20.10.10, 14:11
Pewnie już ktoś pytał, ale może jeszcze raz ktoś mi wytłumaczy kwestię związaną z rytmiką.
Rytmika w przedszkolu dzieci jest obowiązkowa i ma to podobno związek z podstawą programową. Za pzredszkolę płacę opłatę stałą, opłatę za wyżywienie, odrębnie za rytmikę, no i rada rodziców (tak wiem to jets dobrowolne), ewentualnie płacę za dodatkowe zajęcia dla dzieci (taniec, judo,plastyka itp. kwoty podobne jak za rytmikę)
Jak jest u Was z tą rytmiką? Czy też odrębnie płacicie?
Obserwuj wątek
    • aka79 Re: Rytmika 20.10.10, 14:23
      Tak, 12 zł\miesiąc
    • owianka Re: Rytmika 20.10.10, 14:39
      Też byłam mocno zdziwiona, jak się dowiedziałam, że muszę płacić za coś, co jest obowiązkowe. 20 zł miesięcznie.
    • jowitka345 Re: Rytmika 20.10.10, 14:40
      Za rytmike 12 zł bez względu na to czy chodzi czy nie, i to mnie wkurza najbardziej. Pani przychodzi z zewnątrz i tłumaczy sie tym, ze nauczycielki czy jest dzieci 5 czy 25 tez dostaja taka sama pensję.
      A za inne zajęcia dodatkowe to ceny:
      tańce 32 zl
      angielski 30 zł
      plastyka 30 zl
    • mucha-live Re: Rytmika 20.10.10, 15:48
      u nas w cenie jest rytmika, angielski, zajęcia z logopedą
    • alcarin Re: Rytmika 20.10.10, 15:53
      Niezłe rozbieżności, bo ja płacę aż 30pln (zwrot 50 proc. tylko, jeśli dziecko nie chodzi 2 tygodnie ciągiem). Zajęcia 2 x w tygodniu. U Was też?
      • jenny_curran Re: Rytmika 22.10.10, 09:21
        U nas też 30 zł. Dziewczyny powyżej podawały jakieś niezwykle małe kwoty ...... Też bym chciała mniej płacić. Za październik zapłaciłam równo 400 zł. Mam synka w III grupie.
    • q_fla Re: Rytmika 20.10.10, 17:12
      Niestety też, bo władze miasta nie chcą do rytmiki dopłacać.
      Moja koleżanka mieszkająca w innym województwie nie płaci nie tylko za rytmikę, ale za wszystkie zajęcia nadobowiązkowe.
      • agulka04 Re: Rytmika 20.10.10, 18:11
        7 zł/m-c, raz w tygodniu
        • martaad Re: Rytmika 20.10.10, 19:58
          w przedszkolu do którego chodzi mój syn rytmika i zajęcia z logopedą są bezpłatne.
    • agnieszka_z-d Re: Rytmika 20.10.10, 20:43
      30 plnów za miesiąc.
      Logopeda bezpłatnie.
      • jowitka345 Re: Rytmika 20.10.10, 21:19
        logopeda 5 zł za pól godziny 2 razy w tyg.
    • dragonia Re: Rytmika 20.10.10, 21:34
      U nas rytmika 30 zł miesięcznie. Kiepskie rozwiązanie jak dla mnie, skoro gmina nie chce płacić za coś co jest obowiązkowe.
      • borntobewild Re: Rytmika 21.10.10, 09:52
        W przedszkolu, do którego chodzi moje dziecko, rytmika jest traktowana jako zajęcia dodatkowe (3-latki). Płacimy 30 zł/mc. Zajęcia odbywają się 2x w tygodniu po 15 minut w godzinach popołudniowych.

Piszecie, że rytmika jest w tzw. podstawie programowej w związku z tym, czy nie powinna być prowadzona jednak do południa, kiedy obecne są wszystkie dzieci? Zajęcia ok. 16-tej sprawiają, że jednak sporo dzieciaków z tego nie korzysta...
        • julka-4 Re: Rytmika 21.10.10, 10:01
          15zł/miesiąc.Rytmika jest zajęciem dodatkowym, nie obowiązkowym u nas w przedszkolu.
    • kanna Re: Rytmika 21.10.10, 13:54
      Dziwne.. a jak nie zgodze się płacić, to co?
      • jowitka345 Re: Rytmika 21.10.10, 14:19
        To Twoje dziecko bedzie samo siedziało w sali z panią.
        U nas rytmika jest obowiązkowa i jest do południa.
        • kalina886 Re: Rytmika 21.10.10, 15:04
          28 zł i też jest obowiązkowa.
          Jeśli dziecko zostanie skierowane na zajęcia z logopedą to są bezpłatne (a znam przedszkola, gdzie się za nie też płaci).
    • bj32 Re: Rytmika 21.10.10, 15:36
      A to chyba trzeba w ustawie jakiejś sprawdzić odpłatność za zajęcia obowiązkowe... Moja "przedszkolaczka" już jest w szkole, ale u nas była płatność *wyłącznie* za radę rodziców - nieobowiązkowa i jakieś 10,- za książkę do religii.
      Fakt, że przedszkole było integracyjne, więc rytmika, muzykoterapia, logopeda i kto tam jeszcze z automatu był, ale nikt po kasę dodatkową łapy nie wyciągał, a jeszcze dla wielodzietnych czy w trudnej sytuacji dyrekcja ulgi stosowała...
    • ewekub Re: Rytmika 21.10.10, 23:17
      U nas rytmika (2 x w tygodniu), tańce (1 x w tygodniu) i gimnastyka korekcyjna (2 x w tygodniu) są bezpłatne.

Płacimy za logopedę 30 zł i 25 zł za angielski.
      Przedszkole państwowe.
    • jenny_curran Re: tak tanio?? Warszawa Mokotów - państwowe 22.10.10, 09:19
      jestem bardzo zdumiona, że płacicie takie grosze za rytmikę; 12 zł, 20 zł. Patrzę teraz na potwierdzenie wpłaty za październik i rytmika 2 x w tygodniu to 30 zł/mc. Najtańsza jest gimnastyka korekcyjna tzw korektywa - 26 zł.
      • mondovi Re: tak tanio?? Warszawa Mokotów - państwowe 26.10.10, 10:53
        mieszkamy w Poznaniu, z rytmikę (2 razy w tygodniu) płacę 15zł, inne zajęcia są droższe. Moj syn chodzi na gimnastykę korekcyjną - 30zł raz w tygodniu, taniec 26zł raz w tygodniu i angielski 2 razy w tygodniu 32zł.
    • hayet Re: Rytmika 22.10.10, 10:45
      u nas rytmika nei jest obowiazkowa. za ang, rytmike i gimanstyke placi sie dodatkowo tylko wtedy kiedy zapisuje sie na te zajecia dziecko. jesli nie uczestniczy w nich to zostaje w sale z pania
      • kaseta77 Re: Rytmika 22.10.10, 10:59
        rytmika 10 zł. angielski 12 zł. płacę nawet jeżeli dziecko jest chore
      • annaa77 Re: warszawa, przedszkole na Dąbrowskiego 25.10.10, 13:47
        za rytmike place 31zl. zajecia sa 2 razy w tygodniu
        • ancymon123 Re: warszawa, przedszkole na Dąbrowskiego 08.11.10, 13:52
          A jeśli dziecko nie chce uczesniczyc w zajeciach? W tej chwili mamy rytmikę "w cenie", ale syn nie uczestniczy i nikt go nie zmusza (prywatna placówka), jednak od przyszłego roku planujemy zapisać go do państwowego przedszkola i co wtedy bedzie jeśli nie bedzie chciał się "rytmizować". Czy a) bedzie zmuszany, b) będę musiała płacić?
    • mondovi tak. 26.10.10, 10:49
      15zł miesięcznie, rytmika 2 razy w tygodniu. Poznań.
    • fossetta Re: Rytmika 27.10.10, 08:59
      Dziecko w II grupie, przedszkole państwowe, płacę 45zł. mięsiecznie-to jest opłata na radę rodziców i w tym jest opłata za rytmikę.
    • bj32 Re: Rytmika 27.10.10, 10:20
      Czym dłużej się nad tym zastanawiam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że jednak osoba prowadząca rytmikę, szczególnie w przedszkolu państwowym, jest chyba zatrudniona normalnie, a zajęcia są opłacane z budżetu i tego, co się normalnie płaci za przedszkole.
      Komitet ustawowo nie jest obowiązkowy, więc nie bardzo rozumiem... To tak, jakby ktoś mi kazał za gimnastykę korekcyjną i angielski w szkole, w nauczaniu początkowym - dodatkowo płacić. Trochę się to kupy dla mnie nie trzyma...
      • q_fla Re: Rytmika 27.10.10, 10:36
        osoba prowadząca rytmikę, szczególnie w przedszkolu państwowym, jest chyba za
        > trudniona normalnie, a zajęcia są opłacane z budżetu i tego, co się normalnie p
        > łaci za przedszkole.

Nie wiem jak to było rozliczane w poprzednich latach, gdzie opłata za rytmikę była wliczona do rachunku. Od tego roku, od września dostaję osobny świstek z opłatą (muszę zapłacić za 3 mies z góry), na którym widnieje nr konta pani prowadzącej rytmikę.
      • barakudaa Re: Rytmika 27.10.10, 14:29
        bj32 napisała:

> Czym dłużej się nad tym zastanawiam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że jedna
        > k osoba prowadząca rytmikę, szczególnie w przedszkolu państwowym, jest chyba za
        > trudniona normalnie, a zajęcia są opłacane z budżetu i tego, co się normalnie p
        > łaci za przedszkole.

Bardzo się mylisz,za rytmikę zawsze płaciło sie oddzielnie.
        • bj32 Re: Rytmika 01.11.10, 18:07
          No to widocznie w "naszym" przedszkolu rytmiki nie było. Bo ja płaciłam wyłącznie za podręcznik do religii bodaj, prócz zwyczajnej, comiesięcznej opłaty za przedszkole i żarcie [które zresztą za dni nieobecności przechodziło na kolejny miesiąc]. Ani logopeda, ani muzykoterapeutka nie były dodatkowo płatne.
          • nicola-18 Re: Rytmika 01.11.10, 19:01
            U nas Pani od rytmiki jest z zewnątrz i płaci sie za nia osobno.
            • grzalka Re: Rytmika 01.11.10, 19:10
              rytmika opłacana jest z RR, pani oddzielna, dzieci chodzą wszystkie obowiązkowo
              • lumja Re: Rytmika 02.11.10, 12:04
                ciekawe jak to w końcu jest z ta rytmiką, bo u nas sprawa wygląda jeszcze inaczej - synek jest w maluszkach, rytmika nie jest obowiązkowa, i jest finansowana ze środkow unijnych czyli dla rodzicow bezpłatna. prowadzona jest przez panią z zewnątrz
                • blaszany_dzwoneczek Re: Rytmika 08.11.10, 16:05
                  Lumja, a to przedszkole państwowe? Zainteresowało mnie to dofinansowanie ze środków unijnych, wiesz coś więcej na ten temat?
    • to_wlasnie_cala_ja Re: Rytmika 02.11.10, 13:10
      płacimy ale nie jest obowiązkowa, pan dojeżdża chyba z 50 km
    • gusia210 Re: Rytmika 03.11.10, 11:39
      W przedszkolu mojego syna rytmika jest opłacana z pieniędzy RR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka