Dodaj do ulubionych

Pora wstawania do przedszkola

08.02.11, 13:12
Witam. W tym roku chcę posłać córkę do przedszkola. Oczywiście o ile takowe dostaniemy. Do tej pory dziecko jeździło ze mną do niani. Wstawałyśmy ok.6.45-7. Pracuje obecnie na skróconym etacie, ale jak Lena pójdzie do przedszkola, chciałabym wrócić na cały etat. I Lena musiałaby wtedy wstawać o 6 rano ( musiałaby być budzona ). I zastanawiam się czy to się uda. Czy przed wyjściem dawać jej coś jeść czy dopiero w przedszkolu może zjeść śnadanie ( wiadomo - nie każdy lubi jeść od razu po wstaniu z łóżka ). Z góry dziękuję za przedstawienie Waszych doświadczeń.
Obserwuj wątek
    • izabela1976 Re: Pora wstawania do przedszkola 08.02.11, 14:14
      Moja córka (3,5 roku) wstaje o 6 rano, o 6.30 wyjeżdżamy z domu. O 8 jest w przedszkolu. Z racji, że śniadanie ma dopiero o 9.30 rano je kanapkę albo jakiś owoc czy coś w tym stylu.

Czasem zdarza się, że dosypia w samochodzie choć ostatnio coraz rzadziej jej się to zdarza.
      • makwalz Re: Pora wstawania do przedszkola 08.02.11, 14:36
        A czy dziecko nie robi się przez takie budzenie ranne marudne? Bo z własnego doświadczenie wiem, że nie cierpię jak ktoś budzi mnie zanim wstanęsmile
        • tusia-mama-jasia Re: Pora wstawania do przedszkola 08.02.11, 20:08
          Młody wstaje o 5:50 - budzony oczywiście, przed wyjściem wypija mleko/kakao/czasem jakiegoś jogurtu sie domaga czy serka, o 6:20 musimy wyjść na autobus, a z przystanku docelowego jeszcze jakieś 20minut do pkola, gdzie lądujemy przed 7. Nie jest marudny, przeciwnie - cuda działa ożywczy spacerek poranny niezależnie od aury smile A panie zgodnie mówią, ze nie widziały jeszcze, żeby ktoś codziennie przychodził do przedszkola z takim radosnym uśmiechem i rumieńcami jak Jasiek smile
          • ma2ma Re: Pora wstawania do przedszkola 08.02.11, 20:25
            Moi chłopcy budza się sami tuż przed budzikiem i 6 rano...i potem powoli...najpierw jeszcze chwila leżenia, potem śniadanko, mycie i ubieranie...czasami nawet bajek grajek słuchamy...z tym, że do przkola mamy jakieś 3 minutki samochodem...więc pozwalamy sobie na ten luksus poranny...ale chłopcy sami nauczyli się porannego wstawania, nie marudza i nie płaczą-właśnie dzięki tym naszym zwyczajom porannym...bo bywało czasami cięzko...ale to głównie z przemęczenia...czasmi się śmiejemy, że budzik nam w sumie nie potrzebny
    • klubgogo Re: Pora wstawania do przedszkola 08.02.11, 20:56
      Budzę dziecko o 6.45, pije tylko szklankę wody z sokiem i o 7.10 idziemy do przedszkola, tam zjada od razu danonka, bo śniadanie jest dopiero o 8.30.
      • kalina886 Re: Pora wstawania do przedszkola 09.02.11, 00:36
        Córka jest budzona o 6:20. Na szczęście jest wożona samochodem i w przedszkolu są z mężem ok 7:05. Staram się, żeby zjadła chociaż pół kanapki bo śniadanie w przedszkolu jest o 8:30.
        W tamtym roku (miała 4 lata i zaczynała chodzić dopiero do przedszkola) po powrocie do domu była strasznie marudna (w przedszkolu nie było leżakowania). W zasadzie nie śpi mało bo ok 10 godzin - usypia ok. 20:30.
        W tym roku jest już bardzo dobrze, wstaje ładnie i nie widzę, żeby była jakoś bardzo przemęczona po powrocie (w domu jest ok. 15 - 15:30).
    • agazuchwa Re: Pora wstawania do przedszkola 09.02.11, 08:21
      a my budzimy się nie "do przedszkola" tylko "na bajkę" na szczęście mamy na tyle czasu, żeby rano ją obejrzeć....i to jest super rozwiązanie. On na tej bajce "dochodzi do siebie" je coś a potem idzie łatwiej
    • mondovi Re: Pora wstawania do przedszkola 09.02.11, 14:29
      mój syn wstaje najpóźniej o 6.20, wyjeżdżamy do przedszkola godzinę później mniej więcej. Rano ogląda bajkę, jeśli ma ochotę, je sniadanie ( nie zawsze). Z przedszkola odbieram go ok 15.30, po 16 jesteśmy w domu. Zasypia ok 18.30, 19.Rano wstaje bez problemu, wieczorem jest zmęczony i zasypia szybko. Ma 4,5 roku, śpi potrzebuje ok 12h snu. wolę połozyć syna wcześniej i go nie budzić na siłę rano.
      • ancymon123 Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 10:49
        Nie miałabym chyba sumienia, żeby tak wcześnie budzić małe dziecko. Syn wstaje teraz o 7:15 i jest mi go szkoda sad Wczesniej wstawał ok. 8:00, bo mąż do pracy mógł jechać na dość późną godzine.
        Gdybym musiała budzić dziecko przed 7.00 to zmieniłabym prace, żeby chodzić na późniejszą godzine lub przedszkole, żeby dojazd był krótszy. Dla mnie to koszmar kiedy prawie od początku życia nie można sie wyspać. Zwłaszcza, że dziecko potrzebuje snu, bo rośnie, mózg się rozwija itp.
        • p.o.v Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 10:53
          Bez przesady. Jak położysz dziecko wystarczająco wcześnie spać wieczorem, to na pewno rano wstanie bez problemu i świadomości, że "to koszmar". Jeśli przyjęłaś styl że chodzi spać o 22:00, albo później to jasne, że nie masz sumienia rano go budzić i sama też nie masz na to ochoty.

• tusia-mama-jasia Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 20:02
          > Nie miałabym chyba sumienia, żeby tak wcześnie budzić małe dziecko. Syn wstaje
          > teraz o 7:15 i jest mi go szkoda sad Wczesniej wstawał ok. 8:00, bo mąż do pracy
          > mógł jechać na dość późną godzine.
          > Gdybym musiała budzić dziecko przed 7.00 to zmieniłabym prace, żeby chodzić na
          > późniejszą godzine lub przedszkole, żeby dojazd był krótszy. Dla mnie to koszma
          > r kiedy prawie od początku życia nie można sie wyspać. Zwłaszcza, że dziecko po
          > trzebuje snu, bo rośnie, mózg się rozwija itp.

Przesadzasz. Owszem, potrzebuje ok. 10h snu, ale jeśli idzie spać po 19, a wstaje przed 6 to swoje odeśpi. Jasne, że chętnie dodatkowe godziny spania czy przytulania w łóżku uskutecznia w weekendy, ale w tygodniu nie ma wyjścia. Zmienić pracę to bardzo łatwo powiedzieć, a przedszkole - ważniejsze, zeby było sensowne niż pod domem IMO. To co my na przykład mamy najbliżej to naprawdę ostatnie miejsce, w które posłałabym dziecko.
          • ancymon123 Re: Pora wstawania do przedszkola 11.02.11, 14:03
            Ok, ale jak położysz dziecko o 19.00 to ile czasu z nim spędzasz?
            Żeby pobyć te 4 godziny dziennie z dzieckiem trzeba położyc je spać dopiero ok. 21.
            Po co wogóle mieć dziecko, jeśli nie sbedza sie z nim wcale czasu, a konkretnie jedynie podczas drogi do/z przedszkola i podczas wieczornej kąpieli?
            • margolciar ancymon123 11.02.11, 14:15
              Tylko 4 godz. spedzasz z dzieckiem? Po co chciałas dziecko?
              Powinnas zrezygnowac z pracy i całe dnie spedzać z dzieckiem a nie wyręczać sie przedszkolem!
            • julka-4 Ancymon123 11.02.11, 14:26
              Tak,najlepiej zwolnic się z pracy,siedziec cały dzień w domu z dzieckiem i żywic się powietrzem,żeby tylko dużo czasu z nim spędzicwink
              • margolciar Re: Ancymon123 11.02.11, 14:37
                właśnie, właśnie wink
            • tusia-mama-jasia Re: Pora wstawania do przedszkola 11.02.11, 21:46
              > Ok, ale jak położysz dziecko o 19.00 to ile czasu z nim spędzasz?
              > Żeby pobyć te 4 godziny dziennie z dzieckiem trzeba położyc je spać dopiero ok.
              > 21.
              > Po co wogóle mieć dziecko, jeśli nie spedza sie z nim wcale czasu, a konkretnie
              > jedynie podczas drogi do/z przedszkola i podczas wieczornej kąpieli?

Każdą chwilę od odebrania z przedszkola do położenia spać, czyli od ok.15:30 do 19:30. Nie sprawdzam w tym czasie poczty, nie płacę rachunków i nie przygotowuję się do pracy, robię tylko to, co możemy robić razem. Co nie znaczy, że się wyłącznie bawimy, ale drogę do domu pokonujemy zwykle pieszo, rozmawiając po drodze o różnych zdarzeniach minionego dnia, grając w zagadki itd., razem ustalamy co kupujemy, jeśli jakieś zakupy nas czekają itp. Potem w domu razem pichcimy, kroimy, szykujemy podwieczorek czy kolację, razem ładujemy zmywarkę, słuchając przy tym piosenek i śpiewając, razem gramy w szachy, czytamy czy rozwiązujemy zagadki, podlewamy kwiatki czy wieszamy pranie, a nade wszystko gadamy, gadamy, gadamy bezustannie. Ten czas jest wykorzystany naprawdę intensywnie dla nas, uważam, ze to całkiem owocne 4h.

Wszelkie inne rzeczy wymagające samotności/skupienia robię gdy Młody zasnie,wiadomo ze kosztem swojego snu, ale nie wspólnego czasu. I uwierz, że frunę po niego codziennie po pracy jak na skrzydłach, czekam na to spotkanie w szatni tak, jak dawniej czekałam na wymarzone wyjazdy, imprezy czy prezenty, doczekać się nie mogę wysłuchania kolejnych opowieści z przedszkola, a on - co ciekawe - bardzo chętnie inicjuje rozmowy o mojej pracy czy studiach. To przykłady tylko, ale takie różne chwile dają mi poczucie, że mimo codziennego kieratu nasza więź naprawdę jest i najważniejsza, i autentycznie bliska.

I też zadaję sobie pytanie, po co mieć dziecko, jeśli się z nim nie spędza czasu, ale to raczej na widok niektórych dzieci choćby z naszego przedszkola, które w tygodniu naprawdę mało widują rodziców, przerzucane z zajęć na zajęcia, od babci do niani...
        • analist73 Re: Pora wstawania do przedszkola 11.02.11, 16:22
          Godzina wstawania zależy od dziecka. Moje do 3 roku życia wstawały codziennie przed godziną 6:00. Najchętniej o 5 rano. Mogły iść spać o 22:00 i tak wstały rano.
        • kalina886 Re: Pora wstawania do przedszkola 11.02.11, 23:36
          Ano taaaak bo w dzisiejszych czasach tak łatwo znaleść nową pcę. Na godzinę 9 i najlepiej max do 14 bo przecież trzeba dziecko zawieść bez budzenia rano i odebrać ok 15 - pracodwacy już się na nas rzucają.
          A do przedszkola jak łatwo się dostać? - po prostu poezja rodzice mogą wybierać i przebierać bo przecież tak mało jest dzieciaków na jedno miejsce.
          Obudź się kobieto. Dziecku nic się nie stanie jak o 6 będzie wstawać. Moja córka jak się kladzie spać o tej 20 to w dzień wolny wstaje przed 7 (wiesz taka krzywda jej się dzieje).
    • bacha1979 Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 12:16
      Moja wstaje sama z siebie między piąta a szóstą (bywa, że przed 5:/). Gdybym ja musiała budzić to tak koło 6.10-6.20.
      W domu czasem zje kanapkę, czasem kanapke i jogurt, czasem sam jogurt, czasem nie je nic.
      • makwalz Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 13:14
        Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi.
    • kara13 Re: Pora wstawania do przedszkola 10.02.11, 14:27
      Budze ja o 6.15, chwile lezy , potem je male siadanko w postaci platkow na mleku i o 7.00 wychodzimy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka