Dodaj do ulubionych

Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola

06.05.11, 20:50
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział o jakie zmiany chodzi to podaję link:
www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=394&c=100&l=1
Wkurzyłam się strasznie, gdyż dopiero dzisiaj dopatrzyłam się tam takich zmian, że nie będę miała połączenia z przedszkolem do którego dostało się moje dziecko, a także w ogóle innych ewentualnie bliżej leżących mojego miejsca zamieszkania. Wychodzi na to, że albo będę musiała wozić dziecko taksówką (bo kilometra mi nie przejdzie od przystanku), albo dowiedzieć sie o wolne miejsce w najbardziej beznadziejnym w dzielnicy (w którym też zapewne nie ma miejsc). Najgorsze jest to że te zmiany mają wejść na jesieni i nie można teraz podjąc decyzji co do ewentualnej zmiany przedszkola.
Czy Wy też będziecie mieli dzięki tym zmianom problemy z dojazdem, czy tylko ja z tego Sadula się nie wydostanę?
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 07.05.11, 23:04
      mam to samo, tylko u nas mowa jest o ponad kilometrze. Dziecko jeżdzi ze mną samochodem, albo ewentualnie z babcią wózkiem. Pomyśl, moze wózek to dla Ciebie rozwiązanie, taxi jest jednak drogie...
      • yasemin1 Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 09:16
        Ale ja sama nie zamierzam iść kilometra, bo jakiś mądrala wpadł na pomysł psudomodernizacji Wawra.
        • agus-ka Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 09:50
          to pozostaje Ci w takim razie kupno samochodu lub taxi, ewentualnie znalezienie przedszkola prywatnego tuż pod domem albo przeprowadzka. Pisac tez mozesz listy do "cwaniaków", ale wątpię żeby to coś dało
          Ja nie maudze, mimo że mam dalej, mimo że sama wychowuje dziecko i mimo ze "cwaniaki" u nas nawet nie rozwazaja połaczenia autobusem. Radzę sobie.
      • jakw Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 21:58
        agus-ka napisała:

> Pomyśl, moze wózek to dla Ciebie rozwiązanie, taxi jest jednak drogie...
        Ech, było już kilka wątków: "Co myślicie na temat wożenia wózkiem do przedszkola..."
    • jakw Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 11:29
      Nie, ja nie będę miała problemów z powodu zmian w komunikacji w Wawrze - ale to pewnie dlatego, że mieszkam na Ochocie. Ale mnie też wkurzają ciągłe zmiany komunikacji. Czasem wożę młodą komunikacją miejską do logopedy. W ciągu 1,5 godziny muszę wtedy wybiec z pracy, przejechać (kiedyś miałam bezpośredni autobus praca-przedszkole, teraz mam "dogodną" przesiadkę, dzięki której podróżuję z 50% dłużej; jak do tego dodamy rozkopy z okacji II linii metra, to jest to ze 2x dłużej) do przedszkola, zgranąć młodą i z kolejną "dogodną" przesiadką udać się kilka przystanków dalej. Dzięki ciągłym zmianom rozkładów i tras zrezygnowałam już ze studiowania rozkładów i znajdowania najlepszych połączeń - przy tej częstotliwości zmian w komunikacji chyba musiałabym to robić z raz na tydzień.
      • kasik2222 Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 11:54
        u mnie z kolei przez wyłączenie z ruchu tramwajowego ul. Targowej nie mam żadnej szansy na zdążenie po dziecko do przedszkola. Z Gocławka na Bródno w godzinę nie dojadęsad tragedia i tak ma być podobno przez rok prawie
      • owianka Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 14:54
        Dokładnie tak, żonglują tymi trasami jak chcą. Kiedyś mieszkałam na Ochocie, teraz nie poznaję żadnego tramwaju (oprócz 9) ani autobusu z tamtych czasów. Szlag może trafic na te ich niby-usprawnienia, na świecie to niedopuszczalne w takim zakresie!

Co do Wawra, to zagotowało się we mnie, jak spojrzałam na wstęp do tego zalinkowanego artykułu - że niby to po konsultacji z mieszkańcami i dla ich dobra. Na pewno 100% mieszkańców Wawra głosowało za tym, żeby linia 521 zamiast do centrum i na Ochotę kursowała tylko do Ronda Wiatraczna, to dla nich ogromne usprawnienie! Dziękujemy ci, ZTM!
        • yasemin1 Do aguski 08.05.11, 15:03
          Jakbym jeździła samochodem to miałabym gdzieś komunikację i małoby mnie to obchodziło (tak jak jest w twoim przypadku)
          Ten post jest do tych co KORZYSTAJĄ z komunikacji miejskiej, a to że sobie radzisz (mając samochód) to chwała tobie, ale mnie to mało obchodzi bo ja mam w tym nowym układzie przesrane.
          • agus-ka Re: Do yasemin1 08.05.11, 18:23
            a nie przyszło Ci do głowy, ze jeżdże samochodem, bo muszę, bo nie mam innego wyjścia, bo inaczej nie dam rady kursować pomiędzy przedszkolem, domem i pracą?
            Ale jakże, najlepiej wyładować swoją złośc na kimś innym, bo miałam super, a teraz mam przesrane. Cudnie, po prostu pogratulować postępowania.
    • kaskazuza Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 08.05.11, 23:42
      A zgłosiłaś swoje uwagi ztm, bo z tego co widzę to trwają konsultacje...
      • yasemin1 Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 09.05.11, 09:29
        Tak zgłosiłam swoje uwagi gdzie się dało, ale tak są wszyscy zafascynowani tym projektem że chyba przejdzie
        • heca7 Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 12.05.11, 22:24
          Wcale nie są zafascynowani uncertain U nas w szkole i przedszkolu zbierane są podpisy przeciw zmianom. Dzieci z mojego osiedla nie będą mogły dojechać do innego niż rejonowe gimnazjum bezpośrednio tylko z przesiadkami. Zmiany są nam nie na rękę. Ja mam samochód ale cała masa ludzi nie. Chodzi o to (między innymi)żeby zmusić ludzi od jazdy pociągiem.
          • yasemin1 Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 13.05.11, 10:39
            No tak słynny pociąg.
            W moim przypadku do pociągu autobus (pieszo 25 min z 3 latkiem?) od pociągu drugie 25 min jak nie lepiej. I co to ma być wycieczka krajoznawcza?
            Mam nadzieję, że przynajmniej w przypadku lini 213 to nie przejdzie.
    • owianka Re: Zmiany komunikacji w Wawrze a przedszkola 14.05.11, 12:32
      Dobre dla Ciebie wiadomości, mam nadzieję smile
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9595651,Mieszkancy_przeciw__zmian_nie_bedzie__521_zostaje.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka