Dodaj do ulubionych

czy można zawiesić chodzenie do przedszkola?

21.10.09, 08:13
powodem sa notoryczne choroby malej, 3 dni pojdzie dwa tygodnie w domu, nie
chcemy rezygnowac z wielu powodów ktore zapewne sa wam znane ale juz
mysleliśmy na ten temat też, czy można coś takiego zrobić aby nie płacić bo
teraz pomowo ze meisiac w miesiąc jest w domu placimy opłaty w przedszkolu
państwowym. Czy jest to uregulowane ustawowo jakos?
Obserwuj wątek
    • lillylive Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 08:33
      Ja wlasnie z powodu chorób nonstop zawiesiłam uczęszczanie małej do przedszkola
      od stycznia do marca(3m-ce).Dyrektorka powiedziała że widzi jak jest i wyjątkowo
      się zgodziła ,musiałam tylko napisac podanie.oczywiscie nie płaciłam za te 3m-ce.
      • kubek0802 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 08:41
        Nie wiem czy można zawiesić. Ja rozwiązałam umowę jak syn był w
        maluchach, od lutego do końca roku przedszkolnego. Z tym że
        wcześniej ustaliłam z dyrektorem że do czterolatków go przyjmą na
        zasadzie dziecka kontynuującego przedszkole.
    • nika222 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 08:38
      Ja w ubiegłym roku zawieszałam, musiałam napisać podanie i nie
      płaciłam za ten czas. Ale najlepiej dowiedz się w swoim przedszkolu,
      tylko nie u pań, a u dyrekcji.
      • pasik Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 09:53
        Można zawiesić a dokładnie to nazywa się urlopowanie w obowiązku przedszkolnym.Składa się podanie z określeniem czasu urlopowania.
        U nas niestety płatne..może niekoniecznie w całej wysokości opłaty stałej. ale płacić trzeba
    • kasia782 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 10:18
      dzięuje za odp widze ze różnie to bywa i wszsytko zalezy od podejscia
      przedszkola, czyli nie ma żadnego unormowania w ustawach?
      • pasik Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 10:58
        Wydaje mi się że to wszystko zależy od "dobrej woli" osoby zarządzającej.
        • alina1 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 12:07
          u nas zglasza sie rano ze np dziecko przez tydzien nie bedzie chodzilo i odliczaja nam jedzenie za ten czas
          oplata stala nie ulega zmianie
          • kasia_wp Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 12:19
            we Wrocławiu i gminie przyległej odliczają już nie tylko stawkę zywieniową ale i
            opłatę stałą za czas nieobecności, wystarczy zgłosić. Kiedyś ( rok temu i
            wcześniej) wymagane było zwolnienie lekarskie na czas choroby. Mój syn chorował
            jako 3 latek długo i często. Mieliśmy zaświadczenie lekarskie, i nie płaciłam
            wtedy ani opłaty stałej ani za wyżywienie przez chyba 2 albo 3 miesiace.
            • beata77_h Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 22.10.09, 09:30
              Nie zgadzam się z opinią że tak jest we Wrocławiu.
              Moje dziecko też chodzi do przedszkola we Wrocławiu i za dni
              nieobecności, odliczane mam tylko wyżywienie. Opłatę stałą płacę w
              pełnej wysokości. Być może zależy to od przedszkola....
              • edki16 Re:Wrocław 22.10.09, 10:09
                To przeczytaj umowę, jeśli Twoje dziecko chodzi do publicznego przedszkola to
                odliczania są za każdy dzień nieobecności proporcjonalnie za wyżywienie i opłatę
                stałą. Tak jest we wszystkich publicznych przedszkolach we Wrocławiu.
    • lilka69 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 12:32
      u mnie mozna bylo ale trzeba bylo placic czesciowo( 500 zl). ja
      zaweisilam przedszkole dziecka na pol roku. teraz poszedl i nie
      choruje. jak na razie...
      • kasia782 Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 12:57
        jesli chodzi o jedzenie to jest to normalne ze sie nie placi jak dziecka nie ma
        i nie je, natomiast oplata stala i zajecia dodatkowe juz trzeba tak to u mnei
        wyglada jak zauważyłam, tłumaczą to tym ze jest blokada miejsca i mogłoby w to
        miejsce inne dziecko uczeszczać bo jest wielkie zapotrzebowanie i nawet straszą
        wykresleniem!!! paranoja jakas i stąd pytałam o regulacje prawne zeby być
        przygotowaną na taka ewentualność lub na zawieszenie uczęszczania bez płacenia
        opłat nawet stałej
        • pasik Re: czy można zawiesić chodzenie do przedszkola? 21.10.09, 14:28
          kasia782 napisała:

> jesli chodzi o jedzenie to jest to normalne ze sie nie placi jak dziecka nie ma
          > i nie je, natomiast oplata stala i zajecia dodatkowe juz trzeba tak to u mnei
          > wyglada jak zauważyłam, tłumaczą to tym ze jest blokada miejsca i mogłoby w to
          > miejsce inne dziecko uczeszczać bo jest wielkie zapotrzebowanie i nawet straszą
          > wykresleniem!!! paranoja jakas i stąd pytałam o regulacje prawne zeby być
          > przygotowaną na taka ewentualność lub na zawieszenie uczęszczania bez płacenia
          > opłat nawet stałej

Dokładnie..a na miejsce mojego dziecka czeka w kolejce jeszcze 20 następnych.
          Nie mam przy tym żadnej gwarancji że do 4 latków moja córka dostanie się bez
          problemu.
          Sytuacja patowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka