zoey7 13.12.06, 20:13 W przyszłym roku bardzo chciałabym zostać mamą - i panicznie się boję, ciąży, a zwłaszcza porodu. Bardzo trudno tak świadomie zeecydować się na dziecko - chyba lepiej jednak tym, którzy wpadają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beniusia79 Re: boję się... 13.12.06, 20:26 czemu boisz sie ciazy? to bardzo fajny stan , taki inny, wyjatkowy. cudownie jest kiedy czujesz ruchy dzieciatka, kiedy tak sobie w brzuszku plywa... a porod wcale nie jest taki straszny. to jedyny bol, o ktyrym bardzo szybko sie zapomina. najpiekniejsza chwila w moim zyciu bylo, kiedy lekarka polozyla mi na rekach moja coreczke. Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: boję się... 13.12.06, 20:33 Stan ciąży nawet mnie fascynuje, ale naprawdę - nie wyobrażam sobie porodu, czuję paraliżujący strach jak o tym pomyślę, a nie jestem jeszcze nawet w ciąży... Można pomyśleć, że jestem histeryczką, pewnie tak, ale czy ktoś mnie rozumie, czy może mi pomóc?... Odpowiedz Link Zgłoś
ominika Re: boję się... 13.12.06, 21:45 Proponuję nie bać sie na zapas, bo skutecznie możesz zablokować się i miec kłopoty z zajściem w ciążę. Spróbuj też zastanowić się w miare racjonalnie - co Cie przeraża w porodzie najbardziej? Ból? Niepewność? Lęk przed nowa sytuacją? Obawa czy sobie poradzisz? Kiedy zastanowisz sie na chłodno i porozmawiasz z lekarzem, czy tez położna, może pomogą Ci te leki oswoic i złagodzić. A przede wszystkim odpowiedza na wszystkie pytania. Bo to często z niewidzy bierze sie strach. Życze pozytywnych myśli i ciepło pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala_1 Re: boję się... 13.12.06, 21:58 Wiesz chyba wiekszosc dziewczyn boi sie porodu.. Ale ten dzien kiedys nadchodzi i wtedy liczy sie tylko zeby zobaczyc swoje maleństwo.. Ja juz raz rodzilam, mam syna - jestem takze panikara z natury, wiec poprosilam od razu o znieczulenie i porod nawet sympatycznie wspominam. Teraz staram sie o rodzenstwo dla mojego dziecka, nie moge donosic kolejnej ciazy, dwa razy ronilam w 9 oraz 15 tyg ciazy i wiesz co oddalabym wszystko zeby kolejna ciaza (a jestem w 12 tyg czwartej juz ciazy) zakonczyla sie szczesliwym porodem. Tak wiec nie boj sie i do dziela. Moje przyjaciołki zawsze mi powtarzaja jak Ty urodzilas to juz wszyscy urodza (bo taka straszna ze mnie panikara) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: boję się... 13.12.06, 22:23 Dziękuję Wam za ciepłe słowa BARDZO pragnę mieć dzidziusia, bardzo. Panicznie boję się porodu z powodu bólu - nie wiem jak to jest z podawaniem znieczulenia, ale ja będę o nie wołać od samego początku. Taka panikara ze mnie... Mała - trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: boję się... 16.12.06, 17:36 No to się nie decyduj i problem z głowy. Jesteś wolnym człowiekiem. Coś za coś. Jak idziesz do dentysty to masz świadomość że może trochę boleć. Tu jest podobnie. Jak się panicznie boisz - to po prostu mie myśl o dziecku i tyle, bo takie gadanie "że chciałabyś ale się boisz" jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: i dodam.... 16.12.06, 17:42 że takie myślenie jak Twoje jest niedojrzałe a jeśli jesteś niedojrzała to może nie powinnaś mieć dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
karpatka24 Re: boję się... 16.12.06, 19:34 Tylko kobiet rodzi dzieci, że nie wiem co Cię może tak przerażać. Pewnie każda z nas się boi, ale bez przesad. Chyba te pare godzin bólu możesz znieść mając świadomość, że zosatwisz coś pięknego po sobie na świecie!? To tak jakbyś bała się pójścia do szkoły, bo nie dasz sobie rady ze stresem... Myśl przyszłościowo i głowa do góry!! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aanjulka Re: boję się... 18.12.06, 19:03 Ja też się bałam, chociaż może nie tak bardzo jak Ty, bo kiedy poczułam, że to już czas i chcę mieć dzidzię, nie robiłam kalkulacji czy bardziej się boję czy bardziej chcę. Ale bałam się... aż do czasu kiedy zaszłam w ciążę jak tylko się o tym dowiedziałam, w ogóle przestałam myśleć o strachu i bólu związanym z porodem - jakoś tak po prostu się stało, że te wszystkie złe myśli zniknęły takie obawy są całkiem naturalne i pewnie w większości przypadków pojawiają się jeszcze przed porodem, ale im bliżej jestem końca, tym bardziej rozumiem ten cały sprytny mechanizm - pod koniec ciąży masz już tak dosyć i tak bardzo chcesz już urodzić, że na myśl o porodzie nie boisz się tylko cieszysz i wyczekujesz go z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
napoleonka26 Re: boję się... 21.12.06, 14:49 Witaj !! Ja mam skonczone 26 lat i tez bardzo boje sie porodu a wypowiedzi osob ze jezeli ktos boi sie bolu czy porodu jest niedojrzały na dziecko są BEZSENSOWNE.. kazdy w inny sposób to przeżywa i uwierzcie mi że sa na świecie osoby które Panicznie tego się boja ..nie znaczy to ze bedą zlymi matkami itp jakis czysty absurd...a jeżeliu chodzi o znieczulenie to uwierz mi warto je wziąść naprawde ułatwia poród...pozdraiwam i zycze wytrwałości ,,ewelina Odpowiedz Link Zgłoś