xyz113 09.08.07, 10:35 czy na początku ciąży, 6-7 tydzień moge farbować włosy, dziękuję Drogie Mamy za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artdesign27 Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 12:04 Nie, bo pofarbujesz dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
xyz113 do artdesign27 09.08.07, 12:28 Naprawdę odkrywcze.... w sumie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: do artdesign27 09.08.07, 14:21 dziewczyno! wspolczuc nalezy tobie. Zero rozumu a ma matka zostac Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 12:09 Z tego co słyszałam, to można, podobno farba nie dochodzi do dziecka. Ale ja uważam, że najlepiej spytać lekarza. Ja farbowałam, tylko nie pamiętam kiedy, na pewno pod koniec ciąży, bo po porodzie nie bardzo jest jak, i jakoś w trakcie, ale nie mogę sobie przypomnieć kiedy... Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek227 Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 12:46 Farbowanie nie jest wskazane w I i III trymestrze - opinia mojego fryzjera. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 14:16 A fryzjer, rzecz jasna, jest specjalistą od rozwoju płodu? W I trymestrze bym jeszcze zrozumiala (organogeneza itd.), ale co ma niby zaszkodzić w III, co nie szkodzi w II? Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 14:22 taaak opinia specjalistki po zawodowce... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 14:22 Można, bo sama farba jest nieszkodliwa, gorsze są zapachy. Ja farbowałam i na początku i farbuję nadal, ale siadam przy drzwiach czy oknie w salonie, aby oddychać Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek227 Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 16:58 Przede wszystkim to jak dotąd raczej nie udowodniono że farba wpływa negatywnie na rozwój płodu. Lecz moze (ale nie musi!!!) wpłynąć na stan włosów. Wszystko zależy od stanu włosów i ich kondycji. Pod wpływem hormonów włosy zachowują sie nieprzewidywalnie. Wiadomo, że włosy podczas ciąży mągą wyglądać lepiej, mogą nabrać połysku lub gorzej - mogą stracić sprężystość i stają sie miękkie. Oczywiście podczas ciąży wdychanie chemicznych i uciążliwych zapachów nie jest wskazane - ale czego się nie zrobi żeby poprawić swój wygląd i samopoczucie. PS: Współczuję fryzjerów po zawodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: Czy mogę na początku ciąży farbowac włosy? 09.08.07, 20:23 Podobno należy unikać farb z amoniakiem - chodzi o opary, które się jednak przez dobra godzinę wdycha - czyli większości farb trwale koloryzujących. Szczególnie w I trymestrze. Nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o szampony koloryzujące (nie zawierają amoniaku). Można też podobno używać henny (kupionej w porządnej perfumerii lub sklepie ziołowym). Oczywiście większość dziewczyn zakrzyknie, że w ciąży co tydzień robiły się pasemka, trwałą itd a ich dzieci są zdrowe. I dobrze Ja tez myślałam, że to histeria czy rodzaj "miejskiego mitu" z tym amoniakiem ale poczytałam po źródłach w innych językach, na poważnych stronach - i wszędzie piszą tak samo - unikać amoniaku w I trymestrze a najlepiej przez całą ciażę. Może jakaś przyczyna jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca jak najbardziej!!! 09.08.07, 22:23 Duzo o tym czytalam i nie ma najmniejszych dowodow na to,ze farba szkodzi malenstwu. Staraj sie raczej nie uzywac zadnych mocnych farb, unikaj amoniaku. Jakas delikatna farba, albo szamponem koloryzujacym bedzie na pewno OK Odpowiedz Link Zgłoś