31.07.07, 12:22
mam 25 lat, jeszcze nie bylam u ginekologa, nigdy nie odwżę się chyba. wiem
ze to nienaturalne zachowanie ale nie moge tej bariery w sobie złamać. nikt o
tym nie wie, jestem zrozpaczona, boje sie o swoje zdrowie i nie mam odwagi by
pojsc do lekarza.
Obserwuj wątek
    • kropencjaa Re: ginekolog 31.07.07, 12:25
      więc na co liczysz na forum przyszłych matek???

>boje sie o swoje zdrowie i nie mam odwagi by
      > pojsc do lekarza.

jeśli Twój strach przed wizytą u lekarza jest silniejszy od strachu przed
      chorobą, to najpierw czeka Cię rozmowa z psychologiem. Powodzenia
      • pati243 dziewczyny nie badzcie takie... 31.07.07, 12:30
        ostre smile takich przypadkow jest wbrew pozorom sporo ja moge jedynie Ci poradzic
        abys poszla i najlepiej nie mysl o tym gdzie idziesz i nie probuj soie wyorazac
        tego co Ci tam beda robic a sama sie zdziwisz ze wczesniej sie tego balas uszy
        do gory i powodzenia smile
    • malgosiek2 Re: Polecam forum "Zdrowie kobiety" 31.07.07, 12:37
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=216
    • ewelka_33 Re: ginekolog 31.07.07, 13:05
      a skąd jesteś? jak z warszawy podpowiem Ci kogoś - napisz na priv; przełam się,
      badanie nie jest takie straszne, potem wpada się w rutynę wink

a do nas kochane przyszłe mamy Lili zwróciła się, bo ma problem - nie krzyczmy
      więc i nie krytykujmy, bo same zwracamy się tu często z problemami, o których
      powinnyśmy rozmawiać z fachowcami a ze wstydu albo może i strachu wolimy
      anonimowośćwink
      pzdr
      • lili000 Re: ginekolog 31.07.07, 13:11
        dziękuję ................ reszta pań nie jest tak wyrozumiał
    • malgosiek2 Re: ginekolog 31.07.07, 13:12
      Artykuł do poczytania
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=65218299
      • netty5 Re: ginekolog 31.07.07, 13:37
        ja tez tak mialam do 29 roku zycia. moja mama stwierdzila ze jestem nienormalna
        i kazala mi najpierw isc do lekarza od glowy a pozniej do gina. ale ja po
        prostu mialam taka bariere ze nie rozbiore sie przed obcym facetem i koniec
        kropka. a jeszcze rozlozyc przed nim nogi? i to przy swietle? bron panie
        boze!!!! nigdy w zyciu!!!! otoz okazalo sie ze jak zrobilam test ciazowy i
        wyszlo ze jestem w ciazy to sama na drugi dzien zlapalam mame za reke i kazalam
        sie w te pedy zaprowadzic do jej gina. jak juz wiedzialam ze jestem w ciazy to
        nagle opuscil mnie wstyd i wszelkie bariery. liczylo sie tylko to czy dzidzi
        jest zdrowe i czy wszystko ok. no i ja siebie nagle zaczelam inaczej
        spostrzegac. od tej chwili poczulam sie jak dumna przyszla matka ktora jest dla
        lekarza nastepna ciezarna pacjetka a nie jak potecjalna laska ktora pokazuje
        swoje wdzieki obcemu mezczyznie.wiec mysle i mam taka nadzieje ze u ciebie to
        tez przyjdzie z czasem. nic na sile. jak juz bedziesz gotowa zalozyc rodzine to
        wtedy troska o twoje przyszle malenstwo przewazy wszystkie obawy. tak mysle. a
        jesli naprawde chcesz isc teraz do ginekologa i nie mozesz sie przelamac to idz
        najpierw na rozmowe. moja ciocia tak zrobila ze swoja corka. tylko musisz go
        uprzedzic ze chcesz tylko porozmawiac bo musisz sie przelamac i wierz mi ze nie
        jestes jedyna taka pacjentka. kiedys bylam z ciotka na usg jak byla w ciazy i
        ona powiedziala ginowi ze ja nie chce sie dac zbadac a on na to ze niektore tak
        maja ale pozniej jak zajda w ciaze to same szybciutko przybiegaja. no i mial
        racje!
        • matylda_28 lili000 31.07.07, 17:51
          Ja poszłam jak miałam skończone 21. Ginem był przystojny facet, bardzo się wstydziłam, ale tak naprawdę lekarz nie patrzy Ci między nogi...dla niego to chleb powszedni. Ubierz dłuższą tunikę i po sprawiesmile Kontrola ginekologiczna jest naprawdę bardzo ważna. Jeśli sie bardzo wstydzisz idź do kobiety, choć z mojego doświadczenia mężczyźni są delikatniejsi i bardziej wyrozumiali. Powodzenia i naprawdę to nic strasznego.
      • meggii791 Re: ginekolog 31.07.07, 13:40
        lili sama poszlam do gin. piewszy raz majac 23 lata
        wczesniej nie wspolzylam wiec nie potrzebowalam
        okazalo sie ze mam PCOS ktore powinno byc leczone wiec zaluje ze tak pozno sie
        wybralam
        gin. jest serio wyrozumialy dla nowicjuszek to dla niego tez niezla przygoda
        wiec chce sie pokazac z tej dobrej strony
        na dzien dobry walnii piekny usmiech i powiedz ze jestes pierwszy raz a strach
        od razu ci minie
        • paola56 Re: ginekolog 31.07.07, 13:49
          hej, to przykre sad ja mam 26 lat, tez mam taki problem co /lili sad
          mam tez męża, on tez nie wie o tym co mnie dęczy, poprostu mi wstyd
          z mama tez nie porozmawiam bo jej nie mam
          lekarzowi to juz w ogóle chyba nie powiem ze to 1 wizyta !!!
          jestem załamana
          • alpepe Re: ginekolog 31.07.07, 18:07
            dobre, dobre, ciekawe, czy męża też się tak wstydzisz smile
    • beatiness Re: ginekolog 31.07.07, 14:26
      Dzieczyny! weźcie swoja najlepszą przyjaciólkę niech pójdzie z Wami, albo
      matkę, albo siostrę kogokolwiek i idźcie tam czym prędzej!! Nie ma się czego
      bać...najlepiej idźcie do kobiety, to moze mniej stresu bedzie, ale nie
      odwlekajcie tego...mozecie same sobie powaznie zaszkodzić, a u lekarza
      bedziecie z 20 minut...
    • agxa1 Re: ginekolog 31.07.07, 17:56
      dziewczyny nie ma co panikowac w wielu krajach europejskich kobiety ida do
      ginekologa gdy COS je niepokoi a nie po to aby usiasc na fotelu...
      oczywiscie wykonuja wymaz z szyjki macicy, ale robi to pielegniarka.
      W tych krajach odsetek zachorowalnosci na rozne kobiece przypadlosci nie jest
      wyzsza niz w Pl przeciwnie nizsza.
    • eary nos do góry.. to jest lepsze od wizytu u dentysty! 31.07.07, 18:26
      suspicious
      Poważnie.. ja jak mam stres i idę gdzieś się badać to na dzień dobry informuję,
      że się boję (z pobieraniem krwi tak robie) i za każdym razem panie wychodzą z
      siebie, żeby nie bolalo, żeby śladów nie było.
      Ginekolog to taki dentysta tylko patrzy niżej suspicious Załuż długą tunikę i idz jak
      do zwykłego lekarza. on dziennie ma z 10 pacjętek jak ty więc nie masz co się
      dziwić. A że dopiero pierwszy raz.. to nic strasznego. nic ci nie powie. bedzie
      delikatniejszy i bedzie opowiadał co i jak. tylko proponuję prywatnego.. zawsze
      to wieksza troska..
      No i zamknij oczy jak bedziesz siadac- badanie samo trwa jakies 30 sek smile
      • hanulllka Re: nos do góry.. to jest lepsze od wizytu u dent 31.07.07, 20:23
        Dziewczyny!!! Badanie u ginekologa to nic strasznego, takie same badanie jak
        każde inne. Trzeba się tak nastawić, że idę się tam przebadać a lekarz robi co
        do niego należy. Nie ma co się wstydzić, dla lekarza do coś normalnego, praca
        jak każda inna i zazwyczaj lekarze tak to traktują. Żaden z nich nie ogląda wam
        krocza, czy aby ładne czy powabne smile Zawsze można ubrać spódniczkę albo tunikę,
        a w mojej przychodni są nawet specjalne fartuszki, które dziewczyna może sobie
        założyć. I warto też powiedzieć, że się jest pierwszy raz, porządny lekarz to
        zrozumie i odpowiednio podejdzie do sprawy. Nie ma co zwlekać. Najlepiej
        zapytać kogos, przyjaciółkę albo kogoś z rodziny, czy nie zna jakiegoś lekarza
        wartego polecenia, umówić się, zabrać psiapsiółkę i biegiem na badanie. Im
        szybciej tym lepiej, bo będzie się miało to z głowy i przekonacie się, że to
        nic strasznego. Nie taki diabeł straszny .... Głowa do góry smile
    • monika7920 Re: ginekolog 01.08.07, 08:34
      jak zaszłam w ciążę, to polecialam "na skrzydlach" i nawet chcialam, żeby lekarz
      badal, zebym wiedziala, że wszystko dobrze z dzieckiem, chociaz wczesniej bym
      sie tego po sobie nie spodziewala, o wiele bardziej wole do gin niz do dentysty

ale teraz pod koniec ciąży juz mi to troche zbrzydło, a najbardziej te pytania
      jak sie pani czuje, a ja za każdym razem że źle i coraz ciężej ... nie lubie tak
      marudzić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka