chrabina111 27.05.08, 07:44 czy pijecie w ciązy kawe ? jezeli tak to jak czesto i czy mocną czy słabą bp capucino. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kudlata28 Re: kawa 27.05.08, 07:52 owszem, ale tylko jedną filiżankę dziennie, czarną- przed ciążą 3 kubki mocnej. Lekarz twierdzi, ze jeżeli się po kawie dobrze czuję to można, ale w małych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
agacciam Re: kawa 27.05.08, 08:10 ja czasami piję. Jak jest niskie ciśnienie i dla towarzystwa. Nie codziennie, ale od czasu do czasu z jednej łyżeczki albo jak pisałaś cappuccino. Odpowiedz Link Zgłoś
oet Re: kawa 27.05.08, 09:03 Niestety wciąż piję . Jestem w drugiej ciązy, obecnie 3 miesiąc i piję kubek dziennie z cisnieniowego ekspresu (dosc mocna). Bez niej chyba bym zasnęla w pracy. Inaczej było w pierwszej ciązy , od razu niedobrze mi się robiło na widok kawy, więc musiałam odstawic od poczatku.. Nie wiem czy teraz robię dobrze,, Odpowiedz Link Zgłoś
iwosia2008 Re: kawa 27.05.08, 09:23 Ja też piję kawę, to nie zaszkodzi. A na ból głowy np. lepiej wypić sobie kawe niż faszerować się lekami przeciwbólowymi. No chybaże ktoś ma wysokie ciśnienie to nie polecam. Capuccino nie piję - uważam, że w tym z torebek to sama chemia jest, zresztą mi nigdy nie smakowało. Co innego capuccino w kawiarni. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: kawa 27.05.08, 09:28 pije, rozpuszczalna z mlekiem w domu rano kubek i w pracy 2 filizanki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kawa 27.05.08, 11:11 Można spokojnie wypijać trzy słabsze kawy, albo 2-3 mocniejsze. Tak, żeby nie przekraczać dawki 300-600 mg kofeiny. Realną szkodliwość dla płodu odnotowano przy dawce bodajże 100 kaw dziennie, więc nie demonizujmy. Jedyne ryzyko przy kawie jest takie, że poród może być dłuższy. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1039 Re: kawa 27.05.08, 11:32 2 rozpuszczalne z mlekiem, dosc słabe, 3 zadko Odpowiedz Link Zgłoś
gata19 Re: kawa 27.05.08, 15:34 uuu 100 kaw a ja słyszałam że dawka śmiertelna dla człowieka to 43 filiżanki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kawa 27.05.08, 18:27 Nie wiem, jak dla człowieka- te badania siłą rzeczy robione były na zwierzętach... Podawano im czystą kofeinę (przecież taka mysz nie wypije nawet jednej kawki dziennie) i przy tej dawce dochodziło do uszkodzeń płodu. Ale myślę, że wszystko w 100-krotnej dawce byłoby zabójcze Odpowiedz Link Zgłoś
asmalu Re: kawa 27.05.08, 12:20 ja też piję - staram się jedną dziennie, ale przy obecnej pogodzie to zdarza mi się 2 filiżanki bo inaczej jestem nieprzytomna albo głowa mi pęka, jak tylko mogę to staram się pić kawę z ekspresu bo taka podobno zdrowsza, ale taki luksus mam tylko w domu więc w weekend'y bo w pracy szef poskąpił i kupije rozpuszczałkę. Ogólnie myslę, że jeżeli organizm matki się domaga to tak widocznie ma być i dziecku nie szkodzi - oczywiście wszystko w umiarze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kawa 27.05.08, 18:30 No, rzeczywiście, "najzdrowsza" jest kawka z ekspresu. Rozpuszczalne i "plujki" są już gorsze- pierwsze, bo podlegają procesom technologicznym i coś tam zawsze w nich zostanie, drugie- bo kiszą się pół godziny z tymi fusami Ale nie demonizujmy- z ekspresu czy z proszku, kawa pita w rozsądnych ilosciach nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_7 Re: kawa 27.05.08, 13:09 Ja ogólnie w ciąży nie mam ochoty na kawę,ale jeśli już raz kiedyś mnie najdzie w domku(np.raz w tyg.)to wybieram mniejsze zło i piję Nescafe bezkofeinową(w smaku jest zupełnie taka sama jak cllasic) z mlekiem.Polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: kawa 27.05.08, 13:55 pilam kawe w ciazy dodawalam do niej co prawda mleko, ale wypijalam po dwie dziennie zreszta polozna moaila, ze jak ciaza przebiega prawidlowo, to mozna spokojnie wypic kawe i nic nie powinno sie zlego wydarzyc Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: kawa 27.05.08, 16:59 Na poczatku ciazy zupelnie mnie odrzucilo od kawy, ale teraz juz pije. Jedna dziennie, rozpuszczalna z mleczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tropicielka Re: kawa 27.05.08, 18:31 piłam całą ciążre jedną mocną - nawet bardzo mocną i dziecko zdrowiuteńkie Odpowiedz Link Zgłoś
carelajn Re: kawa 27.05.08, 19:08 Przez pierwsze dwa miesiące piłam, ale potem jakoś nie miałam ochoty, wolałam herbatę earl grey. Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
aniaoam Re: kawa 30.05.08, 13:38 Myślę ze ma też znaczenie czy się pije inne napoje z kofeiną - jak ktoś wypija w ciąży litr coli dziennie, cz Red Bula, to chyba z kawy trzeba zrezygnować... Kiedy leżałam na patoligii ciąży pytałyśmy lekaży o kawę - powiedzieli że akurat my po jednej kawce możemy pić. Z tego wniosek że niektóre mamy pewnie w wogóle nie powinny pić, ale o tym na pewnopoinformuje lekarz Odpowiedz Link Zgłoś