Dodaj do ulubionych

adaptacja po żłobku

31.07.12, 16:07
Mam pytanie do rodziców których dzieci chodziły do żłobka a przed przedszkolem. Jak wyglądała adaptacja w przedszkolu. Syn dwa lata chodzi do żłobka , a teraz od września idzie do przedszkola, pytałam w przedszkolu czy mam go zostawiać tylko na kilka godzin czy od razu na caly dzień, powiedziano mi że jak chcę ale lepiej od razu na tyle godzin ile będzie przebywał normalnie, żeby się przyzwyczajał. Jak to było u Wasi jak dzieci przeszły adaptacje i zmianę ze żłobka na przedszkole?
Obserwuj wątek
    • magda_krakow Re: adaptacja po żłobku 31.07.12, 16:29
      Ja mogę tylko odpowiedzieć z perspektywy nauczycielki - z mojego doświadczenia wynika, że dzieci tzw. "żłobkowe" zdecydowanie lepiej przechodzą adaptację, często zupełnie bezproblemowo, bo są już zapoznane z rytmem dnia, zwyczajami panującymi w grupie, bardziej samodzielne. Aczkolwiek każde dziecko jest inne, więc zakładam, że nie jest to regułą.

Tak czy inaczej - powodzenia! smile
      • mojemieszkanie24 Re: adaptacja po żłobku 31.07.12, 17:46
        z doświadczenia nauczycielki powiem tak samo, ze dzieci ,,złobkowe" szybciej sie adaptują
    • lilith76 Re: adaptacja po żłobku 01.08.12, 10:55
      Ma ten sam dylemat co ty.
      Wczoraj córka pożegnała po dwóch latach żłobek, ma miesiąc wakacji i od września przedszkole.
      W przedszkolu powiedziano mi tak samo, co tobie smile
      Spróbuję ją od razu zostawiać na cały dzień, a jeśli będą jakieś kłopoty, uwagi opiekunek, to wezmę urlop cząstkowy i przez kilka dni będę odbierać wcześniej.
      Na razie spacerujemy w okolice przedszkola, pokazuję jej budynek i opowiadam, że będą dzieci, jedzenie, panie, plac zabaw i będzie podobnie jak w żłobku.
      Jak "mamuśka" obawiam się, że nowe miejsce, dzieci zestresuje mi dziecko smile
      • mojemieszkanie24 Re: adaptacja po żłobku 01.08.12, 11:31
        każda zmiana jest stresująca dla dziecka ale nie ma co trzymać je pod kloszem. Takie jest życie smile
    • ma_niusia Re: adaptacja po żłobku 01.08.12, 11:38
      Witam w klubie, że tak powiem wink
      Mój Synek po 2,5 roku żłobka, teraz miesiąc wakacji a ok września państwowe przedszkole. Byliśmy na dniach adaptacyjnych, ogólnie pozytywnie nastawiony (dumny, że juz jest psedskojackiem a nie maluchem) i temat wałkujemy na bieżąco.
      Ja wzięłam urlop na dwa dni, ale zostaje od razu na cały dzień jak ma docelowo zostawać, po prostu dwa dni chce być "pod ręką" (pracuję na drugim końcu miasta). Ja też jestem pozytywnie nastawiona, o ile znam takie sytuacje to jak już maja być jakieś problemy to własnie nie od razu kiedy jest fascynacja nowymi zabawkami itp. ale później, po tygodniu, miesiącu, kiedy dziecku się znudzi wink
      Mnie też pocieszają wszyscy, że żłobkowe (no tak ale mój był w prywatnym, małym kameralnym) dzieci szybciej się adaptują. Szybciej może mieć rózne znaczenie, mam nadzieję, że u nas przejdzie naprawdę bezboleśnie, czego wszystkim pozostałym dzieciom też życzę smile
      • justcedr84 Re: adaptacja po żłobku 02.08.12, 18:01
        hmmm to ja tez spróbuje zostawić na cały dzień, w sumie jak w żłobku zmieniał grupie w nowej grupie były nowe opiekunki i dużo nowych dzieci i nie było problemu, po przerwie wakacyjnej też poszedł do żłobka bez problemu. Więc może faktycznie lepiej zostawić od razu na cały dzień. Z adaptacji w przedszkolu nie chciał wyjść ale był z tatą.
        • marzenta3 Re: adaptacja po żłobku 04.08.12, 20:11
          po roku żłobka, adaptacja w przedszkolu bez problemu, pobiegłam pierwszego dnia aby ją wcześniej odebrać - a ona po prostu spałasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka