Dodaj do ulubionych

realizacja podstawy programowej

26.03.12, 17:16
Czy w wakacje odbywa się realizacja podstawy programowej?
Czy istnieje coś takiego jak rok przedszkolny?
I prawo do 5 godzin bezpłatnych tylko w trakcie tego roku przedszkolnego?
A w wakacje przedszkola publiczne mogą naliczyć opłaty za cały pobyt dziecka w przedszkolu - a nie tylko powyżej 5 godzin?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: realizacja podstawy programowej 26.03.12, 21:34
      Realizacja podstawy programowej odbywa sie w ciągu roku szkolnego. U nas zgodnie z umowami w wakacje ilość godzin obowiązuje taka jaka była zdeklarowana w ciągu roku szkolnego, płaci sie oczywiście za godziny powyżej podstawy.
      • zoska7777 Re: realizacja podstawy programowej 26.03.12, 22:36
        No właśnie u mnie też tak chyba jest. Ale u znajomej gmina chyba chce dorobić - bo oznajmiła, że w wakacje nie obowiązuje podstawa programowa i chcą naliczyć opłaty za przedszkole za cały 8 czy 9 godzinny pobyt dziecka w tym okresie w przedszkolu.
        Znajoma nie wie czy ma jakąś możliwość, aby się wykłócać o to.
        • slonko1335 Re: realizacja podstawy programowej 26.03.12, 22:41
          przegięcie by było, przeciez to masakryczne kwoty będą...kurcze może jakiś ryczałt mają ustalony bo nie dziwię się, że dyżurne przedszkola na 5 bezpłatnych godzin nie chcą przyjmować a ryczałt by sprawę załatwił.
          • zoska7777 Re: realizacja podstawy programowej 27.03.12, 07:55
            No właśnie wychodzą masakryczne kwoty... sad
            Na razie nie ma mowy o ryczałcie. Burmistrz chce po prostu zwiększyć opłatę mnożąc obecną stawkę godzinową o te dodatkowe 5 godzin codziennie. Kwota jaka wychodzi - to więcej niż za prywatne przedszkole, a nawet więcej chyba niż opiekunka... Po kilku telefonach (kuratorium, ministerstwo.. ) wszędzie odpowiedzi, że tak nie może on zrobić. Ale nikt nie podaje konkretnego przepisu - dlaczego nie może. sad
            • wrzesniowamama07 Re: realizacja podstawy programowej 27.03.12, 08:13
              błąd w toku rozumowania - burmistrz jako urzędnik może podjąć decyzję tylko na podstawie konkretnego przepisu. Takiego przepisu nie ma, 5 godzin "podstawy programowej" obowiązuje również w czasie wakacji w przedszkolach dyżurujących. Co prawda w ramach tej podstawy nie ma zaplanowanych zajęć, ale zajęcia nie są istotą podstawy programowej wcale. Dzieci się bawią, rysują, chodzą na plac zabaw, myją ręce i zęby, kłócą się i godzą (ćwiczenie umiejętności socjalnych) - to jest podstawa programowa w przedszkolu. Przedszkola nie realizują zajęć dodatkowych, i to jest różnica między wakacjami a rokiem szkolnym. Płaci się za godziny ponad podstawę programową i jedzenie.

Z burmistrzem nie należy się wdawać w dyskusje dlaczego NIE MOŻE, tylko zażądać wskazania przepisu, na podstawie którego podjął decyzję i skarżyć ją do wojewody.
              • zoska7777 Re: realizacja podstawy programowej 27.03.12, 08:40
                smile dziękuję za wyjaśnienie, przekażę znajomej
    • wrzesniowamama07 Re: realizacja podstawy programowej 03.04.12, 19:01
      Dziś przeczytałam info o Radomiu i sytuacja wygląda nieco inaczej niż w tym wątku przedstawiła autorka. Nie można dziecka zapisać jedynie na 5 godzin, bo przedszkola w wakacje uruchamiane są dla rodziców pracujących, więc co najmniej 2 godziny płatne musi rodzic zadeklarować i zapłacić. Do tego miasto ma jak najbardziej prawo, przedszkola w wakacje pracują w trybie dyżurów
      • wrzesniowamama07 Re: realizacja podstawy programowej 03.04.12, 19:02
        za szybko wysłałam - 5 godzin bezpłatnych nadal zostaje...
        • makurokurosek Re: realizacja podstawy programowej 05.04.12, 16:05
          Czyli kolejne typowe cwaniactwo rodziców.
          • jaktosik Re: realizacja podstawy programowej 09.04.12, 22:24
            A jeśli pracuję na pół etatu to co wtedy? Nie mogę posłać dziecka do przedszkola, bo za krótko pracuję? Czy mam posłać i odbierać po 5 godzinach a płacić za 2 dodatkowe? Żenada...
            • mandziola Re: realizacja podstawy programowej 11.04.12, 22:21
              To wtedy są bardziej potrzebujący od Ciebie. Niestety - jesli przedszkole jest dobrem reglamentowanym..
            • makurokurosek Re: realizacja podstawy programowej 12.04.12, 00:03
              To w takim razie płać za te pięć godzin. W wakacje nie odbywa się podstaw programowa w trakcie której dzieci się uczą, tak więc jeżeli potrzebujesz opieki dla dziecka to za nią zapłać tak jak inni.
              • bbkk Re: realizacja podstawy programowej 12.04.12, 08:53
                nie wiem jak w Waszych miastach ale w moim opłata za godzinę jest tak skalkulowana że płacąc za 2h teraz wychodzi opłata stała z zeszłego roku
                i dla mnie jest to przegięcie
                wiec nie piszcie tu - płać za 5 bezpłatnych godzin bo to bezsens po prostu
                • makurokurosek Re: realizacja podstawy programowej 12.04.12, 10:17
                  W wakacje nie realizuje się podstawy programowej, tak więc nie ma możliwości zapisania dziecka tylko na bezpłatną podstawę programową. Co do opłat, w Poznaniu rok temu były liczone one tak samo jak w roku szkolnym.
                  • silje78 Re: realizacja podstawy programowej 14.04.12, 14:32
                    w naszym przedszkolu (gdańsk) już w zeszłym roku było rozliczenie godzinowe. jednak biorąc pod uwagę, że opłata stała wynosiła 235zł to wychodzi podobnie. różnica w ilości dni w miesiącu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka