Dodaj do ulubionych

sierpień 2003!

IP: *.* 10.12.02, 22:13
Jeszcze nie wiecie? A ja już wiem, że jestem w ciąży i mam nadzieję, że pobędę w tym stanie ładnych kilka miesięcy. U lekarza jeszcze nie byłam, ale mam kilka objawów, a w prezencie na Mikołaja zrobiłam sobie test. Mam już synka (2lata i 8 mies.), mieszkam we Wrocławiu i jestem na urlopie wychowawczym. A zamiast wrócić do pracy, pójdę znów na macierzyński. Ja się cieszę, ale co powie mój pracodawca? Nieważne! Najważniejsze, że znów będę mieć dzidziusia!Pozdrawiam wszystkie mamy w początkowym stadium ciąży!Anita
Obserwuj wątek
    • Gość: guga111 Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 10:56
      A ja też już wiem - tylko nie mogę w to uwierzyć. Czekałam ponad rok ale w drugim cyklu po laparoskopii się udało!!!!!Na dodatek dowiedziałam sie o tym 6 grudnia. I takiego prezentu od Mikołaja hi,hi nie dostałam jeszcze nigdy. To był i będzie najpiękniejszy prezent w moim życiuGuga
      • Gość: Asior Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 12:14
        Dziewczyny- ja jako przedstawiciel ciezarowek w hmmm, chyba juz koncowym stadium ciazy gratuluje Wam z calego serca!!! :bounce:Tylko nie szalejcie teraz za bardzo- ja zawsze powtarzam- najwazniejsze w ciazy to spokoj i radosc i oczekiwanie w wyciszeniu :)Asiek+31 Brzusio
    • Gość: Zosia Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 15:27
      Moje najserdeczniejsze gratulacje!!! :benetton: Ja oczekuje w czerwcu i caly czas wydaje mi sie, ze to sam poczateczek, ze dopiero co sie dowiedzialam i zapisalam sie do czerwcowek. A tu prosze juz sierpien!!! :hap: Trzymacie sie cieplutko i dbajcie o siebie :hello:
    • Gość: Cytrynka Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 17:04
      Witam Sierpnióweczki :-)Serdecznie witam na forum W oczekiwaniu. Dbajcie o siebie dziewczynki.Cytrynka i 20-tygodniowy maluszek
    • Gość: gwiazdka Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 17:40
      Gratulacje!!!Ja jeszcze nie wiem, czekam. Również jestem na urlopie wychowawczym, mam już 1,5-rocznego Bartoszka i bardzo chciałabym mieć drugie dziecko. Byćmoże niedługo do was dołączę, pozdrawiam i życzę łatwej ciąży :)
      • Gość: akacha Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 19:05
        No to dołączam :hot:pierwszy test zrobiłam 2 grudnia, czyli w moje urodziny - taki prezent dostałam :)a potem były jeszcze dwa testy - dla spokojności :crazy:bo ten pierwszy zrobiłam 4 dni przed terminem spodziewanej miesiączki - taka byłam niecierpliwa!a tera już wiem na pewno, choć nie byłam jeszcze u lekarza. W piątek idę zrobić szystkie badania, po niedzieli odbiorę sobie wyniki i tak udam się we czwartek (prawdopodobnie) do lekarza z pełnym kompletem badań - ale go zaskoczę ;) i potwierdzę dla formalności to, czym się cieszę już od paru dni :)musimy się lepiej poznać, bo pewnie będziemy ze sobą caałe 9 miesięcy :love:ja jestem z Gdyni, mam już synka (prawie 13-letniego), 31 lat na koncie, męża o półtora roku starszego i kotkę bez toksoplazmozy :)Tak więc cieszmy się razempozdrawiam wszystkie brzuchatki sierpniowe i te które nam dopingują również :):hello: kacha
        • Gość: anifloda Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 19:26
          Cześć Dziewczyny!Ja pierwszy test robiłam 5.12, a potem jeszcze 2. Wszystkie bardzo :) pozytywne. Do lekarza idę w poniedziałek.Pozdrawiam.Agata i Maleństwo.
        • Gość: naanaaa Re: sierpień 2003! IP: *.* 29.12.02, 19:30
          Zeby bylo weselej to i ja dolacze :)Mam na imie Ania ,31 lat mieszkam w sulejowku no obrzezach warszawy i jestem juz mama 2 prawie "doroslych" dzieci- Pawla (12lat) i Kingi (w lutym skonczy 8). Wraz z moim mezem (dzieci mam z pierwszego malzenstwa) dlugo staralismy sie o dzidziusia i wreszcie sie udalo :)Powinien pojawic sie na przelomie lipca i sierpnia (wg pierwszego badania USG powinno to byc 2 sierpnia) . A wiec bedziemy razem odliczac z niecierpliwoscia dni :)Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i piszcie ... piszcie
          • Gość: eva123 Re: sierpień 2003! IP: *.* 29.12.02, 19:56
            Witam Aniu !!!Ja również mam termin na przełom VII/VIII. Mam 25 lat to mój pierwszy dzidziuś i już nie możemy (z mężem) się doczekać kiedy go przywitamy. Było by cudownie gdyby urodził się 04 VIII w naszą drugą rocznicę ślubu...A tak poza tym jak samopoczucie bo ja jestem cała w skowronkach mimo, że to środek zimy. Pozdrawiam, Eva.
          • Gość: eva123 Re: sierpień 2003! IP: *.* 29.12.02, 20:15
            Aniu! Mam prośbę napisz mi jak to jest z tym liczeniem tygodni? Czy Wiek ciąży liczy się właśnie od dnia ostatniej miesiączki jeśli nie zna się dokładnego terminu poczęcia?Eva
            • Gość: AnitaP Re: sierpień 2003! IP: *.* 04.01.03, 20:58
              Do daty ostatniej miesiączki dodajessz 7 dni, a następnie odejmujesz 3 miesiące i już masz datę porodu. Przy cyklach regularnych (28 dni) w dwa tygodnie po zapłodnieniu jesteś już w 4 tygodniu ciąży. Dolicza się 2 tygodnie, których nie ma właśnie dlatego, że trudno jest stwierdzić, kiedy dokładnie nastąpiło zapłodnienie. Nie wiem, czy Ci rozjasniłam, czy pogmatwałam ;).Anita
              • Gość: eva123 Re: sierpień 2003! IP: *.* 05.01.03, 10:14
                Dziękuję za odpowiedź, już teraz wiem wszystko. Pozdrawiam Ciebie i Maleństwo.
    • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 20:05
      Hej sierpniówki :-)Strasznie się cieszę, że mogę tu dołączyć.Test zrobiłam 2.12 - w dniu spodziewanej miesiączki i wyszła krecha że hej :-) Ale i tak wcześniej czułam że jestem w ciąży. Cieszę się tym bardziej, że udało się nam za pierwszym razem.Jestem z Wrocławia i mam 13-miesięcznego, kochanego synka Filipka. Jak wszystko pójdzie dobrze to między dzieciaczkami będzie 21 m-cy różnicy. Filipka karmię jeszcze piersią i nie wiem czy nie powinnam go już zacząć odstawiać.U lekarza byłam wczoraj i widziałm swoją dzidzię na USG, ma już 1,5 mm !!! ;-)Niestety cały czas jestem przeziębiona i trochę się martwię o dzidziusia. Trzymajcie za nas kciuki
    • Gość: 750814 Re: sierpień 2003! IP: *.* 11.12.02, 21:08
      Witajcie!Pierwszy test zrobiłam 7.12 i nie mogłam uwierzyć! dziecko? Następnego dnia wynik sie powtórzył. Hurrra! W poniedziałek jadę na usg. Strasznie się cieszę!Trzymajcie się kochane!
    • Gość: Kasia_M Re: sierpień 2003! IP: *.* 12.12.02, 11:51
      dopisuję się na listę mam sierpniowychsmile termin wychodzi mi na 6 sierpnia, zasadniczo jestem w szoku - wczoraj zrobiłam test - a wczoraj były urodziny mojej córki (4) a tu taaaaki prezent!!!pozdrawiamKasia_M
    • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003! - pocieszcie mnie proszę IP: *.* 12.12.02, 20:05
      U mnie początki ciąży nie są niestety najszczęśliwsze - najpierw dwutygodniowe przeziębienie, a teraz koszmarny ból krzyża (korzonki???) Leżę w łóżku z termoforem i bardzo bardzo martwię się o moją dzidzię :-(
      • Gość: AniaH Re: sierpień 2003! - pozdrowienia od czerwcówki IP: *.* 12.12.02, 21:02
        Drogie Mamy! Ale ten czas leci.Dopiero co zakładałam wątek czerwcowy a tu już sierpień.Serdecznie Wam gratuluje i życze szczęśliwych 9-ciu miesięcy.Mam sentyment do tego miesiąca,ponieważ w sierpniu 2000 roku urodził się mój synek.Pozdrawiam,Ania
      • Gość: ykke Re: sierpień 2003! - pocieszcie mnie proszę IP: *.* 30.12.02, 09:04
        No co Ty Kachna-tak się zamartwiasz?! Myśl bardzo pozytywnie i niczym się nie martw.Dzidziuchowi jest TAM bardzo dobrze i wypina sie na twoje przeziębienie!!!Kuruj się zdrowo i wygrzewaj-będzie o.k!!!
    • Gość: Elmira Re: sierpień 2003! IP: *.* 12.12.02, 21:17
      cześć! Ja też na Mikołaja (w moje urodziny) zrobiłam test i wychodzi , że będę po raz drugi mamą. Tak się cieszę !!!!! Koło 20 wybieram się do lekarza. Trzymaj się cieplutko :)
    • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003! IP: *.* 14.12.02, 21:54
      Hej sierpniówki,Coś się obijacie i nic nie piszecie. Miałyście mnie pocieszać, a tu nic, sama musiałam to zrobić ;-)Byłyście już u lekarza? Jak się czujecie? Macie jakieś objawy? Ja jak na razie nie mam żadnych. Gdyby nie to, że widziałam małą śliczną kropeczkę na USG, to pewnie zaczynałabym myśleć, że test się pomylił.Pozdrawiam :hello:
      • Gość: Kasia_M Re: sierpień 2003! IP: *.* 16.12.02, 15:17
        Witaj imienniczkosmileJa do lekarza wybieram się jutro na 90% a najpóźniej w tym tygodniu chcę załatwić tą pierwszą wizytę na pewno.Czuję się ok - tyle że najchętniej bym spała do 10 a nie wstawała o 6 i gnam do pracy... Ale cóż. Trzeba to trzeba.Przeraża mnie trochę masa badań jakie trzeba wykonać w pierwszym trymestrze i waham się czy nie iść do państwowej przychodni po skierowania, ale jak mam włazić na ten starszy ode mnie fotel i stara lekara ma na mnie używać sterylizowanych w starym rupieciu narzędzi tortur to..... brrr odechciewa mi sięsad Chyba się wykosztuję na prywatnego lekarza, trudno, chociaż psychika lepsza.Skąd jesteś Kasia? Ja z W-wy, zamierzam rodzić na InflanckiejsmilepozdrawiamKasia_M
        • cz.wrona Re: sierpień 2003! 05.06.03, 14:52
          Mam termin na 1 września, ale czuje, że malenstwo przyjdzie na świat w
          sierpniu. Chciałabym rodzić z mężm, którego namawiam do tego i chyba mi się
          uda! Ale nie wiem gdzie rodzić. Mieszkam w Warszawie na Bielanach, to moje
          pierwsze bobo, pomóżcie. Mam 22 lata i kończę UW- edokację wczesnoszkolną-
          przyda mi się teraz!!! Napiszcie do mnie: cz.wrona@wp.pl, odpiszę na każdy
          list. Całuski, powodzenia!
      • Gość: agih Re: sierpień 2003! IP: *.* 16.12.02, 16:58
        Już opowiadam! :-)U lekarza byłam w sobotę (prywatnie, bo tylko do tego jednego mam zaufanie), jak na razie wszystko w porządeczku, termin wychodzi na 14 sierpnia (ja bym obstawiała 12, ale to się jeszcze okaże ;-)), USG nie miałam (bo ponoć nie ma jeszcze takiej potrzeby, skoro wszystko wygląda OK). Mam zrobić furę badań i przyjść za miesiąc.A co do objawów, to mogłabym pisać i pisać...;-))) Senność w każdym czasie i w każdym miejscu (praca, tramwaj itd.)trzyma mnie już od ok. tygodnia od poczęcia. Przeżyłam już tydzień wprost wilczego apetytu - chyba nigdy jeszcze nie ssało mnie tak w żołądku (wg doktora to normalny objaw spowodowany zwiększonym metabolizmem, zalecenie: nawet 10 małych posiłków dziennie!), natomiast od dwóch dni zaczęły się pojawiać mdłości, przez które nie mogę patrzeć na jedzenie... zobaczymy, co będzie dalej.Wreszcie odważyłam się wstąpić do grona sierpniowego, chociaż ciągle mam wiele obaw, bo w końcu to mój "pierwszy raz". Dlatego chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych mam...Pozdrawiam Was i Wasze MaleństwaAgi
        • Gość: pempi13 Re: sierpień 2003! IP: *.* 16.12.02, 18:55
          Witajcie Sierpnioweczki !!!I ja dolaczam do Waszego grona....6-tego grudnia test okazal sie pozytywny- tak wiec i ja po raz drugi zostane mama.........Moge pochwalic sie wspaniala dziewczynka.Termin mam na 9-tego sierpnia.Och, dziewczyny przed nami jeszcze dluga droga...jak na razie jestesmy ""najmlodszymi mamami na tej stronie""...Jak do tej pory czuje sie dobrze, ssie mnie jedynie czesto, musze szybko cos zjesc !!! No i to czesye oddawanie moczu...ubikacja stala sie moim przyjacielem.........!!!Przed chwila smazylam mielone....ten zapach...brrrrrrr nie wiem czy sie skusze na jednego !!!16 stycznia mam kontrol i pierwsze USG.Jak Wy sie czujecie na tym etapie ciazy...?!Pozdrawiam Was trzymajcie sie dzielnie w tym trudnym dla nas czasie i caluski dla maluszkow !!! ZANETA
        • Gość: anifloda Re: sierpień 2003! IP: *.* 16.12.02, 18:57
          Cześć Dziewczyny!A ja dzisiaj byłam u lekarza. I widziałam bijące serduszko!No może nie zupełnie widziałam, bo ten ekran jakoś tak jest głupio ustawiony, że jak leżysz, to nie widzisz. Ale mój mąż obejrzał.Termin mam na 9 sierpnia mimo, że lekarz mówi, że to już 6 tydzień.Objawów nie mam żadnych.Pozdrawiam wszystkie mamy, wszystkich tatusiów i wszystkie kropki.Agata i DzidziaPS. Czy jest już jakaś sierpniówka z Poznania
    • Gość: akacha Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 17.12.02, 02:14
      odsyłam do postu w oczekiwaniu :(02.12 - radość przepełniająca aż do wnętrza, do kości, jest "kreska"05.12. - nie nadszedł termin spodziewanej miesiączki - wiedziałam07.12. - test dla potwierdzenia; JEST!!!10.12 - panie doktorze, jestem w ciąży; "proszę przyjść we środę, sprawdzimy Panią przed wyjazdem na święta"15.12 - godz. 22.00 - panie doktorze, zaczęłam krwawić; "proszę rano zadzwonić, jeśli nic się nie zmieni, przyjść natychmiast na wizytę"16.12 - godz. 08.00 - panie doktorze, krwawienie bardzo obfite, bóle w brzuchu i krzyżu - "o14.30 czekam na Panią w gabinecie"16.12 - -godz. 14.30 "macica wskazuje na świeże poronienie, krew podobna do miesiączkowej, nie stwierdzono pęcherzyka ciążowego, śluzówka o grubości......proszę dla pewności zrobić badanie Betahcg, aby wykluczyc pozamaciczną ciążę"16.12. - godz. 19.00 - odebrano wyniki Betahcg - panie doktorze, podaję wynik, "tak, ciąża poroniona, wykluczam pozamaciczną, proszę się zgłosić na badanie za 4 dni"cały czas ryczę........................................................................................................................................od wczoraj..............................................................................nie będę sierpniówką.dobranocakacha
      • Gość: fran Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 17.12.02, 12:10
        kacha, płaczę z tobą,fran
      • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 17.12.02, 14:33
        Kasiu,Strasznie, strasznie mi przykro :-( Tak bardzo, że nawet trudno mi cokolwiek napisać.
      • Gość: gwiazdka Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 17.12.02, 16:02
        Kasiu!Łączę się z Tobą w bólu, wiem co to znaczy, bo sama też kiedyś tego doświadczyłam. Życzę Ci dużo siły i wiary. Już niedługo będziesz szczęśliwa, przecież złe chwile muszą się skończyć.
      • Gość: Elmira Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 17.12.02, 17:57
        Kasiu!Tak bardzo mi przykro...siedzę i ryczę i nie wiem co mam ci napisać...wiem nic Cię teraz nie pocieszy...ale wiedz jestem z Tobą w bólu.Ewa
        • Gość: akacha Re: sierpień 2003!- ja się wypisuję IP: *.* 17.12.02, 19:46
          dziewczyny, dziękuję Wam za słowa otuchy.Uważajcie na siebie i cieszcie się swoim szczęściem, jak troszkę ochłonę, to będzie mi pewnie lepiej.całuski gorąceakacha
      • Gość: ykke Re: sierpień 2003!- ja się wypisuę IP: *.* 04.01.03, 13:23
        Przeczytałam i łzy stanęły mi w oczach...Jestem tu nowa.W 2002r miałam byc mamą w pażdzierniku, a w czerwcu sie skończyło...Wiem jak to boli...Teraz tak bardzo wierzeę w ten sierpien.Trzymaj sie-będzie dobrze, zobaczysz!
    • Gość: fran Re: sierpień 2003! IP: *.* 17.12.02, 12:13
      anita ja tez, ja tez,test pierwszy zrobiony 28 listopada - negatywny, ale ja swoje wiemdrugi zrobilam 2 grudnia i JESTsmile)) (oba testy grubo przed spodziewaną miesiączką )4 grudnia badania krwi, potwierdzają moją pewność14 grudnia pierwsze usg. Zosia ma juz 5 tyg i 5 dni, planowane spotkanie z rodzinką na 14 sierpnia. Nie mozemy sie doczekac. fran
      • Gość: Elmira Re: sierpień 2003! IP: *.* 17.12.02, 18:01
        Fran ja mam termin na 15 sierpnia....właśnie przyjechałam od lekarza :) Miło mi , że dołączyłam do sierpnióweczek :)
    • Gość: Zosia Re: sierpień 2003! IP: *.* 17.12.02, 14:32
      Witam!Pozdrawiam w szczegolnosci Kasie, przyszla mame Zosi!Kasiu, skad wiesz, ze bedzie Zosia :) ??Ja tez mam przeczucia co do plci dziecka. W pierwszej ciazy mi sie sprawdzilo :love: , zobaczymy jak bedzie teraz.Zosia mama Kasi :) .
      • Gość: fran Re: sierpień 2003! IP: *.* 17.12.02, 22:01
        zosia, w pierwszej ciazy zawsze mowilismy on i mamy frania (moze zaczarowalismy?) teraz marzymy o dziewczynce, wiec tez czarujemy, niech wie dziewczyna od początku jakie piekne imie bedzie nosic. poza tym dzis na czacie jedna z dziewczyn mi zrobila magiczną chinską wyliczankę i wyszlo ze w tym czasie poczynają sie dziewczynki (biorąc pod uwage date urodzenia moją i meze). wiec pelni wiary czekamy na zosiesmilefran
    • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003! IP: *.* 17.12.02, 14:40
      Hej dziewczyny,Ja też mam malutkie przeczucie co do płci. I w pierwszej ciąży też miałam i się sprawdziło. Ciekawe jak będzie teraz. Chociaż muszę przyznać, że jest mi wszystko jedno czy będzie chłopiec czy dziewczynka :-)Pozdrawiam,Kasia
    • Gość: Zosia Re: sierpień 2003! IP: *.* 18.12.02, 12:05
      Fan, zycze Ci z calego serca zdrowiotkiej, rozowej ;) Zosi!! Przepiekne imie :benetton: . Ja tym razem mam przeczucia, ze bedzie facet, ale jest to przeczucie zupelnie irracjonalne. A na czym polega ta wyliczanka, moze nam wyliczysz :)??Pozdrawiam :hello:
      • Gość: fran Re: sierpień 2003! IP: *.* 19.12.02, 11:27
        zosia, nie umiem wyliczyc, bo nie mam pojecia jak to sie robi, ja tylko podalam mamiemaxa daty swoich i meza urodzin a ona podala mi wyniksmile teraz dziewczynasmile))pozdrowieniafran
    • Gość: dzoana Re: sierpień 2003! IP: *.* 19.12.02, 15:30
      Witam wszystkie sierpniowe brzuszki i serdecznie gratuluję! Ja co prawda jestem lipcowym, ale termin mam na 30, wobec tego pozwoliłam sobie przyłączyć się też do Wassmile To nasz pierwszy dzidziuś i niezmiernie się z tego powodu cieszę. Do mojego męża chyba jeszcze to tak naprawdę nie dotarło, ale wiem od koleżanek, że z ich facetami było podobnie. Była to dla nich pewnego rodzaju abstrakcja, dopóki nie zobaczyli maluszka na USG, lub nie poczuli jego ruchów, wówczas otworzyły się głęboko skrywane pokłady tacierzyństwawink Cieszę się, że będziemy razem przeżywać te niepowtarzalne chwile!Serdecznie pozdrawiam i pamiętajcie o spokoju w tym szalonym przedświątecznym okresie.
    • Gość: serducho Re: sierpień 2003! IP: *.* 19.12.02, 19:27
      jakos siem nie umiem odnalesc na tym forum no ale nic to - jeszcze mam duuuzo czasusmile test zrobilam wczoraj, i sliczne dwie krechy mnie tak strasznie ucieszyly. maz w tym czasie czekal w progu lazienki przestepujac z nogi na nogesmile maluszek ma trzeci tydzien, (liczac od dnia poczecia) czyli wyszlo ze zobaczymy sie po tej stronie brzucha 21 sierpnia. mam taki malenki problemik - przeziebilam sie i siedze taka zasmarkana - powiedzcie isc do lekarza czy przeczekac? wiem ze pewnie przesadzam ale to pierwszy raz tongue_out pozdrawiam wszystkie sierpniowe ciezarowkismile
      • Gość: dzoana Re: sierpień 2003! IP: *.* 20.12.02, 09:02
        Witaj Serducho!Serdecznie gratuluję dwóch kresek! Wg mnie w ciąży nie ma "przesadzania" jeśli chodzi o dbanie o siebie i dzidziusia. Każda drobna dolegliwość nas martwi i mamy pełne prawo, przynajmniej przez następne kilka miesięcy ;) żeby się na to uskarżać. Jako mało doświadczona mamusia nie doradzę Ci nic co do lekarzy (ja bym chyba jednak poszła), mogę tylko polecić profilaktyczne picie wody z miodem i cytryną, ja to sobie aplikuję od jesieni do wiosny praktycznie co roku i przeziębienia mam z głowy (mam nadzieję, że będzie tak dalej). Podobno dobry jest też czosnek, ale mnie już odrzuciło więc nie proponuję. 3maj się ciepło i szybko zdrowiej :hello: .PS. Aha, miodu nie rozpuszczaj w gorącej wodzie - traci wszystkie swoje dobra, najlepiej zostaw taką mieszankę na noc, wszystko ładnie się rozpuści.
      • Gość: Kachna29 Re: sierpień 2003! IP: *.* 20.12.02, 12:18
        Hej serducho,Jeżeli masz tylko katar to nie musisz iść do lekarza, ale jeżeli czujesz się źle i masz gorączkę to leć szybko. I nie bierz na własną rękę żadnych lekarstw, nawet tabletek na gardło. Najlepiej poleż w łóżeczku, kuruj się domowymi sposobami, np. mlekiem z czosnkiem i miodem i dbaj o siebie jak nigdy dotąd w życiu.Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowiaKachna
        • Gość: serducho Re: sierpień 2003! IP: *.* 20.12.02, 16:42
          bylam u lekarza wczoraj, czosnek jest ok, i w razie goraczki - tylenol (ja jestem zza oceanu, tu nie ma paracetamolu), duzo pic, i juz.tylko przeziebienie. :)dzieki za odzew :)
          • Gość: Asior Re: sierpień 2003! Do Serducha IP: *.* 21.12.02, 19:56
            Witam Kochane Serducho! :bounce:Ciesze sie, ze sie dalas wciagnac w edziecko, prawda, ze super tu jest?Pozdrawiam Cie, Maluszka i wszystkie sierpniowe ciezarowki :)Asiek+32tyg.Brzusio
    • Gość: ena Re: sierpień 2003!-mdłości i kwas foliowy IP: *.* 23.12.02, 10:22
      WitajcieJa też na sierpieńsmile O ile dobrze wyliczyłam to na 10!!!HURRRRADziewczyny, proszę o radę- co na mdłości?Czuję się cały czas jakbym zeszła właśnie z karuzeli. A tu praca, dom, egzaminy na uczelnisad.Druga sprawa- czy zażywacie kwas foliowy? i czy zażywałyście go przed ciążą? podobno to jest bardzo ważne, ale ja dopiero co kupiłam go w aptece. Wcześniej nie zażywałam. (tzn. zażywałam przy poprzedniej ciąży ale to było 3 lata temu)pozdrawiam papapa :)
      • Gość: agih Re: sierpień 2003!-mdłości i kwas foliowy IP: *.* 23.12.02, 14:25
        Całkowicie Cię rozumiem z tymi mdłościami. Ja od tygodnia mam z tym straszne problemy, całymi dniami jest mi niedobrze i jak tu normalnie funkcjonować w pracy? Czytałam o takich sposobach:- jedzenie mało a często, - jedzenie dużej ilości białka i węglowodanów (przyspieszenie zwolnionego trawienia), - jedzenie czegokolwiek jeszcze przed wstaniem z łóżka,ale na mnie jakoś to nie działa :-(Znacie jakieś inne sposoby? Nie wiem, jak przeżyć święta u rodziny (jeszcze nic nie wiedzą...)Co do kwasu foliowego to się nie denerwuj, że nie brałaś tylko zacznij brać (codziennie 0,4 mg). Ja faktycznie biorę już od 3 miesięcy, ale znam dziewczyny, które wcale nie brały a mają zdrowe dzieci.W końcu najważniejszy jest dla nas teraz spokój, no nie?I dlatego życzę Wam wszystkim SPOKOJNYCH Świąt :-)Agi pod koniec 7 tygodnia
        • Gość: Kasia_M Re: sierpień 2003!-mdłości i kwas foliowy IP: *.* 23.12.02, 14:28
          czy kwas foliowy jest na receptę????? w pierwszej ciąży brałam teraz jeszcze nie a czas najwyższy.... podpowiedzcie bo ostatnio chodziłam z brzuszkiem 5 lat temu!!!
          • Gość: gemma Re: sierpień 2003!-mdłości i kwas foliowy IP: *.* 23.12.02, 22:42
            Kasiu, kwas foliowy nie jest na receptę, pod warunkiem, że kupisz Folik. :) Folik zawiera 0,4 mg kwasu foliowego i taka ilość jest bez recepty. Gdybyś natomiast chciała zażywać kwas foliowy w ilości 0,5 mg, recepta byłaby Ci otrzebna. :ouch:POzdrawiam :hello:gemma
    • Gość: Emili Re: sierpień 2003! - BÓLE!!! IP: *.* 23.12.02, 14:11
      Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to w sierpniu też zostaną mamą. Miałam zostać nią w czerwcu, ale poroniłam w 4 tygodniu (w październiku) - teraz znowu jestem w ciąży i boję się bardzo. W tym tygodniu upływa 4 tydzień ciąży i zaczynam panikować, że skończy się to tak samo jak ostatnio. Do tego boli mnie brzuch i jajniki, dzisiaj kuło mnie bardzo wysoko w brzuchu. Czasami ból jest taki malutki, a czasami dość ostry, że mam wrażenie, że będę miała okres.Nie byłam jeszcze u lekarza i dopiero pójdę (jak dotrwam) po świętach. Strasznie się boję, że znowu poronię - czy któraś też ma takie objawy???
      • Gość: Kasia_M Re: sierpień 2003! - BÓLE!!! IP: *.* 23.12.02, 14:32
        taki ból jak opisujesz jest normalny w pierwszych tygodniach ciąży - można go najlepiej porównać do bólu miesiączkowego, a występuje przeważnie w dniach kiedy miesiączka powinna być a jej nie ma z oczywistych względówsmiledla uspokojenia proponowałabym Ci kupić rozkurczowy lek NO-SPA, możesz też wziąć coś przeciwbólowego tzn paracetamol - ale jeśli ból jest faktycznie nie do wytrzymaniaa tak - to głowa do góry!! staraj się nie dzwigać i unikać wyczynów typu wieszanie firanek czy zasłon lub mycie okien!!!pozdrawiamKAsia_M dla odmiany z bolącymi okropnie od miesiąca piersiamisad
        • Gość: Emili Re: sierpień 2003! - BÓLE!!! IP: *.* 23.12.02, 14:49
          Kasia, DZIĘKI, nawet nie wiesz jak mi pomogłaś.Od wczoraj siedzę i ryczę jak głupia!!!Do tego ten okres przedświąteczny i brak lekarzy na dyżurach. Do swojego dopiero będę mogła pójść w styczniu.Dzięki i pozdrawiam,PS Mnie też STRASZNIE bolą piersi i powiększyły mi się o dobry numer.
    • Gość: serducho sierpień 2003 - pierwsza wizyta u lekarza??? IP: *.* 23.12.02, 17:33
      kochane sierpniowki!czy to bedzie cos zlego jak na pierwsza wizyte do ginekologa pojde w 8 tygodniu ciazy? za pozno? zadzwonilam w zeszlym tygodniu i sie okazalo ze moj pan ginekolog sobie wzial dluuugi urlop i nie wroci przed Nowym Rokiem. jak myslicie??? czuje sie jakos calkiem dobrze, poza bolem piersi i jakimis dziwnymi napadami glodu :)prosze napiszcie !!!
      • Gość: Kasia_M Re: sierpień 2003 - pierwsza wizyta u lekarza??? IP: *.* 24.12.02, 08:14
        moj lekarz też na urlopie a poza tym tak właściwie to szukam innego który by pracował w upatrzonym do porodu szpitalu... i do tej pory nie byłam u lekarza - nie martwię się specjalnie bo to wprawdzie 8 tydzień - a pójdę po Świętach czyli będzie 9 - ale czuję się bardzo ok - martwi mnie tylko to że nie biorę kwasu foliowego a czas ku temu już najwyższy.....pozdrawiam
        • Gość: serducho Re: sierpień 2003 - pierwsza wizyta u lekarza??? IP: *.* 24.12.02, 15:42
          ufff. wlasnie sie uspokoilam ze to nie jest jakies przestepstwo :) spokojnie pojde po swietach. a kwas foliowy to ja juz wpruwam od... 3 miesiecysmiletak mi lekarz zalecil jak sie tylko przyznalam ze chcemy "sprobowac" :)
    • Gość: dzoana Re: sierpień 2003! - Wesołych Świąt! IP: *.* 24.12.02, 08:42
      Drogie sierpnióweczki!Życzę Wam radosnych i spokojnych Świąt spędzonych w atmosferze miłości wśród Waszych najbliższych :love: . dzoana z maluszkiemPS. Mam nadzieję, że mdłości zrobią sobie "wolne" i pozwolą nam cieszyć się do woli świątecznymi pysznościami ;)
      • Gość: serducho Re: sierpień 2003! - Wesołych Świąt! IP: *.* 24.12.02, 15:44
        my rowniez zyczymy wesolych Swiat!!! i Spokojnych, i radosnych i w ogole cudownych!!! a dla tych ktorym mdlosci sie tak na dobre nie zaczely jeszcze - zycze zeby poczekaly do "poswiat" :) buziaki!!!serducho + Malenstwo
        • Gość: pempi13 Re: sierpień 2003! - Wesołych Świąt! IP: *.* 24.12.02, 16:13
          Sierpnioweczki !!!Zdrowych i pogodnych swiat Bozego Narodzenia spedzcie je w radosci z bliskimi a swiety Mikolaj niech przyniesie wor prezentow.I niech na czas swiat odejda nam wszystkie nieprzyjemne dolegliwosci a nasze fasolki w brzuszkach niech nam rosna i sie dobrze rozwijaja !!!Udanego Nowego Roku 2003, niech bedzie jeszcze lepszy....Zycze Wam tego i sobie ZANETA-mama Sandy i 7,5 tyg. fasolki.
    • Gość: agacz2905 Re: sierpień 2003! IP: *.* 25.12.02, 13:03
      Ja też w tym terminie - wg. moich wyliczeń około połowy sierpnia, spodziewam się zostać mamą, po raz drugi. Na razie się nie cieszę, bardziej widzę z każdej strony problemy. Boże, pomóż mi, niech strach i obawy zastąpi Miłość. Jeśli ktoś chciałby do mnie napisać na priva, będę wdzięczna. Może to choć trochę pomoże??Pozdrawiam, Agnieszka
      • Gość: Elmira Re: sierpień 2003! IP: *.* 30.12.02, 19:47
        czesc! ja tez mam termin na 15 sierpnia i takie odczucia jak ty...ale nie wiem jak mam napisać do Ciebie na priva....pomóż mi :)
        • Gość: agacz2905 Re: sierpień 2003! IP: *.* 02.01.03, 20:05
          e mail każdego użytkownika forum jest w jego profilu (klikasz np. na mój nick przy moim poście, gdy sama jesteś zalogowana na forum) Do mnie można pisać na agacz2905@poczta.onet.pl lub Aga_Irzyk@poczta.onet.pl
    • Gość: Kasia_M Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 27.12.02, 09:10
      Witam po ŚwiętachsmileWidzę, że chyba wszyscy wylegują się w domu... a ja w pracy buuusadJak przeżyłyście wielkie obżarstwo? Ja chłonęłam karpia pod wszelkimi postaciamismile mniamsmile a i makowce mi dobrze szły. O początkowych nudnościach zapomniałam - chwała że trwało to tylko tydzień...W ciąży z Martą wogóle nie miałam takich objawów i dobrze że teraz się szybciej skończyło niż zaczęło.MOim problemem są strasznie nabrzmiałe i bardoz bolące piersi - czy kogoś też tak boli? Najśmieszniejsze że jak wychodzę na mróz to mam wtedy wrażenie jakby mi się chciały skurczyć od zimna i wtedy bolą na maxa...:(Ciągle szukam lekarza do prowadzenia ciąży i nie mogę namiarów na kogoś dobrego znaleźćsadCzy jest jakaś sierpniówka z Warszawy?moj nr GG 1812068pozdrawiam KAsia_M &fasolka
      • Gość: Emili Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 27.12.02, 11:32
        Czesc Kasiu,Pocieszę cię, że nie tylko ty dzisiaj musisz być w pracy.Ja niestety też musiałam zameldować się z samego rana na posterunku. Po tych wolnych dniach czuję się kiepsko - mdłości, mdłości i jeszcze raz mdłości, a na dodatek w środę zrobiłam sobie taki misz-masz smakowy, że do dzisiaj na samą myśl o tym mam ochotę polecieć do toalety.Co do lekarza z Warszawy mogę polecić ci dr Gąsiora. Jest naprawdę świetnym specjalistą i jest gotowy na każde wezwanie przez 24 h. Wiem, że przyjmuje w Medicusie na Ursynowie (ul. Dembowskiego); na Emili Plater (chyba nazywa się to spółdzielnia lekarzy specjalistów czy coś w tym rodzaju) i u siebie w domu na Bemowie.Jeżeli będziesz chciała dokładniejsze namiary to daj znać.
      • Gość: katosi Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 27.12.02, 11:55
        Czesc sierpniowko z Warszawy!!! Swieta i po Swietach! Ja przelezalam je w lozku z goraczkasad(( Mielismy zaplanowana Wigile u tesciow, ale zostalismy w Wa-wie. Moj maz w ostatniej chwili robil zakupy ( a w sklepach wszystko juz wyczyszczone). No ale jakos to wyszlo. Tylko tesciowie byli niepocieszeni. No ale jak zakomunikowalismy im, ze beda dziadkami, to od razu zmienili zdanie. To nasze pierwsze dziecko i dlatego chcialabym nawiazac kontakt z mamusiami w Warszawie, zeby jakos razem przez to przejsc. A poza tym pogadac, popolotkowac i posmiac sie. Co Ty na to???PozdrawiamKasia
        • Gość: Kasia_M Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 30.12.02, 08:21
          witaj - ja niestety nie jestem aż tak bardzo dyspozycyjnasad pracuję w Łomiankach pod W-wą a mieszkam na Grochowie - więc to mi zajmuje całe dnie - a poza tym mam już córkę ,więc roboty huk i na miłe spotkanka towarzyskie czasu brakuje,.... zwłaszcza że jak jużgo znajdę to .. najchętniej śpię! :)podam Ci swoj nr GG 1812068 - może chociaż pogadamy - jestem ciekawa czy planujesz już pomału szpital, imię wózek etc etc dla malucha?pozdrawiamKAsia_M
      • Gość: fran Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 27.12.02, 15:07
        kasia, ja tez kasia tez sierpniowka i tez z wawy. po przezyciach z pierwszej ciazy mam uraz do lekarzy ale chyba trafilam na wlasciwego. jak chcesz to pisz na priva albo na gg nr 4500791 pozdrowienia fran
        • Gość: Kasia_M Re:jak tam po Świętach? przejedzone?? IP: *.* 30.12.02, 08:22
          odezwę się na GGsmile moj nr 1812068pozdrawiamKAsia_M
        • Gość: _Niesia Do dziewczyn z wawy... IP: *.* 06.01.03, 17:48
          Powiedzcie mi czy myślałyście już o wyborze potęcjalnego szpitala i na jaki stawaicie? Ja wiele dobrego słyszałam o szpitalu położniczym na inflackiej, czy któraś może coś słyszła od rodzących tam mamuś? Ja jestem pewna że nie chcę do bielańskiego, na szczęście można wybierać!!!! Pozdrawiam przyszła mamusia albo lipcowa albo sierpniowa, zleży co wybierze bobasek hahaha termin na 31.07.03
          • Gość: pempi13 Re: Do dziewczyn z wawy...do NIESI IP: *.* 06.01.03, 19:40
            HEJ !!!Szpital na Inflanckiej uwazam za calkiem dobry.Doslownie tydzien temu rodzila tam moja kuzynka.Oboje z mezem byli bardzo zadowoleni, porod odbyl sie wspolnie. Slyszalam od nich same pochwaly, mily personel medyczny, przyjemnie na salach, ogolnie dobra atmosfera....Wiesz sama kiedys mialam tam praktyki na noworotkach malo tego zdawalam tam moj dyplom pielegniarski.Chwale sobie ten szpital, umow sie kiedys na spotkanie i sama zobacz czy wam odpowiada...Powodzenia i trzymaj sie cieplutko pa ZANETA mama Sandy i 9 tyg. i 2 dni fasolki
            • Gość: _Niesia Pempi opowiadaj !!! IP: *.* 06.01.03, 19:48
              Pempi cześć :-)Jeśli jesteś zoriętowana w temacie to chicałabym cię jeszcze wypytać o ten poród rodzinny (bo taki planuje). Słyszałam (nie wiem czy to prawda może plotki), że jest on płatny. Czy wiesz coś na ten temat? Jako pani pielęgniarka napewno oriętujesz się w sytuacji ;-). I powiedz mi jeszcze, gdzie mam się zgłosić ( tez w jakiejś rejestracji?) i czy "Oni" czyli szpital są chętni do udzielania informacji. Ja jestem zielona w tych tematach bo to będzie mój pierwszy upragniony bobas :-). Za pomoc z góry dziękuję. Jak rozumiem jesteś z wawy ... jeśli możesz to napisz z jakiej dzielnicy POZDRAWIAM
              • Gość: pempi13 Re: Pempi opowiadaj !!!- do NIESI IP: *.* 06.01.03, 20:26
                Kochaa Niesiu !!!Bardzo chcialabym Ci pomoc lecz wydaje mi sie ze na wyzej wymienionych informacjach jakich Ci dostarczylam moja pomoc niestety konczy sie !!!Otoz od 11- tu lat mieszkam w Holandii.....Od tego czasu strasznie duzo zmienilo sie w Polsce....wydaje mi sie ze to ty moglabys mi niejedno powiedziec gdzie co i za ile!!!!! ha ha ha !!!!! bo ja niestety wiem to, co bylo daaawno temu.O Inflandzkiej wiem przypadkowo od mojej kuzynki.Ona bardzo chwalila sobie zarowno sam porod rodzinny jak i szpital !!!Ach kiedys mieszkalam w centrum Nowy Swiat pozniej Hoza a Ty?!Przykro mi ze nie moge CI wiecej pomoc.....Pozdrawiam ZANETA mama Sandy i 9 tyg. i 2 dni fasoleczki
                • Gość: _Niesia Re: Pempi opowiadaj !!!- do NIESI IP: *.* 07.01.03, 18:16
                  Ja mieszkam na Bielanach. :-)
          • Gość: naanaaa Re: Do dziewczyn z wawy... IP: *.* 06.01.03, 20:27
            Specjalnie poszlam do sasiadki , zeby dowiedziec sie czegos na temat szpitala na Inflanckiej ... Urodzila tam dwoch swoich synow i byla zachwycona. Poleca w 100 %. Ja rodzilam w Praskim i bylo ... nijak ... Ani dobrze ani zle... Przezylam jakos ale tym razem wybiore inny szpital (kazali mi tam naturalnie rodzic "posladki" - o zgrozo!!!). Najblizej mnie jest szpital na Bursztynowej (w Miedzylesiu) , wiec moze tam ... Ale mam jeszcze troche czasu na rozgladanie sie ;) A moze cos na koszt AGORY ;) Wszak mam pakiet socjalny ;) Pozdrawiam cieplo PS ... Ach ta Warszawa ... za duzy wybor ;)
            • Gość: _Niesia Re: Do dziewczyn z wawy... IP: *.* 07.01.03, 18:14
              Aniu jesteś kochana, że aż do sąsiadki leciałaś i się pytałaś :-). Ja zbieram iformacje, tego nigdy za wiele ;-)A jeśli chodzi o czas to z tego co pamiętam mamy go obie prawie tyle samo ... szkoda że nie mieszkasz po mojej stronie wawy :-( Pozdrowionka Asia
    • Gość: katosi Re: sierpień 2003! IP: *.* 27.12.02, 11:43
      Hej przyszle sierpniowe mamy!!! Moja dzidzia szukuje sie na koniec sierpnia. To nasze pierwsze dziecko i strasznie sie cieszymy. Niestety jestem przeziebiona, mam katar i kaszel. Mimo to musialam dzisiaj dowlec sie do pracy. Na Sylwestra tylko lampka szampana, ale za to moge duzo jesc!!! Tak wiec uwazajcie wszystkie mamy na zdrowko. Trzymajcie sie cieplo i grzejcie sie pod kolderka. Pozdrowionkasmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka