRUDZIEN 2005 ! 01.04.05, 09:14
              czesc
              ja mam usg w poniedzialek, u lekarze juz byłam, badania trochę słabe mi wyszly
              (morfologia). Czuję się w sumie chyba po troszku lepiej, piersi też mnie bolą,
              od miesiąca już chyba, brzuch już w sumie przestaje, ale też mnie bolał. Poz
              atym spię, śpię, i jeszcze raz śpię.
              Co do porodu to albo bródnowski albo żelazna, nie wiem jeszcze.
            • mima3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 01.04.05, 17:39
              Hej Sandra,to fajnie ze mamy ten sam termin,zobaczymy jaki bedzie po USG.
              mnie tez brzuch i jajniki bolą, piersi tez.Do gina wybieram sie we wtorek.Ale
              narazie nie zdecydowalam sie u kogo prowadzic ciaze.Z poprzednich ,zlych
              doswiadczen, wiem ,ze nie ma pewnie idealnych lekarzy ani idealnych szpitali.
              Mam ubezp. w LIM ,czy moze znacie dobrego lekarza z centrum medycznego Lim?
              • izutek Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 09:35
                hej hej dziewczynki.. a ja sama nie wiem grze mam sie umiejscowic.. bo wg daty
                ostatniej @ termin wychodzi na 29 listopada, ale wg daty zaplodnienia - wiem
                kiedy, bo ten cyk byl monitorowany) - na 7 gydnia. wiec mimo wszystko mysle, ze
                to bedzie grudzien smile i tak tez bym chciala, ale dzidzi sama zadecyduje..
                podejrzewam, ze dowiem sie po usg, a poniewaz moja pani gin nie jest
                zwolenniczka czesego robienia tego badania, to musze jeszcze poczekac do 12tc
                (wg niej). Na razie mam zrobic badania podstawowe (bo cala erszte robilam juz
                przed straniami) i wrocic do niej w pon 11 kwietnia. I wiecie co - nie wytrzyma
                poprosze ja o wczesniejesze usg - tak ok. 8 tyg. wtedy moja dzidzia bedzie juz
                miala 5 tyg - wiec poinnismy zobaczyc bijace serduszko i duzo fajnych rzeczy smile
                nie dam rady tyle czekac..

a jak to jest u Was?
                pozdr

• asieksan5 lista 02.04.05, 10:31
                  Myślę ze pomoże zeby lepiej się poznac w końcu spedzimy tu wspólnie kilka m-ce.
                  1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia 2005

• asieksan5 Re: lista 02.04.05, 10:32
                    asieksan5 napisała:

> Myślę ze pomoże zeby lepiej się poznac w końcu spedzimy tu wspólnie kilka m-
                    ce.
                    > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia
                    2005 poród szpital bielański
                    >
                    • izutek Re: lista 02.04.05, 11:10
                      2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                    • asieksan5 Re: lista 02.04.05, 12:12
                      asieksan5 napisała:

> asieksan5 napisała:
                      >
                      > > Myślę ze pomoże zeby lepiej się poznac w końcu spedzimy tu wspólnie kilka
                      > m-
                      > ce.
                      > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia
                      >
                      > 2005 poród szpital bielański
                      > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                      >
                      >
                      • mima3 Re: lista 02.04.05, 16:15
                        3.Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                        • a_sia_g Re: lista 04.04.05, 10:15
                          mima3 napisała:

> 3.Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                          4.a_sia_g(28) Synek 03.01.2001. termin na 5 grudnia
                      • asieksan5 Re: lista 04.04.05, 07:30
                        > > > Myślę ze pomoże zeby lepiej się poznac w końcu spedzimy tu wspólnie
                        > kilka
                        > > m-
                        > > ce.
                        > > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia
                        > > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                        > > 3.Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                        > >
                        >
                        >
                        • a_sia_g Re: lista 04.04.05, 10:22
                          asieksan5 napisała:

> > > > Myślę ze pomoże zeby lepiej się poznac w końcu spedzimy tu ws
                          > pólnie
                          > > kilka
                          > > > m-
                          > > > ce.
                          > > > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowiecz
                          > ek 5 grudnia
                          > 2005 poród szpital bielański
                          > > > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                          > > > 3.Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                          > > > 4.a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
                          > >
                          > >
                          >
                          >
                          • muszka_tse_tse LISTA 04.04.05, 19:14

Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilka m-cy.

> > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia
                            > > > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                            > > > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
                            > > > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2005r.
                            > > > 6.
                            > > > 7.
                            > > > 8.
                            • asieksan5 Re: LISTA dopisujcie sie 11.04.05, 14:13
                              DOPISUJCIE SIe

>
                              >
                              >
                              > Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilka m-
                              cy
                              > .
                              >
                              > > > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5
                              grudnia 2005 poród szpital bielański
                              > > > > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                              > > > > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                              > > > > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
                              > > > > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~1
                              > 0.12.2005r.
                              > > > > 6.
                              > > > > 7.
                              > > > > 8.
                              >
                              >
                              • zeila Re: LISTA dopisujcie sie 12.04.05, 15:54
                                asieksan5 napisała:

> DOPISUJCIE SIe
                                >
                                > >
                                > >
                                > >
                                > > Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilk
                                > a m-
                                > cy
                                > > .
                                > >
                                > > > > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy czł
                                > owieczek 5
                                > grudnia 2005 poród szpital bielański
                                > > > > > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
                                > > > > > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                                > > > > > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
                                > > > > > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dzie
                                > cko ~1
                                > > 0.12.2005r.
                                > > > > > 6.zeila(28) termin na 2.12.2005
                                > > > > > 7.
                                > > > > > 8.
                                > >
                                > >
                                >
                                >
              • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 18:30
                dr Dynowski w Mariocie, ale strasznie długo się czeka na wizytę u niego.
    • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 18:36
      Witam i się przyłączam.
      W czwartek zobaczyłam II kreseczki na teście smile Według moich wyliczeń termin
      przypada na 8 grudnia. Oprócz pobolewającego brzucha i obolałych piersi (mam
      nadzieję, że to normalne?) zero objawów typu mdłości. W czwartek idę do mojego
      gina, ale na usg trzeba będzie jeszcze pewnie poczekać do końca kwietnia.
      Dziewczyny kiedy robi się zwykle pierwsze usg? To moja pierwsza ciąża i nie
      mogę się doczekać. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie. Netka.
    • edytka4 Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 18:53
      [center][font=Verdana]Zosia lub ?????[/font]
      [url=lilypie.com]https://lilypie.com/days/051007/0/22/0/+0/.png
      [/url][/center]
    • variacja Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 19:08
      Cześć Kochane Forumowiczki,

Z jakim podekscytowaniem stukam w tą klawiaturę...Mieszane uczucia...tutaj moja
      osobista radość...a z drugiej strony emocje związane z Ojcem Świętym, który jako
      Papież towarzyszy mi od moich pierwszych urodzin ponad 26 lat...
      Powiedzcie mi jak to jest z tym liczeniem dni... jeszcze nie byłam u mojej
      ginekolog, na razie oznajmiłam jej to telefonicznie, co ją bardzo ucieszyło i
      powiedziała mi jakie badania mogę zrobić (co tez uczyniłam).
      Byłam na www.lilypie.com i wpisałam wszystkie paramtery! Jednak według moich
      obliczeń w ciążę zaszłam ok. 16-17 marca (kochaliśmy się ostatnio w 14 dniu
      cyklu, czyli 15 marca), czy jakoś tak...a według wyliczen na stronie wychodzi
      mi, że to już prawie 5 tydzień... Moze to jakoś inaczej powinnam liczyc?
      Opiszcie mi proszę ten mechanizm!

src="lilypie.com/days/051206/2/21/1/+1"
      alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a>
      • variacja Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 19:13
        Nie napisałam Wam, ze to moje również...pierwsza ciąża!
        Jutro jest impreza urodzinowa mojego Taty i zamierazmy przy tej okazji
        poinformowac rodziców! Czy to nie za wcześnie???
        Napiszcie mi...jak przeczytałam o tych Waszych doświadczeniach z poronieniami to
        trochę się przestraszyłam!
        Kiedy chcecie powiedzieć o tym rodzinie?
        Mój mąż już sie cieszy - kupił wczoraj niespodziankę - małe słodki buciki z
        żabkami wink
      • izutek Re: GRUDZIEN 2005 ! 02.04.05, 20:01
        czesc variacja! smile oczyisie gratuluje z calego serca smile)
        podaje Ci stronke, gdzie znajdziesz dokladną odp na swoje pytanie smile

www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=646
    • muszka_tse_tse Re: GRUDZIEN 2005 ! 03.04.05, 20:05
      Witam!
      To i ja się przyłączę, mam termin porodu wyznaczony na 10.12.2005r.
      Cieszę się, że jest nas coraz więcej. Grudzień to taki piękny miesiąc smile)
      Pozdrawiam
      • lucynar2 Re: GRUDZIEN 2005 ! 03.04.05, 21:41
        Witajcie,ja też się przyłączam. Wg moich wyliczeń termi na 12.12.2005.
        Mam już cudownego, dwuletniego synka. Marzę teraz o dziewczynce.
        Mam nadzieję, że będziecie codziennie tutaj zaglądały i pisały co u Was słychać.
        • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 07:34
          Witam wszystkich

Dopisujecie się do listy, przez odpowiedz cytując, bysmky lepiej mogły się
          poznać.

Mnie właśnie przestał boleć brzuch i teraz prawie już nie czuje się jak w ciązy
          tylko trochę boli mnie biust. A jak Wasze samopoczucie?
          • a_sia_g Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 10:04
            Nie wiem jak mam się dopisać do tej listy, chyba jestem jakaś tępa. Miełam iść
            dzisiaj do gina ale chyba nic z tego bo muszę iść z synkiem do lekarza. Od
            ponad 2 tyg. ma kaszel i żadne syropki mu nie pomagają. Zaczynam się już
            naprawdę martwić. Oczywiście byliśmy wcześniej u lekarza i żadnych zmian w
            płucach czy oskrzelach nie stwierdził. Ja też jestem przeziębiona, bolą mnie
            piersi i w ogóle czuję się bardzo zmęczona. Do gina pójdę dopiero za tydzień.
            Trzymajcie się.
            • a_sia_g Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 10:24
              Jakoś mi się udało dopisać.
        • variacja Opryszczka... 04.04.05, 19:37
          No i pięknie... zrobiła mi się na ustach jak co wiosny opryszczka...smaruję
          maścią cynkową bo nie wiem czy mogę zoviraxem...
          NAPISZCIE PLEASE!

Druga sprawa: byłam na USG, bo moja ginekolog powiedziała, ze lepiej zrobić juz
          teraz jeśli odczuwam bóle w dole brzucha. Fasolka ma 4,4 mm i jest
          zlokalizowana w samym środeczku macicy! Wszystko o.k., tylko widać na razie sam
          pęcherzyk i trudno rozpoznac zarodek. Lekarz od USG doradził mi, aby poczekac z
          nowiną dla rodziny jeszcze 2 tygodnie, gdy powtórzę USG i będzie widać dokładnie
          zarodek.

Napiszcie mi coś please:
          1) Czy opryszczka na ustach moze wpłynąć na ciążę (w książkach o ciąży pisza
          tylko o herpes simplex2, czyli tej na narządach płciowych), nie wiem czy można
          stosowac zovirax i trochę panikuję...
          2) Kiedy Wy powiedziałyście rodzinie??? Z moich obliczen wynika, że do
          zapłodnienia doszło 16 marca, więc zaledwie 3 tyg. temu!
    • bizu Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 13:12
      Witam i się dopisuję. Wg wstępnych obliczeń termin mi wypada na 5 grudnia. To
      chyba popularna data smile Jak na razie dokuczają mi bóle w dole brzucha, do
      lekarza chcę iść w przyszłym tygodniu, żeby już było coś widać na usg. To moja
      druga ciąża, mamy już półtorarocznego synka. Liczę na Wasze wsparcie, przede
      wszystkim duchowe, bo jestem z głebokiej dalekiej prowincji. Pozdrawiam
      • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 18:13
        Bizu, właśnie ja też mam te bóle brzucha, czy to normalne? To moja pierwsza
        ciąża a do lek idę dopiero za tydzień i strasznie się denerwuję.
        • mima3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 19:42
          Bizu to mamy dzieci w podobnym wieku! moja corcia ma 14mcy! mysle ze 2 lata to
          bardzo dobra roznica wieku, a rocznikiem tylko rok!

Netka, czy wiesz w jakim szpitalu pracuje Dynowski?zrozumialam ze to lekarz z
          Lim,ktorego polecasz.

Ja wybieram sie do lekarza juz jutro, mam bardzo slabe wyniki
          morfologii,hematolog zalecil mi zastrzyki zelaza,wiec wole isc wczesniej do
          gina.
          • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 20:11
            Mima, Bardzo Ci dziękuję za info, szczerze przyznam, że odetchnęłam z ulgą.

W jakim szpitalu pracuje dr Dynowski tego nie wiem - mogę zapytać podczas
            wizyty to dam ci znać (za mies.) Polecam go, bo to naprawdę świetny fachowiec
            (stąd też dwu miesięczne terminy wizyt) i miły człowiek, który prowadzi mnie od
            paru lat. Co prawda nie miałam z nim doczynienia podczas ciąży (tak jak pisałam
            to mój pierwszy raz). Pozdr, Netka
          • variacja Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 23:47
            Dynowski jest super i o ile pamiętam pracuje na Starynkiewicza! W LIMie jako
            docent bierze 110 zł za wizytę. Jak się upomnisz o kartę rabatową na recepcji to
            10 % zniżki!
          • bizu Re: GRUDZIEN 2005 ! 05.04.05, 15:57
            Nam się udało tak "wstrzelić" że między dziećmi będzie dokładnie dwa lata i
            tydzień różnicy smile
            Netka, przepraszam, ze wcześniej nie odpowiedziałam, jak wyczytałam na forum te
            bóle brzucha są normalne, ale uciążliwe. Pracuję w biurze a pozycja siedząca mi
            nie służy sad
            Poza tym też walczę ze złymi wynikami sad
            Pozdrawiam
            • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 05.04.05, 18:48
              Bizu, bardzo dziękuję. Odetchnęłam z ulgą i teraz spokojniej czekam na wizytę u
              gina.
              Życzę też dużo optymizmu i jak najszybszej poprawy wyników! Pozdrawiam Cię
              cieplutko, Netka
        • mima3 bóle brzucha 04.04.05, 19:48
          bóle brzucha sa zupelnie normalne, macica sie rosciaga.
    • muszka_tse_tse Re: GRUDZIEN 2005 ! 04.04.05, 21:35
      Hej Mamuśki!
      Mnie także cały czas boli brzuch, już nie tak jak przed okresem tylko jakbym
      kolki miała, najgorzej jest w dzień, w nocy natomiast brzusio ok. smile)
      Całymi dniami mam mdłości, aż mnie głowa boli od tego. Jestem także cały czas
      śpiąca, zmęczona i najchętniej bym leżała w łóżku non stop.
      Ale nie jest tak źle, jestem bardzo szczęśliwa smile)
      Dzisiaj byłam w centrum handlowym i na wystawie sklepu Coccodrillo zobaczyłam
      ostatni maleńki kombinezonik zimowy na polarku dla noworodka, oczywiście nie
      mogłam się oprzeć i kupiłam go. Cały czas otwieram szafę i gapię się na
      niego smile)
      Ale frajda, mówię Wam, a wszystko jeszcze przed nami.
      Do usłyszenia
      • asieksan5 plamienia 05.04.05, 07:57
        Mam małe plamienie. Boję się.
        • mima3 Re: plamienia 05.04.05, 13:43
          Z plamieniem jak najszybciej do lekarza sie zglos, ja mialam w pierwszej ciazy
          plamienia i dostalam duphaston ,i nie przemeczaj sie.

Variacja na opryszczke lekarz mi polecil przykladac polopiryne s rozmiekczona,
          naprawde szybko dziala!Tez mam tendencje do pryszczki.
          • asieksan5 Re: plamienia 05.04.05, 14:18
            Idę o 16.00 do gina.
          • variacja DO MIMY3 05.04.05, 21:07
            Hej,

Już prawie uporałam się z opryszczką przy pomocy spirytusu i wacika na zmianę z
            maścią cynkową, ale znów zaczynam się bać, mimo zapewnień lekarki że to nic nie
            szkodzi na płód...
      • a_sia_g Re: GRUDZIEN 2005 ! 05.04.05, 20:49
        Mnie też dzisiaj cały dzień boli brzuch tak jakbym to była kolka. W ciągu dnia
        kiedy szłam ulicą myślałam że to przez to że za szybko idę ale teraz siedzę i
        też mnie boli. Czy ciebie kłuje w boku bo u mnie jest to ból po lewej stronie
        brzucha. Muszka_tse_tse widzę że mamy synów w podobnym wieku. Jak myślisz jak
        zareagują na pojawienie się rodzeństwa? W końcu już chyba przyzwyczaili się do
        jedynactwa. 5 lat to wdług mnie dosyć duża różnica wieku. Kiedyś planowałam
        drugie po 2-3 latach ale tak jakoś nie mogłam się zdecydować. Ciekawe jak się
        to wszystko ułoży? Ale muszę przyznać że trochę się boję. A ty jakie masz
        odczucia?
        • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 06.04.05, 10:24
          Muszę leżec, biorę duph., nospę. Ale na razie wszystko jest ok, na usg były
          pawidłowe wymiary.
          J atez zastanawiam się jak to bedzie z moja córką, jak wszystko dobrze pójdzie
          to ona będzie miała 6 lat, jak sie urodzi drugie, ale mysle że będzie się
          cieszyc. na razie musze leżec i trudno mi jej to wytłumaczyc, bo przecież nie
          będę jej na razie mówić.
          • mima3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 06.04.05, 16:17
            Asieksan,ile razy dziennie bierzesz duphaston? lekarz zalecil ci bez badania
            poziomu progesteronu? Bo mnie powiedzial ze te badanie progesteronu nic nie
            daje.Ja biore 2x1 dz. Dzis mnie dopadl ten bol brzucha , boli caly dol brzucha
            lub na przemian z lewej i z prawej strony.
            Pocieszam sie,ze wiele forumowiczek na to cierpi, ale zastanawiam sie czy nie
            zrobic wczesniej usg, mam termin dopiero na 18stego.
            • lucynar2 Re: GRUDZIEN 2005 ! 06.04.05, 20:29
              Dziewczyny, czy te bóle występują u Was cały czas czy tylko czasami.
              Ja mam tak co dwa dni i tylko wieczorami. Do swojego profesora, który prowadził
              moją pierwszą ciążę i robił cc idę w przyszłym tygodniu.
              W pierwszej ciąży czułam się świetnie i nie bolał mnie brzuch.
              • amelka788 Re: GRUDZIEN 2005 ! 06.04.05, 20:48
                Witam wszystkie forumowiczki z terminem na grudzień. Ja również przewiduję
                termin na początek grudnia ale narazie tylko gdybam bo nie byłam jeszcze u
                lekarza. Test robiłam 03 kwietnia i wyszedł pozytywnie, liczę że teraz to około
                4 tydzień. Do lekarza wybieram sie w nastepnym tygodniu o ile wszystko będzie
                ok. Nie mam zadnych mdłości no może jak za dużo zjem to mi brzuch pobolewa z
                przejedzenia, piersi sa jakby większe i bolą jak dotykam po bokach, w nocy od
                jakis 5 dni sie przebudzam i nie mogę zasnąc, poza tym jestem w dzieńjestem
                senna. To chyba tyle, czasem wydaje mi sie że może nie jestem w ciąży, nie moge
                w to jeszcze uwierzyć po tak długich staraniach.
                Czy ktoś wie jak sie oblicza termin?
            • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 07.04.05, 10:09
              Ja tez biorę dwa razy dziennie, bez badania, bo musze lezec na razie i wstaję
              tylko do toalety. Biore go przez te plamienia, bo na usg wszystko wyglądało
              dobrze. W poprzedniej ciazy też brałam dup.
              Mnie czasami pobolewa brzuch, ale przestały mnie boleć pirsi i właściwie się
              troche przestraszyłam, ale rano miałam wymioty, więc chyba jest ok. jezeli nic
              się nie bedzie działo to ide na kolejną wizyte ok 14-15 kwietnia.
    • muszka_tse_tse Re: GRUDZIEN 2005 ! 06.04.05, 20:39
      U mnie cały czas ból brzuszka, mam takie niby kolki. Pani ginekolog poradziła
      mi kupić No-Spę, więc po pracy pobiegłam do apteki. Farmaceutka z kolei mówiła
      mi , że lepiej nic nie zażywać przez pierwsze 3 m-ce, więc No-Spy nie kupiłam,
      myślę że wytrzymam z tymi kłuciami.
      A_sia_g fajnie, że mamy "starszaków" w podobnym wieku. Nasz Adaś jeszcze nie
      wie, że będzie miał rodzeństwo. Powiemy mu z mężem za ok. 2 m-ce, jak się
      troszkę zaokrąglę smile)
      Jestem ciekawa, czy nasz Adaś będzie zazdrosny o rodzeństwo, co prawda ciągle
      mówi, że chce siostrzyczkę i braciszka, ale to nigdy nic nie wiadomo.

Pozdrawiam mamusie - brzusie smile)
      • rysia_mama_wiktorka Re: GRUDZIEN 2005 ! 07.04.05, 16:42
        To i ja się dopisuję.
        Termin porodu obliczyłam na 3 grudniasmile Do lekarza idę w przyszłym tygodniu i
        pewnie dowiem się czegoś więcej. Z moich obliczeń wynika, że jest to 5 tydzień.
        Cieszę się bardzo, tym bardziej, że dowiedziałam się dzisiaj o tym ale ponieważ
        jest to moja druga ciąża więc podchodzę to tego jak na razie z dystansem.
        Ale i tak jestem bardzo szczęśliwasmile
        Paulina mama Wiktorka
    • agula39 Re: GRUDZIEN 2005 ! 08.04.05, 23:05
      Witam, jestem tu pierwszy raz, bo to dopiero dzisiaj dowiedziałam się, że będę
      mamą, wyliczyłam sobie, że stanie się to 9 grudnia, ale u gina jeszcze nie
      byłam oczywiście, wybieram się ok. środy. A może polecicie sprawdzonego lekarza
      do prowadzenia pierwszej ciąży w W-wie? Pozdrawiam ciepło
      • asieksan5 nudności 09.04.05, 11:16
        A ja mam straszne nudności, ale staram sie sobie tłumaczyć że to znaczy ze
        dziecko dobrze sie rozwija. A co u Was, jak sie czujecie?
        • rysia_mama_wiktorka Re: nudności 09.04.05, 11:54
          u mnie dopiero się zaczynają ale z każdym dniem są coraz bardziej odczuwalne.
          Dzisiaj rano na chwilę zrobiło mi się nie dobrze ale śniadanie zjadłam
          normalnie. Natomiast teraz trochę się porusząłam po chałupie i dopadło mnie
          bardziej niż ranosad W poprzedniej ciązy muliło mnie prawie trzy msc ale nie
          wymiotowałam tylko cały czas miałam nudności. Zobaczymy co teraz będzie....
          pozdrawiam,
          Paulina mama Wiktorka i .....
    • muszka_tse_tse do Amelka 788 10.04.05, 12:12
      Hej Mamusie-Brzusie !
      Amelka pytała jak obliczyć termin porodu. To bardzo proste. Od daty ostatniej
      miesiączki odejmij 3 m-ce, a potem dodaj rok i 7 dni. Jeśli miałaś ostatnią
      miesiączkę np. 3 lutego, to termin porodu będzie wyznaczony na dzień 10
      listopada. Jeśli będziesz miała jakiś problem to napisz na forum, napewno ktoś
      Ci pomoże smile)
      A mnie mdli cały czas. Nie mam także apetytu, zjadam coś bo muszę. Wczoraj
      wieczorem zachciało mi się zjeść ryżu, więc ugotowałam sobie aż 2 paczki
      (przepadam w ogóle za ryżem), gdy go natomiast odsączałam zrobiło mi się
      niedobrze. W rezultacie położyłam się spać z burczącym brzuchem.
      Pozdrawiam
      • variacja MDŁOŚCI - ich brak... 10.04.05, 12:36
        Moje Drogie,

Szczęśliwie mnie mdłości nie męczą prawie wcale. Po przebudzeniu od razu zjadam
        jogurt i biorę przy śniadaniu ELEVIT, który podobno ma za zadanie równierz
        hamować mdłości. Jest to od poczęcia obliczyłam jakiś 5 tydzień i na razie ani
        razu nie wymiotowałam...
        • ela73 Re: MDŁOŚCI - ich brak... 11.04.05, 09:04
          Mdłości mam non stop (6t3dc) i uczucie przepełnienia. Wymiotowałam tylko raz, o
          3 nad ranem smile Mam nadzieję, że mi szybko przejdzie
          • asieksan5 Re: MDŁOŚCI - 11.04.05, 11:12
            A jak próbujecie sobie z nimi radzić. Próbowałyscie herbatkę z "imbirem" czy
            jakieś inne domowe sposoby?
            • ela73 Re: MDŁOŚCI - 11.04.05, 11:14
              Mnie pomaga herbatka z kopru włoskiego lbparone ziele kopru włoskiego. Herbatkę
              z imbirem próbowałam pić jeszcze przed ciążą i bardzo była niesmaczna. Koper
              polecam.
              • asieksan5 Re: MDŁOŚCI - 11.04.05, 14:15
                Czy to kupujesz w aptece czy w sklepie jakimś?

> Mnie pomaga herbatka z kopru włoskiego lbparone ziele kopru włoskiego.
                Herbatkę
                > z imbirem próbowałam pić jeszcze przed ciążą i bardzo była niesmaczna. Koper
                > polecam.
                • ela73 Re: MDŁOŚCI - 11.04.05, 15:30
                  Mozna dostac w sklepie zielarskim, zarówno w formie herbatki jak i ziół.
                  Herbatka powinna tez by w aptece.
              • agnes79 II tłuste krechy 11.04.05, 14:15
                Mam II TŁUSTE KRECHY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobiłam test po 13.00,bo nie mogłam
                wytrzymać do jutra.Nawet nie musiałam,na nie długo czekać,w 5 sekund się
                pojawiły smile. Pozdrawiam!!!

P.S. Mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze.
                • agnes79 GRUDZIEŃ 2005 11.04.05, 14:21
                  Najgorzsze jest,że od wczoraj piecze mnie gardło,ale nie pijam gazowanych
                  napojów, ani zimnych,co jest grane??? Mam @ bóle.Czy to normalne?
    • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 15:05
      cześć
      ja też zawitałam tu po raz pierwszy
      o ciązy dowiedziałam sie na poczatku tygodnia a czuje sie jakbym w niej była
      wieki
      a jeszcze tyle przede mną
      na razie ciąża jest nie potwierdzona przez lekarza
      jutro ide
      ale robiłąm dwa testy no i badanie krwi
      wiec mam nadzieje że nic sie nie zmieni
      termin wyliczyłam oczywiście sama wiec nie wiem czy dobrze
      o maluszka staraliśmy sie od lipca
      wiec troche czasu - ciąża jest bardzo oczekiwana
      ale dla mnie przynajmniej na razie brzmi jak abstrakcja
      jakoś nie umiem w to uwierzyć, nie umiem sie przyzwyczaić
      na raz zaczęłam obawiać sie wielu rzeczy
      myslałm że podejde do tego bardzo emocjonalnie
      a na razie aż sama siebie zaskakuje jak chłodno podeszłam
      do tej szczesliwej dla nas wiadomości
      strach jest silniejszy niż moja radość
      ale mam nadzieje że jak jutro lekarz mi potwierdzi moja ciąże i nie stwierdzi
      żadnych komplikacji (zakazane słowo u nas w domu wink
      to w końcu zaczne sie cieszyć!!
      przepraszam że sie tak rozgadałam
      ale na razie nikomu nie mówiliśmy no i nie mam sie komu wygadać a mój mąż nie
      rozumie moich obaw - on bardzo sie cieszy
      pozdrawiam wszystkie grudniowe cięzarówki wink

ps. najlepsze jest to że od kiedy tylko zamarzyłam o ciąży to zawsze
      powtarzałam każdy m-c tylko nie grudzień!!
      no ale w życiu nie wszystko da sie zaplanować wink

ps II. gratulacje agnes!!
      • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 16:21
        Witam na forum, ja tez starałam się od lipca. Na pewno wszystko bedzie dobrze,
        ja niestety mam małe plamienia i musze leżec w domu.

Bóle brzucha jak na @ poczatku to normalne i nie należy sie bnimi denerwować.
        • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 16:43
          hej
          no ja póki co nie mam niepokojących objawów
          tylko te bóle brzucha
          ale starsznie mi sie nic nie chce
          jak sobie pomysle że musze iśc jutro do pracy brrr...
          dzisiaj byłam u lekarza ale nic nie wiem
          przpisał mi tylko duphaston - mam brac trzy razy dziennnie i tyle
          własnie załozyłam watek o tym duphastonie
          bo zupełnie nie rozumiem po co mam barć leki podtrzymujące ciąże
          skoro nic mi nie dolega a lekarz mnie nawet nie rpzebadał
          przepisał mi to chyba na "piękne oczy"
          pozdrawiam
    • allice80 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 15:38
      Witam ja też mam termin na grudzień dokładnie na 13.12.05smile
      Pozdrawiam przyszłe grudniowe mamuśki!!!
      • modrooczka Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 16:55
        jeszcze trudno cos powiedziec, bo mi jeden test pokazal neg a w drugi
        pozytywnie, wiec raczej tak, termin "medyczny" na 14.12 a tak po mojemu to na
        20, 21. Poprzednie rodzilam w lecie i troche boje sie zimy ale podobno mniej
        alergikow?
        • agnes79 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 19:52
          Ja również starałam się od lipca,więc nie mogę uwierzyć,że się udało. I nigdy
          nie chciałam urodzić w grudniu,ale teraz myślę,że to nieważne.Mam nadzieję,że
          wszytsko będzie ok. Pozdrawiam!!!!
          • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 11.04.05, 20:35
            no to witaj w klubie
            ja tez powoli zaczynam w to wierzyc
            i bardzo sie ciesze
            taki prezent pod choinke tez ma swoje uroki (na pewno)
            choć ja nadal w porodzie w grudniu widze same minusy
            może któreś dziewczyny widza jakiś pozytyw?
            • lucynar2 Re: WITAMINY 12.04.05, 07:37
              Witajcie.
              Jestem ciekawa czy wspomagacie się już witaminami w tabletkach.Ja kupiłam
              FEMINATAL. Folik oczywiście już od dawna.
              Pozdrawiam.
              • agaaga19 Re: WITAMINY 12.04.05, 13:32
                cześć, serdecznie gratuluję II kreseczek,
                myślę, że powinnaś zasięgnąć porady gin odnośnie przyjmowania witaminek
                ciążowych w I trymestrze, pamiętam, że moja gin zaleciła mi w tym okresie
                przyjmować jedynie folik, a dobiero później kazała przerzucić się na witaminki,
                w tym okresie podobno nawet nadmiar witamin może być szkodliwy, dlatego
                bezpieczniej skonsultować takie decyzje niż później się martwić,
                pierwsze trzy miesiące są dla fasolki najtrudniejsze i należy na nią
                szczególnie uważać,
                pamiętam jak się zdziwiłam, gdy się dowiedziałam, że nie należy w I trymestrze
                pić ziołowych herbatek, gdyż działanie większości na ciąże nie jest do końca
                poznane, a np. malina może wywoływać skurcze macicy
                życzę spokojnej ciąży
                mam nadzieję,że wkrótce do was dołączę
                aga

• mamuniazu Re: GRUDZIEN 2005 !-czy każde planowane? 12.04.05, 10:37
      Wiem że to dziwne pytanie ale napiszcie szczerze czy planowałyście ciążę a jeśli
      nie to kiedy zaczęłyście się cieszyć,czy może miałyście pełno obaw.Bardzo mi
      zależy na waszych wypowiedziach.Ja wczoraj się dowiedziałam cała noc
      nieprzespana dziś idę do lekarza więc poda mi termin samej ciężko mi się
      zorientować.Mam nadzieję że już niedługo będę tak jak wy strasznie się cieszyła
      narazie mam same obawy i strachy.Jestem już mamą Zuzi-28.01.2002.Strasznie mi
      ciężko bo przy Zuzince która była planowana wariowałam z radości od ujrzenia
      tych 2 kreseczek a teraz jestem spanikowana.Boże jak bardzo chcę żeby to się
      zmieniło zebym zaczęła się cieszyć(czasami mam takie przebłyski
      radości)Napiszcie że to nadejdzie.pliss
      • zeila Re: GRUDZIEN 2005 !-czy każde planowane? 12.04.05, 16:04
        Moje nie bylo planowane ale bardzo bardzo sie ciesze!!!!! Chociaz z drugiej
        strony nie moge jeszcze w to uwierzyc.....zrobilam juz kilka testow i wszytkie
        wyszly pozytywnie......w piatek ide do lekarza na pierwsz usg.
        Pozdrawiam wszystkie mamy kiss
    • muszka_tse_tse Re: GRUDZIEN 2005 ! 12.04.05, 16:52
      Nasze dziecko także było planowane, udało nam się za pierwszym razem i cieszymy
      się z ciąży. Dzisiaj byłam u ginekologa, potwierdziła ciążę, dokładnie 5-6 tc.

Pozdrawiam Mamusie - Brzusie smile)
      • mama_alusi1 Re: GRUDZIEN 2005 ! 12.04.05, 21:55
        Witajcie mamuśki !!!
        Właśnie dziś się dowiedziałam o drugiej dzidzi, jestem pełna obaw co to
        będzie,ale i szczęśliwa.
        A może by tak stworzyć dla mamuć grudniowych 2005 nowe forum ??? Co Wy na to??

DOPISUJCIE SIe

Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilka m-cy

poród szpital bielański
        3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
        4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
        5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2005r.
        6. zeila(28) termin na 2.12.2005
        7. mama_alusi1 (25)-Alusia 13.11.2003r i kruszynka ~16.12.2005r.
        8.
        > >
        > >
        • modrooczka Re: GRUDZIEN 2005 ! 12.04.05, 23:02
          no ja sie dopisuję!
          Kropeczka planowana, czekana, chociaz nasz starsza ma dopiero 9 mcy, ale tak
          chcialam, zeby miedzy nimi byla mala roznica a teraz sie boje! termin na 15. 12
        • ela73 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 17:33
          DOPISUJCIE SIe
          >
          > Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilka m-cy
          >
          > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia 2005
          >
          > poród szpital bielański
          > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
          > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
          > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2005r.
          > 6. zeila(28) termin na 2.12.2005
          > 7. mama_alusi1 (25)-Alusia 13.11.2003r i kruszynka ~16.12.2005r.

8.ela z Jajkiem termin - 4 grudnia, pierwsze dziecko
          • ewdik Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 08:19
            ela73 napisała:

> DOPISUJCIE SIe
            > >
            > > Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilk
            > a m-cy
            > >
            > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia
            > 2005
            > >
            > > poród szpital bielański
            > > 2. izutek z kruszynką smile termin na 7 grudnia smile
            > > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
            > > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
            > > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2005r.
            > > 6. zeila(28) termin na 2.12.2005
            > > 7. mama_alusi1 (25)-Alusia 13.11.2003r i kruszynka ~16.12.2005r.
            >
            > 8.ela z Jajkiem termin - 4 grudnia, pierwsze dziecko
            > 9.ewdik (32) termin 2 grudnia
            • modrooczka Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 15:19

>
              >
              > > DOPISUJCIE SIe
              > > >
              > > > Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólni
              > e kilk
              > > a m-cy
              > > >
              > > > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 g
              > rudnia
              > > 2005
              > > >
              > > > poród szpital bielański
              > > > 3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
              > > > 4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
              > > > 5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2
              > 005r.
              > > > 6. zeila(28) termin na 2.12.2005
              > > > 7. mama_alusi1 (25)-Alusia 13.11.2003r i kruszynka ~16.12.2005r.
              > >
              > > 8.ela z Jajkiem termin - 4 grudnia, pierwsze dziecko
              > > 9.ewdik (32) termin 2 grudnia

10. modrooczka z Kropeczką, termin na 15.12 , starsza córeczka 11.07.04
              • agnes79 Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 16:02
                DOPISUJCIE SIe
                Myślę, że pomoże żeby lepiej się poznać w końcu spędzimy tu wspólnie kilka m-cy
                poród szpital bielański
                3. Mima,starsza coreczka 14mcy,termin na 5grudnia
                4. a_sia_g(28) Kuba 03.01.2001. termin na 5 grudnia.
                5. muszka_tse_tse (25)- Adaś 24.08.2000r. i drugie dziecko ~10.12.2005r.
                6. zeila(28) termin na 2.12.2005
                7. mama_alusi1 (25)-Alusia 13.11.2003r i kruszynka ~16.12.2005r.
                8.ela z Jajkiem termin - 4 grudnia, pierwsze dziecko
                9.ewdik (32) termin 2 grudnia
                10. modrooczka z Kropeczką, termin na 15.12 , starsza córeczka 11.07.04
                11.agnes79 (26) - termin na 15.12,
                • netka133 Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 19:21
                  DOPISUJCIE SIe
                  cy
                  > 1. asieksan (32) starsza córeczka 22.05.1999 i nowy człowieczek 5 grudnia 2005
                  > 10. modrooczka z Kropeczką, termin na 15.12 , starsza córeczka 11.07.04
                  > 11.agnes79 (26) - termin na 15.12,
                  > 12. netka (27) - termin 09.12 i musi być córuś smile
    • mama_alusi1 Re: GRUDZIEN 2005 ! 12.04.05, 23:17
      ja miałam okres dostać 4 kwietnia tylko ja mam cykle 31-34 dniowe i ten termin
      był liczony na 31 dni cyklu. A termin porod przy średniej cyklu (32-33dni) na
      16 gru
      poczekaj oblicz sobie tu
      www.noworodek.pl/modules.php?name=A
      pzdr
      • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 08:10
        hej
        moja fasolka raczej z tych planowanych
        staraliśmy sie od lipca i nic
        wiec w tym m-cu dałam spokój liczeniom i wsyztskiemu
        poza tym postanowiłam zrobić przerwe bo nie chciałam rodzić w grudniu wink
        test mnie zaskoczył męża też
        udało mi sie wbić w jego urodzinki wiec mial taki prezent
        termin obliczony przez lekarza 13 grudnia mnie wyszło 15 zobaczymy
        trzymam kciuki za was wszystkie zeby było wszystko bez zakazanego słowa
        (komplikacje wink
        pozdrawiam
        aha jestem z Katowic i mam 27 lat to moja pierwsza ciąża
        • a_sia_g Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 10:14
          Cześć dziewczyny. U mnie drugie dzieciątko było jak najbardziej planowane ale
          też jestem pełna obaw. Jak sobie poradzę z dwójką dzieci i w ogóle jak to
          wszystko będzie. Kubuś będzie miał już prawie 5 lat i wątpię żeby pojawienie
          się rodzeństwa wywołało u niego jakąś szczególną radość. Myślę że będziemy
          mieli z nim niezłą przeprawę. A może nie powinnam się tak nastawiać
          pesymistycznie. Zobaczymy... A jak tam wasze mdłości bo ja przez parę dni
          miałam okropne a teraz jakby trochę mnie minęły. Wieczorami mam za to zgagę.
          Nie wiem dlaczego? Do gina idę w poniedziałek. Potwornie się nie mogę doczekać
          tej wizyty. Trzymajcie się cieplutko.
    • ewdik Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 12:18
      Witajcie dziewczyny
      Ja mam termin na 02.12.05. W zeszłym tygodniu byłam na usg i zarodek miał 7 mm.
      Strasznie się martwiłam, bo pierwszą ciąże poroniłam - puste jajo płodowe.
      Bałam się że sytuacja może się powtórzyć. Zresztą zaszłam zupełnie
      niespodziewanie. Prawie pół roku się leczyłam. Brałam clo, duphaston i
      pregnyl.W styczniu przerwałam leczenie. Pogodziłam się z tym że nie bedziemy
      mieć dzieci. Brałam tylko wiesiołek i agufem i stał się cud. W poniedziałek
      zauważyłam że mam małe plamienia więć pędem do lekarza. Okazało się że ciąża
      dobrze się rozwija i kolejny cud zobaczyłam bijące serduszko. Dostałam L4 więc
      sobie odpoczywam biore dhupaston i jestem bardzo bardzo szczęśliwa.
      Pozdrawiam was wszystkie. A jeśli chodzi o objawy to oprócz tego że piersi mam
      jak balony i wyczuliłam się na zapachy to nic więcej nie mam.Pozdrawiam was
      wszystkie.Razem dotrwamy do grudnia
      • agnes79 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 14:02
        Ja mam termin na 15.12. Jak narazie, to mam bóle @ co jakiś czas i bardzo
        bolące sutki przy dotyku.A tak to super się czuję.Oby tak dalej. Pozdrawiam!!!

P.S.Wizytę umówioną mam na 20.04,wtedy będę pewna czy wszystko jest ok.
      • madzioreczek Re: GRUDZIEN 2005 ! 15.04.05, 09:35
        Ewdik doskonale Cię rozumiem i cieszę się, że w tej ciązy wszystko jest OK.-to
        rodzi moje nadzieje. Ja też jestem po pustym jaju płodowym rok temu i teraz
        jestem w 6t5d ciąży, byłam w poniedziałek na wizycie, ale było tylko widać jajo
        8mm i pęcherzyk żółtkowy, na zarodek to lekarz powiedział że za wczśnie, teraz
        idę 25 kwietnia i wtedy albo wóź albo przewóz, starsznie się boję i mam
        nadzieję, że tym razem zobaczę w "domku" dzidzię. A w ogóle to na dziecko
        czekam już 4 lata. Serdecznie pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego!
    • ewetka Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 15:07
      Ja tak na razie z rezerwą. Jestem po poronieniu i nawet nie wiem na kiedy
      dokładnie mam termin. Dzis zrobiłam test i wyszły dwie kreski, ale jutro chyba
      powtórzę. Potwornie bolą mnie piersi, a to dobry objaw, bo przy poprzedniej
      ciąży nic mi nie było i okazało się, ze miałam pusty pęcherzyk. Na razie poza
      Wami nikomu nic nie mówię. Trzymajcie za mnie kciuki.
      Do basi: mamy-alusi:
      Razem na listopadowych dzieciaczkach 2003 i teraz teżsmile
      Kurcze jeśli się uda to będę miała dwa latka i miesiąc różnicy między
      dzieciaczkamismile
      Z synkiem miałam termin na 3 grudnia a urodził się równe 2 tygodnie wcześniej
      tzn 19 listopada 2003.
      Pozdrawiam
      Ewa
      Maciuś
      Moje Słońce
      • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 17:57
        no to nie gartuluje żeby nie zapeszac wink
        trzymam kciuki
        hmmmm....co do objawów to ja tez nie mam ich zbyt wiele
        bola mnie sutki no i piersi sa większe
        no i od czasu do czasu brzuch mnie pobolewa na @
        ale wczoraj byłam na usg m - pecherzyk jest
        oby nie pusty.....następne spotkanie za dwa tygodnie
        ps nie mam żadnych nudnosci
        ale to chyba tylko dlatego że ja całe zycie miałam wiec teraz w ciązy mnie mój
        organizm oszczędza wink
        • asieksan5 Do Ewdik 13.04.05, 18:08
          Ja tez plamienia i jestem na l4. boje sie czy wszystko bedzie w porzadku?
          A jak sie Ty teraz czujesz
          • ewdik do asieksan5 14.04.05, 08:13
            Nie zamartwiaj się bo to nic nie pomoże. Ja też się strasznie martwiłam, ale
            mój lekarz mnie uspokoił, powiedział że tak się zdarza. Mam tylko odpoczywać
            nic nie dżwigać i nie kąpać się w gorącej wodzie. A kiedy zobaczyłam bijące
            serduszko to bardzo się ucieszyłam i wiem że musi być dobrze. U ciebie też
            napewo będzie. Tak ogólnie to czuje się dobrze od czasu do czasu pobolewa mnie
            brzuch choć dzis narazie nie bolał. Plamiłam od poniedziałku.Jeszcze troche w
            nocy, ale teraz jak narazie cisza. Będzie dobrze. Ja sie bardzo martwiłam bo w
            poprzedniej ciązy miałam puste jajo płodowe, ale w tej już wiem że ktoś tam
            mieszka.I to mnie bardzo uspakaja.A Ty jak się czujesz?
        • ewetka Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 22:14
          Hej ja w pierwszej ciąży też nie wymiotowałam, Ale robiło mi się niedobrze
          kiedy czułam zapach smażonego mięsa z cebulą, potem nic takiego nie mogłam jeść
          bo mi w ustach rosło. A jednego proszku do prania to już nigdy nie kupię, bo do
          tej pory jego zapach przypomina mi tamte wstrętysmile Przy drugiej ciąży od samego
          początku nic mi nie było, brzuch mnie tylko bolał, a poza tym nic, żadnych
          nudności, bólu piersi. I tak pytałam mojego gina, czy aby napewno jestem w
          ciąży. czułam, ze coś jest nie tak.
          A teraz czuję się zupełnie inaczej. Znowu potwornie bolą mnie piersi, a po
          pierwszym dziecku wreszcie mnie przestały boleć i to mnie właśnie popchnęło w
          kierunku apteki na dzisiejszym spacerkusmile
          Nie martw się napewno wszystko jest w porządku.
          • ewetka Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 22:15
            To było do takaja3.
            • mama_alusi1 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 23:36
              moje objawy to wrażliwość brodawek i tkliwość piersi a moja młoda jeszcze ssie,
              czekam aż zniechęci jej nowy smak mleczka bo podobno od 2 m-ca u nadal
              karmiacych piersią mam już moze wydzielać się siara i 80 % dzieci do tej pory
              karmionych samemu sie odstawia, ja bym była szcześliwa jeśli by było to
              samoodstawienie, zobaczymy.
              Poza tym zobjawów czułam takie pobolewanie w podbrzuszu jak na @ i miałam
              wydzielinę mleczną. Acha i siusiam częściej.
              Mdłości jezszce nie mam i mam nadzieje że ich nie bedzie za piewrszym razem
              uczulona byłam na zapachy jedzenia zwłaszcza ryb, a na chemiczne zapachy ok
              reagowałam. Pożyjemy zoabczymy.

Ewetko !!! Wierzę że będzie dobrze. Jak by się ułożyło to bedziemy miały w
              takim samym wieku bąble. Całuję.

P.S.A co z forum GRudniowym dla oczekujących mamuś ?? Niech któras z mam sie
              porwie i załozy.
              • rysia_mama_wiktorka Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 12:41
                A ja już na samym początku muszę leżećsad Mam plamienia od poniedziałku i to
                krwią i muszę bardzo uważać. Byłam u lekarza, biorę Duphaston i leżę. Brzuch
                mnie pobolewa, piersi całe bolą i nie mogę nic zjeść rano tak do ok 10. Na USG
                niestety nic jeszcze nie było widać więc nawet nie wiem co się tam dokładnie
                dzieje. Mam tylko nadzieję, że to minie i będę mogłą mogła normalnie zająć się
                starszym dzieckiemsmile
                Acha ciąża była planowanasmile
                pozdrawiam wszystkie grudniówkismile
                • asieksan5 Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 14:47
                  Ja mam plamienia nie duze dokładnie codziennie rano miedzy 8-9 a później cały
                  dzień na szczęście cisza (ale trwa to juz 10 dni). Jutro ide do gina na
                  kontrolę (mam nadzieję że zobacze bijace serduszko i tak jak ewdik napisała
                  troche mnie to uspokoi. Niestety mam całowdniowe mdłości i kilkukrotne zwroty,
                  najgorzej z piciem (nie moge pić ani wody, herbaty, soków).
                  • modrooczka Re: GRUDZIEN 2005 ! 14.04.05, 15:16
                    U mnie fajnie bo oprócz bólu brzucha w dzień to mam przede wszystkim
                    fantastyczne orgazmy wieczorami. I tak też było w pierwszej ciąży, może nie
                    powinnam o tym tak dosłownie, ale przy pierwszym się bałam tego seksu jak
                    ognia, kochaliśmy się 9 mcy do dnia porodu i było super. Oczywiście polecam
                    tym, które nie mają przeciwwskazań medycznych! Moja gin kazała przyjsc na
                    poczatku maja, "bo po co dziecko męczyć za wczesnie". Ma strasznie niewyparzoną
                    gębę i gdyby nie to że to moja chrzestna ktorej ufam jak własnej matce to dawno
                    bym poszukała subtelniejszego lekarza smile
                • ewdik do Rysi mamy wiktorka 15.04.05, 07:17
                  Mam pytanie czy nadal masz plamienia?. Ja też plamię od poniedziałku.We wtorek
                  byłam u lekarza powiedział że ciąża się dobrze rozwija, biło już serduszko,ale
                  wczoraj popołudniu zaczełam trochę plamić krwią . w nocy też jeszcze troszeczke
                  krwi.Ale nie bolał mnie już brzuch. Zastanawiam się jak długo mogą trwać takie
                  plamienia. Narazie cisza. Wczoraj do południa też nie plamiłam. Dzięki za
                  odpowiedź
                  • asieksan5 Re: plamienia 15.04.05, 08:11
                    Ja plamie juz 11 dzień i dzis ide na kontrole do gina. Zobaczymy co powie? Moja
                    kolezanka z pracy plamiła do końca 2 m-ce ale teraz ma piekną juz 1,5 roczna
                    dzidzię.
                  • rysia_mama_wiktorka Re: do Rysi mamy wiktorka 15.04.05, 08:28
                    Cały czas mam plamieniasad I to krwią. Nic się nie zmieniło od wtorku. Biorę
                    cały czas lekarstwo i w zasadzie leżę. Nie mam pojęcia ile to jeszcze potrwać i
                    co się dzieje z dzidzią. W poniedziałek idę robić kolejne test beta a w środę
                    idę do lekarza. Mam nadzieję, że na USG będzie coś już widać. Można oszaleć z
                    niepewności. Cieszy mnie tylko że to wszystko się nie nasila. Poprzednią ciążę
                    przechodziłam bez żadnych problemów ale zakończona była cesraką i tak się
                    zastanawiam czy przypadkiem gdzieś pod spodem zrobił się krwiak i to po części
                    jego wina.
                    pozdrawiam,
                    Paulina
                    • ewdik Re: do Rysi mamy wiktorka 15.04.05, 09:42
                      Właśnie można zwariować. ja też prawie cały czas leże. Niby wszystko w porządku
                      jednak bardzo mnie martwią te plamienia.Tym bardziej że plamie krwią.Tylko że
                      wcale mnie brzuch mnie boli.
                      • rysia_mama_wiktorka Re: do Rysi mamy wiktorka 15.04.05, 11:01
                        mnie w zasadzie dzisiaj przestał brzuch boleć. Ale jeszcze wczoraj bardzo
                        promieniujący ból do krzyża a może od krzyża, sama nie wiem. No i brzuch mnie
                        bolał nawet jak leżałam. A najgozrej po tym jak siedzę.
                        pozdrawiam i trzymaj sięsmile
                        Paulina
    • takaja3 Re: GRUDZIEN 2005 ! 13.04.05, 17:51
      no to super jestesmy już dwie!!
      na 15 to sama obliczyłam a lekarz mi wyznaczył na 13 ale co on tam może
      wiedzieć!! wink
      zobaczymy co wyjdzie.....
      pozdrawiam
      • marianka_pod_choinke Re: GRUDZIEN 2005 ! 19.04.05, 22:50
        Cześć i czołem!
        Wpisuję się na listę pod szczęsliwą trzynastkę. OM 16 marca, według gina (
        byłam wczoraj)5 tydz ciąży. Dzidzia urodzi się na święta. Czuję się ok, trochę
        pobolewa mnie dzisiaj brzuch, ale jestem zestresowana, bo zaczynam nawalać w
        domu (chce mi się spać, zatem prace domowe i obiad odpadają). Martwię się też
        pracą zawodową, bo cięzko, a mogę się przyznać dopiero po upływie 3-ech
        miesięcy. Dzisiaj wyszłam z firmy pół przytomna ze zmęczenia i prawdę mówiąc
        bardzo boję się że mogę stracić fasolkę przez własną głupotę.

DOPISUJCIE SIe
        cy
        > 10. modrooczka z Kropeczką, termin na 15.12 , starsza córeczka 11.07.04
        > 11.agnes79 (26) - termin na 15.12,
        > 12. netka (27) - termin 09.12 i musi być córuś smile
        13. marianka_pod_choinkę-termin ~24.12.2005

• muszka_tse_tse Oj te zachcianki ... 14.04.05, 19:23
      Poszłam dzisiaj z synkiem do sklepu po kilka rzeczy z nabiału. Wyobraźcie
      sobie, że chodziłam po sklepie z koszykiem jak szalona, na wszystko miałam
      ochotę. Oczywiście wkładałam do koszyka najdziwniejsze rzeczy, nawet marchewkę
      w słoiczku Hipp i jabłuszka Gerbera. Synek siedział w koszyku i śmiał się ze
      mnie.
      Najgorsze było, to gdy wychodziliśmy ze sklepu poczułam ciężar trzech siatek i
      wystraszyłam się jak ja dojdę do domu.
      Zapomniałam telefonu więc nie mogłam zadzwonić po męża. Na szczęście synek mi
      troszkę pomógł i jakoś doszliśmy do domku.
      Zachcianki chyba mnie wykończą smile)
      • rysia_mama_wiktorka Re: Oj te zachcianki ... 14.04.05, 22:50
        tak taksmile Ja mam ochotę tylko na biały ser i to jest moje codzienne śniadanie.
        A w ciągu dnia namiętnie gotuję warzywa / mrozonki/, trochę smietany,
        cytryna..mniammniamsmile)
        pozdrawiam,
        Paulina
    • benowa Re: GRUDZIEN 2005 ! 15.04.05, 09:03
      Kochane Dziewczyny!
      Wy już macie to szczęście wiedzieć, że będziecie miały dzidziuśka.
      Ja jestem w takiej sytuacji, że jestem w 20 dniu cyklu (29dniowe cykle mam).
      Kilka dni temu po pieszczotach potwornie zaczął boleć mnie prawy jajnik.
      Pojawiła się też taka brązowo-czerwona wydzielina w śladowych ilościach.
      Teraz mam mdłości, zgagę i słabo mi - są to objawy, które może sobie urajam.
      Mam pytanko: czy którąś z Was po TYCH pieszczotach też bolał jajnik i miała
      jakieś chwilowe ciemne
      upławy/krew?
      • agnes79 PLAMIENIE!!!!!!!!!! 15.04.05, 15:13
        Dziewczyny od dzisiaj mam jakieś dziwny śluz,czy upławy,już sama nie wiem jak
        je nazwać,ale są koloru brązowo-lekko różowego.To mój 20dpo, a 39dc.Zobaczcie
        na mój wykres.Oto strona:
        ttc.fertilityfriend.com/ttc/index.php
        Nie jest ich dużo,ale gdyby nie biały papier,to nawet nie wiedziałbym,że mam je
        takiego koloru.Sutki nadal mnie bolą.Proszę odpowiedź.
        • agnes79 Re: PLAMIENIE!!!!!!!!!! 15.04.05, 15:16
          Nie wiem czy da wam się odczytać wykres,ale w skrócie wygląda to tak: od 20dc
          do dnia dzisiejszego mam 36.9-37.0 temp.,a wczoraj nawet 37.1.I co wy na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka