Dodaj do ulubionych

Termin czerwiec - pierwsza ciąża

20.04.05, 10:46
Mam termin na 6 czerwca. Przeraża mnie to a zarazem i cieszy.

Przeraża mnie to - bo nie mam jeszcze nic przygotowanego i szczerze
powiedziawszy nie wiem od czego mam zacząć. Obawiam się również samego
porodu. Przeprowadziłam się we wrześniu i jestem z dala od rodziny i
znajomych, co też nie ułatwia mi sytuacji. Nie mam z kim o tym pogadać.

Za to bardzo się cieszę, że już w krótce przytulę swoją Kruszynkę, (nie wiem
czy to będzie chłopczyk czy dziewczynka).

Obserwuj wątek
    • milka04 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 11:04
      Ja rodziłam w czerwcu zeszłego roku
      w ramach pocieszenia dodam, że miałam podobne (zapewne jak większość dziewczyn)
      odczucia jak Ty - przerażenie a zarazem radość
      Im bliżej byłam końca, im większy brzuch tym bardziej chciałam już urodzić i
      mieć "to"za sobą. Co prawda miałam już wszystko zakupione - ubranka, łóżeczko
      itp, bo wizja chodzenia po sklepach z wielkim brzuchem w upalne dni przerażała.
      Potem nie miałam czau na strach, bo poród przyszedł niespodziewanie-termin
      miałam na lipiec.
      Teraz po 10 miesiącach poród wspoinam z uśmiechem na ustach i mimo bólu był on
      cudownym (o ile można to tak nazwaćsmile)) przeżyciem. Zatem głowa do góry, czarne
      myśli jak najdalej wszystko będzie ok!!!
      Mi kupowanie małych ciuszków poprawiało nastrój
      Pozdrawiam i dużo uśmiechu życzę
      • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 11:13
        Dzięki, że odpisałaś. Może poradziłabyś mi w co na początek się zaopatrzyć. Co
        się najbardziej przydaje. Jakieś cenne wskazówki. Nie wiem co jest potrzebne do
        szpitala, w jakim rozmiarze kupować ubranka, jakie kosmetyki itp.

Pozdrawiam serdecznie.
        • milka04 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 11:31
          może masz e-mail to poszukam i wyślę Ci listę rzeczy, które kazali mi zabrać do
          szpitala dla mnie i maluszka oraz opiszę o całej reszcie:ubranka itp
          a tak w skrócie (bo córcia właśnie zaczyna się budzićsmile)) jeśli chodzi o
          kosmetyki to używam polskich firm bo właśnie na nie mała nie ma uczulenia. Do
          pupy polecam sudocrem albo ziajka:maść pośladkowa przeciw odparzeniom. Pewnie
          inne też są niezłe ale te sprawdziłam i jestem bardzo zadowolona
          z ubrankami bywa różnie.Nie ma reguły czy dla noworodka rozm.56 czy 62. Moja
          córeczka ważyła 2600 i w rozmiarze 56 "pływała". Jednak większość miałam na 62
          tak na wszelki wypadek wolałam by były za duże niż za małe.
          Póki co pozdrawiam i biegnę do córci smile)))))
          • kasiek_km Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 13:10
            Cześć!
            Też mam termin na początek czerwca, wg OM wypada na 01.06.05, ale z mojego
            przeczucia bedzie to chyba parę dni później. Chociaż nic nigdy nie wiadomo. Jak
            ostatnio byłam na USG lekarz powiedział że dzidzi jest raczej niezawielkie (
            około 1700 gram na 33 tc) ale podobno nie ma co się martwić - jeszcze zdąży
            urosnąć. Też zastanawiam sie na jaki rozmiar kupić te pierwsze ciuszki - kupiła
            co prawda 2 czapeczki (w rozmiarze 1 oraz 2) a także jeden kaftanik w rozmiarze
            56, bo zasugerowałam się że bobas wielki nie będzie. Nic więcej nie mam bo nie
            wiem czy mam kupić coś więcej na rozm. 56 czy lepiej na 62 i podwijać
            rękawki ??? Może coś doradzicie?
          • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 13:22
            Bardzo chętnie zerknę na twoją listę. Mój adres: dorcia_1@gazeta.pl lub
            dorcia_1@o2.pl. Wielkie dzięki za pomoc.
            • romilka do dorci i nie tylko!! 20.04.05, 14:31
              Witajcie!!
              Dorcia ciewkawa jestem gdzie mieszkasz??Ja tez rodze w czerwcu(okolo 18 ) i mam
              podobna sytuacje,moja cala rodzina jest 300 km ode mnie a blizej tylko rodzina
              meza.A tak na marginesie to czerwcowki maja swoje forum(bardzo nas duzo i mila
              atmosfera)podaje link

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23762
              pozdrawiam!! Miłka
              • dorcia_1 Re: do Miłka 20.04.05, 15:04
                Witaj! Ja mieszkam w Skierniewicach a Ty? Jak tam przygotowania u Ciebie? Masz
                już wszystko? Może coś mi poradzisz. Czekam.
                • romilka do dorcia!! 20.04.05, 16:14
                  Zajrzyj na nasze forum termin porodu czerwiec 2005,znajdzies tam duzo cennych
                  informacji!!Mam juz duzo ibranek,ale wiekszosc po kims,niedlugo wybieram sie na
                  zakupy po wszystkie kosmetyki dla dzidzi.Wozek juz mam i lozeczko tez.wiec
                  mozna powiedziec ze mam juz wiekszoscsmile Mieszkam w warszawie!!Pozdrawiam!!
            • romilka do milka04 20.04.05, 14:32
              Masz na imie Miłka??Ja mam na imie Dobromiła ale wiekszosc mowi na mnie Miłka!!
              Pozdrawiam!!
              • milka04 Re: do romilka 20.04.05, 20:33
                nie, mam zupełnie inaczej na imię
                a to skrót od imienia mojej córeczki Emilki na którą wszyscy mówią Milka

pozdrawiam
    • milka04 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 15:52
      wysłałam Ci już e-mail z informacjami
      trochę tego wyszło smile))
      pozdrawiam wszystkie mamy (obecne i te przyszłe)

mama 10 miesięcznej Emilki
      • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 16:41
        Dzięki za listę. Mam jeszce dwa pytanka: jakie to mają być te jednorazowe
        pieluchy "Bella" stosowane jako podpaski i co to jest ta "fasolka" ułatwiająca
        naukę karmienia?
        • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 16:43
          I jeszcze jedno w jakim proszku lub płynie prałaś ubranka dla bobaska?
          • milka04 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 20:10
            te pieluchy polecają i położne i w szkole rodzenia, bo zwykła podpaska jest za
            mała a te są naprawdę najlepsze, tyle że w sklepie trudno je dostać.Najlepiej w
            aptece-jak poprosisz o jednorazowe pieluchy "Bella" dla kobiety do porodu to
            kobitki w aptekach wiedzą o co chodzi.
            Ja używam dla małej proszku Lovela i jest ok.Kilka moich koleżanek używało
            płynu i ich maluszki miały po nim uczulenie.Może to przypadek?nie mam pojęcia,
            piszę co słyszałam.
            Przy karmieniu przydatny jest jakiś jasiek itp żeby nie musieć maleństwa
            trzymać na rękach.Ja miałam taki zrobiony z gąbki właśnie w kształcie fasolki i
            w znacznym stopniu ułatwił mi on karmienie.Dla mnie był o wiele praktyczniejszy
            niż jasiek.

• dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 20:19
              Dzięki za wyjaśnienia i przepraszam, że Cię tak męczę.

Rozumiem, że żadnych kosmetyków dla bobaska nie trzeba brać do szpitala, ani
              spirytusu. A coś miałaś specjalnego do higieny intymnej? Ponoć niektórzy
              polecają tantum rosa, szare mydło, czy coś takiego.

Pozdrawiam

Dorota.
              • milka04 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 20.04.05, 20:30
                Nie ma sprawy, pytaj jak masz problem!!!

Jeśli chodzi o kosmetyki, to z tego co wiem wszystko zależy od szpitala.u mnie
                był i krem na odparzenia, spirytus do pępka a nie było np. chustek do pupy
                Jeśli chodzi o płyn to wg mnie wiele firm ma dobre, to już rzecz gustu i
                przyzwyczajenia
                pozdro
    • kasiek_km Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 21.04.05, 14:18
      Dziewczyny a macie upatrzone już wózki dla dzieciaków? Ja zastanawiam się nad
      modelem DELTIM VOYAGER - stary typ z plecaczkiem, ale jeszcze do końca jestem
      nie zdecydowana (mamy przeznaczone około 600 zl na wózek).
      Napiszcie czy już kupujecie czy czekacie aż dzidzia się urodzi?
      • jezzmam Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 24.04.05, 11:42
        Ja mam termin na 22.06,ale jak donosze do 37t to będzie sukces-tak powiedział mój gin.Co do wyprawki to mam wszystko-a nawet za dużo powiedziała bym.Pokój juz czeka na Fabcia,ubranka w rozmiarach od 56 do 68 mam przygotowane,łóżeczko-jest,wózek też,kosmetyki dla dzidzi stoją na półce nad komoda z materacykiem do przewijania no i reszta drobiazgów do pielęgnacji.Mam wszystko to teraz myśle o porodzie i boje sie jak....... nie powiem co lub czeg!!!!!!

Moje słońce tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20704;0/st/20050622/dt/6/k/136d/preg.png
        • kasiek_km Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 25.04.05, 09:59
          Dziewczyny ile ubranek na początek kupiłyście dla swoich maluszków? Zastanawiam
          się czy na tą porę roku lepsze są body dla maleństwa czy jednak koszulki z
          długim rękawem i śpiochy?

A jeśli chodzi o rożki, to kupujecie takie zapinane na rzepy? Podobno nie
          bardzo się sprawdzają bo dzieciaki szybko się z nich wydostają - rozkopują -
          więc czy można kupić rożki wiązane albo na inny rodzaj zapinania?
          • kasiek_km Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 25.04.05, 10:10
          • milka04 do kasiek_km 25.04.05, 11:01
            moje maleństwo ma już 10 miesięcy
            z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że od początku do tej pory używam body i
            uważam, że jest bardzo przydatne i praktyczne. Sama rodziłam w czerwcu i
            właśnie na upału było ono doskonałe - ma się pewność, że dzieciaczka nie
            zawieje , jak jest ciepło wystarczy na nie włożyć cienkie śpioszki jak było
            gorąco to mała była w domy tylko w body. Ja polecam!!!
            Jeśli chodzi o ilość rzeczy to miałam ze cztery na 56 i sporo na 62 (córcia
            nosiła ten rozmiar do 3 miesiąca)
            Rożek miałam, ale prawie wcale go nie używałam
            Pozdrawiam
            Na kiedy masz termin?
            • kasiek_km do milka04 25.04.05, 14:55
              Termin mam na poczatek czerwca 01.06.05 wg OM, ale myślę że będzie to kilka dni
              później smile
              Chyba pójdę kupić maluchowi jakieś body. Chyba kupię od razu w rozmiarze 62 bo
              na dłużej wystarczy, no nie?
              Do tej pory kupiłam jedne śpioszki na 56 i koszulkę, skarpetki i 2 czpeczki.
              Chyba czas się ruszyć do sklepów i dokupić parę rzeczy smile
              • jezzmam Re: do milka04 25.04.05, 17:32
                tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;42/st/20050622/dt/7/k/daae/preg.png
            • milka04 Re: do kasiek_km 25.04.05, 21:01
              Pewnie, że lepiej na 62
              wszystko zależy od wagi dzidzi, moja jak się urodziła miała 2600 i rozm.56 był
              na nią wielki ale strasznie szybko z tego wyrosła i zaraz "wskoczyła" w 62.
              A dlaczego uważasz, że będzie później niż 01.06?
              W każdym razie życzę udanej końcówki ciąży!!!
              • kasiek_km do milka04 26.04.05, 11:52
                Przeczuwam tak, że poród bedzie troszkę później.
                Przeczucia te trozke potweirdziło USG - wyniki wskazywały że dzidzia jest
                mniejsza niż na 33 tydz. - USG wskazywało na tydzień 31.
                Ale intuicja też mi tak podpowiada - że to ważne wydarzenie nastapi troszkę
                później niż 01.06.05 (ale mam nadzieję że nie zapóźno).
          • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 28.04.05, 21:11
            Ja już kupiłam rożek usztywniany (usztywnienie się wyciąga) zapinany na rzepy i
            dodatkowo ma wstążkę do zawiązania - zobaczę jak się sprawdzi.
            Co do ciuszków dopiero kompletuję (mam w rozmiarze 62: 3 cienkie kaftaniki -
            koszulki, jeden cieplejszy kaftanik, dwa śpiochy, czapeczkę kąpielową,
            skarpetki, oraz w rozmiarze 68 komplecik wełniany - sweterek, półśpiochy,
            czapeczka.
            Kupiłam też kocyk polarowy, 9 pieluch tetrowych (w tym muszę uwzględnić 3 dla
            szpitala), 1 pieluchę flanelową, 1 majtki ceratkowe na pieluchy tetrowe,
            ręcznik frotte z kapturkiem, paczkę pieluch jednorazowych Pampers newborn
            (najmniejsze - chyba 2-5 kg) + gratis były chusteczki nawilżane, płatki mydlane
            i płyn do prania Bebi.
            Z kosmetyków mam już oliwkę i mydełko Bambino.

Jeszcze trochę mi pozostało do kupienia. I też nie wiem co jeszcze. Myślę nad
            zakupem body (nie wiem czy z krótkim, czy z długim rękawkiem) i pajacykiem -
            chciałabym chyba raczej kupić takie rozpinane na całej długości, ale jeszcze
            się nie zdecydowałam. Ogólnie radzono mi, żeby były ze trzy komplety ubranek i
            trochę pieluch. To tyle na razie. Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam.
            Dorota
    • kasiek_km Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 28.04.05, 17:13
      Cześć!
      Czemu nikt tu już nie zagląda???....sama tu zostałam???
      • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 07.05.05, 11:09
        Nie prawda! Ciągle tu zaglądam. I sprawdzam co słychać. Niestety z powodu
        remontu w domu mam obecnie trochę mniej wolnego czasu, dlatego nie piszę nic
        nowego, bo nic się jeszcze nie zmieniło.
    • dorcia_1 Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 16.05.05, 19:36
      Cześć dziewczyny! Co już tu nie zaglądacie? Co tam słychać u Was? Jak tam
      przygotowania?
      U mnie już 37 tydzień ciąży, wygrałam walkę z anemię, ale stopy zaczęły mi
      puchnąć i pogorszyły mi się badania moczu sad Wdała się jakaś dziadoska
      infekcja, do tego dzisiaj wystraszyły mnie małe plamki krwi na bieliźnie. Coraz
      bardziej dociera do mnie, że to już niedługo.
      Co do przygotowań to po mału szykuję kącik dla bobaska - dalej nie znam płci
      dziecka sad więc to będzie WSPANIAŁA NIESPODZIANKA. Nie mogę zdecydować się jaki
      wybrać wózek. Chciałabym, aby był w miarę tani (muszę zmieścić się w granicy
      800zł) i praktyczny. Nie wiem, czy lepszy będzie ze zdejmowaną gondolą i
      zakładaną spacerówką, czy taki z regulowanym kątem nachylenia i nosidłem. Może
      macie jakieś sugestie?

• sylkon Re: Termin czerwiec - pierwsza ciąża 16.05.05, 21:45
        Cześć!!
        Mam termin na 10 czerwca, a wózek kupiliśmy 2 maja. Długo rozważaliśmy różne
        opcje, gondolę czy wielofunkcyjny, wózek nowy, czy używany. W końcu
        zdecydowaliśmy się na wózek polskiej firmy emjot, wielofunkcyjny z nosidłem na
        pompowanych kołach, z przekładaną rączką i torbą z innymi udogodnieniami, a
        zapłaciliśmy 530 zł.Wybraliśmy jasne kolory - zielony z beżem, by dzieciaczek
        nam się lato nie ugotował. Nie wiem jak się sprawdzi, ale nie stać nas na super
        drogie modele powyżej 1000 zł. Myślę, że i w takim wózku maleństwu będzie
        dobrze się czuło i miało wygodnie. Ale wybór należy do Ciebie.
        Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
        Sylwia i 36 tygodniowa Niespodzianka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka