Dodaj do ulubionych

Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola.

13.02.11, 17:52
Moja młodsza idzie w tym roku do przedszkola. Niestety w tym, do którego posłałam rok wczesniej starsza córcie nie bedzie w tym roku naboru dla trzylatków. Wielka szkoda, bo miałaby dodatkowy punkt a tym samym wieksze szanse zeby sie dostac. Ale nic to spróbujemy gdzie indziej. Namierzyłam kilka innych i prosze o pomoc w wyborze. Mysle o 370 (koło Biedronki) najblizej domu, o Zielonym zakątku(kameralne warunki ale mało ludzików chcą przyjąć, chyba z 15 sztuk) i o 218 na Rechniewskiego (telewizory w salach..., ogromna placówka). Także o chwalonym wszędzie 407 Unicefu przy Bora Komorowskiego33, ale jest najdalej od domu i z doświadczenia wiem, że z tymi chwalonymi to też róznie bywa. Może ktoś ma doświadczenia, które można polecić a które omijac szerokim łukiem.
Obserwuj wątek
    • zurych Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 13.02.11, 20:46
      Przyłączam sie do prośby. Tez mam podobny problem z wybraniem przedszkola na Gocławiu, mimo ze jest ich dość sporo to wybór nie jest łatwy. Proszę o opinie rodziców dzieci uczeszczajacych do w/w przedszkoli, bo obejrzenie przedszkola i rozmowa z dyrektorka to za mało. Najlepsze info jest z pierwszej ręki.
      A tak na marginesie, to w którym przedszkolu w tym roku nie bedzie naboru do trzylatków?
      • kamisa7 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 13.02.11, 21:29
        W 380. Inaczej, będzie, ale tylko do oddziału zamiejscowego na Salamandry 3. To maleńka placówka, bez placyku zabaw, bez kuchni i z kateringiem. Wolałabym coś bardziej "normalnego". Uważam, że plac zabaw jest istotny dla przedszkola, a co do kateringu, to moje małe zawsze mają na niego uczulenie, bóle brzucha itp. Samo przedszkole 380 uważam za rewelacyjną, kameralną placówkę, którą mam "przez płot". Przyznaję, że niemiła niespodzianka. Moje córeczki bardzo się kochają i nie wiem jak zdołam im wytłumaczyć, że nie będą razem chodzić do przedszkola. Od dawna starsza młodszej tłumaczyła, że "jak dorośnie to też będzie tu chodzić" a tu taki klops.
    • melka133 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 16.02.11, 14:44
      Kamisa, jeżeli dobrze kojarzę to Twoje dziecko chodziło/chodzi na witwickiego? mój skończył tam edukację w poprzednim roku i teraz chodzi do przedszkola 407 smile dla mnie zdecydowanie bliżej domu choć też nie wybrałam najbliższej placówki.
      chodzi bardzo chętnie, opinię o przedszkolu mam niezłą. co prawda to nie witwickiego, tam byłam zachwycona ale też nie jest źle. uczą dzieci czytać, mój bardzo interesuje się literkami. polubił kolorowanie czego wcześniej unikał. fajny plac zabaw i słyszałam że mają go jeszcze "remontować". dwie panie w grupie + tzw. pomoc: jedna pani fajna, druga taka sobie. mój akurat spędza dużo czasu z tą panią pomocą, często w każdym razie o niej mówi.
      z minusów jak dla mnie:
      - telewizor na sali gimnastycznej. puszczają co jakiś czas dzieciom bajki przez jakieś 15-20 min jak dzieci nie mają się gdzie podziać a oni muszą wywietrzyć sale i przygotować do podwieczorku. chociaż pani dyrektor zarzekała się że bajki oglądają tylko starsze grupy i tylko jak jakieś dziecko przyniesie płytę z domu
      - trochę za dużo słodyczy. z okazji każdej możliwej okazji dzieciaki dostają słodkie prezenty - na święta mały przyniósł reklamówę wypakowaną różnymi cukiereczkami, będziemy jeść przez cały rok wink teraz na walentynki też dostali słodycze
      - p. psycholog nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia
      w środku trochę komunistycznie ale nie jest jakaś tragedia. nie wiem co chcesz wiedzieć, pytaj
      • kamisa7 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 16.02.11, 21:43
        Dzięki za odpowiedź. Nie, moja starsza córcia nie chodziła na Witwickiego, może mnie z kimś pomyliłassmile 407 biorę pod uwagę, jak najbardziej. Słyszałam dużo dobrych opinii o tym przedszkolu. Słyszałam, że może być w tym roku cięzko dostać się do przedszkola. Pewnie jak zwykle. Całkiem poważnie zaczęłam wiec myśleć o tej filii. Muszę się tam wybrać na rekonesans. Nie ma to jak samemu zwiedzić grunt. No i "wyczuć" atmosferę placówki. Do 407 też sie wybiorę.
    • zurych Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 01.03.11, 09:02
      I jak zdecydowałaś się na coś?
    • jzs1976 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 01.03.11, 23:29
      Moja Córeczka chodzi do 407 od września. Długo wybierałam przedszkole i to wydało mi się najbardziej odpowiednie. Nie żałuję - miła atmosfera, sympatyczne panie, nauka czytania - Mała już zna dużo literek, duży ogród (będzie modernizowany), dla zapracowanych - długo otwarte (do 17.30). Od drugiego semestru rozpoczęły się zajęcia z j. angielskiego. Córka bardzo lubi swoje przedszkole, od pierwszego dnia chodzi bardzo chętnie, więc polecamy!
      • zurych Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 03.03.11, 08:29
        Ile trzeba było mieć pkt żeby dostać się do Przedszkola 407?
        • jzs1976 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 03.03.11, 23:08
          Nie pamietam jaka byla punktacja, ale jedyne punkty dostalismy za "oboje rodzice pracuja", nic wiecej.
          • melka133 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 04.03.11, 15:01
            a w której grupie jest Twoja córeczka? smile
            • jzs1976 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 05.03.11, 19:55
              W I gupie smile
              • melka133 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 05.03.11, 20:12
                a to nie są razem smile
    • kamisa7 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 04.03.11, 16:35
      Waham się pomiędzy 370 a tym na Rechniewskiego. Oba są duże i potencjalnie tu są największe szanse, żeby się dostać. Jakoś jednak widziałbym ją w Zielonym zakątku, filii tego z Rechniewskiego. Chyba więc kolejność będzie taka: Rechniewskiego, zielony zakatek,370, 407. Wybieram się na dni otwarte do 370 więc może się zmienić kolejność. Tu miałabym najbliżej. Pozdrawiam.
      • mammajowa Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 06.03.11, 11:18
        na rechniewskiego moja kuzynka bardzo odradza. wg niej opiekunki do luftu.
        • zosiulenka Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 30.11.11, 16:33
          Czy to prawda, że przedszkole Unicefu zostało przeniesione do nowego budynku? Które przedszkole na Afrykańskiej polecacie?
          • melka133 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 07.12.11, 22:46
            tak, to prawda
    • ziutka23 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 01.12.11, 14:02
      Nie licz na to przy Biedronce - 370.
      Tam podobno dostają się najczęściej dzieci dowożone z innych dzielnicsad Dlaczego? Nie wiem, mogę się tylko domyślać.
      To było nasze przedszkole pierwszego wyboru. Nie dostał się. Pisałam odwołanie, Dyrektorka wpisała dziecko na listę rezerwową i nigdy nie zadzwoniła, choć miejsca się zwalniały. Dziecko dowoziłam na Grochów. Próbowałam ponownie, dowiedziawszy się w Wydz. Oświaty, że się miejsce zwolniło, ale Pani Dyrektor jak mantrę powtarzała, że to pomyłka i że ma kompletsad
      • zosiulenka Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 02.12.11, 16:50
        Dziewczyny, czekam na opinie o przedszkolu Kraina Bajek nr 295 na Afrykańskiej lub filii 407 przy Guderskiego. Szukam mniejszego przedszkola, choć rozważam też 370. Będę wdzieczna za każdą opinię.
        • i.f Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 02.12.11, 23:17
          Zosiuleńko, moja córcia chodzi do 370. Jestem z Gocławia. Ja jestem zadowolona, córcia też. To jest duże przedszkole, ale ja uważam, że ma to swoje plusy i minusy. Wychowawczynie są miłe, co najmniej raz w m-cu są teatrzyki, ostatnio lekcja bezpieczeństwa, dzieci codziennie wychodzą na plac zabaw, o malunkach, śpiewach, zabawach nie wspomnę.
          O 295 też słyszałam dobre opinie. o filii 407 nie wiem nic.
          Nie wiem jak to jest z dostaniem się do 370 na dzień dzisiejszy. My dostaliśmy się do nowo utworzonych grup, ale to dłuuuuga historia. Ostatnio Dyrektorka mówiła,że są wolne miejsca. Potwierdza to też lista (10 wolnych miejsc)
          www.warszawa345lat.pl/formico-parents/directory/free.action?historyItem.level=0&historyItem.title=Wolne+miejsca
          Do grupy córki doszedł ostatnio chłopiec, który przeniósł się z przedszkola ze Śródmieścia. Więc chyba nie jest tak źle. Jak mogę coś doradzić, trzeba zanieść podanie do przedszkola powołując się konkretnie na wolne miejsca i już. Z tego co napisane nikt się nie wykpi...
          Jeśli masz pytania, pytaj smile
          Pozdrawiam
          Ircia
          • pyzarogata Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 27.12.11, 12:32
            i.f. mogłabyś napisać, czy z sal najmłodszych dzieci są bezpośrednie wejścia do toalet? Czy siusiu idzie się "na hura", czy jeśli jakiemuś dziecku zachce się "dodatkowo" to jest mu to zabraniane, czy spokojnie może iść do toalety? (bo znam takie przedszkolauncertain )
            Jak mniej więcej wygląda program dnia? Codziennie jest jakaś plastyka, czy muzyka? Czy dzieci mają 1 zajęcie dziennie a pozostały czas musza sobie same zorganizować bawiąc się dostepnymi zabawkami?
            Bardzo proszę o odpowiedź.. i dziękuję smile
            • i.f Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 28.12.11, 21:53
              Z kibelkami to jest tak- przy salach są kibelki, natomiast w "nowej" części przedszkola wc są na korytarzu i tam dzieci chodzą siusiać razem z panią "pomoc". Na początku myślałam, że to będzie problem (dzieci w sali bez opieki, albo dziecko idzie samo do łazienki), ale hula to bez zarzutu. Dzieciaczki chodzą siku kiedy chcą i ile razy chcą, dodatkowo chyba są też "przypominają" np. przed spaniem czy wyjściem na dwór.
              Zajęcia są organizowane przez ciocie. Potwierdzam, że jest tego dużo. Byłam w przedszkolu o różnych porach i wiem, ze dzieci dużo malują, rysują, są zabawy na sali gimnastycznej- tańce śpiewy, zabawy woreczkami z grochem itp. Sami też się bawią zabawkami, puzlami i in.
              Wielkość przedszkola (chyba największe w Warszawie) mnie osobiście nie przeraża. Wszystko jest dobrze zorganizowane.
              Pozdrawiam
              i.f
          • pyzarogata Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 27.12.11, 12:55
            Aha! No i jeszcze pytanie, czy w tym przedszkolu 370 jest RELIGIA i jeśli tak, to czy obowiązkowa?
            • dzurawie Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 28.12.11, 14:41
              Religii nie ma. Nie ma tez krzyży na ścianach - przedszkole jest świeckie.
              W każdej sali jest łazienka, z której dzieci korzystają samodzielnie - wtedy, kiedy potrzebują. Nie wiem, jak jest z zajęciami w trakcie dnia, bo bywam tam dopiero późnym popołudniem, ale wiem, że w grupach maluszków (3-latki) z zajęć dodatkowych jest tylko rytmika - te dzieci leżakują i nie ma czasu na inne zajęcia. Rytmika jest dwa razy w tygodniu. Myślę, że panie w grupach dużo z dziećmi robią, bo ciągle są nowe prace plastyczne, poza tym mają też podręczniki (równieć 3-latki) z różnymi wycinankami i obrazkami. Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni i - o ile przy pierwszym dziecku miałam wątpliwości co do tego przedszkola ze względu na jego wielkość, ale jest super i drugie dziecko posłałam tam już bez żadnych wahań. Dodam tylko, że jestem z Gocławia i moje dzieci zostały do przedszkola przyjęte bez żadnych problemów.
            • i.f Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 28.12.11, 21:54
              Religii nie ma.
              • pyzarogata Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 09.01.12, 08:56
                Dziękuję Wam bardzo za te odpowiedzi, trochę rozwiały się moje obawy, choć sądzę, że całkowicie nigdy nie miną wink Przedszkole wydaje się być ok smile Mam nadzieję, że będzie jakiś dzień otwarty, czy coś takiego.
                Cieszę się, że w przedszkolu nie ma religii, bo chyba ciężko takiemu maluszkowi wytłumaczyć, dlaczego jedni w coś wierzą, a inni nie. W szkole to już co innego.

A mam jeszcze pytanie o panie. Bo rozumiem, że przy takiej liczbie dzieci nie da rady się zająć jednym konkretnym, ale w przypadku gdy maluchy rano płaczą, to panie zajmują się choć na chwilkę takimi nieszczęśnikami? Pocieszają i przytulają? Też słyszałam, że różnie jest w przedszkolach, czasem dziecko trzeba posadzić na dywanie i wyjść - to musi być traumatyczne i dla dziecka i dla rodzica uncertain
                Mój synek chodzi na razie do prywatnego przedszkola (20 dzieci w grupie), bo na państwowe był w zeszłym roku za mały, i czasem ma gorszy dzień, popłakuje, ale panie wtedy przytulają go i odwracają uwagę, zajmują czymś, zabierają do jakiejś grupki dzieci i zabawiają całą grupkę - czy u Was jest podobnie?
                • i.f Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 12.01.12, 22:21
                  Jak zaczyna się rekrutacja to w 370 na stronie przedszkola jest informacja o dniach otwartych. Inaczej nie ma oglądania przedszkola i wchodzenia do sal. Mnie jako mamie przedszkolaka to odpowiada.
                  Nie powiem Ci konkretów jak sobie radzą z tęskniącymi maluchami. Bo moja córcia nie płakała za mamą. Dzieci lubią swoje ciocie więc sobie radzą chyba jakoś smile.
                  Pozdrawiam
                  • pyzarogata Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 13.01.12, 11:48
                    Dzięki - oczywiście, że to dobrze, że postronni ludzie nie mogą wchodzić "kiedy się chce".
                    Wczoraj byłam na chwilkę w przedszkolu i rzeczywiście powiedziano mi, że na początku marca będzie informacja o dniach otwartych.
                    Pozdrawiam smile
        • jolisia-misia Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 08.12.11, 13:33
          Mój Misio chodzi trzeci rok na Guderskiego Filia 407. Jest to małe przedszkole ma 2 grupy, atmosfera rodzinna, dzieci wszystkich znają i wszystkie dzieci też są znane z imienia i nazwiska przez cały personel. My już chodzimy ostatnie miesiące i jest nam żal tych wspólnych trzech lat że już się kończą. Ważne jest to, że kuchnia jest na miejscu więc żaden katering nie jest brany, a wiadomo, jak kuchnia własna to i jedzenie lepsze i z dokładkami. Pozdrawiam
          • yarpen111 Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 08.12.11, 13:57
            Moj synekchodzi na Abrahama ( kolo żótej szkoły) , jest to filia przedszkola z ul. Bartosika, nr 198. Jestem bardzo zadowolona. Sa dwie grupy. Kamperalnie, jedzenie dobre ( nie katering), duzo fajnych zajec dodatkowych. teatrzyki, fajne wycieczki, panie super. W tym roku w filii bedzie pewnie troche miejsc wolnych bo niektore 6 latki pojda do szkoly. Ja polecam.
    • przytul.anka Re: Gocław poprosze o pomoc w wyborze przedszkola 28.02.12, 22:25
      Czy ktoś posyłał lub posyła dziecko do przedszkola 218 "Iskra" na Rechniewskiego? Często przechodzę koło niego na spacerze z dzieciakami i wrażenia mam raczej pozytywne (dzieci prawie codziennie na spacerze, latem każde ma własne picie- nie wiem czy to standard). Czy panie są miłe? Czy wspierają dzieci w okresie adaptacyjnym? Jak w praktyce wygląd dzień w przedszkolu (teoria jak zwykle bez zarzutu wink)?
      ps. czy wiecie jak w przedszkolach podchodzą do dzieci, które nie mogą pić mleka (alergik)? czy jest jakiś z tym problem? czy wystarczy dostarczyć własny zamiennik?
    • ziutka23 Podbijam, rekrutacja 2014/15 03.03.14, 12:17
      Odświeżam wątek.
      Jakie przedszkola wybieracie? Ja mam straszne obawy i raczej jestem pewna, że córka nie dostanie się do żadnego przedszkola na Gocławiu. Mamy tylko 20 pkt, a dzieci rodziców samotnie wychowujących 128 ... sad
      • paulasci Re: Podbijam, rekrutacja 2014/15 07.03.14, 11:01
        Własnie tez borykam się z problemem wyboru przedszkola. Duzy wybór co prawda jes na naszym osiedlu, ale nie wiem zupełnie w jakiej kolejności wpisać je na listę.
        Każde ma jakieś plusy i tez niestety minusy. My tez będziemy startowali z 20 pkt i tez mam obawy, czy uda się załapać gdziekolwiek...
        • ziutka23 Re: Podbijam, rekrutacja 2014/15 07.03.14, 11:31
          No własnie - trzeba dobrze przemyśleć kwestię p-kola I wyboru i w ogóle ułożenie na liście.
          Jeśli chcesz, to możemy pogadać na priv. Moj mail: klak_1@poczta.onet.pl
          • kobkub Re: Podbijam, rekrutacja 2014/15 11.03.14, 18:58
            Jak tam się aż tak nie martwię. Teraz, jak zmieniły się zasady dla samotnie wychowujących matek (będą sprawdzać,czy przypadkiem taka samotna nie mieszka z partnerem, przeprowadzać wywiad środowiskowy itp. i pociągać do odpowiedzialności karnej w przypadku kłamstwa), my mamy większe szanse. Mam kilka typów, ale też trzęsę portkami, by wybrać dla mojej córki jak najlepiej smile. Żeby obejść te wszystkie przedszkola musiałybyśmy się zebrać w jakąś większą grupę i rozdzielić obowiązki wink.
            • ziutka23 Re: Podbijam, rekrutacja 2014/15 11.03.14, 20:26
              uściślijmy - komisja rekrutacyjna w p-kolu MOŻE (ale nie musi) zlecić opiece społecznej przeprowadzenie wywiadu. Gdyby to był obowiązek, też spałabym spokojniej smile

Są dni otwarte, trzeba chodzić i pytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka